HW Technika pro dosažení lepší kvality zvuku
Pravidla fóra
HW Technika pro dosažení lepší kvality zvuku
Zdravím,
potřeboval bych poradit nějakou HW techniku na lepší kvality zvuku. Mám zvukovku FOCUSRITE Scarlett 2i2 přes USB do PC. Jsem vážně lajk potřeboval bych poradit...
Díky.
potřeboval bych poradit nějakou HW techniku na lepší kvality zvuku. Mám zvukovku FOCUSRITE Scarlett 2i2 přes USB do PC. Jsem vážně lajk potřeboval bych poradit...
Díky.
- Jens Ludwig
- Odborník
Re: HW Technika pro dosažení lepší kvality zvuku
to je hrozně obecně položená otázka - zkus líp specifikovat, co tě trápí - poslech, výsledek tvého snažení, malé možnosti při práci, nekvalitní gear.... je toho sousta - oproti Scarletce je dost techniky lepší, ale taky mnohem dražší... navíc ani nevíme, co přesně chceš s tím zvukem dělat - jestli pouze poslouchat, nahrávat nebo komponovat v MIDI a taky nevíme, kde s tím zvukem pracuješ - jestli ve specielně upravené místnosti a nebo v paneláku v umakartové koupelně...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Mám dole udělanou místnost (Akustika vyřešená mám tam pěnu). Potřeboval bych asi nějaké studiové monitory a mixák. Chtěl bych mít lepší zvukový výsledek a poslech (mix a master) +nahrávám tam rap, zpěv ... něco smotat dohromady bych potřeboval 
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
Já taky pořád řešil gear, nakonec sem zjistil, že 90% výsledku při nahrávání mikrofonem je místnost a zbytek je mezi stolem a židlí
čili co nahráváš, jen zpěv a zbytek jsou smyčky? Co Ti konkrétně vadí na zvuku? co máš za mikrofon? jak nahráváš? nemáš nějakou ukázku? Je dobré vědět co konkrétně chce člověk zlepšit, co mu vadí a pak to začít konkrétně řešit. Lepší gear není bohužel samospasný, čímž nepopírám jeho důležitost 
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Na zvuku mi nic nevadí jsem celkem spokojený, jen chci zainvestovat nějaké peníze do vybavení... a nevím co bych si měl pořídit 
- Jens Ludwig
- Odborník
no - asi bych si nepořizoval mix - to mi přijde trochu zbytečný...
jestli hledáš nějaký kvalitní monitory, tak zkus KRK VXT6 nebo VXT8 - poslech je základ dobrýho zvuku - mimochodem, na čem děláš teď???
jinak vedle jsi řešil mikrofon - ve tvé situaci bych asi uplně nešel do toho výběru, ale spokojil bych se s TLM 102 - to je hodně kvalitní mikrofon a vydrží ti minimálně na dlouho když už ne na furt...
jestli hledáš nějaký kvalitní monitory, tak zkus KRK VXT6 nebo VXT8 - poslech je základ dobrýho zvuku - mimochodem, na čem děláš teď???
jinak vedle jsi řešil mikrofon - ve tvé situaci bych asi uplně nešel do toho výběru, ale spokojil bych se s TLM 102 - to je hodně kvalitní mikrofon a vydrží ti minimálně na dlouho když už ne na furt...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Určitě. A věta "..Akustika vyřešená mám tam pěnu.." je malinko úsměvná - znamená to, že akusticky je to ošetřené tak z 10-20% 
Čili k Jensovo doporučení na monitory se přidává moje na dotvoření té místnosti.
P.
Čili k Jensovo doporučení na monitory se přidává moje na dotvoření té místnosti.
P.
A máte někdo nějaký dobrý odkaz na příklad jak by to mělo vypadat "dořešený" ta akustika místnosti? popřípadě nějaké nápady... A popřípadě nějaké studiové monitory (dva) kolem 8 000 maximalně..
- Jens Ludwig
- Odborník
tak za 8000 si kup Alesis M One MKII - jsou za tu cenu bezkonkurenční
pěna neni všechno - navíc ne každá pěna funguje - záleží taky trochu, jak máš velkou a uspořádanou místnost (byla by nějaká malůvka??)
Spíš než pěna je fajn kamenná vata - přesně Rockwool Airrock ND a to v síle min 10cm - do rohů pak vestavit bassové pasti - http://www.electrozone.cz/zvuk/diy-baso ... ?hilit=DIY - tady by ses měl dozvědět základ, co to je bassová past a jak si jí jednoduše postavit...
co se týče akustických panelů - tak není dobré místnost vycpat uplně - uplně jí umrtvit - je dobrý zachovávat nějakej poměr pohltivých a odrazivých ploch...
pěna neni všechno - navíc ne každá pěna funguje - záleží taky trochu, jak máš velkou a uspořádanou místnost (byla by nějaká malůvka??)
Spíš než pěna je fajn kamenná vata - přesně Rockwool Airrock ND a to v síle min 10cm - do rohů pak vestavit bassové pasti - http://www.electrozone.cz/zvuk/diy-baso ... ?hilit=DIY - tady by ses měl dozvědět základ, co to je bassová past a jak si jí jednoduše postavit...
co se týče akustických panelů - tak není dobré místnost vycpat uplně - uplně jí umrtvit - je dobrý zachovávat nějakej poměr pohltivých a odrazivých ploch...
JZ Microphones v ČR
Koukám, že tyhle vynikající mikrofony jsou teď v Audioteku za dobré ceny.
BH2 doporučuju všema deseti!
http://www.audiotek.cz/producer-jz-micr ... 10&lang=cz
Jejich konstruktér Juris Zarins tvrdí, že kardioidní BH2 má stejný zvuk jako BH1.
BH1 jsem si před lety vybral jako o půlku levnější ekvivalent Neumanna U87(!), fakt hraje skvěle a jestli je BH2 stejně dobrý, tak za 11.000 a s 5letou zárukou je to mikrák snů.
Navíc v reálu vypadá úžasně, což se taky počítá.
http://studiotahiti.rajce.idnes.cz/Nahr ... kustik.jpg
BH2 doporučuju všema deseti!
http://www.audiotek.cz/producer-jz-micr ... 10&lang=cz
Jejich konstruktér Juris Zarins tvrdí, že kardioidní BH2 má stejný zvuk jako BH1.
BH1 jsem si před lety vybral jako o půlku levnější ekvivalent Neumanna U87(!), fakt hraje skvěle a jestli je BH2 stejně dobrý, tak za 11.000 a s 5letou zárukou je to mikrák snů.
Navíc v reálu vypadá úžasně, což se taky počítá.
| Cruel YT | Cruel sptf
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano, následuj Jensův odkaz na Electrozone. Já mám v galerii také nějaké fotky z interiéru; a takového materiálu najdeš na netu spoustu.ostro píše:A máte někdo nějaký dobrý odkaz na příklad jak by to mělo vypadat "dořešený" ta akustika místnosti? popřípadě nějaké nápady... A popřípadě nějaké studiové monitory (dva) kolem 8 000 maximalně..
P.
Místnost vypadá cca takto.
http://imageshack.us/photo/my-images/54 ... rchxd.jpg/
4x8 metrů.
potřeboval bych poradit co a kam dát.
http://imageshack.us/photo/my-images/54 ... rchxd.jpg/
4x8 metrů.
potřeboval bych poradit co a kam dát.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To je děsně obecný ten obrázek - ani nevíme, kde co máš/chceš mít....... Je potřeba to řešit komplexně a ne jen takhle "místo na mikrofon" (jak je na obrázku).
P.
P.
Na stole je prostě klasika (2x monitory, 2x studiove monitory(repro), klávesnice, myš, externí zvuková karta a další...
místo pro mikrofon (stojan s mikrofonem, mikrofon, sluchátka)
+ ty sedačky v místnosti...
Mikrofon chci mít tam kde je a všechno nechat jak je na obrázku.
A ted bych potřeboval dořešit tu akustiku... co a kam koupit...
místo pro mikrofon (stojan s mikrofonem, mikrofon, sluchátka)
+ ty sedačky v místnosti...
Mikrofon chci mít tam kde je a všechno nechat jak je na obrázku.
A ted bych potřeboval dořešit tu akustiku... co a kam koupit...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Fajn. Na samý začátek - už sám základ (pracovní stůl takhle v místnosti) je prostě špatně. Měl bys ctít symetrii co nejvíce; já třeba u sebe nemám čistě stůl s monitory symetricky vzhledem k místnosti, ale tohle tvoje je čistý průšvih. Podle toho, jak bys seděl, bys měl dost narušené podání "L" (zády k mikrofonu) nebo "R" (mikrofon po levé ruce) části stereoobrazu. Čili fakt bych zapracoval minimálně na tom, aby prostě stůl nebyl takhle napasovaný v rohu.
Ale o samotný stůl až tak nejde, proto jsem se na to ptal - jde o umístění hlavně monitorů, které mi na tom obrázku prostě chybí! Každopádně dobrý základ jdou basové pasti minimálně v rozích za poslechovými monitory a difusně-útlumové prvky v místech, kde dle "zrcadlové" metody máš z poslechového místa na monitory pohled (tam vznikají přímé odrazy nejvíc ovlivňující poslech).
Četl sis něco z těch odkazů?
P.
Ale o samotný stůl až tak nejde, proto jsem se na to ptal - jde o umístění hlavně monitorů, které mi na tom obrázku prostě chybí! Každopádně dobrý základ jdou basové pasti minimálně v rozích za poslechovými monitory a difusně-útlumové prvky v místech, kde dle "zrcadlové" metody máš z poslechového místa na monitory pohled (tam vznikají přímé odrazy nejvíc ovlivňující poslech).
Četl sis něco z těch odkazů?
P.