Já mám multimetr s pipakem, ale pučil jsem ho kámošovi a doma mi zbyl jenom nejakej křáp bez pipáku tak jsem si musel nějak poradit ne? Moje babča říká "Blbej můžeš bejt, ale poradit si musíš umět"
Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...
osciloskop bohuzel nemam a stěma fotkama kdyby to bylo na mě tak udělám DELETE hned
ale jsou tam rodinný fotky a musim čekat až si to táta projde, ale asi mu to prostě narvu do kompu ať si tam s tím dělá co chce
Já mám multimetr s pipakem, ale pučil jsem ho kámošovi a doma mi zbyl jenom nejakej křáp bez pipáku tak jsem si musel nějak poradit ne? Moje babča říká "Blbej můžeš bejt, ale poradit si musíš umět"
Jop.. Takhle nějak se s foťákama většinou zacházísyneda píše: stěma fotkama kdyby to bylo na mě tak udělám DELETE hnedale jsou tam rodinný fotky a musim čekat až si to táta projde, ale asi mu to prostě narvu do kompu ať si tam s tím dělá co chce
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
doplnil bych jen že občas je dobrý si nechat poradit, pokud jsi všechno prošel a chybu nenašel, udělej prostě dvě fotky (smaž nějaký nepovedený, rozmazaný) - takový fotky aby na nich bylo něco vidět a třeba odhalíme jestli nemáš někde chybu v zapojení. Jinak se tady bavíme jen teoreticky a to očividně nepomáhá. Vykašli se na to jak to vypadá vevnitř, všichni víme že to nejdřív nebylo moc pěkný, teď jde o to abys už to zprovoznil a neřešil to dalších půl roku.syneda píše:...
Blbej můžeš bejt, ale poradit si musíš umět"
Ještě mě napadlo? pojistky jsou ok? a co zkusim proměřit ten výstupák, jestli přežil ty tvoje první pokusy? - sinusovej signál na primár a změřit převod trafa pro všechny sekundáry, jestli jsi ho náhodou neupálil?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
odkud jsi já Kousek od Rakovníka ale jezdím služebně dost tak na to mužeme kouknout kdyby jsi byl v dosahu, jinak 1xEL84 s většíí bednou 2x12" uhraje v pohodě zkušebnu přez bicí občas se musím krotit... prostě kraválu až běda... 
1) zkontroluj multimetrem, jestli mají všechny odpory správnou hodnotu
2) zkontroluj, jestli mají kondenzátory hodnotu odporu nekonečnou
3) máš správně zapojené žhavení? napětí 6,3+- 10%
4) máš správnou impedanci výstupního repra?
5) máš za usměrňovačem napětí v rozmezí 200-300V? nejspíš se to nějak rozehraje i pod 200V
pokud ti prozatím vše sedí, tak
a) připoj vstupní signál přímo na EL84. hraje? (hodně potichu)
b) přidej jednu triodu. mezi tu triodu a el84 nedávej nic jiného, než vazební kond 0.022uF (žádný pot!) teď už by to mělo hrát docela nahlas, takže to zapínej se staženým volume na kytaře, pořád to bude jen čistý zvuk.
c) přidej volume pot: hraje?
d) přidej korekce: hraje?
e) nakonec přidej druhou triodu a měl by jsi z toho na max dostávat zkreslený zvuk téměř na zkušebnové hlasitosti, to závisí na anodovém napětí a výstupáku.
Tímhle způsobem (možná ostatní dokážou přidat ještě další body) bych postupoval já při hledání chyby a obávám se, že pokud takhle nezjistíš, kde je problém, tak bys měl kapitulovat, nebo to dát dodělat někomu zkušenějšímu.
5) máš za usměrňovačem napětí v rozmezí 200-300V? nejspíš se to nějak rozehraje i pod 200V
b) přidej jednu triodu. mezi tu triodu a el84 nedávej nic jiného, než vazební kond 0.022uF (žádný pot!) teď už by to mělo hrát docela nahlas, takže to zapínej se staženým volume na kytaře, pořád to bude jen čistý zvuk.
e) nakonec přidej druhou triodu a měl by jsi z toho na max dostávat zkreslený zvuk téměř na zkušebnové hlasitosti, to závisí na anodovém napětí a výstupáku.
Tímhle způsobem (možná ostatní dokážou přidat ještě další body) bych postupoval já při hledání chyby a obávám se, že pokud takhle nezjistíš, kde je problém, tak bys měl kapitulovat, nebo to dát dodělat někomu zkušenějšímu.
fotky sem dodám snad ještě dneska, ted pojedu nakupovat dárky, tak až se vrátím. Pojistku tam mam jenom jednu jako je to ve schématu na AX84 na fázi za vypínačem a jelikož to hraje tak je asi v pořádku. Výstupák jsem proměřoval jak mi radil core88 na primáru je nějakejch 80Ohm. To co píšeš ještě zkusím.Stanley06 píše:doplnil bych jen že občas je dobrý si nechat poradit, pokud jsi všechno prošel a chybu nenašel, udělej prostě dvě fotky (smaž nějaký nepovedený, rozmazaný) - takový fotky aby na nich bylo něco vidět a třeba odhalíme jestli nemáš někde chybu v zapojení. Jinak se tady bavíme jen teoreticky a to očividně nepomáhá. Vykašli se na to jak to vypadá vevnitř, všichni víme že to nejdřív nebylo moc pěkný, teď jde o to abys už to zprovoznil a neřešil to dalších půl roku.syneda píše:...
Blbej můžeš bejt, ale poradit si musíš umět"
Ještě mě napadlo? pojistky jsou ok? a co zkusim proměřit ten výstupák, jestli přežil ty tvoje první pokusy? - sinusovej signál na primár a změřit převod trafa pro všechny sekundáry, jestli jsi ho náhodou neupálil?
Jsem z Dubí u Teplic v severních čechách.pavmar píše:odkud jsi já Kousek od Rakovníka ale jezdím služebně dost tak na to mužeme kouknout kdyby jsi byl v dosahu, jinak 1xEL84 s většíí bednou 2x12" uhraje v pohodě zkušebnu přez bicí občas se musím krotit... prostě kraválu až běda...
Dík něco takovýho jsem potřeboval, vyzkouším.simiruz píše:1) zkontroluj multimetrem, jestli mají všechny odpory správnou hodnotu
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
něco takového jsi potřeboval? ale prosimtě, tohle ti tu všichni psali už když jsi se ptal jakým způsobem zesilovač oživit
St.Anley Tube Amps
ale jenom do bodu 5
jeste jsem se chtel zeptat kde zjistim jakej převod má to trafo? a jako zdroj signálu stačí mp3? protože funkční generátor fakt nemam
jeste jsem se chtel zeptat kde zjistim jakej převod má to trafo? a jako zdroj signálu stačí mp3? protože funkční generátor fakt nemam
Naposledy upravil(a) syneda dne 21.12.2012 13:27, celkem upraveno 1 x.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
jen se naučit čístneotronic píše:...
11.12.2012 23:52
Jinak nejjednodussi bude vzit nejakej generator zvuku a postupne zkouset od konce, kdy to prestane hrat. tzn pripojit na mrizku koncaku (pokud je to SE, jinak na invertor). hraje? fajn, tam je to ok dem dal - pripojit ho na mrizku lampy co krmi kroutitka. hraje? fajn, jdem dal atd... postupne takhle prozkousis az najdes misto, kde uz to nehraje a tim zjistis, kde zhruba je to blbe. Ja tuhle fazi delam automaticky uz pri stavbe - zadratuju zdroj, promerim, pripojim konec, vyzkousim, kdyz je ok, tak pridratuju to co je pred nim a takhle postupuju az k vstupnimu jacku. Nakonec promerim, ze mam vsude zhruba takovy napeti takovy, jaky jsem se rozhodl, ze je tam chci mit...
EDIT: aha, takže číst asi umíš, tvoje odpověď o pár postů dál:
syneda píše:odpoledne to skusim tak jak psal neotronic, asi tam bude nejakej studenak
St.Anley Tube Amps
jo tam je to taky napsaný ale na tom od simiruze je to víc sruzumitelnější to musiš uznat.
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
jakej převod má to trafo? to si najdi v materiálech k němu, pokud si ho nechával motat a máš primár to pro EL84 tak je poměr impedancí 5000/4,8,16 ohm. nechodíš ty na elektro školu? pokud jo, měl bys o trafech něco vědět, pokud ne tak asi takhle: napěťovej převod trafa je druhá odmocnina z impedančního převodu, takže pro ten primár 5000 ohm by to vycházelo tak na 35,4; 25 a 17,7 (podle výstupu).
Na vyzkoušení funkčnosti by ti přehrávač mohl stačit, stáhni si někde mp3 soubor s 1kHz, já takhle občas testuju i přes sluchátkovej výstup notebooku
Na vyzkoušení funkčnosti by ti přehrávač mohl stačit, stáhni si někde mp3 soubor s 1kHz, já takhle občas testuju i přes sluchátkovej výstup notebooku
St.Anley Tube Amps
takže jestli to správně chápu tak mezi vystupem 4ohm a zemí má bejt +- 35.4 ohm?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
co?
St.Anley Tube Amps
zajímavá teoriesyneda píše:takže jestli to správně chápu tak mezi vystupem 4ohm a zemí má bejt +- 35.4 ohm?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso

takže to nechápu
možná už... na primáru bude napětí X a na sekundáru bude 35.4x menší než na primáru?
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:

a teď vážně, co děláš za školu?
St.Anley Tube Amps
elektrotechnika se zaměřením na programování a mikroprocesory, jenomže ve druháku když jsme měli elektroniku tak jsme místo toho dělali pořád jenom číslicovku protože jsme na to měli stejnýho učitele, poslední co jsme dělali byl předzesilovač
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
bingo! takže to koukej změřitsyneda píše:...na primáru bude napětí X a na sekundáru bude 35.4x menší než na primáru?
St.Anley Tube Amps
pustil jsem do toho ten 1khz a na primáru trafa je 10,2V na 4Ohm 40mV na 8Ohm 61mV a na 16Ohm 86mV
- Dan Rohanský
Jak tak koukám, asi se budeš muset obejít bez 4 ohm výstupu a na 4 ohm dát 8, na 8 ohm 16 a na 16 ohm
Máš tam asi jenom půlku primáru
Už jsi něco udělal s dvěma fotkama přeplněného foťáku?
Edit: jestli jsi to trafo fakt upekl, tak kdoví co dělá když do něj pošleš větší výkon, navíc ne zrovna malé napětí...
Máš tam asi jenom půlku primáru
Už jsi něco udělal s dvěma fotkama přeplněného foťáku?
Edit: jestli jsi to trafo fakt upekl, tak kdoví co dělá když do něj pošleš větší výkon, navíc ne zrovna malé napětí...