Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
pepek
Bandzone: www.bandzone.cz/ametist

Re: Zapojení reproduktorů a boxů

Příspěvek od pepek »

jj..šlo mi jen o to,abych,pokud budu toto nastavení přepínat,nějak nezničil apec:_)
blind boy of Alabama

Příspěvek od blind boy of Alabama »

Nezlobte se, nečetl jsem to, tudíž se asi ptám jako každý druhý.
Mám Mesu Studio 22 - 2 výstupy (8 a 4 ohmy). Repro zapojené do 8 ohmů.
Chtěl jsem si pořídit 1x12 box. Když by měl 8 ohmů a já k němu paralelně připojil ten vnitřní reproduktor, tak bych to s těmi výslednými 4 ohmy mohl píchnout do toho 4 ohmového vstupu, ne? No... po tom málu, co jsem si přečetl, si říkám, že asi ne.. Tak jinak. Dá se zaonačit abych k tomu mohl přpojit 1x12 box? (aby hrála obě repra)
Poděkuju :wink:
http://www.mesaboogie.com/manuals/Studio_22_manual.pdf
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Zdravím. Já jenom pro jistotu, jestli to všechno správně chápu. Jestliže mám 70W kombo, které má 8Ω výstup pro externí box, a k tomuto výstupu zapojím např. do série vestavěný 8Ω reproduktor s 8Ω boxem a k těm ještě paralelně 16Ω zátěžný odpor, tzn. (8Ω + 8Ω) || 16Ω, výsledný odpor bude opět 8Ω a vše by mělo bez problému fungovat, je to tak? Poleze pak jak z vestavěného repra, tak i z boxu 70W? Díky.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

70 W z toho poleze celkem, výkone se ti nemůže z ničeho nic zdvojnásobit na 2x 70 W.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Dobře, díky za rychlou odpověď. Jinak v tom případě mám teda ještě jeden drobný dotaz. Jak se zvukově projeví stejný výkon, více repráků?
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Tak bude ti to hrát z "větší plochy", méně směrově.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hatrson

Příspěvek od hatrson »

Tak jo, tak už v tom mám jasněji, díky moc za rady ;)
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

A co ten 16 ohm odpor?
Jestli ono to nebude nahodou tak, ze polovina vykonu se zcela jalove spali na tom odporu a do tech repraku pujde jen ta druha polovina.... :wink:
Hraju výhradně na šrot.
hatrson

Příspěvek od hatrson »

To je taky pravda. Původně jsem právě myslel, že jde do každýho reproduktoru těch 70W, takže jsem odpor neviděl jako problém. Nicméně byl tam, jenom aby byla výsledná impedance právě těch 8 ohmů. Místo něho samozřejmě mohl být reprák(y), box(y)...
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jojo, fyzika ....
(stredoskolska) 8)
Hraju výhradně na šrot.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

blind boy of Alabama píše:Nezlobte se, nečetl jsem to, tudíž se asi ptám jako každý druhý.
Mám Mesu Studio 22 - 2 výstupy (8 a 4 ohmy). Repro zapojené do 8 ohmů.
Chtěl jsem si pořídit 1x12 box. Když by měl 8 ohmů a já k němu paralelně připojil ten vnitřní reproduktor, tak bych to s těmi výslednými 4 ohmy mohl píchnout do toho 4 ohmového vstupu, ne? No... po tom málu, co jsem si přečetl, si říkám, že asi ne.. Tak jinak. Dá se zaonačit abych k tomu mohl přpojit 1x12 box? (aby hrála obě repra)
Poděkuju :wink:
http://www.mesaboogie.com/manuals/Studio_22_manual.pdf
Odpověď viz v prvních dvou řádcích v úvodním příspěvku. Jistě sám uznáš, že kdybys dříve četl než psal, tak alespoň v tomto případě by tě to vyšlo časově lépe.
quick2

Příspěvek od quick2 »

Zdravím ... Chci se zeptat na konkrétní případ, protože jsem tady z některých rad dost jalovej.
Mám v boxu 4x12 osmi ohmový repráky, každý s výkonem 62,5W, ale jsou to šity a chci do toho dát G12K100, taky 8 ohmů, ale výkon 100W jeden s tím, že bych zatím vyměnil jen dva. Tzn. měl bych tam 2x 62,5W a 2x 100W - všechny jsou 8 ohmů. Jde to, aby hrály všechny a neztrácely svůj výkon ?
Díky moc :lol:
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

u repra se neudává jeho výkon, ale maximální příkon kterej do něj můžeš pustit aby se nezničilo, výkon bedny je danej zesilovačem, pokud má třeba 50W zesilovač, připojíš box kterej má 60W nebo 500W, bude to pořád hrát stejně nahlas (pokud budou mít repra stejnou citlivost), pokud budeš mít všechny repra o stejné impedanci a zapojíš to serio-paralelně, rozdělí se výkon rovnoměrně na všechny repra, takže v případě 50W zesilovače 12,5W na jedno repro, jen bych dodal že maximální možný výkon který můžeš dodat do bedny je 4 násobek příkonu nejslabšího repra - v tvém případě 4x62,5=250W
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
quick2

Příspěvek od quick2 »

Díky moc, tohle mi fakt pomohlo. Ještě bych se rád zeptal, kolikrát větší výkon má tedy být výkon bedny oproti hlavě. Mám pocit, že jsem kdysi někde četl, že je to alespoň 2:1, Proč ne míň bych chápal, ale co to udělá, když bych teoreticky měl 15W hlavu a k tomu připojil kilowatovej box ?
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Teoreticky nic, problém je v tom, že repráky mohou mít sweet spot (nejlepší zvuk) například když je nakrmíš polovinou co snesou (nebo jiný zlomek). Takže pokud k 15 wattové hlavě připojíš 320W bednu, tak to zkrátka nemusí hrát tak pěkně, jako by hrál třicetiwattový reprák
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Vít Pavelka

Příspěvek od Vít Pavelka »

Zdravim, mám jeden malej dotaz:
mám 4x12" reprobox se ser-par zapojením a výslednou impedancí 4 ohmy do kterého bych si chtěl přihodit hornu. Tak jestli mi někdo píchne jak jí přihodit do tohoto boxu, aby výsledná impedance zůstala na 4 ohmech, popř. na 8.
V4C4

Příspěvek od V4C4 »

Zdravim, mám takový dotaz ohledně repro+kombo. Mám tranzistorový 10w kombo , input impedance 1MOhm/47pF (to nevím co přesně znamená) a zajímalo by mě jestli to lze zapojit do 200w bedny 8ohm... předem Dík.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nejspíš ne. :) Input impedance s tím nemá nic společného, vzadu bys musel mít výstup pro externí box (což tahle kombíčka nemívají). A mimochodem, čeho bys tím chtěl docílit?
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
V4C4

Příspěvek od V4C4 »

Hele ničeho..jen mě to teoreticky zajímalo :D jetli tim nezničim bednu nebo kombo... čekám totiž až mě přijde hlava a bedna se tu válí nevyužitá.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Toho bych se nebál. Jestli tam nějaký výstup najdeš, tak to klidně zkus.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“