zabroušení pražců

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
nodj

zabroušení pražců

Příspěvek od nodj »

nevíte někdo,čim se zabrušujou pražce,po kterejch struna při vytahování špatně klouže(drhne)?mam pilníčky na železo -i jemný a tim se ta konečná úprava pražců určitě nedělá(podle mě)..protože nový pražce jsou hlaďounký a takhle zabroušený pilníčkem docela drsný-nic moc..díky 8)
nodj

Příspěvek od nodj »

každopádně,jestli tady je někdo,kdo přepražcovává kytary,bylo by supr,kdyby sem hodil podrobnej popis (postup)..rád bych se to naučil (a taky se mi za to nechce platit)díky! :)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

kvalitni novy prazce uz jsou krasne hladky a leskly od vyroby...

samozrejme casem se do tech min kvalitnich (mekcich 12%niklu) udelaji ryhy od strun, zvalst od tvrdsich strun...
Prazce se prebrusuji specialnim prazcovym pilnikem, jinak kdyz chces leskly prazce, musis to vylestit.. :)
jemna brusna pasta, pak lestici pasta, filcovy kotoucek, nejlip mala rucni frezka a hodne tisic otacek :)

Pokud te trapi nejaky misto na prazci a drhne to tak ze je to slyset, zkus to velmi opatrne (misto kolem prazce olep paskou) vzit za mokra smirglem cca #1000 az #2000, pak to zkus "vylestit" nejakym Cifem nebo nejakym prasekm na nadobi (samo ze to nebude leskly jako pri lestteni pastou).... jestli jsou ty ryhy hlubsi, tak opatrne hrubsim smirglem- od #600 az po #2000, ale pozor at neuberes moc, aby si prazec nesnizil...drncel by ti nasledujici....
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
nodj

Příspěvek od nodj »

díky :D
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Zdravím. Měl bych dotazek...

Na tom mojím mexičanovi trochu vylezly pražce. Prostě jemně přesahují přes hranu krku a drhne to.

Nevíte někdo (nejspší petrpeter :-) ) jak se to brousí? Jde o to že to má lakovanej javorovej krk. Na palisandrovým jsem si to zabrousil v pohodě. Ale když je to lakovaný tak bych to podřel. Je asi nejelpší to nechat odborníkům co?

Jo a musím podotknout, že jsem schopnej hodně věcí si udělat sám. Takže jestli je to proveditelný v domácích podmínkách tak to klidně zkusím.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

aivn86 píše:Zdravím. Měl bych dotazek...

Na tom mojím mexičanovi trochu vylezly pražce. Prostě jemně přesahují přes hranu krku a drhne to.

Nevíte někdo (nejspší petrpeter :-) ) jak se to brousí? Jde o to že to má lakovanej javorovej krk. Na palisandrovým jsem si to zabrousil v pohodě. Ale když je to lakovaný tak bych to podřel. Je asi nejelpší to nechat odborníkům co?

Jo a musím podotknout, že jsem schopnej hodně věcí si udělat sám. Takže jestli je to proveditelný v domácích podmínkách tak to klidně zkusím.
no jo no... drevo schne a prazce povylezly....
jak je to lakovany hmatnik je to naprd, ten lak na hranach zbrousis i s prazcema...
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

aivn86 píše:Zdravím. Měl bych dotazek...

ja jsem si na to vytvoril takov yzajimavy nastroj :) taky jsem brousil prazce na mexikanovi s javorovym krkem...

koupil jsem 600 a 1200 brusny papir a oblepil tim takovy maly kovovy hranolek, ktery mel stranu tak 2mm... je to strasna drbacka to vytvorit predem upozornuju... no a pak brousis, brousis tou 600 (porad ji menis, protoze je ten uzky prozek hned v haji) a nakonec to vemes tou 12. je to neuveritelna drbacka, ale myslim ze vysledek je v poho... lak moc neutrpel, vsimnes si sice ze je trochu podreny a nebo spis lepe receno matnejsi, ale je to opravdu jen milimetrik a neni to videt, jen kdyz to zkoumas pod spravnym svetlem. doporucuju to pak jeste liznout lakem... okraj prazce a to trosku zbrousene misto na dreve... ale opravdu jen to zbrousene misto a velmi slabou vrstvu... pouzil bych polyuretan pokud mas mexiko. jinak tam totiz zaleza spina a to misto pod prazcem je takove cerne :-/

kytararovi bych uz asi svoji kytaru nesveril, pokud bych mu primo bezmezne neveril... co jsem videl praci kytarare u nas ve zline, tak se mi chtelo spis blit nez jasat... takze na to taky bacha. nerikam, ze vsichni jsou spatni, ale vsicni taky nejsou zrovna "umelci"...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

No já mám taky s kytaráři smíšené zkušenosti. A proto co můžu si raději dělám sám.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“