Nero píše:To musí být velký kus prasete
Bezpražcová elektrika
Pravidla fóra
Re: Bezpražcová elektrika
Důvod, proč jsou bezpražcové basy častější a zněějí lépe, nežli bepražcové kytary je zřejmý, shrneme-li si pár fyzikálních faktů:
1) Je-li struna opřená o pražec dostatečným tlakem, vibruje víceméně mezi 2ma pevnými body a tón je čistý a má celkem dlouhý dozvuk.
2) Končí-li struna pod prstem, jako u smyčců, měkké tkáně prstu pohyb struny - její pohybová energie - utlumí mnohem rychleji, a místo "dingggg" se spíše "tik!". Poslechněte si nějaké pizzicato na houslích.
3) Aby tón zněl déle je třeba buď
a) dodat dodatečnou energii - např. třením smyčcem, nebo vyšší počáteční pohybovou energií už při drnknutí.
b) prodloužit tón nějakým elektronickým efektem
4) Pohybová energie struny je tím větší, čím je struna hmotnější
5) basobé struny u basy jsou tlustší, těžší, hmotnější, než u kytary
Ztoho plyne:
i) Zvuk bezpražcové basy (bez prodloužení efektem) je delší než u vyššího nástroje
ii) Drtivá většina bezpražcových drnkacích nástrojů, menších než kontrabas jsou nástroje elektrické, umožňující využít nějaký ten efekt.
Tak už víš proč
1) Je-li struna opřená o pražec dostatečným tlakem, vibruje víceméně mezi 2ma pevnými body a tón je čistý a má celkem dlouhý dozvuk.
2) Končí-li struna pod prstem, jako u smyčců, měkké tkáně prstu pohyb struny - její pohybová energie - utlumí mnohem rychleji, a místo "dingggg" se spíše "tik!". Poslechněte si nějaké pizzicato na houslích.
3) Aby tón zněl déle je třeba buď
a) dodat dodatečnou energii - např. třením smyčcem, nebo vyšší počáteční pohybovou energií už při drnknutí.
b) prodloužit tón nějakým elektronickým efektem
4) Pohybová energie struny je tím větší, čím je struna hmotnější
5) basobé struny u basy jsou tlustší, těžší, hmotnější, než u kytary
Ztoho plyne:
i) Zvuk bezpražcové basy (bez prodloužení efektem) je delší než u vyššího nástroje
ii) Drtivá většina bezpražcových drnkacích nástrojů, menších než kontrabas jsou nástroje elektrické, umožňující využít nějaký ten efekt.
Tak už víš proč
Bohužel nemáš pravdu. Podívej se třeba na takový arabský oud či indický sarod. Jsou to nástroje primárně akustické. Můj oud má velmi silný zvuk a dostatečný sustain. Ale konstrukčně je to samosřejmě dost odlišné od kytary.
Ale tak mně napadá... v Turecku jsem viděl jednu akustickou bezpražcovou kytaru(bohužel jsem na ní nehrál) a ta měla hmatník z nějakého kovu. Hádám, že to možná řeší problémy se sustainem. A ještě poslední dodatek. I ten nejlevnější oud je z masivu. Takže asi jde asi o to, aby kytara hodně rezenovala. Taková překližka sama o sobě moc rezonující není.
Plus by to asi chtělo nějaké struny přímo na bezpražec...či přímo zdvojené struny...
Ale tak mně napadá... v Turecku jsem viděl jednu akustickou bezpražcovou kytaru(bohužel jsem na ní nehrál) a ta měla hmatník z nějakého kovu. Hádám, že to možná řeší problémy se sustainem. A ještě poslední dodatek. I ten nejlevnější oud je z masivu. Takže asi jde asi o to, aby kytara hodně rezenovala. Taková překližka sama o sobě moc rezonující není.
Plus by to asi chtělo nějaké struny přímo na bezpražec...či přímo zdvojené struny...
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
Furch Durango
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:

Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
Taky jsem chtel lehce provokativnim tonem naznacit tuto implikaci za pouziti dukazni vety "kdyz upnes strunu mezi dva betonove bloky, bude to mit joooo dobrej sustain" (nekdo z fora mi to rikal uz nevim kdo) hahhhSUK píše:Pokud vim, struna zni nejdyl, kdyz nic nerezonuje.
Pak prijdou lide co reknou, ze potom bychom mohli hrat na ocelove odlitky s dobrym sustainem, kdyz tedy ta vibrujici masa dreva ubira energii chudinkam strunam, a vlastne by i meli pravdu. A nekdo prisadi, ze prece jde o charakter toho dreva a jeho vliv na zvuk, co cini kytarovy zvuk zajimavym. No a proste bude boj
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
No vím asi kam tohle povede
Ale přece jen. Když brknu do struny na loutně, tak je sice pravda, že energie ze struny se přenese do těla, ale to pak zní poměrně dost dlouho...
Gibson Les Paul Studio 2014
Furch Durango
Furch Durango
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Elkesar: ono tady roli hraje hrozne moc veci. Hmotnost struny, jeji tah, uhel od hmatniku - mam tu jednu akustickou kytaru co ted zrovna nema prazce a vsechny tyhle veci hraji roli, vetsi ci mensi. Jestli to je preklizka nebo ne, to uz je jen detail 
Hodně budem někde...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Ty jo, tohle téma bych zde opravdu radši neřešil. Kdo to opravdu řešit chce, ať si najde tu zábavnou debatu z nedávné historie. Tohle téma bych ponechal pro diskuzi o bezpražcovkách.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- SUK
- Kontaktovat uživatele: