Jaký pasivní subbas ? EV TX1181 nebo EV ELX118 ?

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
skacma

Jaký pasivní subbas ? EV TX1181 nebo EV ELX118 ?

Příspěvek od skacma »

Ahoj, potřebuji poradit při koupi subbasu.

Mám 2x pasivní satelit Electro-Voice ELX115 http://www.audiotek.cz/product-54590-el ... ice-elx115
a potřebuji k tomu koupit 2 pasivní subbasy a nevím který..
Logicky se nabízí ze stejné serie Electro-Voice ELX118...
http://www.audiotek.cz/product-54592-el ... ice-elx118

Nebylo by lepší koupit ze serie Toure X Electro-Voice TX1181??
http://www.audiotek.cz/product-54599-el ... ice-tx1181
Časem bych koupil 12' palcové satelity.

Máte někdo zkušenosti s jedním nebo druhým subbasem ?
A můžete mi někdo prosím vysvětlit rozdíl mezi crossovery, které jsou uvnitř ?
ELX118 - má crossover
TX1181 - má jen Low-pass filter
Rozdíl ? Potřebuju snad u toho druhého zvlášt crossover, nebo co znamená to Low-pass filter ?

Hrajeme ve 2 (klávesy+zpěv, kytara+zpěv) = plesy, svatby, večírky, 2x do roka venkovní akce
a to ještě třeba na zahrádce v hospodě, nic velkého, na velké akce je externí zvukař se svým aparátem.
Hraje se hlavně uvnitř, max větší sál...

Díky za odpověď

PS: co říkáte na novou řadu od Dynacordu C?
Jens Ludwig
Odborník

Re: Jaký pasivní subbas ? EV TX1181 nebo EV ELX118 ?

Příspěvek od Jens Ludwig »

tak předpokládám, že celý systém chceš zapojit pasivně - ze zesilovače do bassů a pak do vršků - tohle je systém tzv. na h***o a to si bassy kupovat nemusíš - efektivita tohoto zapojení je mizivá...

je daleko lepší mít zvlášť zesilovač pro bassy a zvlášť pro satelity, a tyhle zesilovače řízený nějakým aktivním procesorem... je to trochu investice navíc, ale výsledek bude uplně někde jinde...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
skacma

Příspěvek od skacma »

Jo určitě celý pasivně.
A co je špatně v tom zapojení ?
A jaké procesory máš na mysli, můžeš nějaký poradit ? V čem je problém ?
Nestačilo by koupit třeba lepší zesilovač (Crown), který obsahuje různé procesory atd ?

Mám zkušenost, že hodně muzikantů hraje třeba na powermix Yamaha EMX5016CF,
nebo mají jeden zesilovač a zapojují to takhle (zesák -> subbas -> satelit)
a všem to normálně hraje.

Nebo jak by jsis to představoval ?

Díky
Jens Ludwig
Odborník

ano hrát to bude, ale využiješ tak třeba jen 40% výkonovýho i zvukovýho potenciálu...

správnej přístup je takovej, že máš zvlášť zesilovač pro bassy a zvlášť pro satelity... pro ty zesilovače je jednodušší na práci, když maj rozdělený pole působnosti (tj. jeden si řeší pásmo do +- 100 Hz, druhej nad). Procesor maj dneska buďto zesilovače v sobě a nebo je potřeba před zesilovače zavěsit nějakej crossover, kterej rozdělí signál na jednotlivý pásma...

pasivní zapojení má několik zásadních neduhů:
- 1) nemáš jak si vyrovnat citlivost beden - tudíž jsou-li satelity citlivější, tak bassy zaniknou*
- 2) v pasivním zapojení teče celej rozsah do všech beden - do bassů tečou i vejšky, který ten bass neni schopen zajrát a naopak spodky tečou i do satelitů - pokud se stane, že klávesák chvíli dýl podrží nějaký vysoký C(4) tak by mohlo dojít i k poškození bassů**

a teď k bednám: určitě bych asi volil ELX - podle parametrů je citlivější a hraje víc od spodu (čož je u bassu záměr) dálej má i vizuelně lepší zpracování a bude se trochu líp nosit...

kdyby něco, neboj se zeptat

*) je běžný, že bassy maj např 95dBW/m a vršky 100 dBW/m. v pasivně zapojeným systému nemáš jak tuto rozdílnou ladinu vyrovnat - ano přidáš bassy na pultu - tím je ale pošleš i do vršků, který zase přehlcuješ a výslednej efekt je nula nula nic....

**) pokud není frekvence dostatečně (u bassů) malá - nedokáže se velká membrána rozhýbat a tím chladit cífku a magnet, přesto jí protéká proud - ten vytváří teplo a cífka se zapeče

skacma

Příspěvek od skacma »

Děkuji za odpověď.

A co když bych na ten jeden zesilovač napojil na pasivní sestavu od Yamaha.
2 pasivní subbasy (zabudovaný crossover) a 2 pasivní salitety.
Šel bych ze zesáku do basů a z basů do salitetů a jelikož mají bassy
crossover, tak by se signál rozdělali jak měl:

Takže tady by nemusel být problém ne ? Když se to rozdělí jak má, tak nebude ničemu vadit,
že to půjde přes jeden zesilovač ?

Dneska jsem se bavil s profi zvukařem a ten mi řekl, že teoreticky bude lepší,
když na ten jeden zesilovač (2x500W při 8 Ohm) na 2 Subbassy a 2 salitey, než jen na 2 bedny....
Výkon pro jednotlivé bedny trochu menší,
ale jelikož to půjde z více repráků a bude to ještě rozdělené přes crossover,
tak výsledný efekt (kvalitu, hlasitost zvuku atd...) bude lepší!!!
Jens Ludwig
Odborník

to co popisuješ je problematika, kterou já jsem shrnoval v bodu 1 - zjisti si, jakou maj ty jednotlivý bedny citlivost... pokud chceš, aby ten bass měl nějakej smysl v tom pasivním zapojení, tak by měl bejt alespoň o 3dB citlivější... jinak to, co kolega zvukař popisuje, tak v tomhle případě zas tolik neplatí, jelikož je tam právě ten pasivní crossover... pokud by se jednalo o zdvojení stejných beden, tak by se snížila Ohmáž a výkon by narostl, ale ve chvíli, kdy je tam ten crossover (pasivní) tak bedny nezdvojuješ neboť se jedná o různý pásma zvukovýho spektra... - neříkám, že to trochu nepomůže. Neublíží to, ale pomůže to fakt jenom trochu

PS.: jde o to, že při pasivním crossoveru budeš mít v pásmu od spodu - 100 Hz zátěž 8 Ohm a od 100 - nahoru taky 8 Ohm - čili v celým systému 8 Ohm (ono je to složitější, ale dá se to vyjádřit i zjednodušeně takhle) je to uplně něco jinýho, než kdybys zdvojil bedny ve stejným pásmu, kde by ses dostal se zátěží z 8 Ohm na 4 Ohm... tam pak zesilovač nabude výkon...

skacma

Příspěvek od skacma »

Jo takže teoreticky, mohu zůstat u těch původních 2 beden které jsem měl ty pasivní Electro-Voice,
jo tohle mi taky říkal, jen jsem to špatně napsal, no jasně rozumíme si,
prostě at už bych dal k těm EV další 2 jiné bendy, nebo dal ten systém 2 satelity 2 subbasy od Yamah
tak to nebude mít efekt kterej bychom potřebovali pokud nebude druhej zesilovač,
říkám to správně ?
Jelikož ani není crossover a druhej zesák, tak je to prostě blbost a většího efektu se nedosáhne
skacma

Příspěvek od skacma »

A co kdyby byl k toho Pa od Yamaha 2 + 2 další zesák ?
jeden na satelity jeden na subbassy ?

Celé tohle zapojení kterého se tady snažím dosáhnout je nouzové, potřebujeme to nutně udělat na pár akcí, než bude novej aparát
Jens Ludwig
Odborník

když budou 2 zesilovače, tak je to pak v pohodě - pro nějakou nouzovku se dá použít nějakej Crossover třeba od Behringera, kterej stojí asi kolem 2000 - tím se zajistí, že do bassů půjdou jen bassy a hlavně do vršků bassy nepůjdou - to je ta důležitá věc... jinak takovej nouzovej cross se dá bazarově sehnat kolem pár stovek...

skacma

Příspěvek od skacma »

A jde hlavně o ten zesilovač nebo o ten Crossover ?
Ten takhle na rychlo neseženu...
Opravdu by ten pasivní crossover v subbasech nestačil ?
Jens Ludwig
Odborník

jde o zesilovač i crossover - jedno bez druhýho nebude fungovat - jako pasivní stačit bude, ale neni to na furt... je to taková nouzovka - neb potenciál toho aparátu bude hodně tak jako přiškrcenej a upozaděnej...

skacma

Příspěvek od skacma »

Je to opravdu jen kvůli nouzové situaci, pak už bude nový aparát a teď to musíme nějak udělat,
děkuji za odpověď
Moc jsi mi pomohl!!!
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“