vybavení tipy (jsem lajk) - nahrávání kytary / mikrofonu / a

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
qteck

vybavení tipy (jsem lajk) - nahrávání kytary / mikrofonu / a

Příspěvek od qteck »

Ahoj,

potřeboval bych trochu poradit, jakou výbavu zvolit, všechno se mi zdá přemrštěně drahé a to levné pro moje účely zase nevhodné :-D, leč by se to asi ale taky možná dalo. Jedná se o toto:

Chceme se s bratrem pustit do nahrávání zvukových záznamů povídek, a článků které jsme sepsali, chceme to ale udělat živé, ať to není nudný poslech a do záznamu zakomponovat také třeba elektrickou kytaru, akustickou kytaru, cajon, chceme pracovat s efekty atp..

Mohlo by to vypadat tak, že máme povídku, máme našroceno a teď přednášíme tu svojí pasáž do mikrofonu, každej do svého. Na nohách máme každej kytaru - jedna na mikrofón druhá přes kabel, popřípadě obě na mikrofón nebo obě na kabel. vedle stojí ještě jeden mikrofón a pod ním cajon, čekáme na příchod třetí osoby, kdy zazní dveře bouchnutí a osoba vejde: "nazdar vajca tak jak to šlape" (kupříkladu) a zasedne na cajon a rozmlouvá třetí osoba. teď jsme třeba v nějaké zkušebně a jdeme zkoušet a potřebujeme zaznamenat všechny ty nástroje včetně těch mikrofónů a pro každej ten nástroj bych rád jednu stopu, aby to šlo buď stáhnout, nebo naopak vytáhnout, přidat efekt, bass atp.

no když jsem se snažil držet při zemi a pohledal, celková cena vybavení sahala kolem dvaceti tisíc při tom nejzákladnějším vybavení - tedy zvukovka, analogovej mixák, mikrofony + nějaký stojany.

jak zvuk dostat do pcčka v nějaký kloudný kvalitě, tedy zakoupením zvukovky nebo nějakého digitálního rekodrdéru - ovšem co jsem koukal, tak sice podporujou stopy, jenže by se to snad muselo nahrávat zvlášť protože tam mají jenom jeden nebo dva vstupy. na kytaru, a mikrofon a nějaký předzesilovače

http://kytary.cz/zoom-r16/HN109149/ - rekordér kterej stojí pěknou pálku ale zase by splnil účel, asi

http://kytary.cz/line-6-pod-studio-ux2/HN104051/ - zvukovka která by stála za zmínku ale zase pouze dva vstupy.

pokud bych měl tedy mixák a tam si to poladil jak bych to potom dostal do pccčka tak aby to bylo vícestopé? a každá ta stopa se dala editovat zvlášť?

když jsem potom krkal na mixáky tak vzhledem k ceně připadá v úvahu jenom nějakej menší analog kterej má do deseti vstupů a umožňuje fantomové napájení.

něják si nevím rady, koupim mixák kde si nastavim vejšky basy, třeba vybráto, nějakou ozvěnu, ale jak tento produkt z toho mixáku dostanu do pc? tak abych ho mohl dál editovat zpracovávat a něják finálně upravit, sestřihat atp.. k tomu právě potřebuju všechny ty stopy zvlášť.

nejjednoduší řešení by byl digitální mixpult ovšem němám zrovna 27 000 kč na to abych si koupil ani ten nejlevnější co dnes na trhuje je: http://kytary.cz/presonus-studiolive-16-0-2/HN117016/ (je krásnej že?)

tak teď babo raď, bo já jsem se svými znalostmi ve slepé uličce.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: vybavení tipy (jsem lajk) - nahrávání kytary / mikrofonu

Příspěvek od pavlii »

Základ je zapomenout na mix a soustředit se pouze na vícevstupou zvukovku. Další věc, kterou je třeba mít na paměti, je vědomí, že za hubičku to rozhodně nebude. Pokud ovšem budete ochotni srážet kvalitu spoustou kompromisních řešení, tak možná pořídíte "za pár švestek" 8) ale obávám se, že z výsledku moc lidí mít velkou radost nebude a nejmíň vy (včetně té produkční-míchací fáze).

Rozpočet je jaký? Předpokládám, že méně než 27kKč....

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
qteck

Příspěvek od qteck »

Klíčový je zvuk. Něco co stojí 12 000 kč a nahraje to paskvil neodpovídající realitě pro mě nestojí za nákup. Priorita je tedy zvuk, aby mi to v pozadí nešumělo a nástroje, či hlasy nebyly zkreslené.

Rád bych tedy vybral nějaké to zařízení samozřejmě vzhledem k ceně, ale neměla by to být směrodatná položka, radši počkám pár měsíců než koupit jak jsem říkal něco co nevyhoví nárokům. (ale jako strop bych uvedl kolem těch 40 000 czk)

Proč zapomenout na mix? Chápu že všechny ty nástroje mohou být píchnuté do vícestopé zvukovky, ale zase odpadá takovej ten klasickej live edit, kterej potom zřejmě nastává až na počítači v nějakém edit programu, ale zase je to ekonomičtější to je pravda :-).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

OK, koneckonců mix se hodí pro bezlatenční monitoring v případě, že míníš používat nějaké efekty (využiješ ty z pultu - stačí pro příposlech, zaznamenávat můžeš čistý signál a doefektovat ho pak v počítači něčím kvalitnějším...ale samozřejmě můžeš nahrávat i s efekty, když se ti budou pozdávat).

Pokud je klíčový zvuk, tak v prvním kroku zapomeň na ceny a udělej si někam na papír návrh koncepce, ze které ti vyjdou technické potřeby (kromě detailů, jako jsou stojany a kabeláž, tak to bude hlavně počet vstupů a způsob záznamu včetně možností odposlechů při nahrávání - tzv. "routing").

Teprve pak má smysl se koukat na HW, co se do těch požadavků vejde...a teprve pak se jukneš, kolik že to koštuje - a buď to bude OK nebo ne.

Mikrofony bude asi třeba nakombinovat z dynamických a kondenzátorových (minimálně ty pro mluvení bych volil z velkomembrán kondíků). Vybírat podle papírové charakteristiky + ukázaek na internetu tak, aby teoreticky sedly na typ hlasu, který budou snímat. Pak je ideál z tohohle zúženého rozptylu buď vyzkoušet na prodejně nebo popůjčovat a vyzkoušet doma.

Je toho prostě moc, takže když se to nezačne řešit "od lesa", tak to nikam nepovede, zamotáte se a v lepším případě nic nekoupíte - v horším koupíte něco, co vám tady nalžeme :-D a nebude vám to sedět k záměru...

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Jestli jsem dobre cetl, tak se bude nahravat plusminus 6 mikrofonu (pripadne 4 mikrofony a 2 nastroje, pripadne neco mezi...), a k tomu mi ta uvaha prijde zase zbytecne zkomplikovana.
qteck píše:Něco co stojí 12 000 kč a nahraje to paskvil neodpovídající realitě pro mě nestojí za nákup. Priorita je tedy zvuk, aby mi to v pozadí nešumělo a nástroje, či hlasy nebyly zkreslené.
Tohle zrovna asi moc nesouvisi s tim, jakou (a za kolik) mas techniku. Kdyz budes mit spatne podminky (nebo treba udelas chyby v nastaveni), nepomuze tomu ani zarizeni za milion (a zaroven pokud prostor a podminky budou dobre vyresene, muzu udelat kvalitni nahravku s nejobycejnejsima vecma).
qteck píše:Proč zapomenout na mix?
Protoze je to postradatelna vec - tedy pokud se bavime o tom, ze zakladem bude nejaka vicestopa zvukovka. A stejne si nevybavuju zadny "nějakej menší analog", ktery by byl na tohle vhodny. Ale samozrejme neznam vsechno, takze jestli mas predstavu o tom, jaky mix a co s nim, rad si to prectu...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Mam ted chvilku, tak pridam jeste tip, jak by se to mohlo resit, kdybychom vynechali uvahy o vicekanalove zvukovce jako zakladu - svuj ucel by mohl splnit nejaky mix s vestavenym vicekanalovym USB nebo Firewire rozhranim. Napriklad:
http://www.mackie.com/products/onyx1620i/ (Firewire)
http://www.behringer.com/DE/Products/UFX1604.aspx (Firewire, USB)
http://www.alesis.com/multimix16usb20 (USB)

Ten Behringer pry umi i 16stopy zaznam na flashku, takze k tomu pri nahravani ani neni potreba pripojovat pocitac...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj, taky cesta. Akorát - USB připojení neumožňuje, pokud vím, víc jak 2 kanály do počítače, čili z tohoto titulu by mělo zřejmě smysl jenom FW připojení nebo ta odbočka přes FLASH.

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

pavlii píše: Akorát - USB připojení neumožňuje, pokud vím, víc jak 2 kanály do počítače
To mozna kdysi tak bejvalo. Ale od doby USB 2.0 (a to uz je nejakej patek) je to jinak ... a USB karty se bezne delaji i vicekanalove.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No USB karty jo - jen jsem nevěděl, že se stejný krok udělal i do mixpultů ;-) nezkoumám, proto jsem podotknul. Najdu si nějaký příklad, abych nebyl příště za trubku 8)

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

Co jsem pochopil, tak například Alesis MultiMix má verze USB a USB2.0, přičemž první zmíněná jak jsem pochopil umí do usb poslat stereo, druhá každou stopu zvlášť
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak v tom případě je to pro USB 2.0 už o něčem jiném teda :-)

P.

qteck

Příspěvek od qteck »

Tak jsem něco početl a nakonec asi musím potvrdit, že máš pravdu, když říkáš ať zapomenu na mix a soustředím se na zvukovku. Nakonec všechno se dá potom doklepnout v nějakým tom softwaru na pc.

Koukl jsem tedy za zvukovky a docela zajímavé mi přijdou

http://kytary.cz/line-6-pod-studio-ux2/HN104051/

co jsem koukal na youtube tak zvukově to nebude tak špatné, ale máš jenom dva vstupy, což je špatné. Zajímá mi ještě taková věc, když tam je dvakrát vstup pro kytaru norm / pad (co to znamená?) a dva pro mikrofony, nedělá to z této zvukovky 4 stopou zvukovku? na zadní straně je pak ještě 2x line inputs a footswitches co to znamená? a tedy pokud je tam celkem šest vstupů není to zvukovka šestistopá? omluvte takový hloupý dotaz, ale jsem v tomto opravdový lajk.

http://kytary.cz/m-audio-profire-610/HN102886/

jako lepší řešení se mi pak jeví tato zvukovka, na youtubku jsem našel sice jenom snad dvě ukázky ze záznamu, ale zněly opravdu slušně. u této bych se opět zeptal, dokázal by mi někdo vysvětlit ono osazení linkovými vstupy? něják tomu nerozumím. co je digitálního S/PDIF? navíc když si odmyslim midi a právě asi s/pdif tak najednou ze 6 vstupů jsou vstupy 4, takže v podstatě jako u toho line 6.

když jsem nad tím uvažoval, líbila se mi představa že jako "monitory" používáme studiová sluchátka. tedy že ve skutečnosti nehlučí po místnosti nic než naše hlasy do mikrofónu které odposloucháváme díky právě těm sluchátkům, což přidává opět bodík té dražší zvukovce, byť má vlastnosti které už teď vim že v budoucnu zřejmě nikdy nevyužiji.

Ve spojitosti k s těmi sluchátky mi ještě zajímá, jeli možné nějaký způsobem takový sluchátkový výstup rozbočovat? třeba jsem se setkal s rozbočovačem na klasické malé jacky, ještě na škole, který z jednoho dělal dva. ovšem nevím jistě, na úkor signálu. zajímá mě tedy jestli existuje nějaká taková možnost, protože v místě kde by jsme nahrávali nebude žádné odhlučnění.

ještě jedna otázka, phantomové napájení, v podstatě jsem to použil jednou a tak úplně nevím co to je. každopádně z té zkušenosti co s tím mám to chápu třeba ve spojitosti s kytarou, tak že se dá hrát i bez baterie a určitě to bude mít využití i u mikrófnů atp. proto se ptám, podporujou ty zvkoky právě toto napájení pro všechny vstupy? mikrofóní i kytarové?

díky za odpovědi. popřípadě, pokud to tyhle požadavky jako phantomové napájení, možnosti více sluchátek, minimálně 4 vstupy nepodporuje, pak pokud by jste byly tak hodní a inspirovali mě nějakým produktem? tohle je pro mě absolutně španělská vesnička.. :-)))

díky za reakce
Petřík S.
klobasnik

Příspěvek od klobasnik »

Za výstup můžeš zařadit externí sluchátkový zesilovač.
Phantomem jsi někdy napájel kytaru? Kterou?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

qteck píše:když tam je dvakrát vstup pro kytaru norm / pad (co to znamená?) a dva pro mikrofony, nedělá to z této zvukovky 4 stopou zvukovku? na zadní straně je pak ještě 2x line inputs a footswitches co to znamená? a tedy pokud je tam celkem šest vstupů není to zvukovka šestistopá?
neni. neni podstatne kolik ma konektoru, ale kolik (nezavislych) kanalu dokaze poslat do pocitace. (kolik je to u tyhle jsem nestudoval, ale predpokladam, ze dva)
qteck píše:u této bych se opět zeptal, dokázal by mi někdo vysvětlit ono osazení linkovými vstupy?
jak vysvetlit? podle obrazku ma dva linkove vstupy a dva kombinovane mikrofonni/nastrojove. dohromady 4. jestli je v tom jeste nejake dalsi omezeni, to by bylo potreba kouknout do manualu (ale predpokladam, ze ne).
qteck píše:navíc když si odmyslim midi a právě asi s/pdif tak najednou ze 6 vstupů jsou vstupy 4, takže v podstatě jako u toho line 6.
prvni pulku souveti mas spravne, druhou asi ne (viz vyse). edit: mrkni do manualu ty profire, je to tam i s obrazkama.
qteck píše:když jsem nad tím uvažoval, líbila se mi představa že jako "monitory" používáme studiová sluchátka. tedy že ve skutečnosti nehlučí po místnosti nic než naše hlasy do mikrofónu které odposloucháváme díky právě těm sluchátkům
ano, jinak si to lze predstavit jen tezko (resp. za cenu dalsich potizi).
qteck píše:Ve spojitosti k s těmi sluchátky mi ještě zajímá, jeli možné nějaký způsobem takový sluchátkový výstup rozbočovat? třeba jsem se setkal s rozbočovačem na klasické malé jacky, ještě na škole, který z jednoho dělal dva. ovšem nevím jistě, na úkor signálu.
na dvoje sluchatka se rozbocka pouzit da (ve vetsine pripadu), na vetsi pocet uz by to asi chtelo nejake zarizeni, ktere je k tomu urceno (je toho na trhu dost).
qteck píše:podporujou ty zvkoky právě toto napájení pro všechny vstupy? mikrofóní i kytarové?
bezne ne. bezne se napajeni tyka jen mikrofonnich vstupu.

---

zasadni vec je ta, ze ani do jedny z tech zvukovek nenapichas tolik zarizeni (mikrofonu a kytar), co popisujes v puvodnim dotazu. k tomu jsem psal:
Paris píše:Jestli jsem dobre cetl, tak se bude nahravat plusminus 6 mikrofonu (pripadne 4 mikrofony a 2 nastroje, pripadne neco mezi...)
takze tyhle dve karty se mi zdaji jako nevyhovujici uz z principu.
qteck

Příspěvek od qteck »

oká, takže v potaz připadá spíše: http://kytary.cz/mackie-blackbird/HN114193/

když potom mrkneš na zadní stranu, jsou tam vstupy mic/line, znamená to že do toho černýho vstupu strčim i klasickej velkej jack?

pokud ano tak toto, je přesně to co hledám :-)...
qteck

Příspěvek od qteck »

pro záznam mluveného slova bych zvolil http://kytary.cz/akg-p-120/HN100038/
a jako monitor sluchátka http://kytary.cz/audio-technica-ath-t300/HN119544/

co myslíte? nenašlo by se třeba v této cenové relaci něco kvalitnějšího?

zvukově ta 120 nezní špatně bych řekl, http://www.youtube.com/watch?v=H-Kqc7yRGoA ale zase 220 o poznání lépe, bo jsou slyšet aj ty výrazné hloubky v jeho hlase. jenže to už je cena za majk kolem 5000kč.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

qteck píše:když potom mrkneš na zadní stranu, jsou tam vstupy mic/line, znamená to že do toho černýho vstupu strčim i klasickej velkej jack?
pokud ano tak toto, je přesně to co hledám :-)...
Ano, technicky ano. Navic se tahle zvukovka da rozsirit externim prevodnikem (pres ADAT rozhrani) o dalsich 8 vstupu a vystupu.
qteck píše:pro záznam mluveného slova bych zvolil http://kytary.cz/akg-p-120/HN100038/
a jako monitor sluchátka http://kytary.cz/audio-technica-ath-t300/HN119544/
co myslíte? nenašlo by se třeba v této cenové relaci něco kvalitnějšího?
Ne vyznamne. Oboji je slusnym predstavitelem sve tridy (samozrejme by se dalo zvolit neco levnejsiho nebo drazsiho (a mozna o malicko horsiho/lepsiho)), rozdily tam budou, ale v ramci projektu mene podstatne.
Spis bych pro nektere aplikace z praktickych duvodu volil jiny druh mikrofonu (napriklad s integrovanym pop filtrem), ale v tom se musis videt sam...
qteck píše:zvukově ta 120 nezní špatně bych řekl, http://www.youtube.com/watch?v=H-Kqc7yRGoA ale zase 220 o poznání lépe, bo jsou slyšet aj ty výrazné hloubky v jeho hlase. jenže to už je cena za majk kolem 5000kč.
Nekde na zacatku jsem psal, ze hodne zalezi na prostoru, ve kterem se nahrava. A zalezi na tom tak hodne, ze to dokaze smazat (muzeme rict klidne znicit nebo vylepsit) rozdil nekolika trid zarizeni. O tom se tu v podobnych tematech mluvi casto...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

A jeste proc jsem napsal "technicky ano": Osobne nejsem presvedceny, ze takove naroky (a takhle narocna cesta k vysledku) jsou uplne adekvatni. Kdyz to trochu prezenu, tak bych rekl, ze odpovidajiciho vysledku (odpovidajiciho zameru tak, jak ho chapu po precteni dotazu) by slo dosahnout s radove mensima nakladama, treba i jen za pomoci (vhodne umisteneho) slusneho stereofonniho nahravadla (pripadne vicestopeho v kombinaci s jeste nejakym prislusenstvim - ale to nechme stranou, napsal jsem, ze budu prehanet...). Tech moznosti je proste hodne, nekolik z nich uz jsme tu aspon castecne probrali (mixy, zvukovky, vicestope rekordery...), a kazda ma neco do sebe (a svoje pro a proti). Cele to samozrejme zalezi na tobe, a na tom, jak si to predstavujes ty ... tady ti muzeme zkusit navrhnout ruzne cesty, ale posoudit je a srovnat je se svyma predstavama stejne budes muset sam (a technicky to zkorigovat a doladit (a treba pomoct s detaily) uz nebude velky problem).
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“