Dobrý den,
omlouvám se za dotaz, jestli tu je někde zodpovězen, co jsem hledal, tak na konkrétní věc, kterou se chci zeptat jsem nenašel jednoznačnou odpověď, dotaz snad bude krátký, tak jak odpověď.
Sháním nějaké klávesy, více jak 5 oktáv, 76 nebo 88 kláves ideál, klávesy jsem si vyhlédl zatím Yamahu NP 31, jelikož bych je chtěl časem využít i na tvoření hudby, nějaký ten záznam přes MIDI + další virtuální nástroje, tak mě docela mrzí, že nemají zabudované otočné ovladače a tlačítka, které bych také využil k hraní s virtuálními nástroji v PC. Potřeboval bych něco jako Yamahu NP 31 a M-Audio Oxygen 88 v jednom, vím, že Oxygen je jen MIDI ovládač bez zvuku, proto mě láká ta možnost si jen tak občas zapnout klávesy bez nutnosti zapínání PC se zvukovou kartou, zesilovačem a startování různých softwaru atd… prostě zapnu a hraji. Ale napadlo mě, jestli by se nedala ta Yamaha NP 31, protože má MIDI in-out, rozšířit o nějaký mini zařízení – kontrolér, s otočnými a tahovými ovládači, aby to pracovalo jako jeden kus podobně jako ten oxygen už se zabudovanými otočnými a posuvnými kontroléry, také bych chtěl, aby to vše bylo automaticky mapováno jako u DirectLink režimu jak u toho Oxygenu, v tomhle jsem však absolutní laik a nemám vůbec tušení jak se taková věc zapojuje, a pokud je něco takového možné dnešními hardwary. Co jsem se tak díval, našel jsem třeba CME Bitstream 3X, nebo levnější Novation Remote Zero SL MK2, popřípadě takové pidimidi - Korg Nano Kontrol2 BK, u něj ale nevím, jestli má MIDI in-out. Nebo tu Yamahu propojit s dalším nějakým malým MIDI keybordem, které už má zabudované otočné ovladače a tlačítka.
Myslím si to správně, že to funguje tak, že bych tu Yamahu, popřípadě jiný klávesy, které mají samozřejmě MIDI in, out, zapojil následovně? Ty klávesy bych z MIDI out propojil s nějakým dalším kontrolérem s otočnými a tahovými ovládači do MIDI in, ten kontrolér bych zase z MIDI out zapojil do externí zvukové karty do MIDI in a ta přes USB do notebooku.
Předem děkuji!
Rozšíření kláves o další MIDI kontrolér
Pravidla fóra
Re: Rozšíření kláves o další MIDI kontrolér
to by ty klavesy, zarazene "mezi", musely mit funkci midi merge.
jinak se mi zda ta uvaha zbytecne slozita. pokud jse o propojeni s pocitacem, vetsina kontroleru ma dneska USB, takze se daji napichnout primo. a "zvukova karta" nemusi mit s midi nic spolecneho ... ano, muze mit v sobe zabudovany usb/midi prevodnik, ale neni to zadne pravidlo. a prevodniky se daji poridit zvlast.
jinak se mi zda ta uvaha zbytecne slozita. pokud jse o propojeni s pocitacem, vetsina kontroleru ma dneska USB, takze se daji napichnout primo. a "zvukova karta" nemusi mit s midi nic spolecneho ... ano, muze mit v sobe zabudovany usb/midi prevodnik, ale neni to zadne pravidlo. a prevodniky se daji poridit zvlast.
Děkuji za bleskovou odpověď. Chápu to správně tak že pokud bych si přeci jen pořídil tu Yamahu NP 31, pak nějaký MIDI kontrolér s otočnými a tahovými ovládači a k tomu aby to hrálo v reálném čase nějakou externí zvukovou karu s ASIO ovládači, tak je to braný jen počtem USB vstupů do notebooku? Jako že Klávesy zapojím do jednoho USB, přídavný kontrolér do druhého USB, zvuk. Kartu do třetího USB a chovalo by se to jako jedno zařízení? Že bych si otevřel nějaký virtuální program s hromadou otočných a tahových virtuálních ovládačů a to vše bych ovládal naráz při hraní? Děkuji za odpověď
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak tak. V počítači se totiž takhle objeví 2 USB-MIDI porty, jeden od kláves, druhý od kontroleru a je jen na dovednosti uživatele to správně naprogramovat 
P.
P.
Tak jsem se díval co je to ještě to zařízení merge, nic moc jsem nepochopil, rozum mi napovídá že to bude asi nějaký směšovaš, jestli se mílím tak mě prosím zaškolte
.
Ted si tak říkám kdyby nemělo to merge většina midi kláves a midi kontrolerů, k čemu sloučí všechny MIDI in KROM ZVUKOVÉ KARTY?
Mohl bych si tedy s klidem pořídit ty klávesy Yamaha NP 31 a časem je bez problému rozšířit o další MIDI kontrolér, raději se ptám znovu, nerad bych utratil 7000,- a měl stým pak trable, to bych raději přidal 5 na Oxygeny 88 s nějakou zakladní zvukovou kartou a v klidu bych spal
Ted si tak říkám kdyby nemělo to merge většina midi kláves a midi kontrolerů, k čemu sloučí všechny MIDI in KROM ZVUKOVÉ KARTY?
Mohl bych si tedy s klidem pořídit ty klávesy Yamaha NP 31 a časem je bez problému rozšířit o další MIDI kontrolér, raději se ptám znovu, nerad bych utratil 7000,- a měl stým pak trable, to bych raději přidal 5 na Oxygeny 88 s nějakou zakladní zvukovou kartou a v klidu bych spal
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No je to trochu složitější pro neznalce,zkusím zestrucnit:zařízení v MIDI řetězci lze propojit třeba MIDI OUT > IN >OUT >... nebo MIDI OUT > IN > THRU > IN >... Rozdíl je v tom,ze u druhého zařízení nebudou na vystupu data z kontroleru,co je do nej zapojen(první případ) a nebo tam nebudou data z nej samotného,ale z kontroleru ano(druhý případ).MIDI THRU totiž jen "propoušti" data ze vstupu.MIDI MERGE umí vlastně sloučit víc MIDI vstupu do sebe;zde by pomohlo i tzv. "soft thru",neboli spojeni MIDI OUT+THRU do jednoho portu.
P.
P.