Sólová elektrická kytara - 7-10 tisíc
Pravidla fóra
Sólová elektrická kytara - 7-10 tisíc
Dobrý den,
jsem začátečník a potřeboval bych poradit. Jedu si ve středu do hudebnin vyzkoušet elektrické kytary, ale abych pravdu řekl nevim jaké kytary si mam vyzkoušet a nechci být za debila že vlastně nevim kterou kytaru si chci vyzkoušet. Kytara by se měla pohybovat kolem 7 tisíc (úplně maximální hranice 10 tisíc- ale jen pro kytaru která by mi opravdu seděla do ruky a dobře hrála), v tom by problém nebyl. Ale tady je právě ten zádrhel, nejspíš nebudu mít čas vyzkoušet všechny kytary kolem těch 7 tisíc (taky záleží kolik jich tam bude). A proto bych potřeboval poradit u kterých kytar se mam zastavit a pořádně vyzkoušet a které bych měl přeskočit. Například tremolo, někde jsem četl že je těžké pro začátečníka správně naladit, ale řekněme že se mi to povede, bude mi tremolo k užitku nebo spíš jen překážet u kytary v této cenové hladině a mam v tom případě kytary s tremolem přehlížet nebo ne? Mam spíš koukat po kytarách co mají HB snímače nebo SC, či obojí? Počet pražců, 22? 24? Struny skrz tělo, nebo pevně na kobylku? Ano na tomto fóru jsou návody podle čeho vybírat kytaru ale když přídu do hudebnin tak nejspíš nebudu mít čas vyzkoušet všechny kytary, a proč taky? Nejraději bych chtěl mít napsaný seznam určitých požadavků či přímo typů kytar které bych si měl hlavně vyzkoušet a když by mi zbyl čas třeba zkusit i jiné kytary.
Jde mi hlavně o elektrickou kytaru uzpůsobenou k sólovému hraní (tedy doprovodná hra co nejméně), je mi jasný že za tyhle peníze to nebude žádná sláva, a proto se tu vlastně ptám.
Osobně by mi nevadil ani bazar, ale nějaký seznam dobře znějících kytar od znalců by nebyl na škodu.
Četl jsem, že jsou dobré značky CORT, EPIPHONE, Ibanez, ale co třeba takový WASHBURN, ESP LTD, SQUIER ?
Jen tak pro upřesnění, rád bych aby ta kytara dobře naladěná, seřízená, nastavená, hrála podobně (nemam na mysli jak na to hraje, to jestly za rok zahraju tak jsem frajer, ale jde mi hlavně o ten zvuk) http://www.youtube.com/watch?v=X1whF6s0aVM, nejlépe bez přídavných efektů, jen s kombem. Teď jde o to jestly taková kytara s podobným zvukem vůbec existuje kolem těch 7-10 tisíc ....
Děkuji.
jsem začátečník a potřeboval bych poradit. Jedu si ve středu do hudebnin vyzkoušet elektrické kytary, ale abych pravdu řekl nevim jaké kytary si mam vyzkoušet a nechci být za debila že vlastně nevim kterou kytaru si chci vyzkoušet. Kytara by se měla pohybovat kolem 7 tisíc (úplně maximální hranice 10 tisíc- ale jen pro kytaru která by mi opravdu seděla do ruky a dobře hrála), v tom by problém nebyl. Ale tady je právě ten zádrhel, nejspíš nebudu mít čas vyzkoušet všechny kytary kolem těch 7 tisíc (taky záleží kolik jich tam bude). A proto bych potřeboval poradit u kterých kytar se mam zastavit a pořádně vyzkoušet a které bych měl přeskočit. Například tremolo, někde jsem četl že je těžké pro začátečníka správně naladit, ale řekněme že se mi to povede, bude mi tremolo k užitku nebo spíš jen překážet u kytary v této cenové hladině a mam v tom případě kytary s tremolem přehlížet nebo ne? Mam spíš koukat po kytarách co mají HB snímače nebo SC, či obojí? Počet pražců, 22? 24? Struny skrz tělo, nebo pevně na kobylku? Ano na tomto fóru jsou návody podle čeho vybírat kytaru ale když přídu do hudebnin tak nejspíš nebudu mít čas vyzkoušet všechny kytary, a proč taky? Nejraději bych chtěl mít napsaný seznam určitých požadavků či přímo typů kytar které bych si měl hlavně vyzkoušet a když by mi zbyl čas třeba zkusit i jiné kytary.
Jde mi hlavně o elektrickou kytaru uzpůsobenou k sólovému hraní (tedy doprovodná hra co nejméně), je mi jasný že za tyhle peníze to nebude žádná sláva, a proto se tu vlastně ptám.
Osobně by mi nevadil ani bazar, ale nějaký seznam dobře znějících kytar od znalců by nebyl na škodu.
Četl jsem, že jsou dobré značky CORT, EPIPHONE, Ibanez, ale co třeba takový WASHBURN, ESP LTD, SQUIER ?
Jen tak pro upřesnění, rád bych aby ta kytara dobře naladěná, seřízená, nastavená, hrála podobně (nemam na mysli jak na to hraje, to jestly za rok zahraju tak jsem frajer, ale jde mi hlavně o ten zvuk) http://www.youtube.com/watch?v=X1whF6s0aVM, nejlépe bez přídavných efektů, jen s kombem. Teď jde o to jestly taková kytara s podobným zvukem vůbec existuje kolem těch 7-10 tisíc ....
Děkuji.
-
ITIetalista
- Nedůvěryhodný žvanil
Re: Elektrická kytara - 7-10 tisíc
Takže začnem tremolom- áno čí nie - ak kúpiš gitaru s jedno-zvratným tremolom tak ho moc nevyužiješ jedine tak na mierne rozkmitanie tónu (niečo ako Metallica ...and justice for all začiatok) ale môžeš tam napchať špalík a bude to ako keby si mal hardtail čiže pevnú kobylku. si písal, že chceš to na sólovú hru tak si vyskúšaj aj gitaru s FR napríklad Schecter ale to neviem či na začiatok nebude pre teba ťažké naladiť ja osobne gitaru s FR ani nepoužívam lebo mi to príde zbytočné. a či struny cez telo alebo uchytené v kobylke to už je jedno či strunu dáš spodom alebo uchytíš v strunníku.
Snímače HB alebo SC alebo kombinácia- to musíš ty vedieť čo budeš hrať a či sa ti páči zvuk SC alebo HB. ak to chceš na Metal alebo rock tak ja by som skôr bral HB. je to len na tebe.
21,22, alebo 24 pražcov- tak to musíš ty vedieť či budeš hrať aj v týchto polohách ale ak ide o to koľko pražcov ak to chceš na sólovú hru ja by som bral 24 alebo môžeš v pohode aj 22 napr. jim root má 22pražcov (tele s 2x HB) a hrá sóla. čiže je to opäť na tebe.
Značky- všetky čo si napísal sú v pohode len sa vyhni značkám ako sú Stagg atď.
a skúšaj si aj aký tvar krku ti sedí najviac v ruke či do C, D , V alebo iné. viď foto.

ešte poradím,že šróbovaný krk má dlhší sustain ako lepený krk a pre sólovú hru ti odporúčam krk bez tej železnej krytky čiže bolt on krk je pre sólovú hru v horných pozíciach lepší.
pozri sa napríklad po Cort KX sérii tie sú celkom podarené.
to je asi všetko čo ma zatiaľ napadá.
Snímače HB alebo SC alebo kombinácia- to musíš ty vedieť čo budeš hrať a či sa ti páči zvuk SC alebo HB. ak to chceš na Metal alebo rock tak ja by som skôr bral HB. je to len na tebe.
21,22, alebo 24 pražcov- tak to musíš ty vedieť či budeš hrať aj v týchto polohách ale ak ide o to koľko pražcov ak to chceš na sólovú hru ja by som bral 24 alebo môžeš v pohode aj 22 napr. jim root má 22pražcov (tele s 2x HB) a hrá sóla. čiže je to opäť na tebe.
Značky- všetky čo si napísal sú v pohode len sa vyhni značkám ako sú Stagg atď.
a skúšaj si aj aký tvar krku ti sedí najviac v ruke či do C, D , V alebo iné. viď foto.

ešte poradím,že šróbovaný krk má dlhší sustain ako lepený krk a pre sólovú hru ti odporúčam krk bez tej železnej krytky čiže bolt on krk je pre sólovú hru v horných pozíciach lepší.
pozri sa napríklad po Cort KX sérii tie sú celkom podarené.
to je asi všetko čo ma zatiaľ napadá.
This account don't exist longer.
ITIetalista píše: ešte poradím,že šróbovaný krk má dlhší sustain ako lepený krk

#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem 
-
ITIetalista
- Nedůvěryhodný žvanil
niekde tvrdia že lepený je lepší niekde, že skrutkový je lepší na sustain tak to je fakt asi už "bordel"...Demilich píše:ITIetalista píše: ešte poradím,že šróbovaný krk má dlhší sustain ako lepený krk
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
ITIetalista: Tím, že tyhle demagogie opakuješ jenom ten "bordel" zvětšuješ takže pro příště reaguj na dotazy jen se svými vlastními zkušenostmi.
lukik: Chtělo by to vědět co se ti líbí. Většinou mají lidi nějaký sen a za tím jdou. Takže by ses možná měl rozmyslet co vlastně chceš nebo alespoň co určitě nechceš.
Podle té ukázky bych ti radil nějakou Ibanezku superstrat. Ale to je střelba od boku.
lukik: Chtělo by to vědět co se ti líbí. Většinou mají lidi nějaký sen a za tím jdou. Takže by ses možná měl rozmyslet co vlastně chceš nebo alespoň co určitě nechceš.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
ITIetalista: Děkuji za názor, FR určitě vyzkoušim, když to bude pěkně hrát tak proč ne? 
Smrťokvítek: Mam rád to co jsem poslal, čistě jen sóla, viz. takovej Mike Oldfield nebo Joe Satriáni (http://www.youtube.com/watch?v=oAalYg53V30), prostě si chci doma sednou, vzít kytárku a trénovat takovejhle styl hraní. A na to je v podstatě tohle téma, která kytara se dá použít na takéto sóla, a abych se na ní v pohodě naučil něco podobnýho abych si to mohl někdy střihnout. Jasně záleží ještě na aparatuře k tomu, ale mě trápí výběr kytary, vhodná aparatura by se přikoupila později. Zatim mi bude muset stačit kytara a nějaký to kombo kolem 2-3 tisíc +/- trolejbus. Do basů nepujdu a doprovod hrát nechci. Ani punk, pop či power/black/death metal. Spíš pomalý balady.
Smrťokvítek: Mam rád to co jsem poslal, čistě jen sóla, viz. takovej Mike Oldfield nebo Joe Satriáni (http://www.youtube.com/watch?v=oAalYg53V30), prostě si chci doma sednou, vzít kytárku a trénovat takovejhle styl hraní. A na to je v podstatě tohle téma, která kytara se dá použít na takéto sóla, a abych se na ní v pohodě naučil něco podobnýho abych si to mohl někdy střihnout. Jasně záleží ještě na aparatuře k tomu, ale mě trápí výběr kytary, vhodná aparatura by se přikoupila později. Zatim mi bude muset stačit kytara a nějaký to kombo kolem 2-3 tisíc +/- trolejbus. Do basů nepujdu a doprovod hrát nechci. Ani punk, pop či power/black/death metal. Spíš pomalý balady.
-
ITIetalista
- Nedůvěryhodný žvanil
môžeš sa popozerať aj po kombe Peavey ValveKing Royal 8 stoji okolo tých 100eur nové. hrá celkom pekne ja som si ho chcel kúpiť ale mne trebalo viac skreslenia tak nakoniec mám trandaka vypyr 15ku.
Můžeš mi prosím sdělit, na co odpovídáš?
Když už tady to vlákno máme, tak se prosím drž tématu a neřeš tady komba. Stačí když už se tu semlel sustain, tremolo, lepený vs. šroubovaný krk, profily krků a já nevím co ještě.
Když už tady to vlákno máme, tak se prosím drž tématu a neřeš tady komba. Stačí když už se tu semlel sustain, tremolo, lepený vs. šroubovaný krk, profily krků a já nevím co ještě.
- Dif Der
- last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
- Kontaktovat uživatele:
Stačí se podívat na příspěvek výše a hned je to jasné na co odpovídá.MilanT píše:Můžeš mi prosím sdělit, na co odpovídáš?
Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
Janecký JB, Zon Sonus RT-K5
Děkuji za upozornění, ale otázku na výběr komba tam nevidím.
A už vůbec tam nevidím otázku: "Co sis koupil ty ITIetalisto za kombo? Není to náhodou vypyr?"
A už vůbec tam nevidím otázku: "Co sis koupil ty ITIetalisto za kombo? Není to náhodou vypyr?"
U mě to bylo jen oznámení, že ke kytaře budu potřebovat kombo. Na to přišla odpověď, jaký by bylo dobrý. A je pravda že to s výberem kytary moc nesouvisí. Ale prosim jestly se tu rozhádáte tak to rovnou smažte, krom mojích příspěvků a třeba se do zejtra najde někdo kdo mi z vlastní zkušenosti doporučí nějakou kytaru která by mi mohla vyhovovat. Já si jí, či podobnou ve středu vyzkouším, čim víc bude návrhů, tim líp. Děkuji.
Tady se nikdo nehádá. Jako moderátor jsem položil otázku ohledně off-topic.
A pokud má někdo třetí potřebu to komentovat...tak na to je tu tohle téma - hudebniforum-cz/stiznosti-na-admina-mod ... t9256.html
A pokud má někdo třetí potřebu to komentovat...tak na to je tu tohle téma - hudebniforum-cz/stiznosti-na-admina-mod ... t9256.html
lukiku, obávám se, že žádnou rozumnou radu nedostaneš, protože jsi nepoložil rozumný dotaz. Sóla můžeš hrát na jakoukoliv kytaru a základní rozhodnutí typu "líbí se mi strat nebo LP?" za tebe nikdo neudělá.
Být tebou bych tu středu odložil, protože přijít do krámu a říct: "Nevím co chci a nemám čas", to asi nedopadne dobře. Omrkni web těch hudebnin, podívej se, co mají na krámě. Už teď přeci musíš být schopný vybrat pár kytar, které se ti líbí a pak snad už půjde o něčem diskutovat.
Jestli to chápu dobře, máš 10000 na kytaru i kombo. Rozdělil bych to půl na půl. Rozdíl mezi kytarou za 5 a za 7 bude minimální, ale hrát na nějaké chrchlátko za dvojku je sakra rozdíl oproti kombům za 5.
http://www.youtube.com/watch?v=INKIPUXZ8Lk
http://www.youtube.com/watch?v=i4GPZy9R-7M
Být tebou bych tu středu odložil, protože přijít do krámu a říct: "Nevím co chci a nemám čas", to asi nedopadne dobře. Omrkni web těch hudebnin, podívej se, co mají na krámě. Už teď přeci musíš být schopný vybrat pár kytar, které se ti líbí a pak snad už půjde o něčem diskutovat.
Jestli to chápu dobře, máš 10000 na kytaru i kombo. Rozdělil bych to půl na půl. Rozdíl mezi kytarou za 5 a za 7 bude minimální, ale hrát na nějaké chrchlátko za dvojku je sakra rozdíl oproti kombům za 5.
http://www.youtube.com/watch?v=INKIPUXZ8Lk
http://www.youtube.com/watch?v=i4GPZy9R-7M
Tohle stačilo děkuji. Co se týká typu, tak strat, kolem těch 5 tisíc, ovšem otázky zůstaly prakticky stejný, využiju tremolo na takovýhle levných kytarách? Nejspíš by ta kytara měla mít 24 pražců. A měla by hrát trochu kvalitněji. Nějaké návrhy?
Vcelku mi padla do oka kytara, IBANEZ GRGR 121EX.
S tremolem, http://kytary.cz/cort-kx5-fr-wp/HN103289/
Vcelku mi padla do oka kytara, IBANEZ GRGR 121EX.
S tremolem, http://kytary.cz/cort-kx5-fr-wp/HN103289/
- Dif Der
- last.fm: http://www.last.fm/user/DifDer/
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/onpoll
- Kontaktovat uživatele:
Jestli využiješ tremolo na levné, nebo drahé kytaře, tak to nezáleží na ceně, ale na tom jak budeš hrát.lukik píše:Tohle stačilo děkuji. Co se týká typu, tak strat, kolem těch 5 tisíc, ovšem otázky zůstaly prakticky stejný, využiju tremolo na takovýhle levných kytarách? Nejspíš by ta kytara měla mít 24 pražců. A měla by hrát trochu kvalitněji. Nějaké návrhy?
Pár tipů a postřehů:
Ibanez řada RG - rychlý krk, 24 pražců - podle mě zvukově hodně univerzální
Ibanez řada Artcore (pololubovky) - ty mívají tuším 22 pražců, mohutnější krky než RG a taky se na ně celkem dobře hraje
Ibanez FR 320 - krk mi přišel takový pomalý
ESP LTD - nevím jak do 10000,- Kč, ale co jsem zkoušel EC1000 za 20000,-, tak mě moc nepřesvědčila na tu cenu
Epiphone LP - měl jsem celkem slušné studio, ale má tlustší krk než Ibanez
Squier - kouknul bych na nějaké tele s humbuckery, nebo strata z nějaké té vyšší řady.
Bach a Fokus - často špatně zabroušené pražce na krku
Akorát velkou slabinou bývají snímače, že jsou u těhle levných kytar takové ploché, mají takový méně bohatý zvuk. To bude z téhle cenové relace asi tak vše, s čím bych měl vlastní zkušenost.
Z bazaru se dají sehnat levně např. PRS SE, Epiphone LP custom, dokonce i japonské Ibanez. V současné době je na nákup z bazaru výhodná doba, protože spousta kousků jde na trh hodně pod cenou.
Hanák #00057, Hanák #00028, G&L Asat Classic Bluesboy, Grebeň Customcaster, Framus Diablo Pro, Fender Stratocaster Player, Mesa Boogie Roadster 212, Randal RM4 (Salvation Audio Matchvox, Buddy, Camerock)+ Engl 840/50, Diezel 412 FV
Souhlasím, pokud bys byl pro bazar tak určitě seženeš mnohem kvalitnější kytaru za stejné peníze, co bys kupoval novou.
Jinak se ti líbí něco jako Satriani- tak bych doporučil nějakou Ibanez z řady RG nebo S a pokud bys chtěl hrát i přímo jeho skladby nebo jemu hodně podobné, tak dvozvratné tremolo určitě využiješ, ikdyž budeš ze začátku chvilku bojovat než se ho naučíš nastavit.
Záleží aby ti sedla do ruky, pokud bys chtěl potom nějaký tlustější krk tak bych se podíval po klasickém stratocasteru od Squieru- řada clasic vibe je hodně chválená. A nebo nějakého Les Paula -Epiphone a nebo možná Bach.
Jinak se ti líbí něco jako Satriani- tak bych doporučil nějakou Ibanez z řady RG nebo S a pokud bys chtěl hrát i přímo jeho skladby nebo jemu hodně podobné, tak dvozvratné tremolo určitě využiješ, ikdyž budeš ze začátku chvilku bojovat než se ho naučíš nastavit.
Záleží aby ti sedla do ruky, pokud bys chtěl potom nějaký tlustější krk tak bych se podíval po klasickém stratocasteru od Squieru- řada clasic vibe je hodně chválená. A nebo nějakého Les Paula -Epiphone a nebo možná Bach.
S bazarem problém nemám, mě šlo pouze o to abych věděl po čem pátrat, a co si mam +/- vyzkoušet v obchodě. Zkusim tedy koukat po bazaru zda se tam neobjeví nějaký pěkný kousek. A ve středu si zkusim na Ibanézku zahrát. Když tak napíšu kdyby něco. Zatim díky.
na bazaru toho je teď opravdu plno
Ibanez RG350
Ibanez RG570
Ibanez S07
Ibanez RG320
Ibanez RG570
Ibanez S670
Kramer Striker
PRS SE Singlecut Tremolo
Fokus LP
Epiphone LP
Jackson DKMG
Schecter Omen Extreme
... a mnoho dalších
Ibanez RG350
Ibanez RG570
Ibanez S07
Ibanez RG320
Ibanez RG570
Ibanez S670
Kramer Striker
PRS SE Singlecut Tremolo
Fokus LP
Epiphone LP
Jackson DKMG
Schecter Omen Extreme
... a mnoho dalších
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Jojo, Kramer Striker, taky jsem na něj koukal, pěkná kytara. Ale jak jsem psal než se pujdu shánět tak si prvně vyzkoušim jestly mi ta Ibanezka RG/S padne a bude se mi na ní dobře hrát, když jo tak se pujdu ptát které kytary jsou ještě u vlastníků a které se už prodaly. 
Můžeš jim zkusit napsat teď, zeptat se zda jsou ještě k mání a jestli ti můžou třeba den nebo dva počkat než si jí dojdeš vyzkoušet, pokud nemají žádné kupce. Lepší dřív než pozdě, ikdyž je tam těch kousků dost...
Nemůžu si to odpustit, už to vidím po několikatý, ale jestli- neznám

Nemůžu si to odpustit, už to vidím po několikatý, ale jestli- neznám