Jaký mic na zpěv/harmonika
Pravidla fóra
Jaký mic na zpěv/harmonika
Ahoj. Poraďte prosím, jaký mikrofon na live hraní s malou, poměrně nehlasitou kapelou. Jedná se zároveň o zpěv na mikrofon z blízka a časté použití foukací harmoniky jak z držáku, tak přímo harmonika/mikrofon "v ruce". Doteď jsme používali jakési kopie bety58a, a ty se nám už rozpadají. Díky za radu.
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaký mic na zpěv/harmonika
Pokud to dovoluje počet vstupů na mixu, rozpočet a tvoje pohodlí, koupil bych mikrofony dva. Jeden kvalitní na zpěv, třeba AKG D5, Sennheisera e845, nebo něco od Beyerů, podle toho, jak zpíváš, co zpíváš a který ti po vyzkoušení víc sedne.
Na foukačku pak přímo pro ni určený, žádný univerz. nástroják ti líp nevyjde. např. můžeš zkusit http://www.audiotek.cz/product-13188-audix-fireball-v .
Nebo ještě taková perla, kamarád si udělal mikrofon z telefonního sluchátka, podle návodu na youtube, možná ho najdu. Jde o to, že foukačka je taková špinavá a zachroptěná už sama ze své podstaty a ten "škaredý" zvuk telefonního sluchátka ten efekt zvětší. Pak má na poslech jaksi lepší "vintage" zvuk.
Na foukačku pak přímo pro ni určený, žádný univerz. nástroják ti líp nevyjde. např. můžeš zkusit http://www.audiotek.cz/product-13188-audix-fireball-v .
Nebo ještě taková perla, kamarád si udělal mikrofon z telefonního sluchátka, podle návodu na youtube, možná ho najdu. Jde o to, že foukačka je taková špinavá a zachroptěná už sama ze své podstaty a ten "škaredý" zvuk telefonního sluchátka ten efekt zvětší. Pak má na poslech jaksi lepší "vintage" zvuk.
Díky za rychlou reakci! Jsem to v úvodním dotazu nepřesně popsal, tak upřesním. Situace se má tak, že většinu produkce se doprovázím v sedě na strunný nástroj, harmoniku mám v držáku na krku a když to zjednodušíme tak buď hraju na harmoniku nebo zpívám +hraju rukama. Je pravda, že někdy hraju pouze harmoniku v ruce jak jsem psal prve, ale minimálně, tak na to bych se nesoustředil. Rozpočet i mix by dva mikrofony dovolil, což o to, ale v praxi právě nevím (už takhle mám práci si uhlídat mikrofon jeden). Tak jsem si říkal, že když se rýsuje nový mikrofon, mohlo by se v rámci možností zohlednit, že bude použitý na oboje. Což je teda kompromisní řešení, ale nejedná se o práci ve studiu, je to pouze na live. [Jako příklad jsem viděl použití shure beta 57a na zpěv a občas harmoniku (konkrétně u kollerbandu...)]. Ještě poznámka - zvučíme se většinou sami do malého PA, občas jsou ale i vetší akce, kde by měl mic taky obstát, abychom nemuseli používat erární kusy...
Půjč si a vyzkoušej.
2 mikráky pro jednu hubu je myslím blbost. Půjč si něde originál Betu a vyzkoušej. Já myslím, že bude v pohodě i na foukačku.
2 mikráky pro jednu hubu je myslím blbost. Půjč si něde originál Betu a vyzkoušej. Já myslím, že bude v pohodě i na foukačku.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Ne, není to blbost pro použití, které jsem myslel, protože původní dotaz byl nepřesně položený. Mnohokrát jsem viděl a párkrát i dělal, folkové kapely, jak mají spešl mikrofon na foukačku, přímo do ruky. Ale byť by byl jediný detail, který by vadil, už je lepší jeden a kvalitní.shoooter píše:Půjč si a vyzkoušej.
Na Betu se podívej, vyzkoušej si ji, ale myslím, že pokud budeš pečlivě zkoušet víc typů a značek, určitě si ji nekoupíš. Jsem "neshurkař" a vidím to spíš, že ti "padne do ucha" nějaký zpěvový kondík, RODE M2, třeba by i nebylo špatné zkusit M3. Případně AKG D7 podle rozpočtu, s tím se taky pochlub.
Díky za názory. Je tedy pravda, že na AKG D7 jsem tak trochu myslel, ale na betu taky. No nezbývá nic jiného, než to vyzkoušet.
-----
Ještě by mě zajímalo, co si myslíte o tomhle: http://www.harplock.com ?
-----
Ještě by mě zajímalo, co si myslíte o tomhle: http://www.harplock.com ?
Tak já to pochopil asi správně z tohohle "časté použití foukací harmoniky jak z držáku ... "Letho píše:Ne, není to blbost pro použití, které jsem myslel, protože původní dotaz byl nepřesně položený. Mnohokrát jsem viděl a párkrát i dělal, folkové kapely, jak mají spešl mikrofon na foukačku, přímo do ruky.shoooter píše:Půjč si a vyzkoušej.
Každopádně Beta je "klasika" - ale psal jsem vyzkoušej - každý má jinou techniku zpěvu i hlas, plus ta foukačka ...
Já Betu na pódiu používám a jsem spokojenej.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Ale ne nadšenej, hm?shoooter píše: Já Betu na pódiu používám a jsem spokojenej.
Tak zatím jsem vyzkoušel origo betu58 - no hraje dobře, to jsem vlastně čekal. A bude na ní pasovat tohle: http://www.harplock.com ... Ale rád bych zkusil i to AKG....
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Popravdě, já bych se tam trochu bál toho magnetu a to z více důvodů, ale asi to v praxi nebude poznat.
Teď jsem na pár věcech odzkoušel Audix i5, mimochodem i na zpěv. Myslím, že by nebylo špatné vyzkoušet i ho.
Teď jsem na pár věcech odzkoušel Audix i5, mimochodem i na zpěv. Myslím, že by nebylo špatné vyzkoušet i ho.
pepeck píše:Tak zatím jsem vyzkoušel origo betu58 - no hraje dobře, to jsem vlastně čekal. A bude na ní pasovat tohle: http://www.harplock.com ... Ale rád bych zkusil i to AKG....
No mě se ten harplock hodně líbí, dobrý jednoduchý nápad, škoda že hraju na harmoniku a zpívám přes kondenzátorový mikrofon.
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
- Jens Ludwig
- Odborník
tak to by mohlo sedět i třeba na Beta87 a podobný mikrofony... myslím, že na 865/965 by to mělo sedět taky - maximálně by se tomu dofabrikoval větší otvor...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
K těm kondíkům - některé harmoniky hodně fučí + proximita = u některých modelů by mohl být problém s přefuky
- Jens Ludwig
- Odborník
to je pravda, ale co sem se koukal, tak ta harmonika neni uplně v ose mikráku - toho přefuku bych se tolik nebál - navíc (nejsem teda odborník přes harmoniku) myslím, že průchod harmonikou proud vzduchu poměrně zpomalí, nebo se pletu???
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
Myslel jsem to tak že by mi to k mikrofonu nešlo přimontovat, používám velkomembránový konďák (viz, můj avatar)Letho píše:K těm kondíkům - některé harmoniky hodně fučí + proximita = u některých modelů by mohl být problém s přefuky
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
-
Letho
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Není v ose, ale na přefuky je spousta mikro náchylná i mimo osu (aspoň podle mé zkušenosti, hlavně ty kondíky). Ten průchod vzduchu se opravdu zpomalí, ale závisí to jednak na typu a hlavně na stylu hry (viděl jsem muzikanty i záměrně "přefukovat" harmoniku - když ji přefoukneš hodně, tak i zbytek z toho, co průchod "pochytá" dokáže udělat binec.Jens Ludwig píše:to je pravda, ale co sem se koukal, tak ta harmonika neni uplně v ose mikráku - toho přefuku bych se tolik nebál - navíc (nejsem teda odborník přes harmoniku) myslím, že průchod harmonikou proud vzduchu poměrně zpomalí, nebo se pletu???
LTH