Správná výška tonu?

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Správná výška tonu?

Příspěvek od Monikad »

ještě k dvojšlapkovému převodu pro DAVEho:
Ono to je zase o vkusu. Doporučila bych ale spíše "klasiku" tedy řetízek. jestli jeden, nebo dvoitý, to už je na tobě. jednoduchý je trošku výhodnější pro techničtější hraní, dvojitý řetízek zase svěčí víc těm metalovým bijcům, co valí ty své 16tky rovně, pod 3/4 všeho na repertoáru. :wink: ve finále je to ale jedno..... oba typy řetězového převodu drží i fungují jak fungovat mají....mluvíme-li stále o té hranici 5-7 tisíc mezi zančkovými doubly.

pevný převod, nebo pásek...to bych nechala asi spát. jestli můžeš, klidně si to někdy někde u kamarádů nebo na prodejně, vyzkoušej....oba ty typy převodu mají jiné charakteristiky trajektorie úderů a tedy to vyžaduje trochu specifičtější techniku hry nohu.

Jak ale píšu, myslím že máš před sebou kopec učení i tak, tedy proč si motat hlavu ještě malinko odlišným učením hraním na double bass s páskem nebo pevným převodem :twisted:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

Zdravíčko, využijem tuto tému na moju otázku.
už nejaku dobu sa pokúšam zistiť ako su ladené jednotlivé časti bicej zostavy , teda ako by mali byť spravne naladene vzhladom na ich priemer poprípade či aj činely majú svoj presný tón

odpoved si predstavujem asi takto:
snare 14" nota D
tom 8" nota E# ? edit : jee ja trafil F ko :D
kopák 20" ...
crash 14" ...
jasné čo chcem vedieť?

chcem to vyskúšať niekedy s basovými zvukmi , proste na E-drumkách zahrať nejaký bassový part , že ako to bude fungovať.
takže , je nato vôbec nejaké pravidlo aké tóny sa dajú použiť? :?
forum pro komplexní hráče
Diabollo

Příspěvek od Diabollo »

S tím [eis] si mě na chviličku dostal :lol:

neexistují žádná pravidla, že BD má být E,SD - fis,TT - D a A, FT - E. Natož u činelů, který ani nijak "poladit" nelze,tam záleží mimo průměru i na slitině, váze a zpracování. Mám třeba PAiste 16"signature fast crash, který zní poměrně o dost hlouběji než Paiste 18"Alpha rock crash.
Samozřejmě, že se bicí většinou ladí do nějakých intervalů a z určitýho průměru bubnu dostaneš laděním jen určitý rozsah tónů, ale nikde není napsaný, že 10"TT musí být nalazen přesně na nějaký tón a ostatní je špatně. To by násto bubnování dlouho nebavilo...

Doufám,že jsem dobře pochopil dotaz :wink:
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

nevravím že musí , ale oficialne je určené určite že sú to tóny určitých harmonii , samozrejmne u bubnú to není tak zretelné , protože dl´žka tónu je tak minimálni a menší než charakter onoho zvuku , že se na to s přepáčením "jeb*e**
ja si taky kytaru múžu naladit výš , níž , taky to delá spousta hudebníku , ale je to nekdy slyšet , že bubny sou správne voči ostatnej kapele , ... hlavne když to tak není bych řek že je to přiznak nekvality kapely . možná to je tak málo u bicích podstaný , že se to ani na škole nevyučuje , ale vím že ty tony realne existujou a ví se o tom , že by to mnělo být naladený.
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

HEUREKA !! našel sem to zde: http://www.easyeartraining.com/2010/03/ ... t-1-drums/
Kick Drum - 114Hz Note value: A# or Bb (a few cents off)
Snare Drum - 218Hz Note value: A (a few cents off)
Floor Tom 4 - 65Hz Note value: C….by far, usually the lowest frequency drum and NOT the kick as often mistaken. (If anything the kick needs to cut, and punch)
Tom 3 - 87Hz Note value: F
Tom 2 - 128Hz Note value: C (a few cents off)
Tom 1 - 150Hz Note value: D (a few cents off)
tak se picnete coo? :mrgreen:

General guidelines for drum frequencies

Kick Drums – usually 80-130-150 Hz
Snares – usually 120-250 Hz
Floor Toms – usually 60-80-110 Hz
(most of the time the lowest drum tone)
Regular Toms – Sky’s the limit! 100-500-600Hz
(if you’re one of these progressive drummers with more toms than keys on a piano, well then….those numbers can go either way…from the low 80’s all the way to 1kHz….WOW!)
necibici
Moderátor
Bandzone: bandzone.cz/attacus

Příspěvek od necibici »

Já vždycky ladil tomy podle "Ovčáci,čtveráci..." od kotle nahoru a virbl na C. A k ladění blány,ťukám postupně dokola asi 3cm od šroubu a dolaďuju na stejný tón. :wink:
Naposledy upravil(a) necibici dne 16.02.2013 9:20, celkem upraveno 1 x.
Tama Superstar,Meinl,Anatolian,Stagg,Evans,Balbex.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

necibici píše:...... k ladění blány,ťukám postupně dokola asi 3cm od šroubu a dolaďuju na stejný tón. :wink:
tak to je snad samozřejmost!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Já to napsal jenom pro úplnost a radu začátečníkům,pro starý páky už je to samozřejmost.. :mrgreen:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

necibici píše:Já to napsal jenom pro úplnost a radu začátečníkům,pro starý páky už je to samozřejmost.. :mrgreen:
Tak to jooooo :twisted:
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

Holko - Moniko , ale přiznej 8) hráš dlouho ale jaký tóny mají obecne bicí to si nevědela :P
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

jazzym píše:Holko - Moniko , ale přiznej 8) hráš dlouho ale jaký tóny mají obecne bicí to si nevědela :P

Nevěděla kluku!
A víš proč??
Protože NEEXISTUJE žádný obecně uznávaný ladění bicí soupravy!! To co si dal není žádné dogma :lol: Slyšel si někdy o tom, že průměr i hloubka bubnu dělá jiný zvuk?! :twisted: (ty frekvence co jsi tu nahoře někde vypsal jsou z nějakého konkrétního bicího automatu Roland.... )
navíc jinak se bubny ladí pro orchestr, jinak pro rockovou kapelu...... pokud chceš dávat nějaký dogma, pak snad jen nějaký tonový intervaly mezi konkrétními rozměry bubnů, aleříkat obecně přesnou frekvenci třeba kopáku (zvláště když se třeba kopáky běžně dají koupit v průměrech od 18" do třeba 24 nebo 26", o hloubce nemluvě..) je nesmysl!!

Říkáš hlouposti chlapče (sorry, nic ve zlým ale jsi hodně mladý) a tak sis chtěl nějak zvýšit na můj úkor renomé, ale jen si ukázal stále větší neznalosti v oblasti bubnování......

nemám ti za zlé to že to nevíš, to se dá pochopit, jen zkus přemýšlet a přehodnotit své výpady směrem ke mě, ok??
Je to ve tvém zájmu: Tím jak se tu snažíš chytračit ze sebe děláš stále většího hlupáka v našich očích....
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

Tón bicieho korpusu je limitovaný priemerom a hlbka korpusu zaručuje že sa tam objaví aj tón frkvenčne posunutý o oktávu nižšie . samotný štart vibrácie -teda uderu na blany určuje výšku( typ ) tónu , a korpus mu udelí len miesto v ktorej oktáve zaznie najviacej !
ladičky na bicie niesu podla frekvenčnej analýzy preto , lebo pri bicích prevláda perkusivný charakter zvuku a snímanie lokality na oktáve a stupnici by bolo náročné na procesor. preto vzhladom na obvyklé priemery korpusov sa ladičky vyrabaju podla napnutia blany , a tým zaručia že daný priemer bubna bude v akceptovatelnej odchylke frekvencie , ktorá má svoje označenie druhu tónu.

podpíšeš sa pod to ? :oops:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

jazzym píše:Tón bicieho korpusu je limitovaný priemerom a hlbka korpusu zaručuje že sa tam objaví aj tón frkvenčne posunutý o oktávu nižšie . samotný štart vibrácie -teda uderu na blany určuje výšku( typ ) tónu , a korpus mu udelí len miesto v ktorej oktáve zaznie najviacej !
ladičky na bicie niesu podla frekvenčnej analýzy preto , lebo pri bicích prevláda perkusivný charakter zvuku a snímanie lokality na oktáve a stupnici by bolo náročné na procesor. preto vzhladom na obvyklé priemery korpusov sa ladičky vyrabaju podla napnutia blany , a tým zaručia že daný priemer bubna bude v akceptovatelnej odchylke frekvencie , ktorá má svoje označenie druhu tónu.

podpíšeš sa pod to ? :oops:
nevím...takhle vědecky jsem na to nikdy neměla potřebu koukat. raději vždy naladím a hraju, než bych o tom hledala chytré rozumy teoreticky....... ale pravděpodobně to nějak takhle bude, alespoň jak tomu článku na první přečtení rozumím.

Tón bicieho korpusu je limitovaný priemerom a hlbka korpusu - ANO (to jsem ti psala)

ladičky na bicie niesu podla frekvenčnej analýzy preto , lebo pri bicích prevláda perkusivný charakter zvuku - ANO (vždyť tohle jsem svými slovy už psala taky)

ladičky vyrabaju podla napnutia blany - taky pochopitelně ANO (jinak to ani fungovat nemůže, viz výše psané)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Mě spíš, Jazzyme, zajímá, proč tady takhle složitě vědecky hledáš nějaké obecné frekvence ladění?? kdyby si nevěděl třebas jak naladit, nebo tak, tak to snad i pochopím, ale proč hledat teorie?? Máš akustický bubny?? Pokud snad jo, nala´d si to jak je tvému uchu příjemné. Pokud dodržíš základní pravidlo rovnoměrného napnutí blány po celém obvodu, pak přijdeš na to že low endovou soupravu naladíš ztěží k solidnímu zvuku a trošku lepší bubny naladíš nejlíp tak, že stejně každý buben hraje jen v určitém úzkém sektoru zvukového spektra plnně a příjemně! A tam jej nech... pak jen vzájemně doladíš bubny mezi sebou na rozumné intervaly tak, aby se ladění každého nevychýlilo z toho hratelného pásu zvukového spektra!

Pokud se ale nepletu, tak zatím cvičíš na levný sadě elektrických bubnů, kde stejně nemáš co ladit..... zatímco cvičit je stále co!
nejen u tebe, ale u nás všech :wink:
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

ešte upresnim , že ladičky sa nevyrabaju podla tónu preto, že je na analýzu moc krátky ... hypoteza moja

Túto otázku ohladom typu tónov som položil , práve kôli tomu ( napisal som to na začiatku) , že chcem skúsiť použiť bassgitarové sample na pady a tým si vytvoriť hraním na elektricke bicie basový podklad !
v rámci obecného dodržania Tónu pre pad (bubínek) ktorý mu prislúcha. C , Cis , D , Dis, E, F, Fis, G, Gis, Ais, H, C , to je 12 tónov pre 12 padov
mám snare Pearl export series a možno ak nepredám svoj dom a nerestahujem sa do bytu si kúpim aj celu sadu. Lacné elektricke bicie som kupil preto aby som zistil či má zmysel ( vzhladom na moje schonosti vs. Vek) investovať do celej supravy . :roll: baví ma to , tak snad i Ano !
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

jazzym píše:ešte upresnim , že ladičky sa nevyrabaju podla tónu preto, že je na analýzu moc krátky ... hypoteza moja......
.......aby som zistil či má zmysel ( vzhladom na moje schonosti vs. Vek) investovať do celej supravy . :roll: baví ma to , tak snad i Ano !
Myslím že to není dobrá hypotéza.....

S tou poslední větou souhlas, tak je to správné!! :wink:

Jinak přiřadit si k padům zvuky basy, aby sis udělal podklad, to je jistě zajímavé a samozřejmě se dá. Nicméně tady si to celé nazval SPRÁVNÁ VÝŠKA TÓNU a to je jako téma docela blbost. Správná výška tónu obecně u bubnu prostě neexistuje.
Zatímco padům můžeš přiřadit cokoliv, třeba skřípání dveří nebo kvákání žab :))
jazzym
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od jazzym »

Monikad píše: Nicméně tady si to celé nazval SPRÁVNÁ VÝŠKA TÓNU a to je jako téma docela blbost. Správná výška tónu obecně u bubnu prostě neexistuje.
tady sem to nenazval já ,
využil som tuto temu na položenie mojej otázky a zdá sa mi, že správne. Výška tónu , znamená jeho umiestnenie v škále stupnic a oktav , každá frekvencia má svoje miesto v spektre farebnosti zvuku . A keď to nieje tón vybraný ako harmonický , tak mi prepáčte bubenici , je to tón ktorý neni vybraný pre hudbu , .. kedže ako sme sa zhodli , tie frekvencie na analyzovanie sú prehlušené charakterom zvuku , kovovým dreveným , blanovým a je krátky (mimočinelov), daju sa považovať tieto "pazvuky" za hudobne prospešné . Nástroj sa stáva perkusní - efektový nie harmonický , . Sú skladby kde sa využíva aj harmonickosť bicej zostavy --niekedy i v rocku !! .... kto si bubny naladi do tónu ..je to jeho plus
ps. tu končím nechci zbudit obecnou nevúli bubeníkú :roll:

ako gitarista som sa učil u I.Jančára , gitaristu , skladatela , spoluhráča v meditation Jazz Trio s bubenikom Jozef "dodo" Šošoka a svetovo uznavaným saxofonistom Lubomirom Tamaškovičom. http://www.hc.sk/src/osobnost.php?lg=sk ... 355#to2355
na jednej hodine sme sa venovali aj zápisu bicích do not , len si to už presne nepamatam :roll: beriem to ale ako fakt už dlhe roky , že bubny maju aj svoje tóny.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Notový zápis bicího partu je běžnou záležitostí, ale není to jako zápis melodických nástrojů za houslovým klíčem. :wink:
Zápis rytmického nástroje (a tím bicí souprava pochopitelně je) se praktikuje spíše tak, že každé lince nebo mezeře, je přiřazen jeden konkrétní buben (činel, nebo jiný bicí nástroj) a to bez ohledu na jeho skutečnou frekvenci! Zápis pak probíhá pouze na základě uložení jednotlivých úderů v čase, tedy to s klasickým harmonickým zápisem not má společné jen zobrazování různě dlouhých not a jejich členění do taktů!

nevím jestli to píšu dostečně pochopitelně, nejsem nijak hudebně vzdělaná a navíc notový zápis tak nějak ovládám, ale využívám jej opravdu zřídka. Spíše jen při cvičen nějakých etud :wink:
maarty.88

Příspěvek od maarty.88 »

...teda...prakticky poprvé pročítám tohle fórum víc detailně a upřímně mě těší, kolik bubenických květinek se tady aktivně zapojuje do diskuzí a rozdává rady "zprava-doleva"! :D Už od dob ZUŠ mě provázejí melodie skupiny Carpenters (kluk a holka - sourozenci) a ta holka zpívá a hraje na bicí. Nevim, jestli to někdo vnímáte, nebo jsem jen já moc magor, ale zkrátka ten ženský element v rytmice (ať u bicích, nebo třeba i u Dj-holek) mi přijde dost znatelnej a z toho rytmu je cítit takovej....balzám na duši i pro uši :-) No prostěée..."mmlask" 8)
necibici
Moderátor

Příspěvek od necibici »

Souhlsim s tebou, ale člověk si na ten ženskej prvek(obzvlášť když je dominantní) musí zvyknout a já kvůli tomu přestal s jednou kapelou, kde zpívala a hrála na basu taky jedna.. :wink:
Chtěl jsem to přesunout, bo se to k tomuhle téma nehodí, ale nakonec mě nenapadlo kam..?
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“