šum při nazvučení samplů

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Neediss

šum při nazvučení samplů

Příspěvek od Neediss »

Ahoj, s kapelou používáme při živém vystupování nějaké samply, ale abychom ušetřili prachy za drahý sampler, vyřešili jsme to tak, že jsme si každou nahrávku vyexportovali do mp3, kde v levé stopě jde klik bubeníkovy do sluchátek a v pravé stopě jde sampler ke zvukaři do PA. Tyto MP3 pouštíme z obyčejného mp3 přehrávače. Použili jsme na nato takový kabel http://www.audiotek.cz/product-13735-ad ... 3y-vpp0100 . Ještě než se dostanu k jádru věci je nutno podotknout, že klik, který jde bubeníkovy do sluchátek musíme přes basový zesilovač zesílit, aby to šlo alespoň trochu slyšet. Doteď vše bezproblému fungovalo (asi 2 roky) ale v poslední době si zvukaři na koncertech začali stěžovat že jim jde do do PA spolu se samplem velký šum a my nevíme co s tím. Zkusili jsme už koupit nvý kabel, dokonce jsme i vyměnili zesilovač pro bubeníka na sluchátka, ale problém přetrvává. Pokud by se našla dobrá duše která by měla jakýkoli nápad, budeme nesmírně vděčni. Předem díky N.
majso
Kontaktovat uživatele:

Re: šum při nazvučení samplů

Příspěvek od majso »

Skúste druhý mp3 prehrávač ?
Neediss

Příspěvek od Neediss »

Jo to jsme taky už zkoušeli.
kalfar

Příspěvek od kalfar »

Není ten přehrávač nějak zeslaben? Nebo nemá zapnutý ekvalizér apod.? Pokud to není přehrávačem ani kabelem, tak pak je to problém zvukaře. Když zkoušíte ve zkušebně, pozorujete taky ten šum?
Zvukař z Podkrkonoší
Neediss

Příspěvek od Neediss »

Právě že na zkušebně je vše ok, ale zkoušel jsem to provizorně zapojit doma, místo PA jsem použil kombo a pořád to šumělo, tak nevím no.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

pošli nám sem jednu z těch MP3 abychom si jí mohli poslechnout ;)

jinak nejni mi jasnej způsob, jak cpete velkýho Jacka do mp3 přehrávače...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Spíš nám sděl o jaké přesně kombo se jedná, jaké přesně používáš kabely, kam přesně je zapojuješ a co to je za přehrávač.

Nejspíš se jedná o sluchátkový výstup z přehrávače, připojený do kytarového vstupu - to je ukázkové nepřizpůsobení impedancí a úrovní jednotlivých zařízení.

Navíc - kytarové aparáty nejsou, až na vyjímky, konstruovány pro "věrný přednes"
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Ota

Příspěvek od Ota »

Impedanční přizpůsobení sluchátkového výstupu do vstupu komba je OK, jde o výstup s velmi malou vnitřní impedancí (řádově desíky ohmů) do vstupu s poměrně vysokou (mnoho desítek kiloohmů), takto značné šumy nevznikají. Spíše půjde ale o napěťové nepřizpůsobení. Sluchátkový výstup řádově v několika málo jednotkách V jde do vstupu s citlivostí několika málo desítek mV. Nepřipojujete náhodou podobně MP3 přehrávač do mikrofonního vstupu mixpultu? Pak je situace taková, že sluchátkový zesilovač v MP3, určený a dostatečně kvalitní pro chrchlátka, nikoliv však sluchátka, bude mít sám o sobě značný šum. Vy pak připojíte tento OUT do mikrofonního vstupu a aby to však nebylo přemodulovaný a zkreslený, tak hodně stáhnete regulátor hlasitosti na MP3. Protože je ale tento potenciometr zařazen ještě před výstupním sluchátkovým zesilovačem, tak se šum tímto nestáhne a pouze se zmenší odstup užitečného signálu. Velký podíl šumového napětí pak slyšitelně vymoduluje mikrofonní vstup. Zkuste to zapojit tedy do linkového vstupu. Na druhou stranu, musel by ten sluchátkový výstupní zesilovač být dost velkej sh*t, ale do těchhle levnejch prdítek se snadno osadí, byť nechtěně, nějakej zmetkovej čip.
Také je důležité, aby symetrický vstup mixpultu byl správně připojen k asymetrickému sluchátkovému výstupu MP3, tj. aby nebyla buzena jen půlka symetrického OZ. Ale to už je popsáno v jiném vlákně, nebudu to zatím znova popisovat.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“