HMATNÍK

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
zakkwylde

HMATNÍK

Příspěvek od zakkwylde »

Zdar,chci si vyměnit hmatník ,chtěl bych eben jen mám strach že když budu sundávat původní hmatník že něco udělám s tím šroubem co je uvnitř. Myslíte že si můžu totálně zkurvit krk? :shock:
impact

Příspěvek od impact »

Nestojí to za to. Pokud máš krk přišroubovanej, tak by snad bylo lepší koupit celej novej a vyměnit ho stylem kus za kus.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
MacaFCB
Kontaktovat uživatele:

čus

Příspěvek od MacaFCB »

jo no do také riskantní operace bych radši nešel!!! bo je to risk radši to vyměň cele jak již zmiňoval kolega 8)
Kytara: Ibanez RG 321MH (prodána za 6,300Kč)
Kombo: VOX AD15VT (jen měsíc starý,prodám jen za 4,000kč)
Ramms+ein 4ever!!!
Metallistic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Metallistic »

Nebo nějákej kytarář by určitě pomohl,nebo aspoň poradil :wink:
Cvičit,Cvičit,Cvičit ale bez chyb a pomalu jinak to nemá smysl;-)můj názor. .
Kytara-(sh*t Cruiser By Crafter),Cort EVL Z-4 BKS
Kombo-Roland Cube 30X,(Cruiser By Crafter)
Efekt-Digitech Death Metal
Obrázek
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

zse práce kytaráře taky něco stojí...chtělo by to zjistit si, kolik by za to kytrář chtěla a jestli by nebyl pak výhodnější (časově i finančně) nový krk a pouhé přešroubování
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
kECuP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kECuP »

jde nejak upravit značky an hmatniku? dám blbej přiklad: třeba hvězdičky předelat na kolečka... jde to? ovlivní to zvuk? na kolik to vyjde?
It's only fuckin' rock'n'roll
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

kecup:to vis, ze muzes..kdybys chtel, vyber si treba tady a muzeme se sabnout o postu, budu taky neco brat..
http://www.sollerguitars.com/obchod/ind ... ategori=11
Martin656

Příspěvek od Martin656 »

A kolik by stala prace u kytarare kterej ti to vymeni....?myslim ze levy to nebude
petrpeter
Odborník

Re: HMATNÍK

Příspěvek od petrpeter »

zakkwylde píše:Zdar,chci si vyměnit hmatník ,chtěl bych eben jen mám strach že když budu sundávat původní hmatník že něco udělám s tím šroubem co je uvnitř. Myslíte že si můžu totálně zkurvit krk? :shock:
Pokud samotny krk neni z opravdu kvalitniho javoru, je lepsi si nechat udelat krk cely novy...

Jinak "pracne" sundany hmatnik tady (navod):
http://www.projectguitar.com/tut/removal.htm

:)
Obrázek
Naposledy upravil(a) petrpeter dne 25.10.2007 20:42, celkem upraveno 1 x.
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

kECuP píše:jde nejak upravit značky an hmatniku? dám blbej přiklad: třeba hvězdičky předelat na kolečka... jde to? ovlivní to zvuk? na kolik to vyjde?
zvuk to neovlivni, je to normalni jemna prace s frezkou... takze chces hvezdicky - malou frezkou se vyfrezuji podle sablony do hmatniku hvezdicky, ktere se vyriznou pracne (nebo snadno na CNC) z umele perleti (nebo z ceho budes chtit) a do vyrezovaneho otvoru vlepi, celek prebrousi.... takhel vsechny znacky, pak zase oprazcovat...
VELMI PRACNE, VELMI NAKLADNE.... :)
Kytary, trsatka, struny, kabely, komba, repraky, snimace, sroubovaky a hafo ruzneho naradi... :)
kECuP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kECuP »

petrpeter píše:
kECuP píše:jde nejak upravit značky an hmatniku? dám blbej přiklad: třeba hvězdičky předelat na kolečka... jde to? ovlivní to zvuk? na kolik to vyjde?
zvuk to neovlivni, je to normalni jemna prace s frezkou... takze chces hvezdicky - malou frezkou se vyfrezuji podle sablony do hmatniku hvezdicky, ktere se vyriznou pracne (nebo snadno na CNC) z umele perleti (nebo z ceho budes chtit) a do vyrezovaneho otvoru vlepi, celek prebrousi.... takhel vsechny znacky, pak zase oprazcovat...
na kolik cca by vyšlo 5 značek?
It's only fuckin' rock'n'roll
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

kECuP píše:
petrpeter píše:
to se asi neda takhle odhadnout.... musis pocitat s preprazcovanim krku... coz je dost velka castka sama o sobe, a ta "drbacka" s tema znackama... no nevim, kdo by se s tim delal.... bylo by to hodne drahy...
Nevim jakou mas kytaru, ale pokud to neni model za 15-20tis. tak se ti to rozhodne nevyplati, protoze par stovek by to rozhodne nestalo...
Y06hurt
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Y06hurt »

No ja sem tam dal pomoci lepici folie(tenka,neco jako na auta) na 1.,2.,3.,4. prazec a na zvuk to vliv nema,sice ta kytara sama o sobe neni nic moc :D vypada to asi takhle http://img139.imageshack.us/my.php?image=imagerb9.jpg takze by to mohlo jit aji s tema ornamentama,dat tam zuby diamanty,nebo LPckove obdelnicky....
Strat QTX SlipKnoT+Misfits Y06hurt signature model
Jackson Kelly

1 kliknutí nikdy nikoho nezabilo
Yô6hµ®±
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

myslim ze samolepici folie asi nebude to pravy orechovy... zvlast na hmatnik, ktery je vlastne z "mastneho" dreva... to asi dlouho nevydrzi...

Proste drbacka prace holt no... vyfrezovat peclive diry presne podle vyriznutych vzoru z um. perleti a zalepit je, prebrousit cely hmatnik a oprazcovat.... takze bych to nechal, az prijde cas na preprazcovani...
petrpeter
Odborník

Příspěvek od petrpeter »

kECuP píše:
petrpeter píše:
Kdyz si vyberes neco od SOLLERa hotovyho:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
(celkem levny)

nebo by se to muselo vyrezat z bloku (pracne):
Obrázek
Obrázek

tak bych se ti do toho mohl pustit, ale pocitej nejdriv tak za mesic a neco, ted mam prace az nad hlavu. a pocitej teda i rovnou s preprazcovanim, takze si sam muzes spocitat cenu materialu + neco za praci a mas vysledek..... :)
Kali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kali »

Chtěl bych navázat na téma,které psal kolega ohledně výměny hmatníku a paražců.
Koupil jsem si další el.kytaru.Předem jsem věděl,že utrpěla škaredý pád na krk,který se nalomil.
Krk opravil nějaký kytarář,ale jen tak částečně.S prodejcem sem se velice solidně domluvil na ceně,kterou jsme stáhli dolů,protože si to budu muset nechat doopravit.
Při předešlé opravě zůstal hmatník trochu zkroucen.Nejhorší je to samozřejmně v místě "praskliny".
Již dávno jsem to s pány u Furcha v Brně řešil(s jinou kytarou)....Řekli mi,že se dá hmatník přebrousit do roviny a tím se "eliminuje" to zkroucení.Samozřejmně se musí potom osadit nové pražce.O tomhle říkali cena kolem 2500kč.
Napadá mě,jestli by nebylo lepší si hmatník nechat osadit úplně nový.Přece jen ten původní má nějaké praskliny a šrámy.Nový "celistvý" hmatník by hrál na kytaře možná lépe....Co Cena?
Máte někdo zkušenosti?Nebo víte o nějaké alternativě?
Díky za info.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pokud ti kytarář řekne, že to jde přebrousit, šel bych radši tou cestou. Investice do celé výměny hmatníku bude asi už dost výrazná a nemyslím si, že by to přineslo nějaké zásadní benefity.

Co to je vůbec za kytaru?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kali »

Zdar Nero.
Taky je mě jasný,že jen to přebroušení by bylo levnější...
Jedná se o nějakou No Name(podle mě celkem zdařilou) kopii kytary Kena Lawrence.
Je to kytara za pár tisíc,ale jsem spokojen jejím zpracováním designem a zvukem.
Je mě jasný,že mě taky každý řekne,že na nějakou "levnější kytaru" nemá cenu nechávat dělat celý nový hmatník.No bohužel si na některé věci potrpím a mám rád vše dokonale dotažené.
Nevím,jak se na mě budou tvářit s tím broušením,protože je celý hmatník zdobený tou perletí(viz.foto).
Na víc je na několik místech rozpraskán a zalepen.To přehnané zdobení mě na víc jaksi vadí.Při pohledu
na hmatník během hraní mě to všechno jaksi mate.
Nejraději bych si tam dal pěkně černý eben,úplně čistý bez značek.Takový se mi líbí a ani nevím proč. :D
Prosím všechny,aby mě ušetřili poznámek,že to bude moc drahé.Mám na to,abych si divolil do toho investovat 5000 bez přemýšlení.Kytara se mi moc líbí a sedí mě v rukách.... 8)
Přílohy
IMG_1032.JPG
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Pěkný nástroj... Samozřejmě to je tvoje volba, já pochopitelně narážel na to, že u kytary, co stojí 5k, bych neinvestoval 5k to opravy hmatníku :wink:

Asi ti můžeme jen odhadovat, jen kytarář ví, jak dobře je spraven ten krk a nakolik má smysl to přebrušovat nebo měnit celý hmatník. Pokud bys chtěl měnit celý hmatník a šel jen do čistého dřeva, tak by to ještě mohlo být cenově snesitelné (hodně bude záležet na kvalitě a potažmo ceně toho dřeva).

Akorát teda při výměně celého hmatníku bych si hodně pečlivě zjistil, jestli je krk opravdu dobře spraven (případně ho nechat dospravit), abys nevyměnil hmatník a po nějaké době zjistil, že se zase objevují nějaké problémy kvůli tomu krku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kali
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kali »

Nero píše:Akorát teda při výměně celého hmatníku bych si hodně pečlivě zjistil, jestli je krk opravdu dobře spraven (případně ho nechat dospravit), abys nevyměnil hmatník a po nějaké době zjistil, že se zase objevují nějaké problémy kvůli tomu krku.
Nero,to je přeci samozřejmé.
Již od pohledu je jasné,že do teď nebyl hmazník sundán.Takže ikdyž je krk z vnější strany opraven pěkně,tak ze vnitř pod tím hmatníkem se na něj nasáhlo.A je naprosto samozřejmé,že jim připomenu,že když už se ten hmatník sundá,tak že se musí udělat i něco s tím krkem ze vnitř... 8)
Takže když to shrnu....Bude nový hmatník a precizně opravený krk.pak to bude vše na 100%.A do konce života už s tou kytarou budu mít klid....8)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“