Napájení komba z elektrocentrály
Pravidla fóra
-
karelretik
Napájení komba z elektrocentrály
Ahoj, prosím na chatě jsem bez elektřiny a napadlo mne pořídit si na hraní elekrocentrálu-takovou tu za 3-4000 v OBI. Jsou nějaká specifika na které si dát pozor? Někde jsem četl na netu, že nedává stálé napětí a tím bych o kombo mohl přijít. Stačí pro toto použít nějakou jezevčíkovou přepěťovou ochranu např.? Na co si dát pozor? Používáte to někdo?Díky
- Jens Ludwig
- Odborník
Re: elektrocentrála vs. kombo
budeš potřebovat hodně silný kombo neboť tyhle centrály maj tendenci hodně křičet, když jsou zapnutý
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
V létě jezdím často na freetekno a to se většinou hraje někde na poli právě přes elektrocentrálu. Nevím teda, jestli tam kluci mají nějaký stabilizátor (ničeho jsem si nevšiml), ale občas na takové akci i hrajeme a žádný problém v tom nebyl.
Hraju na kytary a mašinky
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pořiď si k tomu nějakou UPS, která ti v případě občasného nekvalitního výstupu z elektrocentrály provede přepnutí na napájení z baterie - ovšem prakticky to vyzkoušeno nemám.
K počítači doma používám toto, tak když nebudeš na chatě, alespoň použiješ k PC
.
Jaké máš kombo - příkon?
K počítači doma používám toto, tak když nebudeš na chatě, alespoň použiješ k PC
Jaké máš kombo - příkon?
-
karelretik
Re: Napájení komba z elektrocentrály
kombi má 300W ale i kamarádi nějaká mají...tak počítám celkem tak 700W....ta Ups mě taky napadla....ale nevím co na to ta baterka....myslel jsem jestli není lepší ta prepetova ochrana...je to levnější, bez baterky...ale nevím jestli je to na toto vhodné...díky
Elektrocentrála by měla mít AVR (Automatic Voltage Regulator) a nemusíš mít obavy o pod/přepětí.
Dále doporučuji dvojnásobný výkon centrály oproti předpokládanému odběru.
Osobně bych se podíval třeba po této - http://www.elektrocentrum-dvoracek.cz/9 ... =1&fev=342
Bohužel jsem u ní nenašel její hlučnost. Ale i tak bych asi moc nevěřil údajům výrobce o hlučnosti (je většinou udávaná 98 dB). Určitě jí ale nebudeš mít v pokojíčku
a tak bych to moc neřešil. Jen s ohledem na sousedy. Firma Honda vyrábí odhlučněné (79 dB).
Dalším kritériem bude asi krytí.
Ono IP 23 není nic moc (ochrana proti tělesům >12mm, chráněno proti dešti pod úhlem 60°). Takže určitě pod nějaký přístřešek a pozor na přístup vzduchu kvůli chlazení a odvodu spalin.
Osobně bych kvůli kombu nekupoval elektrocentrálu. Ale to je můj názor a je to o prefencích. Pokud nemáš na chatě elektřinu a koupíš centrálu, tak se třeba začneš rozmazlovat a budeš na to připojovat PC, rychlovarnou konvici, TV, nějakou tu lampičku...
A pak zjistíš, že hobbycentrála ti nestačí (výkonem, nevyhlazenou sinusovkou...) a budeš si rvát vlasy.
V práci používáme Hondy, ale to je pro tvoje potřeby asi zbytečně drahý luxus, i když...
EDIT: Ještě doplním odkaz na zajímavý článek - http://hobby.idnes.cz/koupe-elektrocent ... -domov_mce
Dále doporučuji dvojnásobný výkon centrály oproti předpokládanému odběru.
Osobně bych se podíval třeba po této - http://www.elektrocentrum-dvoracek.cz/9 ... =1&fev=342
Bohužel jsem u ní nenašel její hlučnost. Ale i tak bych asi moc nevěřil údajům výrobce o hlučnosti (je většinou udávaná 98 dB). Určitě jí ale nebudeš mít v pokojíčku
Dalším kritériem bude asi krytí.
Ono IP 23 není nic moc (ochrana proti tělesům >12mm, chráněno proti dešti pod úhlem 60°). Takže určitě pod nějaký přístřešek a pozor na přístup vzduchu kvůli chlazení a odvodu spalin.
Osobně bych kvůli kombu nekupoval elektrocentrálu. Ale to je můj názor a je to o prefencích. Pokud nemáš na chatě elektřinu a koupíš centrálu, tak se třeba začneš rozmazlovat a budeš na to připojovat PC, rychlovarnou konvici, TV, nějakou tu lampičku...
V práci používáme Hondy, ale to je pro tvoje potřeby asi zbytečně drahý luxus, i když...
EDIT: Ještě doplním odkaz na zajímavý článek - http://hobby.idnes.cz/koupe-elektrocent ... -domov_mce
Off-line UPS je pro tyhle účely zcela na nic, a UPSka, která by tohle řešila, bude dražší než centrála.Hendrek píše:Pořiď si k tomu nějakou UPS, která ti v případě občasného nekvalitního výstupu z elektrocentrály provede přepnutí na napájení z baterie - ovšem prakticky to vyzkoušeno nemám.
K počítači doma používám toto, tak když nebudeš na chatě, alespoň použiješ k PC.
Jaké máš kombo - příkon?
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
-
karelretik
zkusil jsem i tady....
http://www.zive.cz/Poradna/sc-20/defaul ... 62#2469830
ale nějak z toho nejsem moudrej....do prcic, že jsem hledal vůbec nějaký info...takhle jsem hrál na hobby centrálu a byl klid...pak jsem zjistil, že ta moje centrála nemá AWR a už se mi to připojovat nechce...
ale nějak z toho nejsem moudrej....do prcic, že jsem hledal vůbec nějaký info...takhle jsem hrál na hobby centrálu a byl klid...pak jsem zjistil, že ta moje centrála nemá AWR a už se mi to připojovat nechce...
Je to napsáno dobře:karelretik píše:zkusil jsem i tady....
" Vyhovující regulaci mají agregáty Honda (značka asi není podstatná) tak od 20000,-"
"Přesto za agregátem by měla být online UPS. Nesmí být offline, nevyhoví line-interaktiv, pouze online."
Takže máš 2 možnosti:
1) vzít 30kKč a koupit solidní centrálu + online UPS
2) hrát na hoby centrálu, akceptovat případné rušení a brumy, a riskovat poškození aparátu.
Jestli máš kombo za 5.000,- tak není co řešit - navíc může být i případně opravitelné.
-
karelretik
další šílený nápad...co použít tu mojí centrálu,na ní připojit nabíječku na baterky,na ní autobaterii a na ní měnič napětí 12/230V .cca 500W stojí asi 1500.-. Není tohle nějaké řešení?
- Jens Ludwig
- Odborník
spočítej si proudy...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
-
karelretik
jak? a proč?
Nabíječky na 50A asi nejsou.karelretik píše:jak? a proč?
Krom toho, že to je celé blbost!
Já jsem si všim, že problém s levnýma centrálama mají moderní mašinky s digitálníma střevama a spínanejma zdrojema.
Například dB Flexys mění hlasitost, někdy zmlkne zcela, naproti tomu, na stejné akci a na stejném napájení ART310A (původní verze s analogovým zesilovačem a lineárním zdrojem), jely naprosto normálně.
Stejně tak koncáky - GX5, RMX2450 bez problémů, Crown iTECH se nedal použít.
Mixy beru na takovéto akce analogy GL2200, SL2442FX, Soudcraft Live4, Yamaha MG - to vše fungovalo korektně. I když ten Live4 má nově spínaný zdroj, ale nijak se to neprojevuje.
Ono nějaké kolísání je i v běžné síti - nedávno jsem zvučil kapelu v kultůraku, připojení bylo k dispozici jenom 230V a v klidu bylo napětí na svorkách 237V - při hlasitém zpěvu a "střelbě" kopáku to lítalo až na 206V.
A to nemluvím o letních akcích na loukách, kdy si maníci přitáhnou 70m přívod, sice 400V, ale drátkama 1,5 - to je pak k uzoufání.
Když se člověk ohradí, že je to tak pro sekačku, tak se urazí, že na to jel Franta celej den bez problému a blbec jsem já.
U levných centrál bych se spíš obával napěťových špiček
Například dB Flexys mění hlasitost, někdy zmlkne zcela, naproti tomu, na stejné akci a na stejném napájení ART310A (původní verze s analogovým zesilovačem a lineárním zdrojem), jely naprosto normálně.
Stejně tak koncáky - GX5, RMX2450 bez problémů, Crown iTECH se nedal použít.
Mixy beru na takovéto akce analogy GL2200, SL2442FX, Soudcraft Live4, Yamaha MG - to vše fungovalo korektně. I když ten Live4 má nově spínaný zdroj, ale nijak se to neprojevuje.
Ono nějaké kolísání je i v běžné síti - nedávno jsem zvučil kapelu v kultůraku, připojení bylo k dispozici jenom 230V a v klidu bylo napětí na svorkách 237V - při hlasitém zpěvu a "střelbě" kopáku to lítalo až na 206V.
A to nemluvím o letních akcích na loukách, kdy si maníci přitáhnou 70m přívod, sice 400V, ale drátkama 1,5 - to je pak k uzoufání.
Když se člověk ohradí, že je to tak pro sekačku, tak se urazí, že na to jel Franta celej den bez problému a blbec jsem já.
U levných centrál bych se spíš obával napěťových špiček
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva