Zdravím odborníky,
Chtěl bych koupit nějaké klávesy pro přítelkyni. Hraje už dlouho na klavír, tak bych jí chtěl koupit elektronický, aby si ho mohla převážet. Měl by mít min. 76 dynamických kláves. Bohužel se v tom ale vůbec nevyznám a tak se obracím na Vás pro radu. Chtěl bych tak do 8 000. Je mi jasné, že nové za tuto cenu nemám šanci nějaké lepší pořídit. Jde mi hlavně o to, aby co nejlépe reprodukovali zvuk piána. Zaujali mě tyto:
Casio WK-3500
Casio WK-3300
Yamaha PSR 450
Yamaha DGX 300
Máte s nimi nějaké zkušenosti?
Jaké bazarové klávesy na doma do 8000
Pravidla fóra
-
ohynek
- Kontaktovat uživatele:
Jaké bazarové klávesy na doma do 8000
Washburn WI100C,GHS BOOMERS 10-46, CRATE FW15R, Lexicon Alpha
Re: Jaké bazarové klávesy na doma
Předně: V tvém výběru první 3 nástroje mají "lehkou" klaviaturu, ne klavírní (která klade při stisku větší odpor). Chtěl bych upozornit, že klávesy s lehkým stiskem nejsou pro klavírní hru moc použitelné, tj. pokud přítelkyně výslovně neřekla, že to nevadí, tak bych se jim vyhnul. Z pohledu hry na klavír je klaviatura skoro důležitejší než zvuk (ten se dá taky přinejhorším za nějaké peníze vylepšit připojením k počítači přes MIDI).
Z tvého výběru jedině DGX300 má asi klaviaturu klavírního typu (i když dost lehkou), nejsem si ale z popisu na stránkách Yamahy jistý. Tento model je ale přes 10 let starý, tj. nástroj může být opotřebovaný a je trošku zastaralý.
Píšeš, ze nové nemáš za tu cenu šanci nějaké lepší pořídit. Jen pro perspektivu, nejlevnější nové značkové digitální piáno, Casio CDP120, stojí asi 10 000 a myslím, že pro hru na klavír by bylo lepší než to DGX300, i kdyby DGX300 bylo nové (i když to je asi subjektivní).
Dovol mi ještě malé varování: Je nebezpečné kupovat klavír bez toho, kdo na něj pak bude hrát. Může se velmi snadno stát, že přítelkyně, zvyklá na opravdový klavír, po pár zmáčknutích kláves zjistí, že ta věc pro ni vůbec není na nic použitelná. Tj. pokud by to bylo možné, doporučoval bych si domluvit s prodávajícím možnost vyzkoušení přítelkyní. Bez vyzkoušení bych osobně takto starý nástroj nekupoval i kvůli otestování funkčnosti.
Z tvého výběru jedině DGX300 má asi klaviaturu klavírního typu (i když dost lehkou), nejsem si ale z popisu na stránkách Yamahy jistý. Tento model je ale přes 10 let starý, tj. nástroj může být opotřebovaný a je trošku zastaralý.
Píšeš, ze nové nemáš za tu cenu šanci nějaké lepší pořídit. Jen pro perspektivu, nejlevnější nové značkové digitální piáno, Casio CDP120, stojí asi 10 000 a myslím, že pro hru na klavír by bylo lepší než to DGX300, i kdyby DGX300 bylo nové (i když to je asi subjektivní).
Dovol mi ještě malé varování: Je nebezpečné kupovat klavír bez toho, kdo na něj pak bude hrát. Může se velmi snadno stát, že přítelkyně, zvyklá na opravdový klavír, po pár zmáčknutích kláves zjistí, že ta věc pro ni vůbec není na nic použitelná. Tj. pokud by to bylo možné, doporučoval bych si domluvit s prodávajícím možnost vyzkoušení přítelkyní. Bez vyzkoušení bych osobně takto starý nástroj nekupoval i kvůli otestování funkčnosti.
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
-
ohynek
- Kontaktovat uživatele:
Díky za odpověď. Takže myslíš, že levnější nové piano je lepší, než dražší staré? To casio je pěkné. Ve stejné cenové hladině by bylo i YAMAHA P-35B, které je podle parametrů hodně podobné. Těch 8 000 jsem bral jako strop, bohužel na bazaru se nové kousky moc nenajdou, tak uvažuji o koupi nového. Jak píšeš o té "lehké" klaviatuře, tak kladívková mechanika je ta "normální pianová"?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Více méně. Každopádně tohle bych opravdu neřešil jako překvapení; ono to pak může být spíš nemilé, jak tu PtJaa již naznačil. Obejděte nejdřív pár kšeftů a ať si přítulka sama vybere - potom lze příslušný typ shánět i bazarový, když na to přijde (už tu je jistota úspěšného výběru).
Hlavním důvodem tu je fakt, že přítulka už dlouho hraje na klavír - takže to má v ruce!
P.
Hlavním důvodem tu je fakt, že přítulka už dlouho hraje na klavír - takže to má v ruce!
P.
Ta DGX300, pro tvé použití jen jako piano, není "dražší stará". Má podobnou klaviaturu a zvuk jako Yamaha P-35, až na to, že v o 10 let starší verzi a jen s 76 klávesami (zas tak obrovský pokrok za těch 10 let ale u Yamahy myslím nebyl). Současný model, odpovídající DGX300, je myslím DGX640. Když jsem hledal DGX300, viděl jsem na DGX300 myslím na Bazos.cz inzerát za 4500, pokud to byl inzerát, který sis vyhlédl a nástroj by plně fungoval, myslím, že cena by mohla dávat vzhledem k hodnotě smysl (aspoň pro někoho).
Ano, kladívková mechanika je to, co jsem nazval piánovou. Kladívkové klaviatury se mezi sebou dost liší, stejně jako u akustických klavírů. Ta klaviatura v P35/DGX je v rámci kladívkových klaviatur poměrně lehčí.
Doporučuji navštívit pár obchodů s přítelkyní, i kdybys pak kupoval v bazaru, abys věděl, jak jí který nástroj (hlavně klaviatura a zvuk) vyhovuje. Ta klaviatura, která je v P35, je také v DGX640, a je myslím podobná i ve starších DGX. Co se týká zvuku, doporučuji vzít si s sebou co nejlepší sluchátka, abyste neporovnávali podle vestavěných repráčků, které většinou nestojí za moc, ale snadno se doma nahradí normálními (nebo sluchátky).
Yamaha P-35 je dobrý nástroj vzhledem k ceně, stejně jako Casio CDP120, který z nich je lepší je čistě o osobních preferencích. Jen bych upozornil, že Casio CDP120 nepodporuje "half-pedal", tedy možnost používat pedál spojitě, místo on-off. Pro P35 lze spojitý pedál dokoupit.
(koukám, že Pavlii mě s doporučením oběhnutí obchodů předběhl
)
Ano, kladívková mechanika je to, co jsem nazval piánovou. Kladívkové klaviatury se mezi sebou dost liší, stejně jako u akustických klavírů. Ta klaviatura v P35/DGX je v rámci kladívkových klaviatur poměrně lehčí.
Doporučuji navštívit pár obchodů s přítelkyní, i kdybys pak kupoval v bazaru, abys věděl, jak jí který nástroj (hlavně klaviatura a zvuk) vyhovuje. Ta klaviatura, která je v P35, je také v DGX640, a je myslím podobná i ve starších DGX. Co se týká zvuku, doporučuji vzít si s sebou co nejlepší sluchátka, abyste neporovnávali podle vestavěných repráčků, které většinou nestojí za moc, ale snadno se doma nahradí normálními (nebo sluchátky).
Yamaha P-35 je dobrý nástroj vzhledem k ceně, stejně jako Casio CDP120, který z nich je lepší je čistě o osobních preferencích. Jen bych upozornil, že Casio CDP120 nepodporuje "half-pedal", tedy možnost používat pedál spojitě, místo on-off. Pro P35 lze spojitý pedál dokoupit.
(koukám, že Pavlii mě s doporučením oběhnutí obchodů předběhl
Kawai CA65 :: Galaxy Vintage D, Vienna Grand a Giant :: Pianoteq 5 Stage :: Kontakt :: Reaper
-
ohynek
- Kontaktovat uživatele:
Všem děkuji za rady. Ano, byl to tento inzerát. Zkouším teďka domluvit osobní vyzkoušení a přítelkyni zavedu také do kytary.cz ať si vyzkouší ty nové a sama řekne, co jí vyhovuje víc. Jak píše pavliii, mohlo by to být i nemilé překvapení.