ZOOM G5 - zkušenosti

Pedály, multiefekty, procesory, ...
hugo.v.r.
Bandzone: https://bandzone.cz/ultramarinfolkrock

ZOOM G5 - zkušenosti

Příspěvek od hugo.v.r. »

Zdravím, najde se prosím někdo, kdo to má doma a prozradí mi pár zkušeností z provozu ?
Díky.
Ibanez JS100 * LP Gibson "Mao-Tse-Tung custom shop" * Marshall AVT50 * Boss DS1-CH1-DD5
filo01

Re: ZOOM G5 - zkušenosti

Příspěvek od filo01 »

Měl jsem doma G5 asi 14 dní (už jsem ji poslal dál), nicméně na pár věcí si snad ještě vzpomenu.
Jelikož mi prošla rukama MS50G a G3 s FP02 pedálem, tak budu hlavně srovnávat s nimi.
Pozitiva:
  • 8 efektů + Z-pedál, který je sice v řetězci natvrdo. ale plně konfigurovatelný (dá se potlačit úplně), tady už se dá hodně vyřádit. G3 a MS mají 6 efektů, G1On jen 5. Někomu se to zdá dost, ale já bych na MSku uvítal 8 všemi deseti ;)
  • Pedál má pod šlapkou vlastní spínač, tj. pokud máte v řetězci Wah nebo spínáte Z-pedál, děláte to šlapkou a nemusíte šlapat na konkrétní footswitch efektu (wahu nebo z-pedálu). Tohle na G3+FP02 nejde, u G3X si z fotek nejsem jistý. Co je super, že jde v patchi navolit, že třeba Wah bude defaultně vypnutý a Z-Pedál zapnutý, což způsobí, že s jedním zatlačením/stisknutím pedálu přepínáte mezi wahem a tím, co máte nadefinováno v z-pedálu. Jde to samozřejmě i synchronně, tj. pedálem ovládáte jak wah, tak z-pedál. Do Z-pedálů si můžete navolit buď něco předdefinovaného nebo si dáte custom a pak už je zcela na vás, co budete ovládat přímým pohybem, co pravým a co levým. Vybírat můžete z efektů, které máte v aktuálním patchi. Tj. pokud v něm např. nemáte flanger, nemůžete ho "naprogramovat" ani do Z-pedálu
  • V patch režimu se lze v rámci jedné banky přepínat mezi třemi patchi, tzn. nastavíš si třeba čistý zvuk, crunch, lead a jedním "šlápancem" se mezi nima přepneš. Oproti G3 je to přehlednější, tam můžeš jen o jeden patch nahoru nebo dolů.
Negativa:
Na TGP uživatelé sepsali poměrně obsáhlý seznam, co všechno by šlo na G5 vylepšit, připadně odstranit, zájemci čtěte zde: http://www.thegearpage.net/board/showth ... ?t=1276029
Já dodám jen následující:
  • Krkolomné přepínání mezi režimem looper a patch, je to sice o něco lepší než u G3, ale furt opruz.
  • Looper je mono, stejně jako u G3 a G1On
  • Výstup (Direct, Combo, Stack, Power Stack,...) je řešen na jednom místě v rámci G5 (General), tj. nelze mít jeden patch s výstupem direct a druhý s výstupem Combo. MS-50G tohle umí.
  • G5 neumí uchovat tap tempo u efektu, je jen jedno globální. V praxi to má ten dopad, že pokud chci např. v patchi 1 synchronizovat na osminy do 85 BPM a v patchi 2 na osminy do 120BPM, tak to nelze. Poslední uložený patch "vyhrává". Celé mi to připadá, že G3 a G5 jsou vývojově starší modely, do kterých už Zoom neinvestuje nic, protože MS-50G tohle zvládá v pohodě. Sice si tam taky BPM musíte naklikat, ale v rámci patche drží.
Provoz na baterie
G5 nemá šachtu pro baterie, nicméně s bateriemi ji provozovat lze, i když s omezením.
Když jsem ji měl doma, zkusil jsem to otestovat s 3500mAh NiMH akupackem (ECO režim, všechny displeje svítily, 4 efekty zapnuty (LED) a výsledky jsou následující:
Pokud necháte lampu uvnitř, vydrží G5 cca 5h, když lampu vytáhnete (jednoduchý proces, 10 šroubků a zatáhnout z patice), tak cca 10,5h. Obojí předpokládá, že oželíte režim Boost.

Na závěr dodám, že jsem obývákový hráč a G5 jsem provozoval do širokopásmového zesáku, tj. na kvalitu efektů před kombem, v efektové smyčce a do mixu se mě vůbec neptejte ;)
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
filo01

Příspěvek od filo01 »

Zatím to vypadá na nějakou očesanou verzi
http://info.shimamura.co.jp/guitar/news/zoom-g5n/.

Main Specifications

Effect type 68 type
Amp modeling 5 type (MS800 / FD TWNR / UK 30A / BG MK3 / Xtasy Blue)
Cabinet modeling 5 type (MS4x12 / FD2x12 / UK2x12 / MK3 1 × 12 / BGN4x12)
Simultaneous Effects 9
Patch User Area 200 patch
Preset patch 100 patch
Rhythm pattern 68 pattern
Sampling frequency 44.1kHz
A / D conversion 24-bit 128-times oversampling
D / A conversion 24-bit 128-times oversampling
Signal processing 32-bit
Frequency response 20Hz ~ 20kHz + 1dB -3dB (10kΩ load)
Display dot matrix LCD (128 * 32dot) x 4, dot matrix LCD (256 * 32dot)
Input INPUT standard mono phone jack, the rated input level: -20dBu
INPUT input impedance (line): 470kΩ
AUX IN stereo mini-jack, the rated input level: -10dBu
Input AUX IN impedance (line): 10kΩ
Output Output terminal (L / R) standard monaural phone jack x 2, maximum output level: Line + 5dBu (when the output load impedance 10kΩ or more)
PHONE terminal stereo mini-jack, maximum output level: 20mW + 20mW (when output load impedance 32Ω)
Input referred noise -119dBu
Noise floor (residual noise) -101dBu
Control input FP01 / FP02 input
Power AC adapter DC9V center minus, 500mA (Zoom AD-16)
Dimensions 225mm (D) X 454mm (W) X 75mm (H)
USB USB Audio
Weight 3.4kg
Optional expression pedal FP01 / FP02
※ 0dBu = 0.775Vrms
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Dizajn paradny, celkovo vyzera byt taky "ultimate"... Keby tie nizsie rady aspon trosku lizli taky dizajn, nic by sa nestalo (hlavne uz teraz legendarny G1X :mrgreen: )

edit: pockat, pockat... to akoze len 5 sim. ampov?
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
YouTube | Bandcamp | Spotify
torst

Příspěvek od torst »

ultimate? 5 ampů, 5 beden? no nevim. na webu výrobce ho nevidim.
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
filo01

Příspěvek od filo01 »

Je to ještě moc čerstvé, předpokládám, že hlavní info pustí Zoom na blížícím se NAMM.
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Na to jsem fakt zvědav,ZOOMu fandím :-)
darwan23
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od darwan23 »

No, předběžným okem (pouze z fotografie a specifikací) to vidím tak půl napůl...
Jednoduché displeje se čtyřmi knoby a pruhy parametrů namísto koláčů jsou vcelku účelné (a lá POD HD / M9 apod.), nikde ale nevidím Page button, čili efekty tím pravděpodobně ztratí doplňkové parametry navíc (nebo budou skryté někde jinde).

Horní řádek se schematickým řetězcem mi připadá zbytečný - vestoje to přece nikdo nemůže rozpoznat ani při soustředěném sledování, natož při nějakém tancování. To by se mi daleko víc líbilo barevné odlišení, jaké má třeba Firehawk, nebo jen devět obyčejných indikačních světýlek ve smyslu "off"-nevyužívaný slot / "red" - vypnutý slot efektu nebo ampu / "green" - zapnutý slot - abych holt věděl, že tam někde vlevo mám zapnutý reverb, i když ho nemám zrovna ve viditelném "výřezu".

Ty spodní šlapky se mi vyloženě nelíbí - od doby, co na trhu máme funkční "soft" footswitche, jsou tyhle "jazýčky" (alespoň za mě) trochu passé. Chápu, že se v Zoomu chtěli vizuálně odlišit od PODů, ale mít kupříkladu tap tempo spínatelné vyloženě jenom na špičku v úrovni ostatního šasi, to nějak nepobírám :)

Doufal jsem, že Zoom časem představí něco jako M5 od Line6 - bytelný MultiStomp s větším množstvím kroutítek a samostatným tap tempem, ale to bylo asi jen zbožné přání :)
Tenhle model mě neláká ani na vyzkoušení...
You can hear them singing out their telegraph code, all the way down the telegraph road...
https://soundcloud.com/darwan23
Ivan

Příspěvek od Ivan »

torst píše:ultimate? 5 ampů, 5 beden? no nevim. na webu výrobce ho nevidim.
tak ale ak su vierohodne nasimulovane, mozno staci. ked si zoberies G1 (a mozno aj G3, nevim...) tak je ich sice hodne, ale dovolim si nazor, ze prva polovica tych "popovych" (VOX, Tweed atd.) je na jedno kopyto a z tych jedovatejsich je podla mna pouzitelny jedine DZ Drive, eventualne este BG Drive, ostatnych zvuk mi pride nejak rozbity a nesurody, to je ale vec nazoru. len tym chcem povedat, ze radsej menej kvalitnych ako vela nedotiahnutych.
Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést i spory, ale to je tak vše, co s tím můžeme dělat.
torst

Příspěvek od torst »

Souhlasim, ale právě tyhle 2 ve výčtu nejsou. Fakt nechápu. Vytasit se s velkým bazmekem a ořezat věci v hlavním modulu ? Zlatej G1on !! Možná přijde firmware .... ? :-/
Já se domnívám, že revoluce je zvrat k lepšímu. Kontrarevoliuce je síla, která tomuto zvratu brání. Kontrarevoluce se drží u moci zuby nehty. Ti starší už pouze nehty. (Zdeněk Svěrák, 1989)
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

Chápu to rozčarování,ale uvidíme co přinese první video se zvukem asi první z NAMM :wink:

https://www.namm.org/
filo01

Příspěvek od filo01 »

G5n: během loopování zřejmě nepůjdou přepínat patche.
Z manuálu: "Changing a patch will stop phrase recording and playback. Moreover, this will delete the phrase recording data."
torst

Příspěvek od torst »

chacha ...., jakože musím loopovat jen s jedním zvukem ?? Hm, to se teda Zoom vytasil s úžasným produktem.
Já si na G1on rozjedu smyčku s basovou simulací, pak si přepnu na beglajt git, přinahraju s ní další vrstvu, pak ještě sólo a td. Předchozí smyčky i bubeník stále jedou. Logicky, od toho ten loop je, ne?
.... už je na ofiko webu : https://www.zoom.co.jp/products/guitar- ... -processor
A fakt jen 5 ampů a 5 boxů !!! https://www.zoom.co.jp/sites/default/fi ... X-list.pdf
D ě l o !!
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

No mně se to teda zatím docela líbí, hlavně se dušují, že je to zatím jejich nejpokročilejší modeling. Soudy bych vynášel, až to někdo z nás ozkouší.
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
torst

Příspěvek od torst »

mě vůbec. Zase UFO z NASA ...., ty výše psané věci, to je konečná ! Nemá DZ Drive, DS-1, OD-1, FuzzFace, Big Muff.... vůbec jsem tenhle výrobek nepochopil ...., a tem Looper?, to je neštěstí !
Ivan

Příspěvek od Ivan »

Ivan píše:celkovo vyzera byt taky "ultimate"...
beru zpět... :?
filo01

Příspěvek od filo01 »

Chápu dobře z toho FX list popisu, že rhythm a looper jsou brány jako efekty a zařazovány do řetězce v rámci patche? Takže zabírají dvě pozice?
edit : asi jo
- The looper and rhythm functions can be assigned to a footswitch just like an effect.
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

procvakal jsem si ukazky a jak sel v tomto segmentu Zoom do drtiveho trhaku proti ostatnim, tak ted se zrejme rozhodli, ze se nechaji dohnat :)
Prvni dojmy = absolutni propadak
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Elkesar

Příspěvek od Elkesar »

Pamatujte na chvíli kdy se uvedl G1On, taky jste ho notně poplivali a pak za pár měsíců šťastně koupili... :D

Bohužel, ale nejede na baterky... Takže pro mně asi bude až vylepšená G3 :)
Gibson Les Paul Studio 2014
Elkesar mod baryton strat (RM snímače)
Furch Durango
Roland JC-22,Roland Cube Street Ex,Micro cube
Boss TU-3W ,Boss MO2,Boss DA2,Boss TE 2,Boss Dm-2W,Digitech Istomp,Boss Cp1-X,Behringer VP1,Digitech Jamman,Whammy 5
jirkatol

Příspěvek od jirkatol »

[quote="Elkesar"]Pamatujte na chvíli kdy se uvedl G1On, taky jste ho notně poplivali a pak za pár měsíců šťastně koupili... :D

:D

Naprosto výstižné tvrzení,stačí si projít začátek vlákna Zoom G1on a G1Xon a hned se ukážou místní kritici,kteří se o pár dalších stránek pochvalují vytvořené presety od místního průkopníka. :D

To dostanu čočku:-)
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“