Špatná struna D

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
kalifornská mrcha

Špatná struna D

Příspěvek od kalifornská mrcha »

Ahoj, mám stařičkou kytaru koupenou někdy v 70. létech, hádám že asi levnější druh a špatně na ní hraje struna D. Prázdná zní dobře, ale jakmila zmáčknu na jakýmkoliv pražci, tak neladí do akordů, i ladička ukazuje jiné tóny. Celkově je ta struna povolená, ikdyž je naladěná správně. Zkoušela jsem struny Martin Phosphor Bronze Extra Light a Dunlop Acoustic Phospor Bronze (obě desítky), taky nějaké neidentifikovatelné struny ALFA, které byly asi zakoupeny společně s kytarou. Kytara jinak hraje slušně. Díky za radu.
shoooter

Re: Špatná struna D

Příspěvek od shoooter »

kalifornská mrcha píše:Ahoj, mám stařičkou kytaru koupenou někdy v 70. létech, hádám že asi levnější druh a špatně na ní hraje struna D. Prázdná zní dobře, ale jakmila zmáčknu na jakýmkoliv pražci, tak neladí do akordů, i ladička ukazuje jiné tóny. Celkově je ta struna povolená, ikdyž je naladěná správně. Zkoušela jsem struny Martin Phosphor Bronze Extra Light a Dunlop Acoustic Phospor Bronze (obě desítky), taky nějaké neidentifikovatelné struny ALFA, které byly asi zakoupeny společně s kytarou. Kytara jinak hraje slušně. Díky za radu.
Pokud použiješ správnou strunu, a správně ji naladíš, NEMŮŽE být povolená.
Takže pátrej tímhle směrem.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
ITIetalista
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ITIetalista »

slaba baterka v ladičke? inak neviem ako moze byt povolena
This account don't exist longer.
Gobak

Příspěvek od Gobak »

No, je to fakt D natažené na pozici D? Není podladěné o oktávu (to ale snad ani není možné, ne?)
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
José

Příspěvek od José »

Na ostatních pražcích vůči sobě ladí? (Když jí naladíš tak aby ladila na prvním pražci, ladí i na ostatních?) Pokud ano, řekl bych, že je chyba v nultém pražci/ořechu, případně i v kobylce. Nemá tam někde nápadně velké drážky, či jinou zásadní odlišnost?
kalifornská mrcha

Tak zkusila jsem teda vyměnit tu baterii v ladičce, ale situace je pořád stejná. Podladěné o oktávu to není, taky si myslím že to ani není možné.
Struna ladí na nultým, ale na ostatních pražcích ne, zdá se mi, že je to přibližně o půltón posunutý. Drážky na nultém pražci mají všechny struny stejné, kobylka je myslím v pořádku. Ale díky moc za odpovědi.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Takže když zmáčkneš strunu na prvním pražci, tak ti ladička ukáže tón E místo Dis?
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Já myslím, že si z nás děláš srandu.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
kalifornská mrcha

MilanT píše:Takže když zmáčkneš strunu na prvním pražci, tak ti ladička ukáže tón E místo Dis?
Jo, přesně tak.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

No tak tady moje zkušenosti a znalosti končí. Jedině kdyby někdo vytrhal všechny liché pražce :D
Nemůžeš to nafotit nebo změřit menzuru a třeba vzdálenost ořechu a prvního pražce? Třeba z toho místní znalci něco poznají. Když dáváš nové struny, nepřekrucuješ je (pohyb se strunou jako když ždímáš hadr)?
Je pro mě nepochopitelné, že ti to dělá jen jedna struna a všechny ostatní jsou OK.
kalifornská mrcha

Jasně, takže menzura je 63 cm a od nultého pražce (včetně) po první pražec je to 4 cm... Strunu jsem nepřekrucovala, jenom když jsem ji natáhla poprvý a už to hrálo takhle špatně, tak jsem ji zkusila naladit na D o oktávu výš - což jsem pochopila, že je pěkná prasárna. Nemůže to být tím? Ještě teda dodávám že je to akustika, klasická 3/4 kytara (za předpokladu že mě někdo špatně pochopil).
José

Příspěvek od José »

Znovu: ladí první pražec s druhým? Když to naladíš tak, aby první pražec byl es/dis je druhý pražec e? A to déčko ladí alespoň v oktávě (myslím na té samé struně)? Zmáčknutá či jako flažolet?
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“