Rozdíl mezi kabely?
Pravidla fóra
Re: Rozdíl mezi kabely?
Buffer v prvé řadě redukuje vliv kabelu jako zátěže. Snímače tu zátěž špatně snášejí (je to navíc dost závislé na počtu závitů, takže silnější snímače na to budou obecně náchylnější), zatímco buffer se s tím popere dobře (mně z toho vychází, že by měl být v řetězci hned za kytarou). Laicky řečeno samozřejmě... kdysi jsme se Stanleym rozebírali vzorečky, které ten úbytek výšek v signálu vysvětlovaly, ale že bych si je pamatoval, to teda fakt ne.
Aktivní snímače, elektronika... zkrátka nějaká forma předzesilovače v kytaře by měla ten problém řešit také a buffer v podobě krabičky pak není třeba.
Úbytek výšek závisí také na parazitní kapacitě kabelu a je to až překvapivě dobře slyšet. Někde tu bylo video a vůbec nejlépe z toho vycházely kabely Elixir (když nepočítám koaxiál, co se používá třeba k vedení TV signálu).
Ve smyčce zřejmě nebude vliv bufferu tolik zásadní.
Demonstraci funkce dobře udělaného bufferu už jsem někde viděl. Mám pocit, že zrovna u HardWire pedálů, kde třeba u DL-8 lze mezi buffered- a true-bypass přepínat a buffer tam zvuk slyšitelně vylepšil. Jen to teď zrovna nemůžu najít.
Takže abych to shrnul. Buffer nezatracovat, ale nemusí být potřeba a při výběru kabelu určitě koukat i na jiné věci, než jestli je to Monster s cenou 2k/3m. Propojka je krátká, ale když jich bude víc, samozřejmě se to sečte a některé propojky jsou údajně i docela slyšet (tady se to tvrdí o těch nejlevnějších propojkách Warwick).
Aktivní snímače, elektronika... zkrátka nějaká forma předzesilovače v kytaře by měla ten problém řešit také a buffer v podobě krabičky pak není třeba.
Úbytek výšek závisí také na parazitní kapacitě kabelu a je to až překvapivě dobře slyšet. Někde tu bylo video a vůbec nejlépe z toho vycházely kabely Elixir (když nepočítám koaxiál, co se používá třeba k vedení TV signálu).
Ve smyčce zřejmě nebude vliv bufferu tolik zásadní.
Demonstraci funkce dobře udělaného bufferu už jsem někde viděl. Mám pocit, že zrovna u HardWire pedálů, kde třeba u DL-8 lze mezi buffered- a true-bypass přepínat a buffer tam zvuk slyšitelně vylepšil. Jen to teď zrovna nemůžu najít.
Takže abych to shrnul. Buffer nezatracovat, ale nemusí být potřeba a při výběru kabelu určitě koukat i na jiné věci, než jestli je to Monster s cenou 2k/3m. Propojka je krátká, ale když jich bude víc, samozřejmě se to sečte a některé propojky jsou údajně i docela slyšet (tady se to tvrdí o těch nejlevnějších propojkách Warwick).
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Já nezatracuji buffer, to jsi mě špatně pochopil, bylo to myšleno tak, že pokud tam je buffer, tak tam právě nemusí být tak kvalitní propojky (zase to není myšleno tak, aby tam někdo narval ty nejlevnější), ale že to podlě mě nebude slyšet tolik, jak kdyby to šlo jen přes true-bypass krabky... Jinak vím, že pokud je dobře udělaný, tak může být v signálovém řetězci prospěšný... Omlouvám se, jestli jsem se předtím špatně vyjádřil a vyznělo to tak, že buffer je "parazit"...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Na mým Malekku lze přepínat mezi TB a bufferem a s bufferem mi taky zvuk přijde lepší. Ale spíš v subjektivní rovině.Bummer píše: Demonstraci funkce dobře udělaného bufferu už jsem někde viděl. Mám pocit, že zrovna u HardWire pedálů, kde třeba u DL-8 lze mezi buffered- a true-bypass přepínat a buffer tam zvuk slyšitelně vylepšil. Jen to teď zrovna nemůžu najít.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
chystam se koupit kabely (puvodni ke kytare dosluhuje a je kratky), jenze jsem z toho vyberu zmateny 
zatim hraju jenom ve zkusebne, ale je celkem prostorna, tak bych bral delsi kabel, kvuli piskani... taky mam v planu koupit dva efekty (Behringer)... takze predpokladam koupi kabelu od kytary (cort m600) k prvnimu efektu, propojovaci mezi efekty a od efektu do komba (crate v18-212)...
takze se chci prosim zeptat primo na typ (mono/stereo; pozlaceny/uhlovy; dvojite stineni;...) a klidne i znacku, nemusi to byt to nejlevnejsi, ale dostatecne kvalitni...
diky, je to asi vycerpavajici otazka, ale diky za vas cas
cus
zatim hraju jenom ve zkusebne, ale je celkem prostorna, tak bych bral delsi kabel, kvuli piskani... taky mam v planu koupit dva efekty (Behringer)... takze predpokladam koupi kabelu od kytary (cort m600) k prvnimu efektu, propojovaci mezi efekty a od efektu do komba (crate v18-212)...
takze se chci prosim zeptat primo na typ (mono/stereo; pozlaceny/uhlovy; dvojite stineni;...) a klidne i znacku, nemusi to byt to nejlevnejsi, ale dostatecne kvalitni...
diky, je to asi vycerpavajici otazka, ale diky za vas cas
cus
come on over - do a twist!
Cort M600LH, Crate V18-212
Cort M600LH, Crate V18-212
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Pokud kytaru jakkoliv nenapajis nebo nemas nejaky atypicky zapojeni (treba kazdej snimac vlastni kanal), potom MONO
pozlaceny/uhlovy ve ve vyvolava "mam chtit pozlacenej, nebo radsi uhlovej?". Pozlacenej je k prdu - neustalym vyndavanim a zandavanim se zlata vrstva sloupe a mas normalni... a vliv na zvuk zadnej.
Uhlovej/rovnej - to je na tobe. Ja pouzivam uhlovej, bo ho neznicim tak rychle pri odkladani, jako rovnej...
Dvojite stineni ti stejne nicemu nepomuze, kdyz ti budou brumet snimace, jakoze snimace (i burgry) brumi vic, nez normalni stinenej kabel. O Behringovych efektech nemluvim...
pozlaceny/uhlovy ve ve vyvolava "mam chtit pozlacenej, nebo radsi uhlovej?". Pozlacenej je k prdu - neustalym vyndavanim a zandavanim se zlata vrstva sloupe a mas normalni... a vliv na zvuk zadnej.
Uhlovej/rovnej - to je na tobe. Ja pouzivam uhlovej, bo ho neznicim tak rychle pri odkladani, jako rovnej...
Dvojite stineni ti stejne nicemu nepomuze, kdyz ti budou brumet snimace, jakoze snimace (i burgry) brumi vic, nez normalni stinenej kabel. O Behringovych efektech nemluvim...
Hodně budem někde...
Zkoušeli jste tu někdy ty Elixir kabely? Mám na ně zálusk, ale není to zas tak málo peněz, takže jestli s nimi máte nějaké zkušenosti, tak sem s nimi.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
tady máš výborný test od SK kolegů z gitaristi.sk, je tam i ten elixir
http://www.youtube.com/playlist?list=PL241AB3DB5E7B1074
http://www.youtube.com/playlist?list=PL241AB3DB5E7B1074
Jo, z toho testu právě čerpám. Teď mě právě zajímaly i zkušenosti místních.
Á tohle jsem teď našel. Vypadá to na slušný, objektivní test bez muzikantských řečiček. Tj. grafy z osciloskopu namísto "punchy mids and harsh highs".
http://www.ovnilab.com/articles/cablechoice.shtml
Ja osobne som skúšal TV koaxial a podla mna jednoznačne najlepší sound ,úplna tvrdosť tónu , a to som mal len niklovane cinche na konci s adapterom na JACK , porovnaval som to s nejakou standard quality tiež s niklovanymi konektormi neviem už značku asi za 6 eur 4 m
pod tvrdosti myslí krystalickost - plynulost

pod tvrdosti myslí krystalickost - plynulost

forum pro komplexní hráče
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Moc pekne. Takze se jen potvrdilo to, co si uz davno myslim - absolutne nejvetsi vliv na zvuk ma kapacita kabelu (a s tim samozrejme svazana jeho delka, 2x delsi kabel ze stejneho materialu ma 2x vyssi kapacitu).Bummer píše:Á tohle jsem teď našel. Vypadá to na slušný, objektivní test bez muzikantských řečiček. Tj. grafy z osciloskopu namísto "punchy mids and harsh highs".
Pak uz jsou dalsi vicemne mechanicke faktory - ohebnost, odolnost pri pouziti na podiu a ruchy ktere kabel generuje kdyz se s nim pohybuje (handling noise - bohuzel dost slysitelna vec hlavne u higain zvuku).
Jenomze ten "TV koax" bude mit prave mizerne mechanicke vlastnosti (ohebnost, odolnost), takze v praxi pro propojeni kytary s aparatem bude asi nepouzitelnej.jazzym píše:Ja osobne som skúšal TV koaxial a podla mna jednoznačne najlepší sound ,úplna tvrdosť tónu
Hraju výhradně na šrot.
jo , proto ho taky nepoužívam na doma , ale ve studiu by to šlo , taky na mikrofony aspon k předzesilovači.Abu píše:Jenomze ten "TV koax" bude mit prave mizerne mechanicke vlastnosti (ohebnost, odolnost), takze v praxi pro propojeni kytary s aparatem bude asi nepouzitelnej.jazzym píše:Ja osobne som skúšal TV koaxial a podla mna jednoznačne najlepší sound ,úplna tvrdosť tónu
forum pro komplexní hráče
Zrovna dneska jsem laborováním zjistil to samé a přidal bych dotaz: Mám TB lištu a když pustím signál skrz ni napřímo, je na čistém zvuku znatelný úbytek výšek. Když ale v liště sepnu loop (zkoušel jsem tam Jammana a EQ, oba mají buffer), tak je signál OK a je frekvenčně téměř stejný jako když jdu z kytary přímo do komba. A teď ta otázka: když jedu přes TB lištu, je kabeláž v součtu 9m (dva 4,5m kabely, jeden Bespeco, druhý těžko říct) ... pomohla by mi výměna za výše zmiňované Elixiry nebo je to prostě fyzika a těch 9m už je moc a vždy budu potřebovat buffer? Kombo je MicroCube s téměř širokopásmovým reprem a hraju přes simulátor akustiky.Nero píše:Na mým Malekku lze přepínat mezi TB a bufferem a s bufferem mi taky zvuk přijde lepší. Ale spíš v
subjektivní rovině.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Můžeš zkusit aktivní kabely nebo buffer přímo v kytaře.
- Nero
- Rádce
Podle mě by stačilo Bespeco a "těžko říct" vyměnit za lepší kabely. 9 m není zas tak moc (ale teda i tak přemýšlím, jestli je vůbec tolik třeba).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Bummer: buffer mám v tom eq a pokud budu hrát přes tu TB lištu, tak bych EQ přinejhorším zařadil natvrdo před ni.
Nero: Není to třeba, ale mám doma samé 4,5m kable, jeden "lepší" jak druhý
I proto uvažuju, že koupím dva třímetrové v podstatně lepší kvalitě. Docela bych rád vzal ty nové kabely od Widary, ale netuším jak jsou na tom s kapacitou (na webu o tom není nic). Co jsem viděl to srovnávací video, tak u mě jednoznačně vedou Elixiry.
Nero: Není to třeba, ale mám doma samé 4,5m kable, jeden "lepší" jak druhý
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
- Nero
- Rádce
Pokud to máš na doma, koupil bych klidně mezi aparát a lištu 1,5m a pak 3m ke kytaře... Takhle jsem to dlouho měl.
PetrPeter 1975 - 2008
I na doma je těch 1,5m málo, dva metry by stačily, ale ty se nedělají, takže vezmu ty třímetrovky.
-
FilipRocker
Ahoj
Chtěl jsem se zeptat, jestli když jsem doteď hrál na Staggy a vlastním bezdrát za 6500 Kč, takže neni úplně nejlepší, ikdyž zvukovou degradaci nepociťuju a hraju na akustiku, tak jestli má význam kupovat si mezi aparát a bezdrát a bezdrát a efekty nějaký lepší kabely. Třeba se teď na bazaru válí 2 3m Spectraflex Fatsoflex a ty jsou všude chválený. A ještě jsem se chtěl zeptat, jestli když sem viděl na kytarách ty Monster cable spešl na akustiku, tak jestli to má opravdu větší význam a jestli nemají nějaký ekvivalent v podobě jiné značky, popř třeba metráže, že bych si kabely vyrobil sám, díkes
Chtěl jsem se zeptat, jestli když jsem doteď hrál na Staggy a vlastním bezdrát za 6500 Kč, takže neni úplně nejlepší, ikdyž zvukovou degradaci nepociťuju a hraju na akustiku, tak jestli má význam kupovat si mezi aparát a bezdrát a bezdrát a efekty nějaký lepší kabely. Třeba se teď na bazaru válí 2 3m Spectraflex Fatsoflex a ty jsou všude chválený. A ještě jsem se chtěl zeptat, jestli když sem viděl na kytarách ty Monster cable spešl na akustiku, tak jestli to má opravdu větší význam a jestli nemají nějaký ekvivalent v podobě jiné značky, popř třeba metráže, že bych si kabely vyrobil sám, díkes
Tak kabel od Elixiru dorazil. Oproti 6m (dneska už spíš 5m) Planet Waves PW-CPG-20 je to znatelný rozdíl. Bohužel na nahrávání ukázky jsem jiný 3m kabel neměl, takže mi ty rozdílné délky, prosím, nemějte za zlé.
Největší rozdíl je samozřejmě slyšet na čistém zvuku a znát je to i na crunchi. Hodně saturovaný zvuk tím sice zbarevněl a dostal trochu více prostoru, ale je to spíš subjektivní změna (ta objektivní je taková, že jsou více slyšet chyby).
MP3:
http://k007.kiwi6.com/hotlink/we9g868xg ... kabel_.wav
Jinak kabel samotný i konektory vypadají opravdu bytelně, zjevně vyšší level. Snad chvíli vydrží.
Bohužel jsem čekal, že na sobě bude mít nějaké poutko na svazování (mívají to i levnější kabely) a nemá. No a taky protože přenese daleko více vyšších frekvencí, tak skrz něj proleze i více bordelu z kytary.
EDIT; Abych nezapomněl... V ukázce je Elixir ten druhý, kdyby to náhodou někdo nepoznal.
Největší rozdíl je samozřejmě slyšet na čistém zvuku a znát je to i na crunchi. Hodně saturovaný zvuk tím sice zbarevněl a dostal trochu více prostoru, ale je to spíš subjektivní změna (ta objektivní je taková, že jsou více slyšet chyby).
MP3:
WAV (43 MiB):
http://k007.kiwi6.com/hotlink/we9g868xg ... kabel_.wav
Jinak kabel samotný i konektory vypadají opravdu bytelně, zjevně vyšší level. Snad chvíli vydrží.
Bohužel jsem čekal, že na sobě bude mít nějaké poutko na svazování (mívají to i levnější kabely) a nemá. No a taky protože přenese daleko více vyšších frekvencí, tak skrz něj proleze i více bordelu z kytary.
EDIT; Abych nezapomněl... V ukázce je Elixir ten druhý, kdyby to náhodou někdo nepoznal.