VMK 88 Plus - nastavení citlivosti uderu

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: VMK 88 Plus - nastavení citlivosti uderu

Příspěvek od pavlii »

jung píše:Jen poznámečku:
Moje Hammondy mají kromě jiného dva nastavitelné MIDI parametry:
1. "Note velocity" citlivost klávesnice
2. "Note volume" hlasitost dané zóny klávesnice, která se přenáší na ovládané zařízení (SD-50)
Nenazýval bych to citlivostí, ale budiž. "Note volume" je trochu nešťastné; naštěstí jsi k tomu dopsal to o hlasitosti zóny, což je už přesnější - odhaduji (neb dané Hammondy neznám, ale asi se to praktikuje všude stejně), že se bude jednat o klasický MIDI CC 7 (Hlasitost), protože každá zóna (je-li klaviatura rozdělena) má přiřazen svůj vlastní MIDI kanál.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
PtJaa
Moderátor

Příspěvek od PtJaa »

Trsmen: Můžu se zeptat, jakou hodnotu midi velocity ti to dává při normálních úderech (pp/p/mf/f/ff)?
(buď přečtením z midi nahrávky v některém z tvých programů, nebo pomocí midi-ox)

Píšeš, že normálně skoro nedocílíš hlasitosti jako myší, ale to je přece správně. Kliknutí myší na klávesu většinou v programech generuje 127 - což je maximální hlasitost. Pokud bys toho mohl dosáhnout běžným úderem, třeba f, tak by byly klávesy pokažené, protože bys neměl jak vyjádřit ff/fff/fffff...

Pokud by třeba mf úhoz dával 40, tak podle mě by se to ještě dalo považovat za korektní chování a bylo by potřeba si vždy v programech upravit velocity curve. Viz Pavlii pro Cubase, v Reaperu se dá přidat efekt před VSTi ve Fx u tracku. Kdyby to bylo méně než těch třeba 40, bál bych se, že po úpravě velocity curve bude výsledek na začátku křivky příliš "zubatý".
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
trsmen

Příspěvek od trsmen »

Co jsem tak zkoušel v programu reason, tak velocity po kliknutí myší na virtuální klávesnici je asi na 100, když hraji na klávesy, tak se to pohybuje někde mezi 40-60, to je ok, ale když chci dosáhnout tech 100, musím do toho o moc razantněji, dokonce i když do toho trochu víc bouchnu, tak ta hodnota de i na 127, ale každý vsti nástroj se zase muže chovat trochu jinak. Každopádně, to nastavení napevno, tak jak jsou, mě osobně nevyhovuje, klávesy jsou určitě v pořádku, možná pro nějakého super pianistu by to sedělo jak má, ale pro můj styl hraní bych potřeboval, aby to mělo vetší citlivost, třeba aftertouchu, ten pracuje pro mě perfektně. Takže ta chyba je řekněme u mě, nikoli v klávesách. Pro mě škoda, že nemají funkci nastavení citlivosti.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“