stavba lampáča na rock/metal (50 W)

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
piwik
Kontaktovat uživatele:

stavba lampáča na rock/metal (50 W)

Příspěvek od piwik »

Zdravím,

Chcel by som si postaviť vlastný gitarový elektrónkový zosilovač.
Potreboval by som od vás nejakú overenú a hlavne funkčnú schému.
Prípadne aj PCB, ak by bolo :)
Výkon mi stačí 50W, na doma je 100W zbytočných pochopiteľne :)

A nepíšte prosím, že stavba vlastného zosiku je zbytočná strata času :)

Vlastním Peavey Valveking 100W Head....no dlhšiu dobu sa chystám postaviť aj niečo vlastné.
Hrávam prevažne rock, až po heavy metal.

Díky !
Ibanez GRG 270B ::: Squier Telecaster Classic Vibe Blonde ::: PSD Les Paul Vintage Sunburst ::: Jolana Galaxis ::: Peavey Valveking 100W ::: Kustom KG212FX ::: Korg AX3000G ::: MXR Distortion III ::: Boss DS-1 ::: Tesla Equalizer
MilanT

Re: stavba lampáča

Příspěvek od MilanT »

Tak teď nevím, jestli je tohle nějaká skrytá kamera nebo jsem prostě blbej.
Dva roky jsi registrován na tomto fóru a stavbu vlastního zesilovače nedáš do sekce Home-made.
Dále nevíš, že tu je 66 stránek vlákna Stavba lampové hlavy-rady, postup... - aparatury-f72/stavba-lampove-hlavy-icky ... De#p237743 kde jsou mraky schémat (a nejen tam).
Fakt nevím o co jde (a jestli jsem něco nepochopil) a tak to tady nebudu zamykat a hodím to alibisticky na své kolegy.
piwik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od piwik »

MilanT píše:Tak teď nevím, jestli je tohle nějaká skrytá kamera nebo jsem prostě blbej.
Dva roky jsi registrován na tomto fóru a stavbu vlastního zesilovače nedáš do sekce Home-made.
Dále nevíš, že tu je 66 stránek vlákna Stavba lampové hlavy-rady, postup... - aparatury-f72/stavba-lampove-hlavy-icky ... De#p237743 kde jsou mraky schémat (a nejen tam).
Fakt nevím o co jde (a jestli jsem něco nepochopil) a tak to tady nebudu zamykat a hodím to alibisticky na své kolegy.

Prečo hneď takáto negatívna reakcia ?
Ja sem nechodím každý deň, aby som sledoval, čo kde patrí...ale tak to sa ospravedlňujem, že som príspevok nedal do správnej časti fóra.
Najskôr ako som sem napísal, tak som (pochopiteľne) prešiel google, ale nič schopné som zatial nenašiel, tak som si myslel, že mi niekto schopný poradí niečo overené, ideálne pre moje požiadavky.
Ešte raz sorry, že som ťa takto cez víkend rozrušil :P
Ibanez GRG 270B ::: Squier Telecaster Classic Vibe Blonde ::: PSD Les Paul Vintage Sunburst ::: Jolana Galaxis ::: Peavey Valveking 100W ::: Kustom KG212FX ::: Korg AX3000G ::: MXR Distortion III ::: Boss DS-1 ::: Tesla Equalizer
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý večer, piwiku nedej se odradit první nepříznivou reakcí, námětů na stavbu 50W zesilovače je spousta a ujec gůgl Ti rád pomůže, ale musíš se ho správně zeptat; nejlíp asi anglicky. Ale abys neztrácel zbytečně čas, tak odtud: http://www.schematicsunlimited.com/, nebo tady: http://www.webphix.com/schematic%20heav ... _HTML.html
nebo tu: http://www.drtube.com/guitamp.htm
si jistě vybereš, ovšem pokud víš co chceš. :) Mnoho zdaru při stavbě a hlavně bezpečně ! Napětí kolem 450V by ses neměl bát, (to bys nic neudělal) ale musíš ho respektovat, chceš-li žít a hrát na kytaru. Jistě Ti ještě někdo doporučí projekt AX84, ten je však zaměřen více na výuku. Záleží na Tobě jestli chceš co nejrychleji "spíchnout" nějaký nejlíp fungující zesilovač, nebo se na té stavbě chceš hlavně něco naučit.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
jastud

Příspěvek od jastud »

Na rock heavy metal nejlíp osmikilo, ne? Jednoduchý, ale dobře hrajicí zesilovač: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

piwik píše:výkon mi stačí 50W, na doma je 100W zbytočných pochopiteľne :)
Hm, myslím, že by Ti postačil i nějaký jednočinňák řádově v jednotkách wattů. Omílá se to tu už déle něž Růžová Zahrada. Nehledě na cenu komponentů pro 50W, které by pak stejně nejspíš skončily někde na skříni domatlané a dále sotva prodejné.
Co se týče tohohle: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
Stačí se podívat, jak blbě tam je doporučené drátování zemí a je mi už teď jasné, že z toho brumění a pískání zešedivíš, pokud nejsi schopen si navrhnout zapojení sám, tak s tímhle si určitě neporadíš. Jak psal výše T Milan, mrkni se do příslušného oddělení, tam najdeš spoustu inspirace. Případně navštiv již výše zmíněné stránky AX84. Osobně mě to vůbec nebere, ale Tobě to jen prospěje.
Naposledy upravil(a) Smrťokvítek dne 3.12.2012 1:15, celkem upraveno 1 x.
Důvod: opravena citace
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

MilanT píše: hodím to alibisticky na své kolegy.
Přesunuto, přejmenováno :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
marshall

Příspěvek od marshall »

mmjuz píše:
piwik píše:výkon mi stačí 50W, na doma je 100W zbytočných pochopiteľne :)
Hm, myslím, že by Ti postačil i nějaký jednočinňák řádově v jednotkách wattů. Omílá se to tu už déle něž Růžová Zahrada. Nehledě na cenu komponentů pro 50W, které by pak stejně nejspíš skončily někde na skříni domatlané a dále sotva prodejné.
Co se týče tohohle: http://www.ceriatone.com/images/layoutP ... iatone.jpg
Stačí se podívat, jak blbě tam je doporučené drátování zemí a je mi už teď jasné, že z toho brumění a pískání zešedivíš, pokud nejsi schopen si navrhnout zapojení sám, tak s tímhle si určitě neporadíš. Jak psal výše T Milan, mrkni se do příslušného oddělení, tam najdeš spoustu inspirace. Případně navštiv již výše zmíněné stránky AX84. Osobně mě to vůbec nebere, ale Tobě to jen prospěje.
no mě teda to nepíská a dělal jsem to podle toho :wink: jen to šumí když zvýším master na max ,ale to je nejspíš blbejma lamama
MrB14ck

Re: stavba lampáča na rock/metal (50 W)

Příspěvek od MrB14ck »

marshalle - z tý nahrávky mi přijde jako brum (zkus otočit to trafo jak ti radili ostatní)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

marshall: nj, jenže ta jcm800 nedělá bordel, protože ani nemá jak by ho chytala, dělat takovýmhle způsobem nějaký higain, tak se z toho ladění potom zblázníš, to že ti to při přidaném mastru šumí víc je normální, pochytá to po součástkách a drátech víc šumu a bordelu z okolí
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
marshall

Příspěvek od marshall »

Stanley06 píše:marshall: nj, jenže ta jcm800 nedělá bordel, protože ani nemá jak by ho chytala, dělat takovýmhle způsobem nějaký higain, tak se z toho ladění potom zblázníš, to že ti to při přidaném mastru šumí víc je normální, pochytá to po součástkách a drátech víc šumu a bordelu z okolí
trafo už jsem otočil některé dráty pokroutil a brum i šum se dot omezil , ale dočet jsem se že když člověk naprázdno dává postupně master na plno a ke konci to šumí může to znamenat i špatné lampy a já blbý lampy mám mají 40 let a jedna je celkem opotřebená a druhá nepoužitá, nejsou párovaný . Ta použitá často zakmitává a chvílema rezonuje a když s ní zatřesu trochu chrastí musím sehnat nový :roll:
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

nj, tak pokud nemáš párované lampy může to taky dělat bordel, máš správně nastavenej bias? to taky může dost omezit šum
St.Anley Tube Amps
marshall

Příspěvek od marshall »

nemám osciloskop a ty lampy jsou ůplně rozdílný a ze staré příručky jsem se dozvěděl že štelování biasu u zesilovačů třídyA/B není pomocí měření napětí a proudu vždy objektivní ale budu mít možnost půjčit si osciloskop někdy v příštích měsících, navíc to má smysl až seženu pár lamp
Moleek

Příspěvek od Moleek »

nějaký moderátor který by diskusi od Marshallova příspěvku přehodil do jeho tématu? Je sice pěkné, že brání návrh od Ceriatone z nařčení, že dělá pazvuky, ale když se diskuse stočila zpátky k jeho zesíku, tak není potřeba aby to bylo zvlášť....
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

marshall: ale prosimtě, řek bych že 90% lidí to u kytarových zesíků dělá jen měřením katodového proudu (ať už přímo nebo na nějakém měřícím odporu), jestli si jen nějak nechal trimr a dal tam koncový lampy, může se taky stát že ti to vcelku rychle odejde, já bych bias nastavil, už jen z toho důvodu možného úplného zničení lamp
St.Anley Tube Amps
marshall

Příspěvek od marshall »

máš tedy nějaký osvědčený tip jak to co nejjednodušeji nastavit :?:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

marshall: to stim oscilákem je pravda ale v tůtom případě je takle přesný nastavení uplně zbytečný . Když to nastavíš jen podle katodovýho proudu tak to bude víc než vyhovující . No docela se divim že ti to hraje i bez nastavenýho biasu . ono se taky docela mohlo stát že by si měl bias nastavenej tak že ti lampou teče maximální proud .

EDIT. postup je uplně jednoduchej .

koupit nový lampy > trim na nastavování biasu dát na polovinu >nacpat lampy >zapnout> změřit kolik de na anodu voltů>vypočítat si proud třeba podle nějaký kalkulačky co je na netu >nastavit>a pak ho po nějakej době překontrolovat . snažší to už nemůže ani bejt.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

máš tam vůbec ten trimr? :mrgreen:

jen bych doplnil že pokud to máš přesně podle toho layoutu, tak budeš měřit napětí na těch 1R odporech mezi pinem 1 a zemí) na koncových EL34, ze vzorce I=U/R (v tomto případě, kdy R=1) je to prakticky U=I zjistíš jaký proud protéká katodami těch elektronek, změříš si jaké napětí je přímo na anodách el34, dosadíš do bias kalkulačky - jsou na ax84.com nebo je pěkná od webra - stačí zadat do googlu weber bias calculator - ta ti vyplivne proud který ti tam má téct a ty zakroutíš trimrem tak aby tam tak, hotovo, tečka
St.Anley Tube Amps
marshall

Příspěvek od marshall »

Díky zítra to zkusím :P :wink:
co že je to plate voltage??? :roll:( u tý kalkulky)
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

to je napětí co ti de na anodu koncový lampy
EDIT: jo a u AB zesilovače se nastavuje 70% bias
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“