Focusrite Scarlett 2i2 vs mixpult s Lexicon Alpha

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
SHMZM6

Focusrite Scarlett 2i2 vs mixpult s Lexicon Alpha

Příspěvek od SHMZM6 »

Zdravím, potřeboval bych zkonfrontovat následující varianty nahrávání:

mikrofon MXL 990 přes Focusrite Scarlett 2i2 do počítače

vs

mikrofon MXL 990 přes nějaký levnější mixpult typu http://www.audiotek.cz/product-31881-mackie-402vlz3
přes Lexicon Alpha do počítače

nahrávat mám v plánu zejména zkreslené kytary, dá se nějak usoudit, z jaké varianty z výše uvedeného získám kvalitnější nahrávku?

Díky
kelley
Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Kontaktovat uživatele:

Re: Focusrite Scarlett 2i2 vs mixpult s Lexicon Alpha

Příspěvek od kelley »

Já jsem pro Scalett. Ten Lexicon Alfa pak bude zbytečný (bohužel nemá phantomové napájení, což k tomu MXL990 potřebuješ, jinak by stačil sám o sobě). A ten mix bude zbytečný jakbysmet...
SHMZM6

Příspěvek od SHMZM6 »

samozřejmě vím, že Alpha nemá phantom, ale "bohužel" už ji nějaký pátek mám a právě uvažuju o koupi kond. mikrofonu, a přemýšlím o variantách, jak to zprovoznit - je teda lepší koupit si ten Scarlett a na Alphu (v kombinaci s čímkoli) se vykašlat?
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

je spíš otázkou, jestli by ti pak k něčemu ten mix byl = využitelnost. Osobně bych volil Scarlett a Lexicon za pár kaček prodal.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Za mě rovněž Focusrite Scarlet 2i2, byť nemám osobní zkušenost. Tady na fóru je ale poměrně chválena.
Mám MXL V67i a Alphu a absence phantoma je dost omezující (nutnost externího zdroje 48V). Navíc bývá problém rozchodit a následně bez problémů používat Alphu, což se zde na fóru taky dost řeší a rovněž z osobní zkušenosti potvrzuji, že po cca 3 letech používání jsem Alphu neoptimalizoval do stavu, kdy bych s ní byl 100% spokojený.
Takže tak :)

Edit: teď čtu, že už Alphu máš. Mea culpa, nevšiml jsem si. Pokud ti funguje bez problému, pak by tu byla i možnost nechat si ji a koupit jen phantomový zdroj.
SHMZM6

Příspěvek od SHMZM6 »

pupack píše:je spíš otázkou, jestli by ti pak k něčemu ten mix byl = využitelnost. Osobně bych volil Scarlett a Lexicon za pár kaček prodal.
jo to je ta otázka, právě s tou Alphou jsem dosud neměl žádné problémy a pracovalo se mi s ní dobře, investovat jen do phantomového napájení se mi nechce, proto mě kromě náhrady zvukovky za jinou napadla i ta varianta, že bych si za ty prachy akorát koupil nějaký menší mixpult s fantomem, a tady jsem se chtěl nějak dopátrat toho, jestli je taková komplikovanější cesta k nahrávání : mikrofon > mixák > alpha > počítač kravina /z hlediska kvality výsledku/ právě ta možnost širšího využití mixáku (když už utratím peníze) mě láká o něco víc než koupě nové zvukovky
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

SHMZM6 píše:...právě ta možnost širšího využití mixáku (když už utratím peníze) mě láká o něco víc než koupě nové zvukovky
Ten mix Mackie, který jsi uvedl je 4kanál (a jen 2 mikrofonní vstupy). Co si představuješ pod pojmem širší využití? Na širší využití z mého pohledu má málo kanálů.
Jinak samozřejmě obecně, pokud pro mix budeš mít i jiné využití, je tvůj návrh v pořádku.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

To si musíš rozhodnout no, jestli do budoucna by se Ti ten mix hodil, když ho teď chceš jen kvůli phantomu. Jinak "kravina" ten nápad není, jde opravdu jen o to, jestli by jsi ho využil i jinak než jen jako zdroj napájení pro kondenzátor.

Asi bych si když už zvolil třeba tento http://www.audiotek.cz/product-38866-so ... otepad-124

Jednak kvůli kanálům a druhak každý hodně pochvaluje mikrofonní preampy GB30 v téhle ceně oproti ostatním prý paráda (ale nemám osobní zkušenost, jen feedback z diskuzí). Když o tom tak přemýšlím, tak je to nakonec zřejmě dobrý nápad, než měnit zvukovku která 'Ti jinak vyhovuje za vesměs obdobnou.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Ciao lidicky, potrebuju poradit.
Druhej kytarista mi pujcil svuj Lexicon Alpha, ktery mam ted doma zapojen na vyzkouseni. Nainstaloval jsem driver z netu, dal ho ve winu jako default, zapojil na ni bedny od PC a vsecko funguje uplne bez problemu, Reaper, Guitar Rig 5, hry, Skype... Zvuk se mi libi, ve hrach a tak, konecne to ma fajn plne basy a peknejsi zvuk nez integrovana zvukovka, to jsem ani netusil :)

Nicmene ten dotaz:
Jelikoz jsem jiz davneji uvazoval o koupi externi zvukovky, tak bych neco takoveho chtel. Ta Alpha co mi lezi doma na stole je celkem v pohode. Jako jedina schopna alternativa mi prijde Focusrite Scarlet 2i2, ktera je ovsem skoro dvojnasobne draha, a nema tolik kroutitek a zdirek. Je tedy lepsi? Opravdu se v tom moc nevyznam, tak potrebuju poradit. Mi ta Alpha prijde dobra, a rozhodne jsem nemel zadny problem rozjet drivery jak tady na foru jsem nekolikrat cetl. Mohl bych investovat rekneme do tech 3 litru plus minus, ale jde mi o to, jestli to ma smysl. Zda treba ten Focusrite je zvukove lepsi atd.

Co si o tom myslite?
Mam koupit tu Alphu, se kterou nemam problem (ale taky asi jen zkusenosti 3 dny), nebo myslite ze za ty prachy bych mohl mit neco lepsiho? Primarne mi jde o zvukovou kvalitu nahravani instrumentu. TO v prve rade :) Potom aby s tim slo fungovat i normalne ve widlich a tak. Na Alphe se mi libi to kroutitko MIX, kde reguluju jestli chci procesovany zvuk, nebo jen cisty input.

Dik moc za radu.
LicH
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jestli ti to takhle sedne, jak jsi popsal, a ani systémově s tím nemáš problémy, tak bych alternativu neřešil - ve zmíněném rozpočtu nebude nic extra lepší nebo horší než ta ALPHA a tu máš aktuálně i fyzicky odzkoušenou = naprostý ideál.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

pavlii píše:...
+1

Akorát se tě Demilichu zeptám, jak moc jsi testoval nahrávání v DAW? Zda jen letmo, nebo delší dobu? Ony se problémy mohou objevit ne hned. Ale na druhou stranu, většina problémů s Alphou je řešitelných.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Hmm, no nahraval jsem to pres TapeDeck primo v GuitarRigu5 a pak ulozil a drag&drop hodil do reaperu. Nahravani primo do reaperu jsem zatim nezkousel. Zkusim to dneska az dojdu domu. Taky zkusim kytara->iPad->Alpha->Reaper :)

Ty ty zvukovku mas ze? Podel se o nejake uskali, ktere jsi pripadne objevil. Diky moc hosi :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Pokud na ntb nevypnu wifi, rádo to během nahrávání v Cubase LE5 kolabuje. Buď vypadne zvuk úplně, nebo se ozve strašné škvrčení (když má člověk na uších sluchátka, tak to i bolí). Musím pak restartovat DAW. Problém nevyřeší ani jiné nastavení latence/bufferu. Prostě jen to vypnutí wifi. Jinak to funguje.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Demilichu - zkus si prostě kontibuelní nahrávání třeba 2-3min, prostě jako bys "dával" celou skladbu na jeden zátah 8) Prostě dlouhý záznam - jak píše Hendrek.

P.

Demilich

Příspěvek od Demilich »

Hendrek píše:Pokud na ntb nevypnu wifi, rádo to během nahrávání v Cubase LE5 kolabuje. Buď vypadne zvuk úplně, nebo se ozve strašné škvrčení. Problém nevyřeší ani jiné nastavení latence/bufferu. Prostě jen to vypnutí wifi. Jinak to funguje.
Ja to mam na stolnim PC, takze tohle me trapit nebude. Ale mohlo by me to trapit, pokud bych to vzal do zkusebny s notasem na nahravani toho rachotu co produkujem :) Vyzkousim. Zajimavy postreh..
Pokud tam neni nic jineho, tak to zatim zni dobre, ve prospech Alphy :)

Skoda ze nema nekdo primou zkusenost se srovnanim te Scarletky s Alphou.

Ok, dlouhe nahravani zkusim.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jen poznámka k té Wi-Fi - platí to dost obecně, je vhodné si pamatovat 8) na NTB zásadně hardwarově vypnout wi-fi modul, pokud se chce člověk vyhnout neočekávaným překvapením.....

P.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Hendrek píše:Pokud na ntb nevypnu wifi, rádo to během nahrávání v Cubase LE5 kolabuje. Buď vypadne zvuk úplně, nebo se ozve strašné škvrčení (když má člověk na uších sluchátka, tak to i bolí). Musím pak restartovat DAW. Problém nevyřeší ani jiné nastavení latence/bufferu. Prostě jen to vypnutí wifi. Jinak to funguje.
Alphu jsem měl několik let doma a nikdy jsem s ní podobné problémy neměl. Šlapala mi vždy bezproblémově - pod XP, Vistou a chvilku i Sedmičkama, s Cubase LE4 a LE5, Reaper a Audacity, na třech ntb a jednom desktopu :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Demilich

Příspěvek od Demilich »

Nero píše:
Hendrek píše:Pokud na ntb nevypnu wifi, rádo to během nahrávání v Cubase LE5 kolabuje. Buď vypadne zvuk úplně, nebo se ozve strašné škvrčení (když má člověk na uších sluchátka, tak to i bolí). Musím pak restartovat DAW. Problém nevyřeší ani jiné nastavení latence/bufferu. Prostě jen to vypnutí wifi. Jinak to funguje.
Alphu jsem měl několik let doma a nikdy jsem s ní podobné problémy neměl. Šlapala mi vždy bezproblémově - pod XP, Vistou a chvilku i Sedmičkama, s Cubase LE4 a LE5, Reaper a Audacity, na třech ntb a jednom desktopu :)
A ted mas co? Presel jsi na neco vyssiho? Pokud ano, popis v cem je to lepsi prosim. Jen me to zajima :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Lexicon Ionix U22 - sháněl jsem novou zvukovku kvůli MIDI rozhraní. Původně jsem šel do něčeho od Tascamu, ale tam jsem měl hrozný problémy s brumem a škvrčením, takže jsem ho vrátil, a šel do Lexiconu, který byl tehdá v příjemné slevě. Navíc jsem s tou značkou měl a mám pořád dobré zkušenosti (krom Alphy a Ionixu znám Lambdu, kterou léta používá táta).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Hiddenplate
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hiddenplate »

Mám doma Scarlett 2i2 a má problém s aktivními snímači při nastaveným INST inputu. (V základu jsou +10dB)

Problém vyřešen v další verzi Scarlett 2i4 kde přidali tlačítko PAD. (tzn. že vnitřní amp-gain je v podstatě 0dB a tzn. žádnej clipping). I když vlastně u 2i4 je to v základu +8dB, takže by to bylo vlastně -2dB což je taky cajk...

Takže jestli chceš Scarlettku, tak 2i4 pokud budeš nahrávat elektriku.

EDIT: tlačítko PAD snižuje -10 dB, takže je pak INST použitelnej i na aktivní snímače přičemž ti zůstane ten otevřený tón kytary kvůli, kterýmu se vlastně ten INST vstup dělá. (Thx to pavlii pro upřesnění)

Já jsem holt koupil 2i2 pač tehda ještě 2i4 nebyla :D. Ale Focusrite se asi poučil z diskuzních fór, když je furt spammovali, jak to kytaristům clippuje s aktivníma snímačema. :D

EDIT2: Jo a 2i4 má navíc ještě MIDI IN a MIDI OUT.

EDIT3: Jestli chceš slyšet jak je na tom Scarlett zvukově při recordu elektriky (v mým případě to bylo teda přes Line In ale co už...), tak v tomhle postu studio-a-recording/free-ezdrummer-lite- ... 37357.html (Odscrolluj kousek dolů).
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“