S dovolením se vložím do debaty, i když vše už bylo řečeno, nicméně pokud tě táhne rychlá hra, je jisté, že lepší kytara bude potřeba, ALE nutně ne teď, opravdu bych ty peníze dal za lektora. Já jsem samouk a myslím, že hraju docela obstojně, i když já budu vždy s něčím nespokojený, ve chvíli kdy jsem cítil, že mě omezuje technika jsem si sehnal soukromého učitele a ten mě za 1/2 roku posunul dál, než jsem se sám dostal za X let, rychlost mě teda nenaučil, ale shodli jsme se na tom, že při mém stylu hraní to není úplně ta nejčastější technika, takže na ni postupně pracuju, ale nijak to nehrotím.
Co se týká impulzu pro koupi nové kytary je to různé, od "ty jo ta se mě líbí", přes "na tuhle hraje můj idol" po "ta má zvuk jak prase" atd. Nejčastější v začátku hraní bývá potřeba lepší kytary, které líp drží ladění, mají lepší dřevo a zpracování, kvalitní elektroniku atd., dobrá a špatná kytara se projeví na dobrém aparátu, takže taky záleží, co máš za aparát, další významnou otázkou je, zda hraješ v nějaké kapele, nebo jestli to chceš jen na doma. Otázkou taky je, jestli máš konkrétní představu, jaké osazení snímači, jaké dřevo, jakou kobylku atd.
Já jsem konkrétně začal na Ibanez RG350, do roka na ní byly DiMarzio snímače, po pořízení nového multiefektu byly cítit slabiny kytary, navíc jsem měl možnost na bazaru opravdu kvalitní 7mičky Schecter Hellraiser C7FR, takže Ibanez šla na bazar, a já si vzal 7mičku, po necelém roce jsem ale zjistil, že ji nevyužiju, navíc mi nevyhovoval projev aktivních snímačů, po dlouhých úvahách jsem ji vyměnil za ESP-LTD M1000 Deluxe, kterou jsem si vzal jen na přechodnou dobu (proto mě netrápily ty aktivy), než mi v Hořovicích vyrobí Jolanu Grazioso Petr Henych Signature. Sečteno podtrženo jsem začal na kytaře osazené HSH, pak 7mička HH Active, další 6ka HH Active a teď mám SSS (i když jeden je miniH a jeden pseudoH) Docela dost se u mě konečný výběr odrazil od použitého aparátu, na kterém ty aktivy prostě řežou jak kráva. ESP-LTD mám teď na bazaru, suma sumárum s přimhouřeným okem mě cesta k té pravé kytaře stála okolo 35 klacků, což je o 10 víc, než kdybych si ji koupil rovnou

je to krásný koníček, ale někdy poněkud dražší

ESP-LTD EC-1000FM ASB - Boss GT-10 - Hughes&Kettner TubeMeister 18 Head&Box - Sennheiser EH350 - Sure 58