Máte někdo Tréninkový plán na kytaru?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
piranha90
Kontaktovat uživatele:

Re: Máte někdo Tréninkový plán na kytaru?

Příspěvek od piranha90 »

Jsem pro systematické cvičení. Z mého pobytu na konzervatoři jsem poznal že aby bylo cvičení efektivní, má mít nějaký systém. Půl hodiny legáta, půl hodiny stupnice, hodinu arpeggia a tremolo, další hodinu skladby atd. Když má člověk daný řád, postupuje mnohem rychleji. V jistém ohledu je kytarová technika sport. Člověk využívá svaly a je třeba "trénovat" :D. Kdysi jsem taky cvičíval anarchisticky, jak mi to přišlo, co se mi chtělo, ale efektivnost byla ne tak velká.
Člověk musí ovládat svůj nástroj, už jen pro lepší, přesnější a preciznější vyjádření svých hudebních myšlenek.
Člověk omezený technikou je omezený i ve své expresi své invence... zase člověka technika nesmí ovládnout, je třeba nezapomínat na to hlavní, a to je HUDBA - přece jen pro ní na ty nástroje dřeme, no ni? :)

Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
shoooter

Re: Mate nekdo Treninkovy plan na kytaru?

Příspěvek od shoooter »

woro90-1 píše:Tréninkový plán mám převzatý z fotbalu. Stejně jako fotbalisté se s dalšími lidmi sejdeme, zahrajeme si a jdeme na pivo.
To mi jen potvrzuješ, co jsem léta tušil. Když vidíš naši reprezentaci, je to na nich vidět.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

dle mého názoru to nejrozumeji rozsekl graywolf, protoze kdyz zacnes od definice cíle, tak te to vetsinou i logicky navede jakou cestou jit a neni nutne slovickarit, dohadovat se o feelingu vs technika atd.
Kdo cvici skutecne (tj. pravidelne denne mnoho hodin), tak stejne nejakou strukturu dodrzuje, protoze hrat jenom co ho bavi, to se dost rychle vycerpa a bavit prestane (jestlize hrajes trosku vic nez 15min denne)
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja se vetsinou rozehrivam stupnicema (tak pul hodiny?), pak doprovody (cca taky pul hodiny, kvuli prave ruce) potom uz cvicim co zrovna potrebuju (vetsinou uz jde o nejaky licky nebo party co me zajimaj/potrebuju se naucit). nejzasadnejsi je cvicit furt s metronomem, to je pro me ten nejvetsi posun k efektivite :) i kdyz si hraju jen tak, tak je pro me ten metronom dulezitej. kolikrat mi ale nezbyde cas, tak necvicim vsechno - stupnice ale vzdy, jakmile se nerozehraju tak mam ztuhly ruce a zacinaj problemy.

technika je vec formy, je to zaroven neco jako slovni zasoba :) s malou slovni zasobou se holt spousta veci uplne vyjadrit neda, nebo velmi tezko.
Wakizashi

Příspěvek od Wakizashi »

piranha90 píše:Jsem pro systematické cvičení. Z mého pobytu na konzervatoři jsem poznal že aby bylo cvičení efektivní, má mít nějaký systém. Půl hodiny legáta, půl hodiny stupnice, hodinu arpeggia a tremolo, další hodinu skladby atd. Když má člověk daný řád, postupuje mnohem rychleji. V jistém ohledu je kytarová technika sport. Člověk využívá svaly a je třeba "trénovat" :D. Kdysi jsem taky cvičíval anarchisticky, jak mi to přišlo, co se mi chtělo, ale efektivnost byla ne tak velká.
Člověk musí ovládat svůj nástroj, už jen pro lepší, přesnější a preciznější vyjádření svých hudebních myšlenek.
Člověk omezený technikou je omezený i ve své expresi své invence... zase člověka technika nesmí ovládnout, je třeba nezapomínat na to hlavní, a to je HUDBA - přece jen pro ní na ty nástroje dřeme, no ni? :)
+1

Jeden člověk tu psal, že se z téhle rutiny stává otročina. To také není pravda, protože jako v bodybuildingu a jiných sportech se po čase začneš zaměřovat na jiné další prvky. Jinak by člověk stagnoval a postupoval by pomalu.

Jestli něco doporučuju, tak lekce Toma Hesse. Třeba i jen ty free.
B.C. Rich Jr. V 7 ; Boss MT2, kabely Planet Waves, ... , Jazz III max grip, H3, Dadi 3 mm, Big Stubby 1 mm, Dunlop, Elixir, M-Audio Fast Track MK II
chroustjazz

Příspěvek od chroustjazz »

aby člověk mohl někam dojít, musí se naučit chodit - aby mohl mít z "výletů" potěšení, musí se naučit chodit tak, aby na chůzi nemusel myslet a nebyla mu na obtíž či překážkou - ale dá se koukat na svět i z gauče od televize, takže ať si dělá každý, co chce, hlavně, ať neprezentuje svůj názor jako to nejlepší
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

piranha90 píše:Jsem pro systematické cvičení. Z mého pobytu na konzervatoři jsem poznal že aby bylo cvičení efektivní, má mít nějaký systém. Půl hodiny legáta, půl hodiny stupnice, hodinu arpeggia a tremolo, další hodinu skladby atd. Když má člověk daný řád, postupuje mnohem rychleji. V jistém ohledu je kytarová technika sport. Člověk využívá svaly a je třeba "trénovat" :D. Kdysi jsem taky cvičíval anarchisticky, jak mi to přišlo, co se mi chtělo, ale efektivnost byla ne tak velká.
Pod tohle se naprosto podepisuju :!:
Plán si každý musí vytvořit a přizpůsobit dle svých možností - hlavně časových, ale se systematickým cvičením se muzikant bude posouvat dopředu mnohem efektivněji. Tréninkový plán = systematické cvičení.
Moc nerozumím tomu, že to tady tolik lidí odmítá ... Hrát si jen to, na co mám zrovna chuť a co mě baví není zrovna nejrychlejší cesta vpřed ...
Samozřejmě, že je to jen pro ty, co se chtějí zlepšovat a zlepšovat ... ostatní, ať si hrají co chtějí :wink:
A nikdo neříká, že součástí toho plánu nemůže být i "oddychová část" (improvizace, jammování, hraní s nahrávkami atd.) :)
Naposledy upravil(a) Kajda dne 20.02.2013 10:07, celkem upraveno 1 x.
Mapex Orion, Paiste 2002, double Mapex Falcon
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Kajda píše:Hrát si jen to, na co mám zrovna chuť a co mě baví není zrovna nejrychlejší cesta vřed ...
Samozřejmě, že je to jen pro ty, co se chtějí zlepšovat a zlepšovat ... ostatní, ať si hrají co chtějí ...)
Tak to je o tom, co od toho chceš. Když jdu na vycházku do přírody, taky nebudu utíkat, i když je to nejrychlejší cesta vpřed. Odstrašujícími případy jsou potom nadrilovaní asiati, kteří se dostali opravdu daleko - ale myslím, že takhle by to nikdo z nás nechtěl.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

shoooter píše:
Kajda píše:Hrát si jen to, na co mám zrovna chuť a co mě baví není zrovna nejrychlejší cesta vřed ...
Samozřejmě, že je to jen pro ty, co se chtějí zlepšovat a zlepšovat ... ostatní, ať si hrají co chtějí ...)
Tak to je o tom, co od toho chceš. Když jdu na vycházku do přírody, taky nebudu utíkat, i když je to nejrychlejší cesta vpřed. Odstrašujícími případy jsou potom nadrilovaní asiati, kteří se dostali opravdu daleko - ale myslím, že takhle by to nikdo z nás nechtěl.
Když chci být profi muzikant(ka), nebo ten nástroj prostě výborně ovládat, tak budu cvičit efektivně a s jasným plánem. Když si budu chtít hrát jen tak pro radost, tak si budu hrát jen to, co mě baví a jen, když mám zrovna chuť ... :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Kajda píše: A nikdo neříká, že součástí toho plánu nemůže být i "oddychová část" (improvizace, jammování, hraní s nahrávkami atd.) :)
Tohle možná lehce nejasné tvrzení bych upřesnil tím směrem, že by tato část součástí vyloženě být měla. A neříkal bych jí vyloženě oddechová :)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

Nero píše:
Kajda píše: A nikdo neříká, že součástí toho plánu nemůže být i "oddychová část" (improvizace, jammování, hraní s nahrávkami atd.) :)
Tohle možná lehce nejasné tvrzení bych upřesnil tím směrem, že by tato část součástí vyloženě být měla. A neříkal bych jí vyloženě oddechová :)
Řekla bych, že kdo chtěl, tak to pochopil ...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Kajda píše: Když chci být profi muzikant(ka), nebo ten nástroj prostě výborně ovládat, tak ...
... si najdu "trenéra" (když je tohle vlákno o tréninku :lol: )
Odborné individuální vedení zkušeného pedagoga je rozhodně lepší, než nějaký plán.
A pokud jsi samouk, tak to tuhle větu vyvrací zcela.
Kajda
Rádce

Příspěvek od Kajda »

shoooter píše:
Kajda píše: Když chci být profi muzikant(ka), nebo ten nástroj prostě výborně ovládat, tak ...
Odborné individuální vedení zkušeného pedagoga je rozhodně lepší, než nějaký plán.
Kajda píše:Tréninkový plán = systematické cvičení.
Kajda píše:Řekla bych, že kdo chtěl, tak to pochopil ...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Kajda píše:
shoooter píše:
Kajda píše:Tréninkový plán = systematické cvičení.
Kajda píše:Řekla bych, že kdo chtěl, tak to pochopil ...
Zajímavé myšlenkové pochody ...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

problem je v tom, kolik v cechach takovych pedagogu je
gabohlavac

Příspěvek od gabohlavac »

Ja idem vyzkúšať takýto plán
Každý deň
30 min - rytmické hranie s metronomom
30 min - cvičenie stupníc,módov
30 min - opakovanie/učenie sa nových lickov/fráz (na určitý akord, akordový postup)
30 min - vylepšovanie skladieb/učenie sa nových
30 min - improvizácia
30+ min - počúvanie jazzu

Samozrejme že sa to nemôže dodržiavať presne... Podľa nálady.. :D
Jsem kytarista! Kdo by chtěl pokecat o jazzu popřípadě něco poradit ať napíše! :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

No, ne každý si může dopřát ten luxus, že by měl denně 2,5+ hodiny na hraní :-)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Rošky
Bandzone: www.rosky.cz

Příspěvek od Rošky »

Tohle všechno podepisuju a líp bych to neřekl. Bez zvládnutý techniky není možný vyjádřit pořádně žádnej feeling a inividualizovat hru. Hraní je do jistý míry srovnatelný se sportem (v oblasti pravidelný přípravy) ale s výhradou, že v muzice je navíc ta invenční složka, feeling, individuální hudební vyjádření. Kde by byli Clapton, Jeff Beck, Vai, SRV a desítky ostatních gigantů (dosaď si každý svůj idol) bez technicky dokonalýho zvládnutí nástroje (kterýho dosáhli tisíci hodinami cvičení=tréningu, já to spíš odhaduju na desetitsíce hodin) ? Nikde. Výsledná úroveň hraní je přímo úměrná efektivně procvičenýmu času a zpočátku je to dost otravnej stereotyp...ale dá se to zpestřit, např. na závěr tý každodenní tří-šestihodinový řehole u metronomu si zajamovat s nahrávkama apod..
Talent, paměť a dobrá motorika je urychlující složka, ale když vím že toho tolik nemám (můj případ), dá se to do jistý míry nahradit cvičením. Moje zkušenost s plánem (fakt jsem tomu říkal tréningový podle dávno mrtvého kytaristy Jirky Jelínka, jednoho z nějvětších českých gigantů), je ta, že pokud člověk chce docílit nějakýho úspěchu nebo levelu, kterej si vytkne za cíl, tak to bez toho potu a metronomu, stupnic a roztahování (prstů...to druhý až po vlastním úspěšném megahvězdném koncertu) nejde.
Dobrý technický rady a licky na cvičení dává třeba Paul Gilbert na svých videoškolách, nejlepší je ta první. Na konci doporučuje co nejvíc cvičit.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“