Guitar rig 5 vs. Amplitube 3

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Michal.K

Guitar rig 5 vs. Amplitube 3

Příspěvek od Michal.K »

Kluci potřebuju poradit, co používat místo multiefektu na hraní doma.

Jde mi o to, že sice dost hodně amatersky, ale hraju Pink Floyd (kvalitu neřeším, hlavně že mně to baví). Většinou jsem hrával jen na chalupě na starším multiefektu od Zoomu a přes kombo, no teď se chci hraní věnovat více a nejen o víkendech a jednak ten Zoom už možnostem nastavení zvuku na hraní Pink Floyd nevyhovoval a taky toho, že už bydlím s přítelkyní, tak aparatura by se tam ani nevešla, chci hrát jen z notebooku.

Zatím jsem si občas pouštěl Guitar Rig a včera na zkoušku stáhl i Amplitube a celkem se mi líbí i ten. Ale jsem fakt kytarový lama, proto bych poprosil o radu, co je podle vás lepší.

Guitar Rig:
- zdá se mi jednodušší a přehlednější na nastavování
- celkově lépe vypadá
- možnost koupit přímo Guitar Rig kontroler

Amplitube:
- líbí se mi, že samotné efekty a pod. se řadí jakoby do efektové smyčky (i když stejné o tom vím jen prd, ale vypadá to tak realističtěji)
- je ale komplikovanější naovládání
- výhodou je, že má kopu efektu, které jsou věrnou kopií konkrétních efektů i se stejnými ovladači (když si najdu třeba Gilmourovo nastavení Big Muff-u na konkrétní píseň, podle toho natočím knoflíky, tak je to blíže, jako když na Guitar Rig-u nejdřív půl hodiny zkouším, který z efektu by se tomu mohl podobat, na co který jeho knoflík je a pak další hodinu ladím pazvuk, který by se tomu mohl podobat) :mrgreen:
- má efekty, které Guitar Rig nemá (Big Muff, Uni Vibe a pod.)

A protože PF těch nastavení má celkem dost na každou skladbu, chtěl bych si udělat vlastní sound banky a pak za pomocí nějakého kontroléru přepínal (jak u klasického multiefektu). O nahrávání a pod. mi nejde.

1. Který z výše zmiňovaných podle Vás lépe hraje a oplatí se mu věnovat?

2. K Amlitubu byl kontroler StompIO, ale už se myslím neprodává. Čím by se to dalo tedy pohodlňe ovládat?

3. Ke Guitar Rig-u se dá dokopit originál Guitar Rig kontroler. Dalo by se ním ale ovládat i Amplitube?

P.S. Já vím, že tu se o tom baví většinou sekci studio a recording, ale mné fakt nejde o nahrávání, ale o náhradu multiefektu (i když softwarově). A tady na fótu jsem o tom moc nenašel a celkově i na českém netu je tom celkově málo, tak dík za pochopení.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Guitar rig 5 vs. Amplitube 3

Příspěvek od McKozias »

mam vypujcenou plnou verzi guitar rigu 5 a jsem hodne spokojeny...je prehledny, efekty jsou v dobre kvalite, da se tam nakroutit plno i totalne nekytarovych zvuku...

jinac u GR taky zalezi, zdali das efekt pred nebo za zesilovac, muzes to tam ruzne vetvit, delat si vice okruhu apod...jenom to nevypada tak realisticky jako u AT, GR to resi jednoduseji v podobne racku...aaa je tam i Big muff i univibe:) jen to se jinak jmenuje asi kvuli pravum...ale staci jen hledat...jsou tam nejslavnejsi zesilovace i efekty...dobra je control room, kde si muzes namixovat libovolne bedny a pouzit dost ruznych mikrofonu...a hlavne ten controller no...osobne nad tim taky silne uvazuju, na doma mi to fakt prijde perfektni
Přílohy
LWX.mp3
tady kratka ukazka, kamarad mi poslal podkres a ja to tam hodil na prvni ranu, takze celkove to hrani je bida..ale zvuk je myslim vpohode..(btw kytara tam vicemene hraje skoro od zacatku, ale je fakt dost zefektovana:))
(2.89 MiB) Staženo 470 x
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Tak to je psycho. :D

Já můžu říct, že jsem s GR nehorázně spokojenej. Na domácí cvičení je to skvělá věc. Člověk může trénovat co chce aniž by se musel starat o sluchové vjemy ostatních lidí ve stejných prostorách.

Amplitube jsem zatím jen tak zběžně zkusil a není mi to tak sympatický.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Mi je naopak velmi sympatický Amplitube a GR ne. A to bude asi tím, že jsem s Amplitube začínal :)
OndrejCvrk

Příspěvek od OndrejCvrk »

Guitar Rig ty simulace má, akorát je to taky jinak pojmenované stejně jako u amplutubu. Kdybych si měl vybrat, tak asi si vyberu ten Amplitube, přijde mi realističtější a na mě působí jeho reprodukce zvuk lépe než u Guitar Rigu. Uni-Vibe je v Amplitubu super... :)
Pastor
Bandzone: http://bandzone.cz/pastor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pastor »

McKozias píše:mam vypujcenou plnou verzi guitar rigu 5 a jsem hodne spokojeny...je prehledny, efekty jsou v dobre kvalite, da se tam nakroutit plno i totalne nekytarovych zvuku...

jinac u GR taky zalezi, zdali das efekt pred nebo za zesilovac, muzes to tam ruzne vetvit, delat si vice okruhu apod...jenom to nevypada tak realisticky jako u AT, GR to resi jednoduseji v podobne racku...aaa je tam i Big muff i univibe:) jen to se jinak jmenuje asi kvuli pravum...ale staci jen hledat...jsou tam nejslavnejsi zesilovace i efekty...dobra je control room, kde si muzes namixovat libovolne bedny a pouzit dost ruznych mikrofonu...a hlavne ten controller no...osobne nad tim taky silne uvazuju, na doma mi to fakt prijde perfektni
Ta ukázka mp3 je super.Máš nahráno více věcí?
https://soundcloud.com/hpastor
https://www.facebook.com/pastorekmusic
Ableton Live Suite 9, Ableton PUSH,Line 6 Variax guitar
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Mně se tedy Amplitube zrovna dvakrát nelíbí... Na čisté zvuky to vypadá fajn, ale jakmile jde o zkreslení, tak je to IMHO tragédie.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Pastor píše:
McKozias píše:mam vypujcenou plnou verzi guitar rigu 5 a jsem hodne spokojeny...je prehledny, efekty jsou v dobre kvalite, da se tam nakroutit plno i totalne nekytarovych zvuku...

Ta ukázka mp3 je super.Máš nahráno více věcí?
tyjo, dík :) ne nemam..zatim...ale planujem to se spolubydlou po zkouskovem rozjet :)
Frostys

Příspěvek od Frostys »

Bummer píše:Mně se tedy Amplitube zrovna dvakrát nelíbí... Na čisté zvuky to vypadá fajn, ale jakmile jde o zkreslení, tak je to IMHO tragédie.
Napiš trochu více. Takové chození kolem horké kaše mám nejraději. Proč si myslíš, že když jde o zkreslení tak je to tragédie?
Michal.K

Příspěvek od Michal.K »

Já mám spíš opačný pocit... Možná je to nastavením něčeho (?), ale mně když tam nahodím nějaké nakopávadlo, tak v Amlitube to hraje OK, ale u Guitar Rig-u mi to jen drnčí, nic moc použitelný zvuk.

A kde jsou ty efekty v tom Guitar Rig-u? (Big muff, uni vibe a pod.)

A navíc mně jde i o to, že v Amplitube sice má efekt jiný název, tak ale vypadá a ovládání má stejné jako originál. Zatímco v GR je to úplně no name...

A mohl by mi prosím někdo odpovědět na tu otázku, zda by mi šlo ovládat Amplitube pomocí Guitar rig kontroleru?
Naposledy upravil(a) Michal.K dne 21.01.2013 10:29, celkem upraveno 1 x.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Frostys píše:
Bummer píše:Mně se tedy Amplitube zrovna dvakrát nelíbí... Na čisté zvuky to vypadá fajn, ale jakmile jde o zkreslení, tak je to IMHO tragédie.
Napiš trochu více. Takové chození kolem horké kaše mám nejraději. Proč si myslíš, že když jde o zkreslení tak je to tragédie?
No co ti na to mám říct. :) Prostě se mi nelíbí. Když si vezmu modely z Guitar Rigu, tak tam zpravidla najdu něco, u čeho alespoň chvíli vydržím a třeba tomu přizpůsobím styl hry, dokážu to použít na to, k čemu se to podle mě hodí.
V Amplitube jsem narazil na samý těžce uřvaný (a ne zrovna lampově znějící) modely, který jsem musel ručně krotit a to mě fakt nebaví (nehledě na to, že jsem ideální nastavení zpravidla nenašel). Neříkám, že třeba nejsou blíž realitě, na to toho mám odehráno dost málo, ale to není to, co bych chtěl zkoumat, když cvičím. V Guitar Rigu to mám vlastně hotový, ideálně nasnímaný, když chci, můžu ladit detaily. Když nechci, neladím a hraju.

Ale je to jen můj názor a moje důvody ti nemusí přijít relevantní.

McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

v amplitube to mam stejne jako bummer...proste se mi to nepovedlo zkrotit...v GR jsem se uz celkem zabydlel, pokud chces, muzu ti tu pres tyden hodit vice ukazek (clean, nejaky dirty blues, rock..umi to i solidni hárdkór...) a navic se mi libi, ze celkem reaguje na dynamiku hry...

stim kontrolerem nevim jak to je, ciste teoreticky podle me, to jit musi...

a ze jsou ty efekty noname? vubec...jen musis hledat šmudlo:)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

A hlavně -- jejich rackové verze logicky nebudou mít podobu krabiček. :)

McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Bummer píše:A hlavně -- jejich rackové verze logicky nebudou mít podobu krabiček. :)
presne..ale mivaji stejne barvy a podobne nazvy - RAT = CAT, misto VOX AC30 tam je myslim jenom AC30...atd atd
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

za me guitar rig, nicmene simulace boxu je u obou tragicka, aparaty jsou taky nic moc. na ciste zvuky je to ale v pohode, problem nastava se zkreslenim.
krasty

Příspěvek od krasty »

Zkuste Softube. Vintage a Metal Amp Room mi přišli dost povedený, i když ....
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

me na GR bavi hlavne efekty - kvalitou slusne, dobra ovladatelnost, prehlednost, vsechno na jednom miste :) no ale vsechno to stoji a pada s tou simulaci zesilovacu + (hlavne) repro. osobne to pri softwarovem nahravani resim tak, ze na simulaci zesaku pouzivam veci od poulina popr TSE X30 a na to placnu nejake vyzkousene impulsy. ve finale ty freeware reseni maji mnohem lepsi zvuk, nez ty simulace v GR ci AT :)

ty softube roomy mi prijdou porad jako POD - tj na urovni vyse zminovanych.
Michal.K

Příspěvek od Michal.K »

Kinx píše:me na GR bavi hlavne efekty - kvalitou slusne, dobra ovladatelnost, prehlednost, vsechno na jednom miste :) no ale vsechno to stoji a pada s tou simulaci zesilovacu + (hlavne) repro.
Kinx: Tak ale to se dá řešit tak, že ten zvuk z Giutar Rig-u nebo Amplitub-u pustíš jen cez efekty a bez simulace aparáu pošleš do vlastního hardwarového aparátu, ne?
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jo, jde to tak. mam pocit, ze to takhle pouziva treba Stef z Deftones (pokud teda tu GR cestu ve svem rigu nevede primo do linky).

ja to obvykle pri nahravani resim tak, ze hw preamp pichnu do zvukovky, hned za nej povesim guitar rig a posleze nejakou IR simulaci boxu.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

A jak prosimte pobesim jeste za GR impuls v realtimu? Spustim gr v nejakem prostredi(cubase?) a za nej dam impuls nebo jak? Dik:)
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“