chci se zeptat, jak předejít protrhnutí a nebo ať už i prokopnutí blány na koncertě. Chápu, že blány jsou spíše spotřební zboží, ale taková "nepříjemná situácia"
Jak předejít protrhnutí blány
Pravidla fóra
Jak předejít protrhnutí blány
Zdravím,
chci se zeptat, jak předejít protrhnutí a nebo ať už i prokopnutí blány na koncertě. Chápu, že blány jsou spíše spotřební zboží, ale taková "nepříjemná situácia"
může zkazit koncert. Tak se chci zeptat, vás zkušených, jak tomuto předejít, respektive jak často měníte blány? 
- Monikad
- Rádce
- Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17
Re: Jak předejít protrhnutí blány
Odpověděl sis sám... blána je spotřební zboží.
Pochopitelně je to o správné poloze blány vůči dopadu paličky při úderech, také se samozřejmě je potřebné vyvarovat naštíplých hlaviček na paličkách, nemluvě o hraní různými střepy paliček..... aky jde o správné a rovnoměrné napnutí blány při ladění.... i tak životnost blány jen prodloužíš, ale neuchráníš.
Na kopáku pmůže prodloužit životnost i takový ten nalepovací tečík pod beater(y) pedálu. Pro většinu ale už je to samozřejmost.
No a někde na koncertu je to samozřejmě nepříjemné, pokud se blána trhne, ale nedá se s tím dělat nic víc, než že si prostě vozím náhradní (pro nejhorší scénář stačí třeba jen 14"ku pro případný defekt na snare a třeba i kopákovou..... a stačí klidně už i vytlučenou starou, která by šla jinak už do popelnice. přecejen by to bylo maximálně "na dojetí" toho kšeftu - pak doma samozřejmě vyměníš za novou) a čas od času kontroluji jejich stav.
A jak často blány měním? No když je vytlučená, chybí jí třeba už velká ploha písku (u coated blány), když má nějaký mechanický defekt (důlky, trhliny) a nebo když už ztrácí elasticitu a nejde doladit do plného tónu a zní tupě!
Pochopitelně je to o správné poloze blány vůči dopadu paličky při úderech, také se samozřejmě je potřebné vyvarovat naštíplých hlaviček na paličkách, nemluvě o hraní různými střepy paliček..... aky jde o správné a rovnoměrné napnutí blány při ladění.... i tak životnost blány jen prodloužíš, ale neuchráníš.
Na kopáku pmůže prodloužit životnost i takový ten nalepovací tečík pod beater(y) pedálu. Pro většinu ale už je to samozřejmost.
No a někde na koncertu je to samozřejmě nepříjemné, pokud se blána trhne, ale nedá se s tím dělat nic víc, než že si prostě vozím náhradní (pro nejhorší scénář stačí třeba jen 14"ku pro případný defekt na snare a třeba i kopákovou..... a stačí klidně už i vytlučenou starou, která by šla jinak už do popelnice. přecejen by to bylo maximálně "na dojetí" toho kšeftu - pak doma samozřejmě vyměníš za novou) a čas od času kontroluji jejich stav.
A jak často blány měním? No když je vytlučená, chybí jí třeba už velká ploha písku (u coated blány), když má nějaký mechanický defekt (důlky, trhliny) a nebo když už ztrácí elasticitu a nejde doladit do plného tónu a zní tupě!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Monika prakticky vyjmenovala všechno...
Především tedy - velký pozor na paličky. I v průběhu hry, když mám podezření, že se kousek z hlavičky odštípl, tak ji okamžitě měním. Pak se k ní třeba vrátím, když to byl planý poplach, ale sichr je sichr.
Stačí mi, když dodržuju tuto zásadu a - už ani nevím kdy naposledy jsem prorval blánu. Mnohem dřív odejde blána "zvukově". Pak je to individuální, jak kdo často hraje. Taky má vliv, jak často dostala blána "teplotní šok".
Především tedy - velký pozor na paličky. I v průběhu hry, když mám podezření, že se kousek z hlavičky odštípl, tak ji okamžitě měním. Pak se k ní třeba vrátím, když to byl planý poplach, ale sichr je sichr.
Stačí mi, když dodržuju tuto zásadu a - už ani nevím kdy naposledy jsem prorval blánu. Mnohem dřív odejde blána "zvukově". Pak je to individuální, jak kdo často hraje. Taky má vliv, jak často dostala blána "teplotní šok".
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
- Monikad
- Rádce
Klasika, nepříjemná a hodně bolestivá kombinace převozní blány a nedostatečného napnutí blány.....Bezmozek píše:http://bici-nastroje.sbazar.cz/bici-sou ... 94569.html![]()
![]()
![]()
Tak takovej lavor jsem ještě neviděl
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Viděl jsem nesčetněkrát, že kytaristovi při živáku praskla struna, basákovi praskla struna, že se ságofonistovi pohnul plátek, že bubeníkovi vypadla palička (občas se stane i mě), nebo že jí zlomil. Ale nikdy jsem neviděl, že by během hraní protrh blánu. Asi poslouchám špatný kapely 
Asi chodíš na špatný konzertymskvr píše:Viděl jsem nesčetněkrát, že kytaristovi při živáku praskla struna, basákovi praskla struna, že se ságofonistovi pohnul plátek, že bubeníkovi vypadla palička (občas se stane i mě), nebo že jí zlomil. Ale nikdy jsem neviděl, že by během hraní protrh blánu. Asi poslouchám špatný kapely
- Monikad
- Rádce
Potvrzuji tu výpomoc na nedávném společném koncertíkuDiabollo píše:Asi chodíš na špatný konzertymskvr píše:Viděl jsem nesčetněkrát, že kytaristovi při živáku praskla struna, basákovi praskla struna, že se ságofonistovi pohnul plátek, že bubeníkovi vypadla palička (občas se stane i mě), nebo že jí zlomil. Ale nikdy jsem neviděl, že by během hraní protrh blánu. Asi poslouchám špatný kapely![]()
Nedávno se podařilo našemu bubeníkovi protrhnout hned 2 blány během jednoho konzertu. S malým bubnem nám naštěstí vypomohla Monča. S kopákem jsme si poradili sami.
Jinak sama jsem už taky několikrát blánu rozbila. Také už celé roky vozím nějakou tu 14" a 22" blánu navíc sebou. přecejen snare neo kopák jsou nejnáchylnější k destrukci blány a nechci způsobit předčasný konec produkce kdyby přecejen došlo k protržení a nebyl by po ruce někdo, kdo by vypomohl. Nevozím sebou žádné nové a drahé blány, ale už staré co už si svoje odehráli a beru to jen jako případnou nouzovku "na dojetí"..... myslím že by tohle měl zvážit každý hráč. Peníze v tom neleží, chleba to neujídá a místa to zabere jen tak centimetr navíc na dně futrálu s bubnem.
- necibici
- Moderátor
- Bandzone: bandzone.cz/attacus
Samozřejmě se to někdy stane,ale mě se to stalo naposledy asi před 20-lety když jsem začínal s punkem.. 
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Viem ze by to tu asi nepatrilo,ale bol by som rad keby si nam tu historku porozpraval