Amati píše: V Kraslicích materiál zřejmě neřešili, nikde neuváděli druhy dřev, použili jakoukoli překližku a důležité je, že bubny dodnes hrají.
A tím "hrají" myslíš "nehrají, ale fungují jako držák na blánu, jejíž zvuk máš rád".
Já bych to už neřešil. Prostě pan Amati má naprosto odlišný vkus než všichni ostatní, zazlívat mu to samozřejmě nemůžeme a to, jestli to funguje nebo nefunguje v mixu a při zvučení, má smysl začít řešit teprve tehdy, až tady bude odkaz s nahrávkou
Jestli je to narážka na mě, tak já jen připomínal, že jsi už dříve psal, že se ti na Amátkách líbí právě to, že nerezonují korpusy (tzn bubny nehrajou, hrajou pouze blány) a naopak jsem se Tě ještě zastával, že pokud takový zvuk vyhovuje, tak nám ostatním to může být jedno, že je to věc vkusu
Rozhodně bych si nedovolil někomu "radit", jaký zvuk se mu má líbit.
Přesně tak. Nikomu neradím, jaký zvuk se mu má líbit, nikomu nedoporučuji na AMATI hrát, všude jen konstatuji, že se ten zvuk líbí mne, zvukařům, kapele, publiku. Naopak, zde čtu většinou jen samé narážky na to, jak úžasně blbý musí být člověk, kterému se líbí zvuk AMATI. Jako jeden z mála diskutujících se držím tématu.
Jeden čas se hrávalo na bubny ROTOTOM, které mají jen kovové obruče jako držáky na blány a žádné korpusy. V oblibě byly hlavně proto, že na nich znějí jen samotné blány a to konkrétně a krátce. Jenže pokud zespodu nemáte rezonanční blánu, ihned cítíte, že palička nemá odpovídající odskok od blány, prostě ten odpor vzduchového sloupce tam hned chybí. A tak jsem na staré AMATI napnul zespodu rezonanční blány a mám zvuk podobný ROTOTOMům spojený s výhodou uzavřených bubnů.
Amati: respektuju tvoje zalíbení v soupravu Amati, které jsi hrdým vlastníkem. Ono není nic lepšího, než když je muzikant spokojen se svým nástrojem. A to myslím úplně vážně.
Ve tvém úplně prvním příspěvku se ale o tom, že jen TOBĚ ten zvuk vyhovuje a že je to jen TVOJE svobodná volba vůbec nic nepíše.
Tam se suše konstatuje, jak jsou Amati vynikající, jak jsou jedinečné a jak prostě zní jako "stradivárky". Suché oznamovací věty. Žádné: podle mého názoru, řekl bych, dle mých zkušeností.... To píšeš až mnohem později po té, co se tady strhla taková debata.
Takže ten první příspěvek by mohl pro nováčky, pro začínající hráče vyznít, jakože není nad Amati. Což je neuvěřitelná blbost, strašná snůška nesmyslů a jeden velký blud, ve kterém žiješ. Tvůj názor ti nikdo nebere, ale nesmíš ho podat jako hotovou věc. Potom se nediv těch reakcí.
No a taky by ses mohl naučit, že i student může mít dobrý názor a pravdu. A že se od něj může i starý pardál něčemu naučit. A Moleek prto mě osobně důvěryhodnou osobou je (dle jeho předchozích rad a příspěvků).
Takové to já já já nikdy nikam nikoho neposunulo.
Ještě dodatek... není mi dvacet.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
S těmi stradivárkami je to jen takový obrat. Nemyslel jsem to rozhodně jako radu pro začínající bubeníky. V posledním příspěvku vysvětluji, proč AMATI vyhovují. Spojují zvuk ROTOTOMů, který jsem si dávno oblíbil, s výhodou uzavřených bubnů. To by mohlo jako vysvětlení stačit.
Naposledy upravil(a) Amati dne 2.12.2012 17:27, celkem upraveno 1 x.
Amati píše:......zatímco 30 let staré AMATI jsou již natolik ustálené a vyzrálé, že změna nehrozí.
Právě Bohužel se v tom nestalo nic..... myslím že by hráli stejně i kdyby prožily povodeň nebo nějaký ničivý požár, nebo atomovou válku ....hrály by stejně...... nahouby.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Imho, je kouzlo rototomů právě v hliníkových obručích, které dělají jejich zvuk zvonivým a zpěvným. Což se u dřeva stát nemůže, protože je to absolutně jiný materiál. Prostě je to nemožné. Stejně tak, zvuk kovových strun a nylonových, bude vždycky jiný, byť bys ses snažil udělat cokoli. A taková cascara, na jejich spodní obruče, zní docela hezky. Neboj, poslouchám kapely, v jejichž aranžích, je obsazení rototomů poměrně hojné. Zvuk, jim nejpodobnější, jsou dle mého názoru octobany, které taky nemají rezonančku. Takže pokud chceš zvuk rototomů, kup si je, nemusíš pak s sebou vozit zbytečně takové množství dřeva, které zabere místo a váží mnohem víc.
Není to tak. Hliníkové obruče neznějí vůbec, na těch bubnech hrají opravdu čistě jen blány. Hrával jsem na "rota" nějaké ty roky, tak to opravdu vím. Ovšem na nich mi vadilo zejména to, že odskok paliček není takový jak na uzavřeném bubnu, ten odpor vzduchového sloupce mi chyběl. A ty bubny, na které hraji nyní, jsou bezvadný kompromis a neměnil bych ani náhodou.
Naposledy upravil(a) Amati dne 3.12.2012 10:19, celkem upraveno 1 x.
Nemám k dispozici studio ani několik bicích souprav, abych mohl za stejných podmínek nahrát několik srovnávacích ukázek. Navíc na to nemám ani čas a motivaci. Jinak totiž nemá srovnávání bicích soiuprav význam. Na každé aparatuře a v každém prostředí to vždy zní jinak.