Dream Theater

Vše o kapelách a hudebnících ...
Odpovědět
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Re: Dream Theater

Příspěvek od mtmccox »

Právě naposlouchávám Octavarium (zatím to slyším potřetí a už můžu říct, že půjde vysoko, takové I Walk Beside You je nepopsatelná nádhera), může mi někdo osvětlit tohle?
The album's structure was based around the concept of the musical octave.
Celý thread jsem nečetl.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Vasek17

Příspěvek od Vasek17 »

Mělo by to být něco na způsob že všechny skladby jsou v různých tóninách.
základ: Root of All Evil
sekunda: The Answer Lies Within
tercie: These Walls
kvarta: I Walk Beside You
kvinta: Panic Attack
sexta: Never Enough
septima: Sacrificed Sons
oktáva: Octavarium
V poslední skladbě jsou obsažené části jednotlivých písní.
Taky se kolem oktávy točí texty (např. The root of all evil, Octavarium už mají root a octave zmíněné v názvu). Taky poslední skladba končí stejným tónem jako první začíná - tvoří uzavřený kruh - svým způsobem oktávu atd atd....v těch skladbách je toho schovaného dost :)
zyglrox
last.fm: http://www.last.fm/user/Endrue
Bandzone: https://bandzone.cz/pohodadrez

Příspěvek od zyglrox »

Není to na jeden poslech. Pokaždý, když to slyšim tam najdu něco nového. Ta deska rostě funguje celá.
mtmccox píše:The album's structure was based around the concept of the musical octave.
O tomhle se mi dneska zdálo, jak posunuju intervaly na těhlech písničkách. Jak se mi to povedlo si už nepamatuju. :lol:
To byl zas Dream.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

mtmccox píše:
The album's structure was based around the concept of the musical octave.
Celý thread jsem nečetl.
8 skladeb = 8 tónů oktávy - navíc je to jejích 8. album. Pokud se nepletu, každá skladba by měla být v jiné tónině, postupně podle tónů v oktávě. Navíc mezi některými skladbami jsou vložené další tóny pro dotvoření efektu.
Vasek17 píše:Taky poslední skladba končí stejným tónem jako první začíná - tvoří uzavřený kruh - svým způsobem oktávu atd atd....v těch skladbách je toho schovaného dost :)
Tato návaznost je i mezi některými jejich alby (SFAM => 6DOIT => ToT => 8varium)

Mimochodem, všechny tyhle věci se dají snadno najít na wiki...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Koukám na Score a zatím jsem fakt mile překvapen bezchybností JLB (zejména Under A Glass Moon a Innocence Faded)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, šuškanda je takové, že na Score LaBrieho museli místy dodatečně srovnávat ve studiu... Ale Score je skvělé DVD.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
James.v6

Příspěvek od James.v6 »

Jestli někoho zajímá co měl Portnoy v plánu s DT ..tak tady pár dost pikatních věcí :) Příští album mělo být concept album + celé 12-Step Suit mělo být na DVD. Stojí to za to http://www.prog-sphere.com/tag/mike-portnoy-drummer/
Ibanez Prestige RG 1570-----RP350------
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

PIkantní? Neřekl bych... Nějak mi ale přijde, že trochu blbě kecá, když s DT měl hlavně v plánu hiatus na pár let.

PetrPeter 1975 - 2008
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

WOW ta zpěvačka je prostě úžasná ...
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Skipper
Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skipper »

Rainmaker píše:

Proč tohle nemůžou podnikat třeba ZUŠky u nás v Česku? To je parádní, já bych se osobně hned do nějakého projektu taky pustil :)
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

HeHe, Všechny učitele co jsem za svůj život poznal, jsou pečbuřti, dechovkáři nebo hrajou Davida na svatbách.
ps: pečbuřt - folk country atd. Mimochodem, taky jsem tím prošel :-)
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Myslím, že jsem kluky naposlouchal natolik, že bych se mohl podělit se svým pohledem a názorem. Berte to jako od "progressive noooba", který zabloudil do těhle vod čirou náhodou ale už ví, že by neměnil :)
O DT jsem věděl poměrně dlouho, ať už z fóra, nebo od jednoho kámoše, a i když jsem pár věci slyšel, tak mě to nijak neoslovovalo, až do chvíle, kdy album Scenes From A Memory zaseklo drápek a vzbudilo zájem.
Můj "poslech" většinou probíhal tak, že jsem něco slyšel poprvé a říkal si "to je na mě moc tvrdé, moc nepravidelné, moc ujeté" ale po třech čtyřech posleších jsem to změnil na "ty krávo to je nářez, to zvedá ze židle."
Co jsem si na DT zamiloval jsou skoro všechny vlastnosti, kde se inspirovali od Queen - různé změny rytmů, nečekané kombinace nástrojů, vpády melodií tam, kam se zdá že nepatří atd. Za krátkou dobu mého "fanouškovství" jsem taky hrozně změnil názor na Petrucciho, kterého jsem dřív moc nemusel. Teď ho řadím mezi oblíbené. A vůbec celá banda se u mě dokázala za velmi krátkou dobu propracovat do top 5 skupin, co momentálně sjíždím.

Images and Words
Klasika, hodně silné a "solid" album, kde není slabý song. LaBrieho mladý hlas se krásně poslouchá a práce kláves sedí vždycky jak p***l na hrnec.
Oblíbené: Take The Time, Surrounded, Metropolis Pt1

"Spread before you is your soul
So forever hold the dreams within your heart" :)
Hustě.

Awake
Momentálně asi jedno z mých top 3. Podle mě tu má JP nejlepší kytaru, takovej ten drtivej, místy suchej attack co vyvolává mráz po zádech. Stejně tak nasraný výkřiky Jamese tu mají největší koule.
Nejgeniálnější jsou kombinace Mirror + Lie (Chci ten kožený kabát, co má James v klipu pro Lie), Scarred (ta část začínající "It's never enough" je bombastická)a Erotomania, která válčí se Streamem o moji oblíbenou instrumentálku. Space Dye Vest je zážitkem z jinýho vesmíru, hrozně depresívní a okouzlující zároveň.

A Change Of Seasons
Titulní skladba je asi jediné, co u mě stojí za zmínku, a jediné, co řeknu. je wow. Úvodní (a konečný) riff si hraju z prdele, když jen tak mastím náhodný nesmysly na kytaru, a momenty "Preparing for her flight + I'm sick of all you hypocrites" jsou truly epic.

Falling Into Infinity
Na první poslech se mi nelíbilo, nechápal jsem, kam se podělo takové to "dreamovství". Ale po několika posleších si ty songy cestu našly, a i když se jejich kvalita projevila vždycky ne tam, kde jsem čekal, je tam.
Nej: Hollow Years, Anna Lee, Take Away My Pain - tyhle všechny kvůli "jiné tváři" a Hells Kitchen jako takové to poctivé matlavo.

Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory
Vždycky, když slyším "Hello Victoria, so glad to see you my friend" tak tuším, že mě čeká výjimečný zážitek. Tohle album neberu jako songy zvlášť, ale jako jeden kousek, který se musí začít a skončit popořadě. Nemá slabé místo, všechno sedí přesně, vyvážené co se týče soft vs. heavy a příběh, který vypráví je taky kvalitka. Ze začátku mě bavilo hledat citace a návaznosti na "Miracle and the sleeper" :)
Oblíbené: Fatal Tragedy, Through Her Eyes, Dance of Eternity a všechny ty perfektní kousíčky tuhle a támhle

Six Degrees of Inner Turbulence
Na tohle album musím mít náladu, pak si ho užiju, a když ne, tak se mi zdá průměrné. Nicméně druhá půlka jako jeden akt je taky nesmírně propracovaná a i jenom číst si texty při poslechu hodně dává.
Glass Prison je asi nejlepší song z 12 step suite a totální pecka, když se člověk po ránu chce nabít energií. To hraní s texty a střídání slovíček, co předvádí James a Mike jsou jedním z mých oblíbených nápadů vůbec.
Další co stojí za zmínku - Misunderstood, textově úžasný refrén.
A pak War + Test, nářez nářezů, a na uklidnění Solitary Shell.

Train of Thought
Hodně pevné album, které se mi zprvu zdálo až příliš tvrdé (Honor Thy Father) ale pak vykvetlo.
This Dying Soul - velmi důstnojné pokračování GP, asi jen o 0,0001 slabší, jinak stejný peklo.
Endless Sacrifice se vyšplhalo na top song z alba téměř okamžitě, a kombo Vacant + Stream of Consciousness ukazují, jak jednoduché může být hrozně efektivní.
Jako výtku tomuhle albu mám Petrucciho sóla, která jsou až zbytečně moc Malmsteemovská a bezhlavá.

Octavarium
Celkově dost nápadité a zajímavé, ale mám z něj menší pocit celistvosti než ToT.
Root je po přechozích dvou alkoholických skladbách o něco slabší. Ale od I Walk Beside You (asbolutní lék na splín) až do konce už jsou to jenom pecky. Panic Attack vyšoustá bubínky z uší, Never Enough a S.Sons hodně filozofické s krásnými hudebními nápady.
Octavarium mě hrozně baví od "Doctor sitting .. " až po největší WTF moment s recitací jednotlivých písní-veršů. Konec už nic moc. Ale "TRAPPED INSIDE THIS OCTAVARIUM" to vynahrazuje.

Systematic Chaos
Velmi povedený brácha Trainu. Opět to chtělo několik poslechů, abych ho náležitě vychutnal a ocenil.
Obě části Enemies jsou epické kousky tak, jak mají vypadat, Ministry zase krásná balada. Repentance jako příjemný oddech.
Constant Motion je na mě až moc tupě Metallicovské, ale slovíčková hra "Focus here focus there ..." je zase jedním z nejlepších nápadů alba, a kdykoli přijde tahle část, tak řvu (nebo šeptám - v duchu) s nima :D. Další třešničkou je Dark Eternal Night, hlavní riff je prostě "true metal" :D

Black Clouds and Silver Linings
O tomhle albu ještě pořádně nevím, co si myslet, je podle mě dost nevyvážené.
Nightmare (growling ke konci tedy nemusím) a Count (happy ending yay!) jsou super, zbytek tak trochu meh. Možná jim ještě musím dát čas.
Plusové body za Stargazer (JLB teda fakt není Dio, ale snaží se, a poslouchá se to příjemně)
za Queenovskou trojku (metalový přístup dělá divy, určitě bych rád slyšel jejich pojetí i dalších songů od Queen)
a To Tame A Land (všechno Maiden = plus)

A Dramatic Turn Of Events
Ještě pořádně naposlouchané nemám, ale zatím mi v paměti utkvěly Build Me Up, Break Me Down, instrumentální srandičky v Outcry a hrozně příjemné melodie v Beneath The Surface.
A Breaking All Illusions správně chápu čerpá z Learning To Live?

Abych to shrnul, jsem hrozně rád, že jsem se k DT dopracoval, výrazně mi obohatily knihovnu i rozhledy. Téměř každý song je opravdovou výzvou se naučit, protože to jsou magoři jaksepatří. Pořád lituju odchodu Portnoye, hlavně protože to byl hrozný prdelník, ale prý je to k dobru .. nevím. Zatím jsem si nevšiml, že by ADTOE byl nějak výrazně pokrokový oproti minulosti.

Na UG psali, že se zase zavírají do studia, tak nevím, jestli se těšit na nějakou hutnou stravu, ale zatím si užívám toho, co znám a je to bomba. Další kapela, kterou chci vidět živě :)
zyglrox

Příspěvek od zyglrox »

Ještě si poslechni Cleaning Out The Closet. Nepatří to do oficiální diskografie, ale třeba na Score zahráli Raise The Knife z tohoto alba.
Ibanez: PGM300 WH, Sire Larry Carlton: S7 Vintage Black, Fender: Squier Standart fat strat 032 - 1700 Walnut Satin, EKO: MM 300fretless, Carvin: Legacy, Vox: V212BN, Bayger: Buffer, TC Electronic: PolyTune 2 BlackLight, Morley: Mark Tremonti wah, Boss: CS-3, Majik Box: Fuzz universe, Xotic: SL Drive, HomeBrew Electronics: Detox EQ, Xotic: EP Booster, Dunlop: Volume X, TC Electronic: Helix Phaser, TC Electronic: Alter Ego Delay
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

V přehledu ti chybí ještě první deska - When Dream and Day Unite. Jinak takový fanouškovský popis. ;-) Taky jsem tuhle fázi prodělal. Jsem zvědavý na zpětný pohled po pár letech.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Skipper píše:
Rainmaker píše:...
Proč tohle nemůžou podnikat třeba ZUŠky u nás v Česku?
Tady dva články z Hudebních masakrů, které trochu ilustrují pohled učitelů na věc:

Škola popového zpěvu Olomouc – King of Pop a Děti ráje

http://www.hudebnimasakry.cz/skola-popo ... raci-uder/
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

t.co/2ZNHpiZ6
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Tenhle týpek má z dost songů izolovaný stopy jednotlivejch nástrojů (nejspíš z Jammitu). Občas jsou slyšet věci, kterých si člověk normálně nevšimne.

http://www.youtube.com/user/DJ1812/videos?view=0
zyglrox

Příspěvek od zyglrox »

mtmccox píše:Tenhle týpek má z dost songů izolovaný stopy jednotlivejch nástrojů (nejspíš z Jammitu). Občas jsou slyšet věci, kterých si člověk normálně nevšimne.
Je slyšet, že to maj fakt kompozičně zmáknutý hodně dobře. Některý samostatný kytarový party mě nijak neoslovují a tolik mě nebaví. Ale jako celek paráda.
Ibanez: PGM300 WH, Sire Larry Carlton: S7 Vintage Black, Fender: Squier Standart fat strat 032 - 1700 Walnut Satin, EKO: MM 300fretless, Carvin: Legacy, Vox: V212BN, Bayger: Buffer, TC Electronic: PolyTune 2 BlackLight, Morley: Mark Tremonti wah, Boss: CS-3, Majik Box: Fuzz universe, Xotic: SL Drive, HomeBrew Electronics: Detox EQ, Xotic: EP Booster, Dunlop: Volume X, TC Electronic: Helix Phaser, TC Electronic: Alter Ego Delay
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

On mluví! :)

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“