Špatná struna D
Pravidla fóra
-
kalifornská mrcha
Špatná struna D
Ahoj, mám stařičkou kytaru koupenou někdy v 70. létech, hádám že asi levnější druh a špatně na ní hraje struna D. Prázdná zní dobře, ale jakmila zmáčknu na jakýmkoliv pražci, tak neladí do akordů, i ladička ukazuje jiné tóny. Celkově je ta struna povolená, ikdyž je naladěná správně. Zkoušela jsem struny Martin Phosphor Bronze Extra Light a Dunlop Acoustic Phospor Bronze (obě desítky), taky nějaké neidentifikovatelné struny ALFA, které byly asi zakoupeny společně s kytarou. Kytara jinak hraje slušně. Díky za radu.
Re: Špatná struna D
Pokud použiješ správnou strunu, a správně ji naladíš, NEMŮŽE být povolená.kalifornská mrcha píše:Ahoj, mám stařičkou kytaru koupenou někdy v 70. létech, hádám že asi levnější druh a špatně na ní hraje struna D. Prázdná zní dobře, ale jakmila zmáčknu na jakýmkoliv pražci, tak neladí do akordů, i ladička ukazuje jiné tóny. Celkově je ta struna povolená, ikdyž je naladěná správně. Zkoušela jsem struny Martin Phosphor Bronze Extra Light a Dunlop Acoustic Phospor Bronze (obě desítky), taky nějaké neidentifikovatelné struny ALFA, které byly asi zakoupeny společně s kytarou. Kytara jinak hraje slušně. Díky za radu.
Takže pátrej tímhle směrem.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
-
ITIetalista
- Nedůvěryhodný žvanil
slaba baterka v ladičke? inak neviem ako moze byt povolena
This account don't exist longer.
No, je to fakt D natažené na pozici D? Není podladěné o oktávu (to ale snad ani není možné, ne?)
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Na ostatních pražcích vůči sobě ladí? (Když jí naladíš tak aby ladila na prvním pražci, ladí i na ostatních?) Pokud ano, řekl bych, že je chyba v nultém pražci/ořechu, případně i v kobylce. Nemá tam někde nápadně velké drážky, či jinou zásadní odlišnost?
-
kalifornská mrcha
Tak zkusila jsem teda vyměnit tu baterii v ladičce, ale situace je pořád stejná. Podladěné o oktávu to není, taky si myslím že to ani není možné.
Struna ladí na nultým, ale na ostatních pražcích ne, zdá se mi, že je to přibližně o půltón posunutý. Drážky na nultém pražci mají všechny struny stejné, kobylka je myslím v pořádku. Ale díky moc za odpovědi.
Struna ladí na nultým, ale na ostatních pražcích ne, zdá se mi, že je to přibližně o půltón posunutý. Drážky na nultém pražci mají všechny struny stejné, kobylka je myslím v pořádku. Ale díky moc za odpovědi.
Takže když zmáčkneš strunu na prvním pražci, tak ti ladička ukáže tón E místo Dis?
Já myslím, že si z nás děláš srandu.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
-
kalifornská mrcha
Jo, přesně tak.MilanT píše:Takže když zmáčkneš strunu na prvním pražci, tak ti ladička ukáže tón E místo Dis?
No tak tady moje zkušenosti a znalosti končí. Jedině kdyby někdo vytrhal všechny liché pražce
Nemůžeš to nafotit nebo změřit menzuru a třeba vzdálenost ořechu a prvního pražce? Třeba z toho místní znalci něco poznají. Když dáváš nové struny, nepřekrucuješ je (pohyb se strunou jako když ždímáš hadr)?
Je pro mě nepochopitelné, že ti to dělá jen jedna struna a všechny ostatní jsou OK.
Nemůžeš to nafotit nebo změřit menzuru a třeba vzdálenost ořechu a prvního pražce? Třeba z toho místní znalci něco poznají. Když dáváš nové struny, nepřekrucuješ je (pohyb se strunou jako když ždímáš hadr)?
Je pro mě nepochopitelné, že ti to dělá jen jedna struna a všechny ostatní jsou OK.
-
kalifornská mrcha
Jasně, takže menzura je 63 cm a od nultého pražce (včetně) po první pražec je to 4 cm... Strunu jsem nepřekrucovala, jenom když jsem ji natáhla poprvý a už to hrálo takhle špatně, tak jsem ji zkusila naladit na D o oktávu výš - což jsem pochopila, že je pěkná prasárna. Nemůže to být tím? Ještě teda dodávám že je to akustika, klasická 3/4 kytara (za předpokladu že mě někdo špatně pochopil).
Znovu: ladí první pražec s druhým? Když to naladíš tak, aby první pražec byl es/dis je druhý pražec e? A to déčko ladí alespoň v oktávě (myslím na té samé struně)? Zmáčknutá či jako flažolet?