Tak. Proto jsem zastáncem "nejdřív natočit desku jako demo" - klidně svépomocí a tím člověk odhalí spousty věcí. Do studia už pak po rozmyšlení každého detailu. Ona je realita taková, že je pak producentem stejně zvukař, protože holt z těch všech zúčastněných má největší zkušenosti (resp. měl by mít) a dokáže poradit i po hudební stránce - pokud je to sám muzikant.Jens Ludwig píše:tak ono pokud se točí placka za těžký prachy, tak je běžný, že se točí na dvakrát - jednou za směšný peníze bez nějakejch vyšších nároků na přesnost jako předprodukce - na základě tohodle "levnýho" náběru vznikne nějaká sebereflexe kapely, doladí se aranže nahrávek a pak se jde točit na ostro...
Kolik stojí nahrát album ve studiu vč. mixu masteru komplet
Pravidla fóra
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kolik stojí nahrát album ve studiu vč. mixu masteru komp
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
-
Teorge
toymaster: a ty by jsi byl ochotný pracovat pro někoho za pevnou částku s tím, že by si to on mohl natahovat, jak by potřeboval? Pokud by chtěl někdo moje služby na celý den, tak bych mu holt nechal zaplatit celý den, akorát bych do toho promítl "množstevní" slevu. Ale určitě bych nešel pod cenu, která mě nezaplatí. Jak tu někdo psal 250Kč/h, tak to je pro soukromníka po odečtení nákladů a odvedení daní a soczdrav celkem nic.
Je to individuální. Psal jsem, že preferuji sazba/den, protože to zbytečně nenapíná atmosféru při nahrávání a dává prostor pro kreativitu, ve chvíli, kdy se blíží naplnění rozpčtu kapely, by se mohlo stát, že některé nápady ač dobré se nestihnou, protože na ně nejsou peníze. A to je škoda.
To samozřejmě neplatí ve všech případech a jak píšu, domluvit se s každým na podmínkách je základní věc, na které se musí shodnout obě strany, pokud ne, nikde není psáno, že si musíš vzít míň než chceš a prodělávat na tom.
Jak by si to někdo mohl natahovat jak by potřeboval? To nechápu. Od toho je zvukař, aby vedl nahrávání efektivní cestou.
To samozřejmě neplatí ve všech případech a jak píšu, domluvit se s každým na podmínkách je základní věc, na které se musí shodnout obě strany, pokud ne, nikde není psáno, že si musíš vzít míň než chceš a prodělávat na tom.
Jak by si to někdo mohl natahovat jak by potřeboval? To nechápu. Od toho je zvukař, aby vedl nahrávání efektivní cestou.
Gibson Standard Traditional Gold top
Mesa boogie rectifier single solo head
Audix i5
Audix i5
- Jens Ludwig
- Odborník
vim o studiích, kde maj taxu za celý album... dělěj si na něm jak chceš a prostě aťu tu seš tejden nebo čtvrt roku, tak to stojí tolik a tolik - tyhle ceny jsou ale v řádu desítek až stovek tisíc...Teorge píše:toymaster: a ty by jsi byl ochotný pracovat pro někoho za pevnou částku s tím, že by si to on mohl natahovat, jak by potřeboval? Pokud by chtěl někdo moje služby na celý den, tak bych mu holt nechal zaplatit celý den, akorát bych do toho promítl "množstevní" slevu. Ale určitě bych nešel pod cenu, která mě nezaplatí. Jak tu někdo psal 250Kč/h, tak to je pro soukromníka po odečtení nákladů a odvedení daní a soczdrav celkem nic.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak.
P.
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Pořád si odporuješ; jak psal Amorph a i jiní, je to pořád hodinovka, akorát napsaná na celodenní frekvenci.toymaster píše:Je to individuální. Psal jsem, že preferuji sazba/den...
Negativ. Pro mě - a asi nejen pro mě - není žádný rozdíl mezi 10x250,- a mezi 2200,- (například). Pořád je to částka, která má někde konec.toymaster píše:...protože to zbytečně nenapíná atmosféru při nahrávání a dává prostor pro kreativitu...
Opět bych měl poznámku viz výšetoymaster píše:...ve chvíli, kdy se blíží naplnění rozpočtu kapely, by se mohlo stát, že některé nápady ač dobré se nestihnou, protože na ně nejsou peníze. A to je škoda.
Ano - takže to u pár kapel dopadne tak, že si to po 4 hodinách rozmyslím, protože kapela hraje napytel, skásnu je o 1000,- Kč a pozdravpánbůh - vyprovodím ze studia s poznámkou, že můžou přijít, až se naučej hrát, ju? Nebo je to nechám "nějak" točit celej den (8-10h) s poznámkama u sebe, kde to nastříhám, tonálně upravím a podobně - čili je skásnu o nějaký 2000,- Kč a následně po míchačce o další třeba 3000,- Kč (místo například 1200,- Kč), protože nad tím strávím další celej den i víc těma úpravama, aby to neznělo jako u děsnějch amatérů?toymaster píše:Jak by si to někdo mohl natahovat jak by potřeboval? To nechápu. Od toho je zvukař, aby vedl nahrávání efektivní cestou.
Která z těch kapel bude spokojenější?
No nedá se to paušalizovat asi ani jedním směrem; sebereflexe už musí být u natáčení a osobně si myslím, že schopnost nahrávání se ukáže během první hodiny; pak to už obvykle nenatahuju a ostatně na to není od kapely ani tlak (pokud nejsou padlí na hlavu).
Zvukař ve studiu je správně od vedení natáčení a kapela tím pádem může vydat ze sebe maximum, protože se stará a zaměřuje jen na hru a provedení (technická kvalita je víceméně zaručena - pokud se netočí u nějakého "rádobyzvukaře"
Takže ano, je to individuální - a pořád jde o peníze - samozřejmě až v první řadě (nadsázka)
P.
Studiíček, kde se dá za pár korun (až nesmyslně malejch) něco nahrát je spouusta. Právě jsem narazil web studia, který má skvělý vybavení a hodina tam stojí 190kč a reference teda ne uplně profi, ale prostě dobrý...Otázka, jak se ten člověk bude chovat, a jak to vypadá kolem a jestli je to vůbec profík (bude na vás mít čas jen když přijde po 8-10hodiních z práce??), protože za tyhle prachy nejde dělat zvukařinu profesionálně, to je prostě nesmysl.
Dnes už zaplaťpanbůh hromada kapel nehledá jen cenu, ale vybírá podle toho, jakou má kdo zkušenost se zvukařem, jak jim pomohl, jak se k nim choval, a že díky němu kapela zní prostě líp. Je to hodně o produkci, dneska zvukař musí umět pomoct, protože když to neudělá, udělá to někdo jinej. Stejně jako studia začínaji, tak i končeji. A spousta jich už nefunguje, i když se tak tvářeji na webech, tak kšefty nemaji a majitelé choději do práce, a točeji tak leda o víkendu
)
Taky jde o to, jaký je ve studiu zázemí. Když je ve studiu spousta prostoru, kapela má k dispozici i jiný místa, než bejt celej den v pidi režii a poslouchat, jak kolega hraje. Bez pocitu drobný klaustrofobie ta nahrávka bude vždycky lepší, než ze sklepa apod, kam ani nejde vzduch
)
Jinak zpět k tématu:
Určil bych si, kolik na to máte peněz, vytipoval bych pár studií, který maji nejlepší reference, napsal bych jim, co chcete dělat a kolik na to máte, a určitě vám někdo vyjde vstříc a pomůže
Dnes už zaplaťpanbůh hromada kapel nehledá jen cenu, ale vybírá podle toho, jakou má kdo zkušenost se zvukařem, jak jim pomohl, jak se k nim choval, a že díky němu kapela zní prostě líp. Je to hodně o produkci, dneska zvukař musí umět pomoct, protože když to neudělá, udělá to někdo jinej. Stejně jako studia začínaji, tak i končeji. A spousta jich už nefunguje, i když se tak tvářeji na webech, tak kšefty nemaji a majitelé choději do práce, a točeji tak leda o víkendu
Taky jde o to, jaký je ve studiu zázemí. Když je ve studiu spousta prostoru, kapela má k dispozici i jiný místa, než bejt celej den v pidi režii a poslouchat, jak kolega hraje. Bez pocitu drobný klaustrofobie ta nahrávka bude vždycky lepší, než ze sklepa apod, kam ani nejde vzduch
Jinak zpět k tématu:
Určil bych si, kolik na to máte peněz, vytipoval bych pár studií, který maji nejlepší reference, napsal bych jim, co chcete dělat a kolik na to máte, a určitě vám někdo vyjde vstříc a pomůže
2pavlii:
1)Hodinovka to rozhodně není. Jinak by to dělení nemělo smysl.
2)Domluvím si sazbu 3000,-/den a na tom to končí. V tom je veškerý nahrávání, využití ostatních prostor studia, míchání
3)Stihne se nahrát všechno v zájmu kapely. Protože se nemusí řešit jestli se bude platit o 500,- víc. Muzikanti se můžou soustředit pouze na svůj výkon.
4)Pokud tě zajímaj jen peníze, tak určitě ano. Ale k poslechu to nebude. Trhneš na tom o tísicovku či dvě víc a uděláš si příšernou reklamu. Takhle se to samozřejmě v normálních studiích nedělá. Nahraješ to tak jak to je, nebo kluky pošleš domů. Protože jde ti o peníze, nebo o kvalitní práci? Z děsnejch amaterů uděláš ještě větší amatéry, nevyjímaje sebe.
5)Příjde mi, že řešíme uplnej nesmysl. Každej si to umí domluvit sám, tak, aby byl spokojenej.
1)Hodinovka to rozhodně není. Jinak by to dělení nemělo smysl.
2)Domluvím si sazbu 3000,-/den a na tom to končí. V tom je veškerý nahrávání, využití ostatních prostor studia, míchání
3)Stihne se nahrát všechno v zájmu kapely. Protože se nemusí řešit jestli se bude platit o 500,- víc. Muzikanti se můžou soustředit pouze na svůj výkon.
4)Pokud tě zajímaj jen peníze, tak určitě ano. Ale k poslechu to nebude. Trhneš na tom o tísicovku či dvě víc a uděláš si příšernou reklamu. Takhle se to samozřejmě v normálních studiích nedělá. Nahraješ to tak jak to je, nebo kluky pošleš domů. Protože jde ti o peníze, nebo o kvalitní práci? Z děsnejch amaterů uděláš ještě větší amatéry, nevyjímaje sebe.
5)Příjde mi, že řešíme uplnej nesmysl. Každej si to umí domluvit sám, tak, aby byl spokojenej.
Gibson Standard Traditional Gold top
Audix i5
Audix i5
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo. Furt mi akorát přijde, že si pořád nerozumíme, ale to je fuk
Jak napsal boolock - já se stejně řadím k těm amatérům, co točej po večerech a o weekendech a pokud už při vyjednávání seznám, že to je nad moje možnosti (=hlavně prostory), tak to seriózně odmítám s doporučením na jiná studia, která znám. Čili nelámu to přes koleno, jde mi hlavně o výsledek a o dobrý pocit na obou stranách. Reference pak mluvěj za vše...
A v neposlední řadě mě samozřejmě zajímaj peníze
jako každýho. Ale hlavně v tom smyslu, abych nepodhodnocoval ostatní zvukaře a studia. Takže komu se zdá odhadní návrh 35kKč za celé CD o 12 skladbách moc, tak má prostě smolíka (u mě). Akorát bych prosil tuhle částku nijak nevytrhávat z kontextu 
2boolocks: an o zázemí - to dělá děsně moc. I proto se nemůžu počítat za profi studio. Ale zase shledávám, že to je tak asi lepší, protože možná bych pak měl asi víc kšeftů, ale za mé situace to je nepoužitelné řešení. Možná by mě to potom i míň bavilo (podobně to měl táta při prvním pokusu se živit hodinařinou, která mu do jisté doby byla jen koníčkem). Takhle je to prostě víc o pohodě, jsou to malé projekty a spíš to beru jako "přípravku"; když je kapela dobrá, půjde potom do lepšího a nebude tak vyjukaná jako poprvé.
P.
A v neposlední řadě mě samozřejmě zajímaj peníze
2boolocks: an o zázemí - to dělá děsně moc. I proto se nemůžu počítat za profi studio. Ale zase shledávám, že to je tak asi lepší, protože možná bych pak měl asi víc kšeftů, ale za mé situace to je nepoužitelné řešení. Možná by mě to potom i míň bavilo (podobně to měl táta při prvním pokusu se živit hodinařinou, která mu do jisté doby byla jen koníčkem). Takhle je to prostě víc o pohodě, jsou to malé projekty a spíš to beru jako "přípravku"; když je kapela dobrá, půjde potom do lepšího a nebude tak vyjukaná jako poprvé.
P.
pavlii: však super, že to děláš - já si začal pro radost zase točit videjka a klipy
) Tam nebylo nic na tebe
Jen jsem se tak obecně rozepsal, když jsem sem takovou dobu nic nenepsal. Jsem rád, že tu je téma, který si mám chuť pročíst - většinou tu na nic ani nekliknu, když vidím další název vlákna "zvuková karta do 2tis" apod
)
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jinak od přelomu ledna/února mě čeká točení CD folkového zaměření a dost se na to těším, bude to mňamka
P.
- Jens Ludwig
- Odborník
nemam moc rád témata, kde autor položí obecnou otázku, rozjede flame a pak už se neráčí jakkoli angažovat - to pak mám pocit, že si odpovědi ani nečte...
-
Teorge
Tak to tu bývá většinou, někdo se na něco zeptá, ale odpověď slyšet nechce
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
P.
- Jens Ludwig
- Odborník
a co je představa??? jasně - umim ho poslat k týpkovi, kterej mu 12 songů 30 minut nahraje za 3 tisíce - ale to podle mě neni studio a nahrávka - to je prachobyčejnej bordel a hegeš...
Chápu, že otázka je velmi obecná. Odpovědi jsou pro nás a věřím, i pro jiné kapely, které chtějí jít prvně do studia, velice inspirativní. Zaujalo nás natočit si prvně demo, na něm si udělat přestavu,vypilovat aranže atd. Je zřejmě mnoho činitelů, které můžou nahrávání ovlivnit. Říká se, že kapela může jít do skvělého studia, ale když zvukař nemá ke kapele respekt a kašle na ni, výsledek nemusí stát za nic. Neznáte někdo nějaké konkretní příklady ohledně nahrávání? Jako kapela X nahrála ve studiu Y album Z za zhruba nějakou částku? Několik příkladů by jistě vneslo víc "světla". Nebo řekněme, pokud je rozpočet 20-30 tis. Kdo za takový rozpočet pořídil kvalitní nahrávku + odkaz? Díky
...zajímavý postřeh je ten, že není vždy nejlepší mixovat ve studiu, kde se to nahraje. Nebyl by nějaký kvalitní příklad ve smyslu nahráno ve studiu X a mix provedl Y. Pamatuju např. nahrávku Gaia messiah, která byla údajně skvěle nahrána, ale mix/master ji "zabil".
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Mně poslední dobou třeba stopáž elektrických kytar kapely dodávaj. Protože hrajou přes nějaký (multi)efekt, tak to není na náběr pro účely lepšího dema nijak kritické. Já to nehrotím, pro kapelu to vyjde laciněji a co si budeme namlouvat - ten psycho efekt "dělej dělej, každá hodina/den stojí xxxxx chechtáků..." tam je - takže doma na to maj klid a můžou si zaexperimentovat dle libosti (zdvojování, unisono beglajty a podobné). Já jim řeknu moje požadavky (formát apod.) a je to vyřešené.
Jo a kvalitních (podle mého, samozřejmě
) nahrávek mám plnej web - teda ukázky. Ještě doplním aktuální Kobylinec (kluci už to maj k poslechu na Bandzone nebo na www.kobylinec.cz).
P.
Jo a kvalitních (podle mého, samozřejmě
P.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano - ale to víme my, co tomu rozumíme. Pro amatérské kapely je v 99% jednoznačná cena, bohužel.Jens Ludwig píše:a co je představa??? jasně - umim ho poslat k týpkovi, kterej mu 12 songů 30 minut nahraje za 3 tisíce - ale to podle mě neni studio a nahrávka - to je prachobyčejnej bordel a hegeš...
P.
Pavlii: no někdy určitě musíme! Jen není čas
) Já točim i teď každej den, od 22. mimo štědrej den jedeme až do 30.
) ale leden bude volnější, tak třebaaa 
Janos81: Napsal jsem ti soukroumou zprávu s ukázkami od nás...
Janos81: Napsal jsem ti soukroumou zprávu s ukázkami od nás...