Krátké prsty - výměna kytary nebo změna techniky hry?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Woptahlo

Krátké prsty - výměna kytary nebo změna techniky hry?

Příspěvek od Woptahlo »

Dobrý den všem.
V hraní na kytaru jsem opravdu začátečník. Měl jsem doma starou španělku od kamaráda. Ale řekl jsem si, že si chci pořídit elektriku (nejlépe levnou, protože můj velkej zlozvyk je, že se pro něco nadchnu a za měsíc toho nechám). Pořídil jsem si tedy Fender squier bullet strat http://kytary.cz/squier-bullet-stratoca ... /HN095194/

- po pár dní hraní jsem si uvědomil, že mám poměrně krátký prsty (dlaně ale normálně velké) a že při dosažení horních basovejch strun musim to zápěstí opravdu ohýbat, abych došáhl (je v něm někdy až nepříjemný tlak). Snažím se dělat cvičení pro posílení prstů a roztahování. Možná to pomůže. Jen tak tak ale obsáhnu 4 pražce na šířku, jelikož mám i docela malej malíček (jakoby mi vždycky chyběl jeden článek prstu :D)

Zajímalo by mně, jestli existují u nás nějaký kytary, které jsou uzpůsobené pro měnší ruce. Na amerických stránkách jsem objevil tuto kytaru http://www.durangoguitarworks.com/ , tak například něco na ten způsob.

Zajímal by mě i váš názor na tento typ kytar (Short scale) obecně.

Děkuju za každou odpověď a přeji vám pěkný den :)
carver

Re: Kytary pro krátké prsty/menší ruce

Příspěvek od carver »

to že nedočiahneš na basové struny alebo neroztiahneš prsty, je hlavne hlavne o tréningu a nie o gitare a dlhej menzúre :)
Ale tu si zrejme v nesprávnej sekcii, skús pohľadať v inej časti tohto fóra
Woptahlo

Příspěvek od Woptahlo »

Ok zkusim. :) A nějaký cvičení na posílení zápěstí a dosáhnutí na ty horní struny jsou? a nebo prostě stačí pořád hrát?
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Opravdu jen trénuj. Pokud nemáš nějaký druh tělesného postižení, tak to vytrénuješ.
Já sám vzpomínám na to, jak jsem nemohl zahrát jednu část intra Nothing else matters, protože jsem nedosáhl prsty. Doteď nechápu, jak jsem tam mohl nedosáhnout :)
Woptahlo

Příspěvek od Woptahlo »

Postižení bych mít neměl :) jen kratší prsty oproti dlani. Ok, budu prostě trénovat a ono to tam snad naleze. Už i teď po pár cvičení roztahování prstů cejtim, že v nich mám mnohem větší cit a sílu. Děkuju vám oboum za odpovědi :) ;)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Taky si myslím, že to není o kytaře, ale o správné poloze paže, zápěstí a správném prstokladu.
Tohle téma tedy přesouvám z kytar do hraní.
Něco o tom (a případném cvičení) najdeš tady na fóru.
Namátkou:
Hraní levou rukou
hrani-na-kytaru-tabulatury/hrani-levou- ... na%20prsty
Cviky na prsty
hrani-na-baskytaru-tabulatury/cviky-na- ... na%20prsty
Správný prstoklad
hrani-na-kytaru-tabulatury/spravny-prst ... na%20prsty
Roztahování prstů
hrani-na-kytaru-tabulatury/cviceni-rozt ... na%20prsty

A ještě jedno video :)
Woptahlo

Příspěvek od Woptahlo »

Děkuju za ty cvičení. Poohlídnu se tady ještě pořádně. Teď od ledna bych měl mít hodiny s učitelem, tak doufám, že se naučim ty základy pořádně. Na kytaru jsem přešel z dechovejch nástrojů (flétna a saxofon), tak je kytara pro mě něco úplně novýho. Tak se s tim zkusim poprat a vychytat to.

Jinak to video znám. Je to teda docela děsivý, jak hrajou jak roboti :D ale chápu, co si mi tim videem chtěl naznačit. Že když se chce, tak to prostě jde.
Naposledy upravil(a) MilanT dne 31.12.2012 16:27, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
impact

Příspěvek od impact »

Myslím, že je to i trochu o kytaře. Zrovna Stratocaster má delší menzuru takže i ty pražce jsou trochu dál od sebe a struny jsou víc napnutý a musíš s nima víc zápasit.

Možná by sis jako svou příští kytaru mohl vyhlídnout něco trochu kratšího, viz. http://www.guitar-makers.com/www/menzury.php

Pokud to ale nutně musí bejt zase Fender, a ne Gibson/Epiphone, tak Jaguar nebo Mustang je tuším 24".
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Woptahlo

Příspěvek od Woptahlo »

Na mustangy a jaguara jsem koukal. Jsem začátečník a ten Fender jsem kupoval, protože byl hodně levný a řekl jsem si, že na to moje první brnkání to bude snad stačit. Jinak jinym značkám se nebránim. Moc rád bych jednou chtěl hrát jazz a blues. Tak možná nějakou takovou kytaru s menší menzurou jak řikáš. Nevěděl by si o nějaký slušný do 10 000 kč? :) Když koukám na ty epiphony, tak maj fakt všechny menší menzuru než ten Fender co mám. Příště si budu muset jít kytaru vybrat s odborníkem radči a né to jen střelit od voka :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Woptahlo píše: po pár dní hraní jsem si uvědomil, že mám poměrně krátký prsty (dlaně ale normálně velké) a že při dosažení horních basovejch strun musim to zápěstí opravdu ohýbat, abych došáhl (je v něm někdy až nepříjemný tlak). Snažím se dělat cvičení pro posílení prstů a roztahování. Možná to pomůže. Jen tak tak ale obsáhnu 4 pražce na šířku, jelikož mám i docela malej malíček (jakoby mi vždycky chyběl jeden článek prstu :D)
Na tohle ti kratší menzura nepomůže.

Krátký prsty neřeš - hraj technicky správně a půjde to. Plus si dej kytaru do správné výšky, pokud hraješ ve stoje s popruhem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Nero: trosku pomuze. Aspon ja, cim vic musim zapesti ohnout, vytahnout nahoru, tim mensi maximalni rozsah ukazovak - malik mam.

Jinak, woptahlo, kdyz trosku pohledas, najdes tu moje tema o malicku, jak ho mam neschopnej. Sice s nim bend o 3 pultony na .13 strunach v stdE nezahraju, ale uz jsem ho trosku zkrotil ;)
Hodně budem někde...
impact

Příspěvek od impact »

No, je fakt, že na tohle má větší vliv šířka nultého pražce (která ovlivňuje, jak velká vzdálenost je mezi jednotlivými strunami) a pak taky tvar krku kytary - některé mají hmatník rovnější, některé více zakulacený. Bohužel ale nedokážu přidat žádný příklady, protože třeba u Stratocasterů už pak záleží na roku výroby - v různých letech měly různý krky.
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.

Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

impact píše:No, je fakt, že na tohle má větší vliv šířka nultého pražce (která ovlivňuje, jak velká vzdálenost je mezi jednotlivými strunami) a pak taky tvar krku kytary - některé mají hmatník rovnější, některé více zakulacený.
Nejen radius hmatníku, ale i profil krku.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Fredd

Příspěvek od Fredd »

nedávno jsem se potýkal s podobným problémem, ae u skladby sweet child of mine u sola hned na začátku. sledoval jsem videa a přislo mi nemožné, že to hrají ukazováčkem, prostředníčkem a prsteníčkem. Hrál jsem to celé ukazováčkem, prsteníčkem a malíčkem. Asi po 2 minutách hraní mě začala šíleně bolet ruka a jednou jsem do ní dostal křeč, ale tréninkem jsem se dostal do fáze že to hraju jako ostatní. Tím chci říct že je to opravdu jenom o tréninku a né o kytaře, hraju to jak na svojí elektrickou tak na akustickou. (U mě to byla doba cca 3 hodky treninku)
Aryon
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/aryon

Příspěvek od Aryon »

Čím těžší to jde, tim vlastně lépe, pokud tě to neodradí. Až si někdy koupíš třeba kytaru s vhodnějším krkem, tak budeš valit oto líp..

edit: tak to občas dělám s novyma songama, začínáms e to učit na elektroakustiku, a až potom přejdu na elektriku a hraní a skladba mi příde hned pohodlnější.
michy04

Příspěvek od michy04 »

Jsem sice taky spíše pokročilejší začátečník, hraju asi 7 měsíců, ale můžu ti říct jedno, na délce prstů moc nezáleží, já taky nemám moc dlouhý prsty na mojí výšku 189cm a nemám s tím sebemenší problém, ano ze začátku to trochu vadilo, ale zvykneš si na to - věř mi.

Nevím jestli jsem jediný kytarista který si to myslí, ale věřím, že mi dáte za pravdu, že pokud má člověk na kytaře nějakej problém, tak tréninkem to jde vě většině případech překonat a to co se stalo s mojí rukou za těch 7 měsícu je skoro neuvěřitelný, ale je to tak, alespoň u mě to tak funguje a nějak mě to neomezuje, možná u mollové pentatoniky, kde mám trochy problém malíčkem dosáhnou na basovou strunu, ale dá se to... Je to prostě o píli.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

michy04 píše: Je to prostě o píli.
A technice :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Woptahlo

Re: Krátké prsty - výměna kytary nebo změna techniky hry?

Příspěvek od Woptahlo »

Děkuji všem za příspěvky. Začal jsem více trénovat a je to opravdu lepší a lepší. Pořád mi teda přijde, že ta ruka je stále jakoby "postižená" :D ale zlepšuje se to. Malíček mám teda extra krátkej a to zápěstí musim opravdu hodně ohnout, abych se dostal na ty basový struny. Prsty se snažím roztahovat. Moc mi ještě při roztáhnutí, nejdou hezky kolmo přikládat na struny ale snad se to podá.

Snažim se mít ten palec tak, abych se neopíral dlaňí o celej krk a nepřečuhoval přes hmatník. Ale někdy mi přijde, že když je to držení jakoby "špatně" tak nemám takovej tlak v ruce. Ale asi je to opět jak píšete, o zvyku. :)
VaclaIV.

Příspěvek od VaclaIV. »

no lol Tak to se nemůžeš divit že ti dělá problém došáhnout na všechny struny ---

Prosim tě pokud hraješ normálně akordy tak samozřejmě palec přečuhuje nevim kde jsi slyšel takovou blbost že je to špatně ...

Pokud hraješ barré, sola a nebo vybrnkávání kde prsty natahuješ přes x pražců tak samozřejmě de ruka níž a palec jde proti ukazováku a je tak u prostřed hmatníku ....

Ale u těch akordů leze přes hmatník

Malíček má krátkej každej ... Já ho teda vycvičil tak že třeba nějakej riff hraju jen malíčkem nebo prostě mačkám struny jen malíkem třeba po cvičení na kytaru si to dej aspon hodku a do tejdne ho dostaneš do formy .D
Arogantní žvanil
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

VaclaIV - kde Woptahlo píše o akordech, že reaguješ tak, jak reaguješ? Pokud cvičí roztahování prstů, pak pochopitelně palec nad krkem a zejména opřená dlaň o krk JE špatně. Dlaň opřená o krk je špatně kdykoli. Rád bych viděl, jak hraješ riff jen malíčkem, to musí být veselé pokoukáníčko.

Woptahlo - pozor na to ohýbání zápěstí. Optimální je mít krk v takové poloze, aby to zápěstí moc ohýbat nemusel, protože pak zbytečně zatěžuješ šlachy + lehce zkracuješ rozsah prstů.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“