Česká hudební scéna v zahraničí
-
stooges
Česká hudební scéna v zahraničí
Mam trosku divny dotaz,ktery mi neda spat:
Co vim tak snad vsechny ceske kapely jsou vpodstate kopirky tech zahranicnich (at uz z dnesni doby,nebo napr z 60,70.....let).
Proto se ptam: je vubec nejaka ceska kapela,nebo alespon cesky hudebnik,ktery udelal diru do sveta (napr se podilel na vyvoji noveho hudebniho stylu,mel revolucni techniku atd).
Existuje tedy v ceske hudebni scene skutecny hudebnik ? (kytarovej vyrtuos s tech schopnostmi hendrixe neni podle me huebnik pokud nema vlastni styl)
Co vim tak snad vsechny ceske kapely jsou vpodstate kopirky tech zahranicnich (at uz z dnesni doby,nebo napr z 60,70.....let).
Proto se ptam: je vubec nejaka ceska kapela,nebo alespon cesky hudebnik,ktery udelal diru do sveta (napr se podilel na vyvoji noveho hudebniho stylu,mel revolucni techniku atd).
Existuje tedy v ceske hudebni scene skutecny hudebnik ? (kytarovej vyrtuos s tech schopnostmi hendrixe neni podle me huebnik pokud nema vlastni styl)
Naposledy upravil(a) MilanT dne 12.12.2012 7:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění diakritiky do názvu vlákna
Důvod: Doplnění diakritiky do názvu vlákna
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ceska hudebni scena
prazsky vyber-pavlicek?
najde se toho vice:))
najde se toho vice:))
-
stooges
Co vim tak prazsky vyber hral vpodstate to co bylo uz drive v zahranici (nova vlna)akorat ze mezi ceskymi byli mezi prvnimi( nebo ji alespon v cr zpopularizovali).
Spis me zajimaji hudebnici kteri vytvorili ,,neco,, cim preskocili dobu atd,ovlivnili vyvoj hudbniho stylu atd...
JInak neberte tohle tema jako nejakej flamewar atd (abych neurazil nejakeho fanatatika ceskych kapel).
Akorat chci vedet jestli jsou na ceske hudebni scene opravdu hudebnici kteri neco dokazali,vymysleli (nepocitam komerci,slaviky atd).
Spis me zajimaji hudebnici kteri vytvorili ,,neco,, cim preskocili dobu atd,ovlivnili vyvoj hudbniho stylu atd...
JInak neberte tohle tema jako nejakej flamewar atd (abych neurazil nejakeho fanatatika ceskych kapel).
Akorat chci vedet jestli jsou na ceske hudebni scene opravdu hudebnici kteri neco dokazali,vymysleli (nepocitam komerci,slaviky atd).
Pokud bude mít odpověď na otázku pro Tebe význam ten, abys mohl odpovědi odrážet, jako míčky, pak je to zbytečná kyberhádka.
Pokud můžeme diskutovat, napadá mě pár kapel, co mají vlastní, dost specifický styl.
Myslím, že ETC..., nebo Framus V, jsou zvukově, ale především stylově, dost specifický. Ať už nějakejma vyhrávkama, hranýma v minulosti často, jako unisono všech nástrojů. Je to vlastně bigbít, s houslovým doprovodem a houslovými sóly. Je to dáno především působením Hrubého a Veselého.
Pak si myslím, že Buty. Spojení flétničky a bezpražce, dělá nejen typický sound, ale také to stylově jejich písničky škatulkuje kamsi.
Dále si myslím, a to naprosto jednoznačně, že ASPM. Spálený dělá blues úplně jinak, než všichni zde žijící bluesmani. Myslím tím nejen, jeho frázování, který je originální (např. v písních "loudání", nebo "blues s modrýma očima" ale také jejich typický aranže, který už dlouhou dobu, stojej na kontrabasový tubě a vibrafonu a trubce/křídlovce.
A když už byla zmínka o Pavlíčkovi, napadají mě Stromboli. Tam jsou zase, klasický, psychotický pasáže, do kterých Pavlíček loudí tóny, Basiková v podstatě "hraje na hlas", nezpívá klasicky a v pozadí jede, jak kombajn basa.
V neposlední řadě, mě napadá Vlasta Redl, kterej se možná naoko tváří, jako folkař, ale je to člověk, kterej umí dostat kravinkama. Ať už písničkama a la husličky, nebo kouskama, z alba "opět na výletě"
A v poslední řadě, ně napadaj Bratři Ebenové, jejich písničky (vyjma prvního alba), jsou žánrově dost dost rozptýlený. Ale jejich typickej sound, zase sedí na klarinetu, nebo sopránsaxofonu. Jo, maj nějaký typický rozpoznávací prvky, který jsou podobný Butám.
Pokud můžeme diskutovat, napadá mě pár kapel, co mají vlastní, dost specifický styl.
Myslím, že ETC..., nebo Framus V, jsou zvukově, ale především stylově, dost specifický. Ať už nějakejma vyhrávkama, hranýma v minulosti často, jako unisono všech nástrojů. Je to vlastně bigbít, s houslovým doprovodem a houslovými sóly. Je to dáno především působením Hrubého a Veselého.
Pak si myslím, že Buty. Spojení flétničky a bezpražce, dělá nejen typický sound, ale také to stylově jejich písničky škatulkuje kamsi.
Dále si myslím, a to naprosto jednoznačně, že ASPM. Spálený dělá blues úplně jinak, než všichni zde žijící bluesmani. Myslím tím nejen, jeho frázování, který je originální (např. v písních "loudání", nebo "blues s modrýma očima" ale také jejich typický aranže, který už dlouhou dobu, stojej na kontrabasový tubě a vibrafonu a trubce/křídlovce.
A když už byla zmínka o Pavlíčkovi, napadají mě Stromboli. Tam jsou zase, klasický, psychotický pasáže, do kterých Pavlíček loudí tóny, Basiková v podstatě "hraje na hlas", nezpívá klasicky a v pozadí jede, jak kombajn basa.
V neposlední řadě, mě napadá Vlasta Redl, kterej se možná naoko tváří, jako folkař, ale je to člověk, kterej umí dostat kravinkama. Ať už písničkama a la husličky, nebo kouskama, z alba "opět na výletě"
A v poslední řadě, ně napadaj Bratři Ebenové, jejich písničky (vyjma prvního alba), jsou žánrově dost dost rozptýlený. Ale jejich typickej sound, zase sedí na klarinetu, nebo sopránsaxofonu. Jo, maj nějaký typický rozpoznávací prvky, který jsou podobný Butám.
Re: Česká hudební scéna v zahraničí
pro mskvr :
Vše, cos vyjmenoval, mám rád, ale ani jeden z nich neudělal "světový stylový převrat"
. Je to "pouze" originální tvorba v rámci stylu. Třeba ten Redl je snad jedinný čechomoravan, co umí svůj rock a nedělá jen ryzí kopie. Ale...... (A mám ho moc rád
)
Vše, cos vyjmenoval, mám rád, ale ani jeden z nich neudělal "světový stylový převrat"
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Už jsme doma, Plastici, Půlnoc, Bittová. Ve světě nejznámější čeští muzikanti (z těch co nedělají klasiku). Všichni z nich jsou hodně sví a hodně originální. Rozhodně to není kopie čehosi ze světa. Totéž platí pro muzikanty který vypsal mskvr (byť ty asi ve světě nikdo nezná).
Z těch co se skutečně prosadili ve světě mě napadá jen Jan Hammer (pomáhal s Mahavisnu Orchestra vymýšlet jazzrock) a Ivan Král který se hodně podepsal na prvních čtyřech albech Patti Smith (mimo jiné jí napsal Dancing Barefoot).
Jo a ještě Miroslav Vitouš který se taky podílel na vzniku jazzrocku tentokrát s Weather Report.
Z těch co se skutečně prosadili ve světě mě napadá jen Jan Hammer (pomáhal s Mahavisnu Orchestra vymýšlet jazzrock) a Ivan Král který se hodně podepsal na prvních čtyřech albech Patti Smith (mimo jiné jí napsal Dancing Barefoot).
Jo a ještě Miroslav Vitouš který se taky podílel na vzniku jazzrocku tentokrát s Weather Report.
Naposledy upravil(a) jastud dne 12.12.2012 11:10, celkem upraveno 7 x.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Urcite ta zminena Bittová. Pak jeste Už Jsme Doma. Zuzana Navarová? Jablkoň?
Když už jsme u známých českých jmen ve světě a v jazzu, tak kromě Vitouše a Hammera, určitě i Jiří (George) Mráz. Ale originalitu nedokážu posoudit.
Stylový převrat, který by ovlivnil zahraniční tvorbu, se u nás nekonal, nebo o tom alespoň nevím. Tím pádem je odpovědí na první část otázky: "nemá řešení" nebo "0"
Díru do světa...napadá mě ještě Pavel Jakub Ryba, jazzový baskytarista. Poměrně unikátní techniku, má Štěpán Rak. Rudy Linka jistě díru do světa udělal, ale né kvůli jedinečné technice.
Pokud myslíš druhou polovinu 20. století, napadá mě Jaroslav Ježek (bugatti step).
Michal Pavlíček udělal díru v Británii, znělkou k Červenému Bedrníkovi.
Tadeáš Věrčák zase kytarovou prezentací Paganiniho.
Takových lidí, kteří udělali nějaký významější kousek, je více. Ale zřejmě nikdo takový, kdo by udělal velevýznamný velekus.
Snad už jen Jaromír Vejvoda a jeho Škoda Lásky. Ale to není převrat ve stylu.
Díru do světa...napadá mě ještě Pavel Jakub Ryba, jazzový baskytarista. Poměrně unikátní techniku, má Štěpán Rak. Rudy Linka jistě díru do světa udělal, ale né kvůli jedinečné technice.
Pokud myslíš druhou polovinu 20. století, napadá mě Jaroslav Ježek (bugatti step).
Michal Pavlíček udělal díru v Británii, znělkou k Červenému Bedrníkovi.
Tadeáš Věrčák zase kytarovou prezentací Paganiniho.
Takových lidí, kteří udělali nějaký významější kousek, je více. Ale zřejmě nikdo takový, kdo by udělal velevýznamný velekus.
Snad už jen Jaromír Vejvoda a jeho Škoda Lásky. Ale to není převrat ve stylu.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Z těch modernějších a populárnějších Ecstasy of St. Theresa nebo Sunshine.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nero: no to jsou zrovna kapely, ktery tu jsou prezentovany jako svetovy, ale ve svete se zrovna moc nechytly...
- Nero
- Rádce
Hele, aspoň je ve světě znají. Minimálně když se tu (UK) bavím s posluchačema pop/rock hudby, tak je znají a sami je zmíní. I když u Sunshine teda moc netuší, že to jsou Češi. EoST koncertovali v UK, což taky moc českých kapel nedělalo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ještě mě napadá Robert Křesťan a Druhá Tráva, asi žádná jiná česká kapela neměla na svých albech jako hosta někoho ze světové extratřídy (Charlie McCoy, Tony Trischka).
Pak ještě České srdce které jezdilo jako doprovodná kapela Alana Stivella, nebo Věra Bílá a Kale.
Pak ještě České srdce které jezdilo jako doprovodná kapela Alana Stivella, nebo Věra Bílá a Kale.
- Nero
- Rádce
Čechomor (s Jazem Colemanem, Tony Levinem, Garry Leonardem)?jastud píše:Ještě mě napadá Robert Křesťan a Druhá Tráva, asi žádná jiná česká kapela neměla na svých albech jako hosta někoho ze světové extratřídy (Charlie McCoy, Tony Trischka).
PetrPeter 1975 - 2008
Nero: pravda
Mimochodem na nejslavnější Češku v šoubyznysu jsme zapomněli: Markéta Irglová.
Mimochodem na nejslavnější Češku v šoubyznysu jsme zapomněli: Markéta Irglová.
Václav Hudečekstooges píše:nebo alespon cesky hudebnik,ktery udelal diru do sveta
Antonín Dvořák
Eva Urbanová
Jiří Bělohlávek (dirigent)
Česká filharmonie (splňuje parametry hudební skupiny-tělesa?)
A Josef Slavik.
- Prophet
- Bandzone: http://bandzone.cz/empathia
Master´s Hammer se taky docela proflákli v zahraničí.
Určitě Malignant Tumour, dost profláklí v zahraničí.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.