Viola- jak začít?

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
kackabiz

Viola- jak začít?

Příspěvek od kackabiz »

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda nevíte jak začít hrát na violu. Momentálně se aktivně věnuji hře na cimbál a zpěvu. V předchozích letech jsem se věnovala hře na klavír a flétnu. Notám ovšem moc nedávám, takže hraju většinou jenom podle sluchu, takže nějak hudebně hluchá snad nejsem. Nedávno se mi naskytla příležitost vlastnit violu, a v budoucnu se s ní uplatnit v jedné cimbálové muzice. Na ZUŠ nebo soukromého učitele se však moc necítím, takže bych chtěla začít jako samouk, tak jak tomu bylo u všech nástrojů, na které jsem kdy hrála. Jak ale začít?.. Chtělo by to nějaký obrázek nebo něco, potřebuju zjistit celý rozsah, kde je jaký tón, jak se viola správně drží, jak se správně drží smyčec a podobné důležité informace. Hledala jsem na inernetu, ale nenašla jsem skoro nic co by mi nějak pomohlo. Našla jsem něco k houslím, ale nejsem si jistá zda mi to nějak pomůže, protože si myslím, že mezi violou a houslemi je určitý rozdíl, nejen velikostně. Proto prosím o radu vás, pokud nemáte doma třeba nějaký obrázek violového rozsahu, nějaký prstoklad a pod. Za všechny dotazy, připomínky a rady bych byla opavdu moc, moc vděčná.
Předem děkuji za odpověď
johnyz
Kontaktovat uživatele:

Re: Viola- jak začít?

Příspěvek od johnyz »

ahoj,
trošku jsem mrknul na wikipedii,
zatímco na české verzi toho moc není, je tam spíše popsaná tak nějak všeobecně,

Kód: Vybrat vše

http://cs.wikipedia.org/wiki/Viola
tak u anglické verze najdeš alespoň tabulku na první prstovou pozici

Kód: Vybrat vše

http://en.wikipedia.org/wiki/Viola
jakožto začátečník, který se učí hrát na housle třetím měsícem, ti moc neporadím, ale mi dost do startu pomohla lektorka. Především správné držení smyčce, tahy smyčcem a postupně mi zapisuje cvičení, které mi pomáhají zdokonalovat se. Bez ní bych to určitě přes videa z youtube nerozchodil a na každou hodinu mám pro ni připravených tisíc stupidních začátečnických dotazů :-).
Máš pravdu, že těch informací na internetu je poskromnu a obtížně se hledá, navíc se to špatně vysvětluje nebo popisuje textově, lepší je to názorně předvést ...

Jestli ti můžu poradit, překousni prvních pár hodin s učitelem, který ti osvětí alespoň základy (to tě zaměstná aspoň na ty dva-tři měsíce) a zbytek už uvidíš sama, jestli ti to půjde učit se a zdokonalovat se sama ...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Zcela určitě to chce začínat s učitelem, jinak si vypěstuješ spoustu zlozvyků, které tě budou časem omezovat. Zvlášť u tak náročného nástroje, jakým je viola.
Erich Zann

Příspěvek od Erich Zann »

Sice se to sem úplně nehodí, ale nechtěl sem zbytečně zakládat nové téma. :D
Uvažuji o hraní na violu, s kterou nemám nejmenší zkušenosti. Proto sem se chtěl poradit, jak vybírat a kde vybírat. Díval sem se na strojovou výrobu a většinou Stagg, znám jejich "kytary", se smyčcovými nástroji to bude asi stejné...? Ale co třeba značky jako ARS nebo Strunal? Má někdo zkušenosti. Nebo mám prostě oběhat pražské hudebniny a koukat se po ojetých ručně vyrobených? Cenově bych to viděl kolem 7 000. Předem díky za odpověď.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Předpokládám, že si budeš shánět nějakého učitele. Zcela nejlepší by bylo poprosit o pomoc s výběrem nástroje něj.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Erich Zann

Příspěvek od Erich Zann »

To máš asi pravdu, jenom doufám, že budou lidé ze ZUŠ tak ochotní :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nějaký ten úplatek, ať už finanční či tekutý, většinou pomůže :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“