Dlouhověké kytary (vyzrávání, degradace...)

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
whiteplayer3d

Dlouhověké kytary (vyzrávání, degradace...)

Příspěvek od whiteplayer3d »

Na jaké ceně začínají kytary takové, které by pár desítek let vydrželi? :D
Znáte to, takové ty kytary co si po 30ti letech hraní pověsíte na zeď, a jednou o tom, co s vámi zažila budete vyprávět svým vnoučkům :mrgreen:
Naposledy upravil(a) MilanT dne 3.05.2013 12:04, celkem upraveno 2 x.
Důvod: Dlouhověké bude znít lépe než dlouhodobé...
Close your eyes and open your mind...
johnyluthier

Re: Dlouhodobé kytary

Příspěvek od johnyluthier »

promin, ale vyraz Dlouhodobe kytary je fakt hovezi... :roll: kvalita kytary nevznika jeji cenou a kvalitu dreva ani na tech nejdrazsich kytarach nejde odhadnout stoprocentne...
MilanT

Příspěvek od MilanT »

whiteplayer3d píše:Na jaké ceně začínají kytary takové, které by pár desítek let vydrželi? :D
250,-Kčs a výš.
Za tuhle cenu mám 35 let starou Cremonu Luby, visí na zdi a vyprávím o ní vnoučatům.
Jinak souhlasím s johnyluthierem, dopředu nelze odhadnout nic a ani věk té mojí cremony nevypráví nic o kvalitě zpracování, ceně, chování se k nástroji, použitých materiálech...
Třeba se ale někdo vyjádří v opačném směru a tak to zatím do UG přesouvat nebudu :D
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Ja mam takovou svou teorii, ze kytara, aby to byla efektivni koupi, tak na ni musim aktivne hrat dvojnasobek let, oproti tomu kolik stala tisic Kč. To znamena, nez na kytaru za 5 tisic nenahraju 10 let, nevyplatila se.
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

...EDGE... píše:Ja mam takovou svou teorii, ze kytara, aby to byla efektivni koupi, tak na ni musim aktivne hrat dvojnasobek let, oproti tomu kolik stala tisic Kč. To znamena, nez na kytaru za 5 tisic nenahraju 10 let, nevyplatila se.
Takže na kytaru za 90 tisíc musím hrát 180 let, aby se vyplatila. Tolik ani nevydržím, zřejmě se ani nevyplatím... :-)
Vskutku sofistikovaná teorie, hodná duševního velikána...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
...EDGE...

No takovou kytaru po me musi nekdo zdedit. Mimochodem nechces diskutovat o mych dusevnich hodnotach, ze ne?
Hegrik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hegrik »

mě to nepříjde jako špatná teorie ale snížil bych to na co tisíc to rok ... pak bych si to dokázal i představit
Ol'Dawg
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ol'Dawg »

...EDGE... píše:No takovou kytaru po me musi nekdo zdedit. Mimochodem nechces diskutovat o mych dusevnich hodnotach, ze ne?
Chci diskutovat o tom, jak jsou některé nesmysly zřejmé a o tom, že bychom se jich měli vyvarovat. Tohle bez pochyby nesmysl je - nekriticky vycházíš z toho, že člověk si koupí kytaru coby novou s tím, že ta kytara u něj dožije. Až se dostaneš do let, pak asi pochopíš nesmyslnost téhle teorie. Kdybys měl pravdu, pak bych si já ve svém věku a při mém zdravotním stavu měl dovolit tak nanejvýš nějakého Tensona za 2500,- :-) Nutno připodotknout, že po mě nemá kdo dědit a moje harampádí se bude prodávat asi značně pod cenou.

Podle mého, čistě osobního názoru nemá smysl vyjadřovat hodnotu kytary (či čehokoli jiného) penězi (resp. v první řadě penězi). Leckdo přiznává, že věci mají duši a že je důležité zejména to, jak se má ráda duše majitele s duší věci. Na tomhle názoru nevidím nic špatného a v tomto smyslu není od věci diskutovat i o něčích duševních hodnotách. Pokud v tom vidíš počínající flamewar nebo se tě to dotýká, pak navrhuju diskutovat třeba o mých duševních hodnotách. Já to snesu.

Lepší by bylo se přestat zabývat těmito věcmi a připustit, že kytaru koupím a zas prodám. A tohle vlákno se pak může zamknout.
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Pánové, dělám to nerad, ale musím. Vaše odpovědi se dostaly do osobní roviny a to není dobré a jistě to není záměrem tohoto vlákna a fóra vůbec. Prosím o vaše názory na dlouhověkost kytary a třeba vyvracejte názor druhého, ale bez ironického psychologického hodnocení druhých (dotyčný jistě ví o kom je řeč). K tomu jsou určena jiná fóra nebo soukromé zprávy.
Díky.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

...EDGE... píše:Ja mam takovou svou teorii, ze kytara, aby to byla efektivni koupi, tak na ni musim aktivne hrat dvojnasobek let, oproti tomu kolik stala tisic Kč. To znamena, nez na kytaru za 5 tisic nenahraju 10 let, nevyplatila se.
Kvalitní nástroj se nekupuje kvůli životnosi. Stejně jako když kupuju auto za 2.000.000,- , není to proto, že ho chci mít 30 let. Ta kvalita je jinde.
Každopádně z hlediska dlouhověkosti na tom asi budou dnešní nástroje dost špatně, kvalitní dřevo není, šetří se, samé syntetické materiály a nové zlevňující technologie ...
To, že hrajou 50 let staré Martiny neznamená, že za 30 let budou hrát ty dnešní.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

shoooter píše: Kvalitní nástroj se nekupuje kvůli životnosi.
Trochu bych to přeformuloval na "kvalitní nástroj se nekupuje jenom kvůli životnosti". Tím totiž nemyslím jen to, co se označuje jako životnost technická, ale i to, o čem by se dalo mluvit jako o životnosti morální.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše:
... životnost technická ... životnosti morální ...
Životnost morální u akustické kytary myslím neomezuje, pokud je v pořádku, stáří určitě není handicap, spíše naopak. Co by na ní zastaralo?
A životnost technická, včetně amortizace a vlivu prostředí, je z velké části dána konstrukcí nástroje, a zacházením, tzn. významně se lišit nebude.
Zbývají jen konstrukční detaily a materiály, a to bude to, co prodlouží život. Ale kytara nikdy nebude jako třeba housle.

Nakonec nějaké pádlo za pár korun se silnou překližkovou deskou a krkem jak noha od kulečníku, nejspíš přežije několik kytar za 10.000,-
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

shoooter píše:
Nero píše:
... životnost technická ... životnosti morální ...
Životnost morální u akustické kytary myslím neomezuje, pokud je v pořádku, stáří určitě není handicap, spíše naopak. Co by na ní zastaralo?
Levný nekvalitní nedobře znějící a nepohodlně se "držící" nástroj omrzí a člověk bude chtít přesedlat na něco lepšího. Morální zastarávání jsem nemyslel zcela doslova.

Technická životnost lehce omezující faktor bude - může se propadnout deska, zkroutit krk, urvat kobylka, poškodit žebrování, poškodit spoj krku a těla, odejít hardware...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše: Levný nekvalitní nedobře znějící a nepohodlně se "držící" nástroj omrzí a člověk bude chtít přesedlat na něco lepšího.
Potom změní majitele, ale tím nekončí její život. Takových polen (třeba z Bulharska) mezi lidmi obíhá ...
Levné nástroje většinou dojedou na špatné zacházení.
Nero
Rádce

Re: Dlouhověké kytary

Příspěvek od Nero »

V lepším případě - nebo skončí na zdi, pod postelí, na půdě, v horším případě ji někdo zničí (ať už původní nebo nový vlastník).

PetrPeter 1975 - 2008
...EDGE...

Ol'Dawg píše:
...EDGE... píše:Podle mého, čistě osobního názoru nemá smysl vyjadřovat hodnotu kytary (či čehokoli jiného) penězi (resp. v první řadě penězi). Leckdo přiznává, že věci mají duši a že je důležité zejména to, jak se má ráda duše majitele s duší věci. Na tomhle názoru nevidím nic špatného a v tomto smyslu není od věci diskutovat i o něčích duševních hodnotách. Pokud v tom vidíš počínající flamewar nebo se tě to dotýká, pak navrhuju diskutovat třeba o mých duševních hodnotách. Já to snesu.
Jisteze, muzes to brat jako nesmysl, ja to beru ale z ciste praktickeho hlediska, a z toho hlediska by mel drahy nastroj vydrzet dele. Dusevni hodnota veci se penezi koupit jiste neda, ale o te jsem nemluvil. Jinak nejaky flamewar rozhodne nechci o nicich hodnotach mluvit taky nechci, nemam vubec nic proti tobe a ani proti vetsine tvych nazoru.
Brnkal

Zhoršení zvuku kytary po letech (40 a více)

Příspěvek od Brnkal »

A co stáří celomasivního nístroje?

Někde jsem četl, že nástroj, který je celomasivní, je mnohem náročnější na údržbu (dřevěné desky "pracují" více než překližka) a že po určité době se kytara "vyhraje" (ztratí svoji původní rezonanci) ...
Naposledy upravil(a) Bejk dne 3.05.2013 10:27, celkem upraveno 1 x.
Důvod: OT z Jak rozeznat celomasiv od polomasivu
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Jak to poznat nevím, ale podle mě je nejdůležitější částí přední deska. Kytara po nějkém čase naopak ztratí zvuk, říká se: překližka asi 7 let, polomasiv 10-12let a celomasiv už nevím :D. Ale nemám kytaru tak dlouho, abych to mohl nějak objektivně posoudit. Někde jsem to slyšel nebo četl a tak to nepovažuj za zákon :).
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Brnkal píše: "vyhraje" (ztratí svoji původní rezonanci) ...
Že se "vyhraje" naopak znamená, že získá kvalitní zvuk!
Jinak celomasiv je citlivější na teplotu a vlhkost - většinou je třeba v zimě zvlhčovat.
Brnkal

Příspěvek od Brnkal »

Slovo "vyhraje" zaměňme za slovo "DOHRAJE" - ztratí svůj původní zvuk.

Je to velké dilema: Koupit nový nástroj řekněme za 50t. s relativní jistotou, že je z poctivého materiálu a s tím, že mi bude nějakou dobu dobře hrát (a proto se ptám na to, za jak dlouho může celomasivní kytara ztratit původní zvuk) a nebo koupit podstatně levnější nástroj starší se všemi negativy, které souvisí s tématem a obsahem tohoto vlákna ...
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“