Kolik stojí nahrát album ve studiu vč. mixu masteru komplet

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Janos81

Kolik stojí nahrát album ve studiu vč. mixu masteru komplet

Příspěvek od Janos81 »

Chystáme se s kapelou do studia. Zatím nemáme studio vybráno. Ceny za hodinu jsou obvykle 250 - 400. Na kolik, ale může vyjít pořízení celé nahrávky + mix + mastering 12 songů cca 30minut? Je nám jasné, že je to různé kapela od kapely a studio od studia, ale pokud se k tomu vyjádří víc kapel mohly by se najít nějaké směrodatnější hodnoty pro kvalitu/cenu. Proto nás zajímají vaše konkretní zkušenosti: jak dlouho to trvalo, kolik stálo, jaké byly úskalí a nejlépe i s odkazem. (nahráváme bicí, basa, 2x kytara a zpěv, jsme hráčsky něco jako trochu lepší průměr, cvičíme teď s metronomem, ale sem tam to spadne). Nejlépe se učí z cizích chyb i úspěchů :-)
Jens Ludwig
Odborník

Re: Kolik stojí nahrát album ve studiu vč. mixu masteru komp

Příspěvek od Jens Ludwig »

vybírej prověřená studia s tradicí, ale jdoucí s dobou... za 200 Kč na hodinu toho moc nepotočíte... pokud nechceš nějakej sklepní demáč, ale trochu rozumnou nahrávku, koukej na reference - reference neni to, co je na stránkách podtržený, ale to co znáš... budem se teď bavit o nahrávkách trochu vážnějc ...

... cenu si dohodněte předem spíš jako celek, než hodinovku - hodinovka vás bude svádět k "Rychle a Zběsile" - co neni nahraný dobře ani postprodukce nevyřeší...
... neni marný nechat si materiál někde kvalitně nahrát, u někoho jinýho smíchat a master provést u třetího člověka...
- spousta studií má slušný vybavení na rozumnej náběr, ale dál s tím neuměj pracovat...
- dost lidí má vybavení a zkušenosti na slušnej mix, ale nemá prostory na náběr
- master u odlišnýho dodavatele má výhodu v tom, že člověk má nad muzikou nadhled - není "zaslepen" postupy a záměry mixu
- tohle řešte, pokud za placku chcete dát třeba i 20-30 tisíc a máte s ní nějaký ambice...

... pokud chcete co nejlevnějš a jen aby byla, tak se uvrtejte k nějakýmu amatérovi s vícevstupou zvukovkou a alespoň oddělenýma místnostma - přemíchat to půjde vždycky...

... jinak dle stopáže soudím, že to ubde buďto punk a nabo nějakej grind-core (ani proti jednomu ze stylů nic nemám)
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jak podotknutí k prvnímu bodu: ze zásady si nikdy nedohaduji cenu jako celek - svádí to k tomu, že bych se při většině kapel buď podhodnotil (což nechci) nebo by šli jinam (což je mi v zásadě jedno, ale zase nějaká ta koruna se hodí, že ano ;-) ). Tohle je prostě dvousečná věc, takže se mi spíš osvědčilo naznačit při prvních dohovorech cenové rozpětí, kde se to tak může pohybovat (vyloženě "sklepní" demáč versus vypiplaná jedna skladba) a tohle spíš neodradí.

Já se můžu zaručit pouze za objem SVÉ práce, ale náběr do toho - bohužel - nepatří (jako celek), neboť je velice silně ovlivněn hráčským umem jednotlivých protagonistů. A tohle je tím pádem položka nejvíc ovlivňující náklady. Pokud bych se odpíchl od hráčsky dobré kapely a dal koncovou cenu, tak technicky výrazně horší kapela obdrží i výsledek podle toho (což se jim asi líbit nebude) nebo by se to udělalo lépe (opravy chyb přetáčením nebo při míchačce), ale za větší objem času, než je navrhovaný rozpočet.....což by se zase nelíbilo mě.

Takže při hodinovce 250,- to může být jánevím 3000,- za 3 písničky a nebo taky 7000,- jen za jednu (například). Platí pro dobré hráče/interprety, kteří při náběrech dělají minimum chyb.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pokud pujdete do profi studia a je to opravdu complete package (naber, mix, mastering), tak to jsou radove desitky tisic. Presneji to zavisi na vasem umu, poctu nastroju, slozitosti atd.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak. Bohužel to jsou částky, které obvykle amatérské kapely odmítají (ze spousty důvodů) investovat, takže se pak dělá spousta kompromisů, které ne vždy dopadnou dobře....což je velká škoda (v mnoha případech).

P.

mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

30 minút a 12 songou je dost vela , hlavne pre mixéra , ked má počúvat chyby , ked to má byt perfektné tak to bude drahé , najpodstatnejšia je vymakanost kapely a štýl muziky , ked to viete odpálit z fleku , že nastavenie aparátou trebárs hodinka , samotné nahrávanie nástrojou dalšia hodinka , spev hodinka , s mixákom to máš na dva-tri dni , ked vám to začne skoro hned mixovat o čom pochybujem , ale to by bol ideál a to určite nebude , podla mna je vždy najvačšia dilema , či nahrat jednu pecku v super štúdiu alebo viac skladieb takých lepších demo v lacnejšom , a hlavne by som si vybral študio kde je normálny prístup , kde sa ti niekto venuje a vysvetlí ti aspon zhruba problematiku , lebo kludne sa može stat , že ta niekto nahrá a ani ti nepovie že si rozladený :( alebo ti bude vnucovat jeho témy a zvuky do tvojej muziky , mne sa to stalo :( ale rozladený som nebol
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
toymaster

Příspěvek od toymaster »

Hodinovka je spíš nevýhodná pro pohodu muzikantů a celkovou atmosféru. Rozhodně preferuji, dohodnout cenu předem, nebo alespoň rozpětí.
Dá se počítat s tím, že za jednu písničku zaplatíš 3.000,-. Platí, čím víc písniček, tím levnější na jednotku to bude. Protože bicí stavíš pro jednu písničku stejně dlouho, jako když budeš nahrávat celý cd, zvuk kytary ladíš taky pro většinu písniček jen jednou apod. Pak případné slevy, typu čím víc, tím míň apod.
V každém případě je potřeba trocha sebereflexe. Rozhodně nemá cenu jít bez zkušeností do nejlepšího a tím i nejdražšího studia. Většinou se zjistí, že kytaristi mají nechutně zkreslené zvuky, nepoužitelné korekce, efekty a další vychytávky, které se nabírat nedají. Právě v těchto případech zvukař zakročit prostě musí, protože zvuk nahrávky je i jeho reklama, a proto se někdy může stát, že ti budou vnucovat svoje názory, ale náběr musí být vždy co nejmíň násilný.
I proto se mi hodinovka nezdá moc dobrá. Některým muzikantům by mohlo vadit, proč se ještě nenahrává a proč se pořád předělává a ladí zvuk, když už ve studiu sedí 5 hodin a nemá nahranou ani stopu a peníze utíkají. Dobrá atmosféra a komunikace se může odrazit na nahrávce a ta pohodička pak může být cítit i při poslechu.
Gibson Standard Traditional Gold top
Mesa boogie rectifier single solo head
Audix i5
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Já nahravám s mobilním vybavením u kapel ve zkušebně. Většinou to má za následek relativní pohodu kapely ve známém prostředí a menší stres než ve studiu. V neposlední řadě kapela nemusí převážet aparát. Pokud má zkušebna aspoň základně pořešené utlumení, aby setam dalo zkoušet, tak je to pro nahrávání tvrdší muziky naprosto v pohodě. Na druhou stranu je to samozřejmě stále částěčně DYI řešení, například se nedá udělat oddělená režie (což má za následek především to, že mě z toho pak bolí hlava:)
Při nahrávání si počítám vždycky hodinovku, protože se prostě nedá odhadnout, co se bude kolikrát přehrávat atd. Při mixu se pak klidně domluvim na ceně za track nebo za celý balík. Z mé zkušenosti klasická rockově zaměřená kapela - bicí, basa, 1 nebo 2 kytary, vokál, která má už celkem jasno, co chce nahrát a jak to má znít, je schopna nahrát dvě až tři skladby za den nebo pět až šest za víkend (dva dny, každý cca 10 hodin). Mám hodinovku 250, takže si to rozpětí můžete spočítat.
U mixu záleží sice taky na konkrétním materiálu a na tom jaké s tim máte záměry, ale v zásadě se dá v průměru počítat s nějakými pěti až deseti hodinami na track, pokud je těch skladeb víc a dá se tedy mezi nimi přepoužívat nějaké základní nastavení mixu a pokud nemá kapela extra nároky na aranže atd. Někde v tom rozmezí jsem schopnej se domluvit na paušální ceně za mix a master (ten počítám zpravidla už v ceně mixu).

Ještě pokud kapela materiál někde nahraje a dává ho někam jinam na mix, tak může dost ušetřit, když je schopná si sama provést různé editace a teprve už srovnaný materiál dát na mix - srovnání rytmiky, fejdy, vystříhání chyb a výběr z více tejků atd. To jsou totiž věci, které dokážou zabrat stejně času a mít stejně zásadní vliv na výsledek jako zvukový mix.
toymaster

Příspěvek od toymaster »

Jo, cena/hodina je spravedlivý. Ale může se prodražit, zvlášť v případě, kdy se nahrávají třeba troje různé bicí a pak se porovnává, které se budou hodit víc. Ale to už je asi doménou profi studií a profi interpretů.
250,-/h se mi zdá fajn.
Audix i5
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2toy: bacha na to, abys nebyl za trotlína - sremtam si protiřečíš (viz tvůj poslední příspěvek a příspěvek po mém). Pokud jsem to teda samozřejmě správně pochopil 8) ale nejdřív píšeš, že "hodinovka je nevýhodná" a skončíš u "cena/hodina je spravedlivý" :-D to jaksi nekoresponduje....

Rozpětí ano - proto ho také uvádím - ale jde mi o to nedostat se pod svojí "hodinovku"; takže ono co je pro kapelu horší? "Zaplatíte 250,- za hodinu" nebo "když ty 4 skladby nahrajeme do 10 hodin pracovního času, budete to mít za xxxxx Kč" 8) ??

Hodně třebas řeknou demo ukázky z Bandzone nebo aspoň záznam ze zkoušek kapely; to je trochu vodítko, jestli svoje "rozpětí" spíš nadsadit nebo ne.

P.

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

toymaster píše:...Většinou se zjistí, že kytaristi mají nechutně zkreslené zvuky, nepoužitelné korekce, efekty a další vychytávky, které se nabírat nedají.
8) ono to zase tak strašný obvykle není; osobně jsem ještě neměl potřebu kohokoli nějak směrovat (jo - výjimkou jsou občas moc přetlumený kopáky, takže semtam vyndám tak 1/3 materiálu, aby to nějak smysluplně hrálo...). Aparáty nechám svobodně naštelovat hráčům - alespoň zatím :-)

P.

toymaster

Příspěvek od toymaster »

Myslel jsem to tak, že by se muzikantům vždycky nemuselo líbit platit za každou hodinu ve studiu, i když se ještě nenahrává. Třeba stavění bicích, mikrofony, nutné přestávky a tak. Jak jsem psal, pro pohodu se mi to nezdá úplně ideální. Já konkrétně mám radši, když je cena stanovena předem a to individuálně a je v tom zahrnuto vše od nahrávání po mix. Pak je prostor na různé vtípky a improvizace, někoho něco napadne, tak se to dohraje a nikoho neštve, že to bude stát hodinu víc.

Už bych to radši dál nerozebíral, než se do toho ještě víc zamotám :)
Audix i5
Amorph

Příspěvek od Amorph »

toymaster: no nechci zbytecne rejpat, ale takze by asi bylo lepsi dovezt veci do studia, nechat zvukare, at to postavi, naladi, nastavi vsechny mikrofony, vyladi zvuk a cely to ozkousi a pak prijit na plac a v ten moment teprve zacit platit? Ok, ale to bych si asi uctoval dvojnasobnou hodinovku pro "hvezdy":) Ono se plati nejen za pronajem prostoru a techniky, ale predevsim za praci a knowhow zvukare. A popravde, tak to proste nikdy nefunguje, aby ve studiu byly takovehle pichacky a merilo se jen kdy se nahrava. To se proste zaplati pausalni cena za den a je to.
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Já si dovolím rýpnout obecně.. :)

Jestli kapela řeší finance za desku v profi studiu, tak ať ji netočí. Na co? Ona je dneska taková móda , že kdejaká kapelka se cpe do studia a pak to CD (v nákladu 100ks) stejně rozdaj známejm nebo rozházej na koncertech..

Kdekdo (i tady na fóru) se dneska "koníčkově" zajímá o recording, technika je dostupná a kdejaký nadšenec dokáže amatérské kapele natočit "amatérskou demodesku"..
Ano kvalita nebude taková jako na studiovém vybavení za statisíce..ale bude více než dostatečná pro účely, pro které to amatérská kapela točí a hlavně.. v klidu a bez stresu, což je pro muziku to nejhlavnější.

Tím nechci nikoho odrazovat od natáčení desky v profi studiu, ba naopak, ale ta kapela na to musí mít, a tím nemyslím jenom finance...;) byť chápu to nadšení "chceme desku" :) .. jen mám rád postupné kroky a trochu realistický pohled na věc...Do studia bych přeci zašel točit desku, která půjde do distribuce a počítá se že se bude prodávat ..a tím nemyslím v Horní Dolní...na agro koncertu s účastí 60 lidí..

Demíčko si může kapela natočit sama či s někým ze svého okolí a strávit u toho spousty měsíců srandy a bez stresu o desetitisíce ;) jako bonus je "dostání" se do každého songu, zlepšení hry, nové nápady, nové aranže co u toho vzniknou, hraní si s tím..

Když sem viděl kolik tisíc narvou místní kapely do studia "aby měli desku", co nejdřív to odtočit protože prachy letí.. nevím.. mě taková cesta nepřijde dobrá. Kvalita záznamu výborná, ale odnesou to aranže, hraní si s tím, okrasy okolo a to hlavní "muzika" jde stranou...protože je tlačí čas/finance...Ale to už je na každym..
Buď na to mám a neřeším, nebo se vrátím zpátky na zem a řeknu si, že točit desku za peníze které nestála ani kytara co je v kapele je blbost ;)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Naprostý souhlas! Děsně nerad dělám kompromisy, ale i taková ta "dobrá vůle" (že si semtam hraju s nějakým nápadem v mixu, ale nezahrnuju to do účtování třebas...) má svoje hranice a nejde na tom stavět. Ono by to prostě ideálně mělo být asi tak (alespoň moje představa), že kapela to dá na jednu-druhou dobrou, v beglajtech se opraví 1-3 chybky a sólo se dá při nejhorším nadvakrát a hotovo dvacet. Pak už je to o míchání a hraní si s tím - přesně jak psal pupack. Kapela poslouchá roughmixy a píše připomínky, případně na míchačku semtam někdo dojede osobně, je to pak rychlejší. Takhle se dá udělat dobrá práce.

Na nepřesném hraní s tím, že "no tak já nevím....ta čtvrtá by snad šla - nějak to kdyžtak střihneš, né..?" a podobné je fakt dělané spíš to, aby si to člověk zkusil spíchnout doma nebo u kámoše sám; na kvalitě a rozestavění mikrofonů a záznamové techniky vůbec pak nesejde a kapela se fakt nemusí stresovat nějakou hodinovou sazbou.

Studiová práce byla prostě vždycky něco speciálního a nemyslím, že při boomu zvukového HW/SW za posledních několik let by tomu mělo být jinak; to, že se cena za kvalitní HW rapidně snížila a ten je tak dostupný prakticky komukoli ještě neznamená, že se na něm dá dělat studiová nahrávka. To obnáší spoustu věcí okolo, něco naznačil už Amorph. Takže z mého pohledu znamená rozhodnutí "jdeme točit do studia" pouze jediné: máme na to (technicky, hudebně, ale i FINANČNĚ) a jdeme si jen za svým cílem! Nikoli za tím, aby TO stálo co nejmíň.....

P.

mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

kopec ludí si robí nahrávky samo a je to dobré , chce to pár mikrákou , mix , pc , a hlavne vediet čo a ako , ja som počul o tomto štúdiu že je super http://www.999th.eu/ , podla mna v štúdiu je doležitá taká pohoda , lebo každý to znáša ináč , hlavne furt nemyslet na prachy a , že minuty utíkají , ideál je ked ti to platí niekto prachatý ako nám naposledy :)ale v študiu som nahrával pár krát iba, no a v študiu je prúser tá sterilita , všetko je odhlučnené , zvuk sa nešíri ako normálne a zrazu je všetko inak , je počut chyby a ked kapela neni pripravená može sa zbalit a íst cvičit :shock:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
toymaster

Příspěvek od toymaster »

2amorph: Ani bys nevěřil jak lehce může dojít k problémům. Mnohdy se stane, že kapela není spokojená s nahrávkou, daj za cd 30 tisíc a pak remcaj. A zpětně se řeší prostoje, neefektivní čas strávený ve studiu blabla. A je oheň na střeše, přitom by stačila jen trocha sebereflexe. Proto konkrétně já bych preferoval předem dohodnutou částku/den. Pupack to napsal velmi pěkně. Můžeš si dovolit více v aranžích, experimentovat, hrát si s vokály, efekty. A nikoho to nesere, protože kapela má zcela vždy stanovenej rozpočet, čím víc se blíží k jeho naplnění, nervozita stoupá a je to znát i na nahrávání.
Audix i5
Amorph

Příspěvek od Amorph »

toymaster: hele sorry, ale jednak to co pises je zpravidla problem na strane kapely a jednak pokud bys preferoval castku za den, tak to je tedy opet hodinova sazba. Castka za den se dela proto, ze se muze nastavit o neco vyhodnejs nez hodinovka, ale je zase jasne, ze v tom budou i nejake prostoje. A proste opakuju, ze zvukar nemuze byt zodpovednej za to, jak a co chce kapela nahrat. Pokud tohle chce kapela podchytit, tak to resi obvykle producent PRED samotnym nahravanim (vyber skladeb, aranze, rozplanovani nahravani, vyber nastroju/aparatu, priprava backingtracku/tempotracku, atd.) a/nebo pak i v jeho prubehu.

Ale koneckoncu nejlepsi je opravdu jit po tech referencich a nechat si od kamosu doporucit studio/lidi se kterymi meli dobre zkusenosti.
toymaster

Příspěvek od toymaster »

Je to individuální.
Audix i5
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

tak ono pokud se točí placka za těžký prachy, tak je běžný, že se točí na dvakrát - jednou za směšný peníze bez nějakejch vyšších nároků na přesnost jako předprodukce - na základě tohodle "levnýho" náběru vznikne nějaká sebereflexe kapely, doladí se aranže nahrávek a pak se jde točit na ostro...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“