hlasitost vokálů

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
mikecore

hlasitost vokálů

Příspěvek od mikecore »

čáu...nahrávám vokály v adobe audition a chtěl bych se zeptat jestli nevíte o nějaké funkci v programu nebo pluginu, který by mi zpracoval hlasitost na stopě tak aby celá stopa mněla stejnou hlasitost?? Stane se ,že sem tam zařvu do mikrofonu hlasitěji takže hlasitost vokálů je kolísavá. Díky
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Re: hlasitost vokálů

Příspěvek od pupack »

to je obecně to, k čemu se používá kompresor. Pohledej, chce to pochopit princip jeho fungování a pak Ti může pomoct. http://www.music-production.cz/audio-kompresor/
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
mikecore

Příspěvek od mikecore »

Díky moc.. dlouho jsem nevěděl k čemu se kompresor používá tak to konečně vím :lol:
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ze začátku zkus použít VST compressor, který má přednastavené nějaké presety pro vokály (např. free VST Classic Compressor od Kjaerhus Audio), aby ses měl při nastavování parametrů čeho chytit. Ono správně nastavit kompresor není totiž pro zelenáče žádná p***l :).
mikecore

Příspěvek od mikecore »

přímo tenhle kompresor jsem dneska ráno stahoval... no hraju si s tím jak blázen ,ale že by se dostavil nějaký výsledek se říct nedá :lol: je mi jasný no,že to nebude jen tak když jsem s kompresorem nikdy nedělal
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

no, pokuď jsou výkyvy větší, tak bych před kompresí ještě pořešil tu "hlasitost" i fyzicky. ve smyslu jestli je sloka či některé pasáže o dost níž než refren či jiné pasáže, tak si to říznout a přidat na té nižší pasáži klasicky volume/level a nebo na té vyšší ubrat. (a nebo to nabrat znovu a pořádněji)

tady je to relativně dobře znázorněno byť na baskytaře, ale principialně k pochopení by to mohlo stačit http://www.youtube.com/watch?v=cU5h44na_9M

protože když to je jeden track kde jsou veliké rozdíly v síle signálu, tak těžko určíš treshold kdy má kompresor zabírat, výsledkem by mohl být to, že ti kompresor začne pracovat až u refrenu a u slok se signálu ani nedotkne, jelikož je ten signál ještě pod tresholdem. A nebo to naopak kvůli tižším pasážím přeženeš a ty hlasitější budou překompresované.
Kompresí máš pak spíš upravit dynamiku obecně, kdy lidský hlas je hodně dynamický nástroj a je potřeba ho trošku zkrotit, aby nezapadla určité pasáže a hlas se uhladil. Řešit s ním vyloženě volume skoky, tak k tomu určený není. Čili nejdřív trošku předpřipravit a mít i dobrý náběr, dobře stanovený gain a dobrou práci u mikrofonu (oddalování, přibližování při zpěvu atd atd)

Ale to je právě dost obsháhlý topic co se komprese, gainu a práce s mikrofonem týká a nerad bych zobecňoval pač bych mohl rozčilit Pavliiho :P :D
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:lol: začínám vážně přemýšlet o směru, kterým se moje kariéra na tomhle fóru zjevně ubírá. Ale ono to nějak dopadne.
Zatím souhlas se vším a jen bych podotknul, že pro malinko rychlejší pochopení principů práce kompresoru by mohlo být užitečnější pracovat s kompresorem, jež zobrazuje svůj režim graficky - velice hezky se na to hodí například relativně nedávno uvolněný kompresor Red Phatt Pro (součást balíku JB plugins - fakt dobrá záležitost.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
mikecore

Příspěvek od mikecore »

díky díky 8)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

pavlii píše:JB plugins - fakt dobrá záležitost
Super, ty jsem doposud nezaregistroval a po zběžném rychlém vyzkoušení zatím vypadají dost jedle.
Dík pavlii :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“