klarinet - pomoc s kupou

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
skynet

klarinet - pomoc s kupou

Příspěvek od skynet »

Zdravim :)
Chcem sa naucit hrat na klarinet, tym padom si nejaky musim zadovazit :)
Viete mi poradit nejaky tip na lacny klarinet?
Na ebay su ich mraky... ale neviem ktory na naucenie bude stacit...
napr toto
http://www.ebay.com/itm/250576603658?ss ... 851wt_1162
alebo toto

http://www.ebay.com/itm/350495071130?ss ... 629wt_1162

dakujem...
majkla112

Re: klarinet - pomoc s kupou

Příspěvek od majkla112 »

Tak v prvé řadě by bylo nejlepší si koupit klarinet ze dřeva, většinou se vyráběji z dřeva ebenového. Z plastových ti nevýjde takový pěkný hutný tón. Pak si dej pozor, aby měl klarinet francouzský (Boehm) systém, je to ten nejklasičtější. Ještě existuje systém německý, ale na ten se ani neučívá v ZUŠce a neviděla jsem k němu ani žádné učebnice. Ze stejných důvodů doporučuji koupit klarinet v Bb ladění, ten je nejpoužívanější. Hodně záleží i na hubičce, doporučuji vybrat dle těhle kritérií (http://www.klarsax.wz.cz/?page=9) a radši bych sáhla po hubičce dřevěné, mně osobně se na plastovou moc dobře nehraje. Dále záleží na tvrdosti plátku-nejlepší zkušenosti mám s plátky Vandoren a do začátku si kup plátky měkké (tvrdost 1-1,5). Ty klarinety z Ebaye neznám, takže těžko posuzovat, ale asi to nebude bůhvíco. Sice začínáš, ale i tak si zasloužíš slyšet alespoň trochu pěkný tón, budeš mít pak z hraní větší radost. Ale netvrdím, že si musíš kupovat nějaký super nástroj. Doufám, že jsem na nic nezapomněla, kdyžtak se směle ptej, ráda ti zodpovím dotazy :wink:
skynet

Příspěvek od skynet »

dakujem za odpoved...
Uz som o cosi mudrejsi ale stale sa neviem rozhodnut ktory klarinet kupit...
Nejaky konkretny typ mi nepovies? samozrejme z tych lacnych....
Dakujem

PS: Rozmyslal som kupit nejaky ten z ebay a k tomu hubicku Vandoren B45
majkla112

Příspěvek od majkla112 »

Ta hubička je dobrá volba, ale hlavně, aby sis nekoupil tak dobrou hubičku na blbé tělo. Fakt ti ohledně těch dvou klarinetů na ebay neporadím. Zkoušel ses třeba dívat na nějaké bazary na internetu? Obvykle tam lidi prodávají celkem slušné klarinety, protože je to třeba přestalo bavit nebo si koupili nějaký profesionálnější. Často nabízejí i možnost vyzkoušení, takže se tím snižuje pravděpodobnost podvodu. A taky existují komisní a bazarová oddělení v hudebninách. Ale pokud jsem četla dobře, tak ty na tom ebay, cos tady dával byly normálně ze dřeva, takže by to nemuselo být tak strašné... Akorát mi přišlo, že stojí nějak málo peněz, ono je sice v Americe nebo odkud to vůbec je všechno levnější, ale až tak...
Genesis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Genesis »

@skynet: Jsi z Prahy?

Z vlastní zkušenosti Ti ale mohu říci, že kupovat hubičku ,,na dálku,, stejně jako celý nástroj bez možnosti vyzkoušet je úplně špatně.

ad 1) hubička Ti musí sednout přesně ,,na tělo,, - tzn. člověk vezme nástroj ssebou do obchodu, vezme plátek a zkouší několik hubiček.

ad 2) kupovat celý nástroj ( v Tvém případě klarinet ) ,,naslepo,, je naprostý nesmysl.Popis může být jakýkoliv, ale nemůžeš zjistit skutečný stav nástroje ( podlepky, stav korků, praskliny ebenového dřeva apod. ).

Ve většině kamenných obchodů jsou profíci, co Ti poradí, pomohou..... osobně jsem strávil výběrem např. hubičky ( nedávno na tenor saxofon ) dva dny.Jeden den jsem z výběru vyselektoval 5 hubiček a druhý den jsem vybral tu nejvíce vyhovující ( včetně kvality tónu ).

Je to samozřejmě Tvé rozhodnutí, Tvé finance, ale zeptej se jiných, dalších, kdo má s hraním zkušenosti ( resp. s koupí nástrojů ).

Tvůj případ při koupi z netového obchodu může vypadat takto:
máš euforii a chceš ho mít doma co nejdříve a za každou cenu, takže ho objednáš, přijde Ti domů, budeš mít radost, jenže za určitou dobu svědomitého cvičení zjistíš, že tohle je na nástroji špatně, tady je toto a tohle atd atd. a budeš v ,,loji,,.

Apropo nenapsal jsi, kolik jsi ochoten investovat do nástroje ( bez toho těžko dávat tipy ).

Nezmiňuji ovšem důležitou skutečnost, že pro výběr hubičky musíš mít už nátisk ( což vyžaduje dobu intenzivního cvičení - musíš vědět, jak se tón tvoří apod. ), stejně jako účast profíka při začátcích s hraním ( klarinet a technika hry na něj není totéž co zobcová flétna, jak si bohužel většina laické veřejnosti myslí ).

Co se jinak týká materiálu ( eben ), ladění nástroje a plátku souhlasím s tím, co zde již napsala majkla112 :)
Hagstrom Isabella, Prudencio Saez Mod 2
A klarinet Selmer
Tenor sax Keilwerth
Kopretina

Příspěvek od Kopretina »

Ahoj,
ráda bych si koupila klarinet z druhé ruky a zatím mám 2 nabídky Amati ACL 212 a Amati Special. Poradil by mi někdo, jaký je mezi nimi rozdíl (v kvalitě, ceně)?
Díky:)
barlaam

Příspěvek od barlaam »

No poradit, vzhledem k tomu, že nevíme nic víc než dvě jména a o jejich stavu nic, tak to nebude moc platné.
Amati Special už se nevyrábí, a jsou to povětšinou starší kousky, často bez potřebné údržby.
Amati ACL 212 je aktuální model a lze koupit za 10 000Kč.
Neznamená to však, že Special nemůže být po GO se skvělým zvukem a ACL 212 nemůže být **** a budeš do něho muset vrazit další 2 litry.
Vzhledem k tomu, že hned nad tebou napsal Genesis celkem podrobný článek o koupi, tak tenhle dotaz byl zbytečný. Jestli znáš nějakého klarinetistu, tak ho popros a ty dvě nabídky s ním objeď.
Yamaha YTS 275, Yamaha P95
Hudba jsou vaše zkušenosti, vaše myšlenky, vaše moudrost. Pokud ji neprožíváte, nikdy z vás žádná nevyjde. - Charlie Parker
Kopretina

Příspěvek od Kopretina »

Díky za odpověď, nejlepší bude vzít nějakého klarinetistu s sebou :)
extrakatka

Příspěvek od extrakatka »

Ahoj,
z vlastních zkušeností můžu říct, že pokud se chystáš začít hrát na klarinet, nejdřív se přihlaš do ZUŠ a zkus si tam klarinet půjčit. Jako začátečníkovi ti nejspíš nepůjčí žádný velký zázrak, ale aspoň si na něj zvykneš a už budeš mít nějakou představu. Plasťák taky nedoporučuji, stejně jako plastový plátky, ten zvuk je úplně jiný. Klarinet se dá sehnat v hudebninách za pár tisíc, záleží ale na tom, na jakého "odborníka" zrovna narazíš. Jinak já hraji na hubičku Selmer a jsem spokojená. Opravdu ale doporučuji rozhodně osobně vyzkoušet a třeba ani nedbat tolik na značku jako na to, jak ti vyhovuje:)
Ráda jezdím na koncerty a ještě stále si kupuji hudební CD. Poslouchám klasiku, ale i pořádný rock.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“