@skynet: Jsi z Prahy?
Z vlastní zkušenosti Ti ale mohu říci, že kupovat hubičku ,,na dálku,, stejně jako celý nástroj bez možnosti vyzkoušet je úplně špatně.
ad 1) hubička Ti musí sednout přesně ,,na tělo,, - tzn. člověk vezme nástroj ssebou do obchodu, vezme plátek a zkouší několik hubiček.
ad 2) kupovat celý nástroj ( v Tvém případě klarinet ) ,,naslepo,, je naprostý nesmysl.Popis může být jakýkoliv, ale nemůžeš zjistit skutečný stav nástroje ( podlepky, stav korků, praskliny ebenového dřeva apod. ).
Ve většině kamenných obchodů jsou profíci, co Ti poradí, pomohou..... osobně jsem strávil výběrem např. hubičky ( nedávno na tenor saxofon ) dva dny.Jeden den jsem z výběru vyselektoval 5 hubiček a druhý den jsem vybral tu nejvíce vyhovující ( včetně kvality tónu ).
Je to samozřejmě Tvé rozhodnutí, Tvé finance, ale zeptej se jiných, dalších, kdo má s hraním zkušenosti ( resp. s koupí nástrojů ).
Tvůj případ při koupi z netového obchodu může vypadat takto:
máš euforii a chceš ho mít doma co nejdříve a za každou cenu, takže ho objednáš, přijde Ti domů, budeš mít radost, jenže za určitou dobu svědomitého cvičení zjistíš, že tohle je na nástroji špatně, tady je toto a tohle atd atd. a budeš v ,,loji,,.
Apropo nenapsal jsi, kolik jsi ochoten investovat do nástroje ( bez toho těžko dávat tipy ).
Nezmiňuji ovšem důležitou skutečnost, že pro výběr hubičky musíš mít už nátisk ( což vyžaduje dobu intenzivního cvičení - musíš vědět, jak se tón tvoří apod. ), stejně jako účast profíka při začátcích s hraním ( klarinet a technika hry na něj není totéž co zobcová flétna, jak si bohužel většina laické veřejnosti myslí ).
Co se jinak týká materiálu ( eben ), ladění nástroje a plátku souhlasím s tím, co zde již napsala majkla112