Zvýšení hlasitosti a více headroomu u lampového komba
Pravidla fóra
Re: Zvýšení hlasitosti a více headroomu u lampového komba
To se neví. Možná stačilo zapojit externí box. Reprák je důležitej.
Cože? o.O
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- Alternátor
S VCčkem ti neporadím, nicméně z vlastní zkušenosti můžu říct, že LC30 tvým požadavkům vyhoví. Clean kanál to má hlasitej a nakroutíš na něm i fajn crunch. Zkreslenej kanál má daleko větší rozsah gainu a se silnějšíma snímačema není problém hrát na tom i heavy metal. Nicméně doma se s tím hrát prakticky nedalo. Při nižších hlasitostech ten zvuk za moc nestál (mluvím o zkreslení). Ovšem při vytočení volume aspoň na 2 to dostalo koule.
Gibson Les Paul Slash Standard November burst 2023, Gibson Les Paul Traditional 2019, Jolana Diamant II 2020 + Gibson 490R a Burstbucker 3, Gibson SG Special 2002, Harley Benton SC-500, Marshall DSL40CR, Cort Core-DC Mahogany OPBB, Ibanez AW65-LG, prehistorická španělka Lucida
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
VC si zase dost dobře rozumí se zkreslovacími pedály, takže toho bych se taky nebál.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Citlivost reproduktoru, jejich počet a velikost ozvučnice, mají podstatný vliv na akustický tlak. Na každý tři decibely pořebuješ dvojnásobek výkonu. Rozdíl hlasitostí mezi 96db a 99db je opravdu slyšet. Stačí si půjčit bednu.Bummer píše:Cože? o.O
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
Nebo nejake blue alnice repro?
Citlivost reproduktorů ano. Jejich počet a velikost ozvučnice podstatný vliv nemá (bavíme-li se o tlaku a ne o pocitech).bigmal píše:Citlivost reproduktoru, jejich počet a velikost ozvučnice, mají podstatný vliv na akustický tlak. Na každý tři decibely pořebuješ dvojnásobek výkonu. Rozdíl hlasitostí mezi 96db a 99db je opravdu slyšet. Stačí si půjčit bednu.Bummer píše:Cože? o.O
To s decibely žádná novinka není a ani nechápu, proč to sem píšeš. Já reagoval na to, že z tvého postu není jasné, na co reaguješ ty. Člověk z předchozího postu se ptal na kreslitko a jak autor vyřešil svůj problém.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Potvrzuju.Nero píše:VC si zase dost dobře rozumí se zkreslovacími pedály, takže toho bych se taky nebál.
Ptal se na to jak to celé dopadlo, ale tady se jenom žvaní. Velikost ozvučnice a počet reproduktorů nemají podle tebe vliv? Zřejmě máš přístup k informacím, které pro nás obyčejné zůstávají utajeny.
Ne, řekl jsem, že nemají podstatný vliv na výsledný akustický tlak. Ty sice v praxi určitého navýšení účinnosti dosáhneš, ale nebudou to 3 dB a bude to spíš na basech než na frekvencích pro kytaru důležitých.
Mám reprák a 100W zes. celá soustava na max dává 110dB. Když přidám druhý reprák mám 113dB. Zní to logicky, ale platilo by to pouze, pokud by druhé repro hrálo za stejných podmínek jako to první, potřebovalo by teda vlastní 100W zes, což mít nebude. Každé repro bude hrát jen s 50ti watty a bude tedy o 3dB tišší než při úvodní situaci (110-3=107dB). Dvě repra hrající 107dB mají dohromady zase původních 110dB. Teoreticky můžu mít na té 100W hlavě tisíc repráků, ale tlak bude jen 110dB. Takto to asi Bummer myslel, nic tajného.bigmal píše:Zřejmě máš přístup k informacím, které pro nás obyčejné zůstávají utajeny.
Potvrdilo se mi to i v praxi. Přinesl jsem do zkušebny své nové 4W, 10" lampové kombo. Když to bylo naplno tak se s tím celkem zkreslený zvuk dal uhrát (máme hlasitého bubeníka). Pak jsem to připojil ke své 4x12 bedně a zázrak se nekonal, hlasitost byla pořád na hraně, jen se trochu změnil zvuk. Nechápal jsem jaktože 10" a 4x12" hrajou stejně nahlas.
Víc repráků hraje jinak, někdo tomu říká prostorovost, někdo hutnost, někdo ještě jinak, ale nehrajou víc nahlas. Řešením zvýšení hlasitosti teda podle mě není koupit víc šitózních repráků, ale stačí jeden citlivý.
Většina výrobců udává citlivost repeoduktoru. To je rozhodující parametr. Čím vyšší číslo, tím větší rámus. Pokud výrobce vybaví kombo možností připojení externího boxu, tak jako je to v tomto případě, s největší pravděpodobností to nebude proto, abys vypadal na pódiu jako hustej týpek. 15w je ale stejně málo. Používám 30w a čistej zvuk nemám v podstatě nikdy (a ani po něm nijak netoužím). Většinou jsem přes půlku a tam to teprve dostává ty správný grády.
Ne, to bude proto, aby sis mohl připojit box. Uvažuješ správně.
Jen důsledky toho připojení nemusí splňovat tvoje očekávání. Výrobci tu citlivost sice udávají, ale:
- v decibelech na watt na metr (tj. jeden reprák ti sice dá 99 dB/W/m SPL, ale dva už jen každý 96, protože se ty "watty" rozdělí, plus jsou tam nějaké drobné bonusy v basech, na které ale pro změnu není lidské ucho tolik citlivé),
- minimálně Celestion neuvádí frekvenci nebo rozsah, kde reproduktor takovou účinnost má.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Hm, zajímavá teorie, Bummere. A to platí pro paralelní zapojení reproduktorů, nebo pro seriové? Říká Ti něco termín IMPEDANCE REPRODUKTORU? Zkus se nad celou problematikou zamyslet, popros gůgla, ať Ti pomůže, po té vymaž svůj debilní příspěvek a zkus to znova.Bummer píše:Ne, to bude proto, aby sis mohl připojit box. Uvažuješ správně.Jen důsledky toho připojení nemusí splňovat tvoje očekávání. Výrobci tu citlivost sice udávají, ale:
- v decibelech na watt na metr (tj. jeden reprák ti sice dá 99 dB/W/m SPL, ale dva už jen každý 96, protože se ty "watty" rozdělí, plus jsou tam nějaké drobné bonusy v basech, na které ale pro změnu není lidské ucho tolik citlivé),
- minimálně Celestion neuvádí frekvenci nebo rozsah, kde reproduktor takovou účinnost má.
Nevymažu, teď už to nejde.
Samozřejmě říká. Moje zajímavá teorie automaticky předpokládá, že dotyčný přepojí reproduktory do "správných" výstupů. Ono z toho Laneye 30 W nepoleze ani tak ani tak (jestli teda správně chápu na co narážíš
).
Googla už jsem se ptal; co píšu, nepochází odsud.
Googla už jsem se ptal; co píšu, nepochází odsud.
Kytarové hlavy hrajou většinou na hranici zkreslení konce, v takové situaci se málokdo odváží připojit něco paralelně aniž by výstup přesunul na správnou odbočku trafa. Myslím že věta o smazání debilního příspěvku byla přehnaná, protože to za výše uvedených podmínek platí.
Když už jsme u citlivostí, všichni vždycky napíšou že je potřeba koupit citlivější repro, ale ne jaké. Jaké jsou teda nejcitlivější běžně dostupné repra? V30? EVM12L? nebo něco od jensenu? nezávisle na stylu.
Když už jsme u citlivostí, všichni vždycky napíšou že je potřeba koupit citlivější repro, ale ne jaké. Jaké jsou teda nejcitlivější běžně dostupné repra? V30? EVM12L? nebo něco od jensenu? nezávisle na stylu.
Senzační hodnoty uvádí u svých kousků Eminence, ale co jsem různě četl, tak pocitově to tak nahlas není.
pujč si od nějakýho kytaristy bednu, zastrčit kabel do správnejch dírek, dodrž impedanci(číslo nesmí být nižší, než tam píšou) a zkus jak to bude hrát. Pokud je v kombu reprák s citlivostí např. 96db a zapojíš místo něj 99db, což je běžná hodnota kytarového repráku kolem 2000,-, mělo by to hrát o poznámí hlasitěji. Když to svoje kombo zkoukneš zezadu, je tam Jacková díra a u ní nápis "ext.box", tak přesně tam.OndrejCvrk píše:Ahoj ahoj,
potřeboval bych poradit ohledně zvýšení hlasitosti a headroomu u mého komba Laney Cub12r. V kombu mám nějaké elektronky, nevím co to přímo je, žádná značka na nich není, ale začínají kreslit moc brzo. Hledám tedy nějaké elektronky, které budou mít dost headroomu a vyrobí více hlasitosti (je něco takového?).
Elektronky jsou kdyžtak ecc83 a el34. Četl jsem něco o JJ Electronics, ale radši se zeptám tady, než něco koupím
Další věc by byl reproduktor. Měl by to být nějaký 12" reproduktor s větším výkonem a citlivostí, abych dosáhl vyšší hlasitosti (i pár db je dobrých), ale chci si udržet takový ten vintage charakter komba. Nechci ale , aby ten reproduktor začal brzo nakreslovat....
Díky
Jedinej problém může nastat v případě, že neznáš ochotnýho kytaristu, vlastnícího nějakou bednu. Pozor! Použij kvalitní kabel, zkratem si lehce zničíš zesilovač.
Tak sorry, pokud tam máš původní reprák, Celestion Vintage 30, tak ten má citlivost 100db. To je dost dobrý. Tudíž to bude opravdu slabým zesilovačem. Výměna lamp by to zlepšila jenom, pokud by ty stávající byly po smrti. Patnáct wattů je opravdu málo.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Co do toho zase motáš zkreslení konce, či odbočky sekundáru trafa? Tahle záležitost s impedancí, či změnou výkonu vlastně nemá vůbec nic společného! A platí to samozřejmě pro seriové i paralelní zapojení. Když budeš mít jednu škatuli a v ní 1ks reproduktoru např. o 8 ohmech a vedle ní druhou krabici s dvěmi stejnými typy reproduktorů těsně vedle sebe v šestnácti ohmové verzi zapojené paralelně, ( nebo čtyřohmové v serii ) tak při buzení stejným výkonem bude ta bedna s 2ks repro hrát zhruba o 3dB hlasitěji! Dvojnásobná plocha membrány se, kurwa, musí nějak projevit! Tenhle akustický jev byl znám už min. v 50.letech a také kostruktéry reproboxů využíván. Např. fenderův Basmann 4 X 10´´, později marshallovské 4 X 12´´, ale ještě v 70. letech i PA systémy, nejčastěji ve tvaru sloupků s repry nad sebou. Postupem času šel vývoj kupředu a nevýhody této konstrukce začínaly převažovat nad tou hlavní velkou výhodou - nárustu akustického tlaku při stejném výkonu a pomalu podobné systémy začínaly mizet a přetrvávaly jen tam, kde nebyla potřeba vysoká kvalita přenosu zvuku, ale velký akustický tlak byl nutný. Např. sportovní haly, letní kina atd. Tesla např. vyráběla podivné sloupky s plechovými stříškami hustě nad sebou po celé ozvučnici proti dešti, které se dávaly do letňáků a byly osazovány snad 7ks 8´´ širokopásmých reproduktorů o impedanci tuším 95 ohmů. Dnes se to běžně používá hlavně u nástrojových aparatur, ale občas také při ozvučení mluveného slova v divadlech, či kongresových sálech. Ono to má totiž ještě jednu výhodu vedle velké účinnosti a to tu, že z většího počtu malých širokopásmých reproduktorů zní mluvené slovo mnohem přirozeněji, než z vícepásmových boxů s velkým basákem. Napadají mě firmy Bose, nebo HK, které to do dneška vyrábí. Ale dost důležité je paralelní zapojení reproduktorů, seriové lze tolerovat snad jen u kytarových boxů, kde se stejně očekává hraní silně zkresleného zvuku. Proč? To už jsem tu párkrát vysvětloval, nebudu se opakovat. Ovšem že se dožiji vysvětlování takto samozřejmé věci, jako je nárust citlivosti boxu s větším počtem reproduktorů, to by mě v životě nenapadlo.simiruz píše:Kytarové hlavy hrajou většinou na hranici zkreslení konce, v takové situaci se málokdo odváží připojit něco paralelně aniž by výstup přesunul na správnou odbočku trafa. Myslím že věta o smazání debilního příspěvku byla přehnaná, protože to za výše uvedených podmínek platí.
Uznávám, že jsem Bummera chtěl trochu zamotat zavádějicími dotazy, páč vím, že je úplně mimo a nechtěl jsem, aby si hned správnou odpověď našel někde na netu. No, nenašel ji evidentně.
Ještě jsem si vzpomněl na zajímavou šílenost - Delicia Guitar 60W....