Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od Abu »

Jak uz psali chlapci - asi bych udelal jinak ten bypass tone stacku, urcite bych vyhodil ten 470k odpor.
Potom bych se trochu bal toho spianani v katode. Pokud by si spinal jen ten kondik (nejlepe osetreny nejakym 100k odporem na stejny potencial jako katoda), tak by to bylo vpohode, ale tim ze pripojujes zaroven odpor a tim vyrazne menis pracovni bod lampy, tak to bude urcite slyset.

Ohledne relatek - pouzil jsem nekolikrat ty z GESu co uvadel Stanley, akorat na vyssi napeti, a fungujou bezproblemove (2x jako true bypass zabudovany primo do efektovejch krabicek ktery puvodne zraly signal a jednou jako "solo/rhytm volume" krabicka do efektovy smycky lampace ovladana nadalku z footsw.) Pokud se vsechny tri kontakty prepinace udrzujou na stejnym potencialu (v praxi vetsinou pripojeni vhodne velkych odporu na zem), tak to temer vubec nelupe. Rozhodne mene nez nektere true bypass efekty s mechanickym spinacem a ramusu kapely to stejne neni poznat.
Hraju výhradně na šrot.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Do toho bypassu určitě patří kondenzátor, díky. Ten odpor 470k musí být někde v sérii s tonestackem tak, aby mi utlumil hlasitost zkresleného kanálu vůči čistému, ještě nevím, jak velký ten odpor bude muset být, abych dosáhl přiměřeného poměru hlasitosti čistého a zkresleného kanálu, ale nevím jak jinak to udělat. Ještě mě napadlo před ty mastery vložit odporový dělič (překresleno v příloze) ale nezdá se mi to, že tam bude vedle sebe do země malý odpor (třeba těch 22k) a poty 1M, i při čistém kanálu.

Ten optočlen mezi druhou a třetí triodou bude připínat docela velký odpor 100k nebo více (musím to ještě vyexperimentovat), takže tolik vytížený nebude. Chci aby pro čistý kanál trochu snížil úroveň signálu pro třetí triodu, abych nemusel potenciometr clean dusit těsně nad nulou.

K té druhé katodě: To s tím 100k odporem je dobrá kulišárna, určitě to tak udělám. To, že připínání toho odporu bude dělat bordel mě nenapadlo. Vyzkouším a pak poreferuju.

S H11F1 žádné velké zkušenosti nemám, zatím s nima jenom zkouším různá zapojení. Zvuk nijak slyšitelně neovlivňujou. Odešel mi jenom jeden, když jsem ho napájel 5V místo žádaných 1,3V, jinak drží. Když jsem měl špatně vyfiltrované jeho napájení, tak přidával do zvuku brum, protože se stíhal zhasínat a zvyšovat odpor. Lupání trochu slyšet je ale žádná katastrofa. Mám ho zapojený přímo v signálové cestě mezi první a druhou triodou a když vytočím amp úplně na max a stáhnu volume na kytaře, tak je lupání trochu slyšet, ale žádný velký kravál. Když hraju, tak o lupání ani nevím. Koupím si to relé a zkusím to porovnat.

Abu, jak velké odpory používáš pro udržení stejného potenciálu? 1M asi stačit nebude ne?
Přílohy
jcm800 úpravy 2.pdf
(20.55 KiB) Staženo 129 x
neotronic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neotronic »

ten odpor muzes dat jen tak pred potenciometr - odpor napr. 470K potenciometr 1M ti vytvori delic sam od sebe.

odpovim, za Abua, snad mu to nebude vadit:
ja pouzivam odpory podstatne vetsi, nez je vystupni impedance predchoziho stupne - abych to nezatizil. Vetsinou s 2m2 neudelas chybu.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Ty "potencialove" odpory vetsinou staci 1M, zalezi co je pred nima a za nima. Kdyz tam je kvalitni kondik s malym svodem, tak 1M bude ok, kdyz tam je nejakej elyt, tak to bude chtit asi mensi. Jinak se snazim davat co nejvetsi, aby to neovlivnilo signal a nepouzivat elyty v signalove ceste (maximalne tak svitek 1u).

Urcite bych dal odpor do zeme za ten 22n kondik co bypasuje tone stack, tam by to 1M mohlo byt ok.
A ten delic se 470k je podle me takhle daleko lepsi, myslim ze ten odpor do zeme bude klidne i vetsi nez 22k. Spis bych se snazil aby ten odpor do zeme byl treba kolem 220k a kdyby to malo tlumilo, tak zvetsit tech 470k na 1M....
A pak si spocitej delici kmitocet pro ten 22n kondik v bypassu tonestacku, obavam se ze ho bude potreba zvetsit, jinak bude clean bez basu. Nebo to cele (odpory 470 i 22) odpojovat dalsim optoclenem, to by bylo asi nejcistsi, nebude ti ten tonestack nijak ovlivnovat cisty kanal.

EDIT - Neotronic, jojo presne tak.
Hraju výhradně na šrot.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Dneska jsem koupil to relé, na které odkazoval Stanley a zapojil ho hned za první vazební kondenzátor, jako předtím ten optočlen:
simiruz píše: Mám ho zapojený přímo v signálové cestě mezi první a druhou triodou a když vytočím amp úplně na max a stáhnu volume na kytaře, tak je lupání trochu slyšet, ale žádný velký kravál. Když hraju, tak o lupání ani nevím.
s optočlenem bylo lupání z repráku zhruba stejně hlasité jako mechanické cvakání nožního přepínače na zemi, takže zanedbatelné. Relátko už lupe docela nahlas, ale když stáhnu master na půlku je lupání stejné jako předtím u optočlenu na max. Master za půlkou asi moc často nebude, takže to zatím vypadá, že za optočleny nemá smysl utrácet, uvidíme, jak se to bude chovat v jiných pozicích.
Napájím to přes stabilizátor na 5V. Zvětšování filtračních kondenzátorů před a za stabilizátorem, ani přidání potenciálových odporů nemělo v tomhle případě na hlasitost lupání vliv.
Abu píše: A pak si spocitej delici kmitocet pro ten 22n kondik v bypassu tonestacku, obavam se ze ho bude potreba zvetsit, jinak bude clean bez basu.
Hned za masterem mám pak zase kond 22n (je to i v orig schématu jcm800), takže když už tak zvětším oba, vyzkouším, ..aby pak nebyl zkreslený uprděný.
neotronic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neotronic »

a mas paralelne k civkam tech relatek pripojeny diody?
simiruz

Příspěvek od simiruz »

neměl jsem, přidal jsem, ale na lupance žádný vliv
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

diody se tam nedávaj aby zabránily lupancům ale kuli tomu že ty když tý cívce v relátku utneš napájení tak se z ní uvolní napěťová špička a když to spínáš třeba tranzistorem tak ho můžeš zničit . ta dioda tu špičku zkratuje . jen ktěm optočlenům v obou zesilovačích mam tůty a http://www.musikding.de/Switches/Photoc ... ::570.html a naprosto vpohodě . jen teda ta cena ....
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
neotronic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neotronic »

ja vim, jenze kdyz nemas tip top layout (a ani to ti nemusi pomoct kdyz mas blbej den), tak ta velka spicka muze bejt slyset pres parazitni kapacity. aspon tak si vysvetluju jev, kterej sem pozoroval, kdyz jsem poprvy delal s relatky
simiruz

Příspěvek od simiruz »

core88 píše:diody se tam nedávaj aby zabránily lupancům ale kuli tomu že ty když tý cívce v relátku utneš napájení tak se z ní uvolní napěťová špička a když to spínáš třeba tranzistorem tak ho můžeš zničit . ta dioda tu špičku zkratuje . jen ktěm optočlenům v obou zesilovačích mam tůty a http://www.musikding.de/Switches/Photoc ... ::570.html a naprosto vpohodě . jen teda ta cena ....
spínám to natvrdo z nožního přepínače, jaký přínos by měl ten tranzistor? Ale myslím že to pro mě bude zbytečná komplikace, to lupání je v normě.
VTL5C1: Vím o nich, viděl jsem je na tvých fotkách, ale já bych jich potřeboval 8-9, to je dohromady litr. Za relátka dám kilo...
neotronic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od neotronic »

Ty tranzistory se tam pouzivaj proto, ze k plnemu otevreni tranzistoru ti staci podstatne mensi proud nez kolik ti potece samotnou civkou spinanyho relatka(a ze ono se to umi nascitat). Takze pak k prepinacum/footswitchi tahnes drat, ze kteryho ti poleze minimalni ruseni a nemusis se moc starat kudy kam de, a samotny pousteni proudu do relatka spinas tim tranzistorem. Navic se hodi, ze na to muzes navesit ruzny ledky a tak...

EDIT: taky se to hodi kdyz chces ridit ty relatka necim, co jim ten potrebnej proud neumi poskytnout
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

konečně jsem se dokopal k tomu proměřit to trafo a asi je v pořádku díky bohu, na primár jsem dal 9,5V na sec mi vyšlo 0,28V 4Ohm; 0,4V 8Ohm; 0,56V 16Ohm. Počítal jsem to a vyšlo mi to plus mínus stejně. Takže jdu hledat dál ;)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

sláva tobě, nemáš stejnou chybu jako měl blizzard vedle v "Předělávka fender frontman 15G" :?:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

a kterou přesněji? Čet jsem to a měl tam toho víc, ale ta poslední s tím spojeným pinem 3 a 4 u El84 to tam mám taky ale já nemám simetrický žhavení, jestli to na to má nějakej vliv
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

v tom případě by tohle mělo bejt v pořádku
St.Anley Tube Amps
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

tak já nevim, odpojil jsem predzesilovac dal jsem signal na pin2 EL84 a ticho, kontroloval jsem ten konec asi 6x a nic jsem tam nenašel, všechno jsem proměřil propípal a nic jsem nenašel
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

v tom případě asi budeš muset najít někoho kdo se ti na to podívá
St.Anley Tube Amps
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

víte co je divný? když to zapojim normálně tak to hraje, potichu zkreslený jako svině ale hraje, ale když dám signál na ten pin2 u El84 tak je ticho
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

úplné ticho?
a už jsi změřil napětí na důležitých pinech té koncové elektronky? na anodě, katodě, mřížce G2 a G1? z čeho pouštíš signál a máš ho připojený mezi zemí a tou mřížkou G1?

tak nějak mě to přestává bavit, je to pořád stejné, pořád tu píšeme ty samé věci, ale pořád to nikomu nefunguje... :?
St.Anley Tube Amps
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

jo ta napětí už jsem sem někdy psal signál pouštím z MP3 1kHz jak jsi mi radil a připojený to mám přesně jak píšeš. Mě už to taky s**e furt se na něco ptát furt se v tom hrabat, ale tak co mám dělat přece to teď nevyhodim. I když už jsem párkrát měl nutkání to vzít a hodit z okna :D
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“