Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Tengli

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Tengli »

Když už jste u těch výztuh... Začínám stavět jakési ukulele(baryton) a chtěl bych si ponechat možnost natáhnout na něj kovové struny. Tudíž by to asi chtělo výztuhu. Menzuru zvažuji cca 50cm. Takže otázka: Je snadné dvoucestou výztuhu zkrátit nebo raději výztuhu zbastlit? Také moc nechápu jak ta dvoucestá funguje... :oops: Tož tak...

Nebo tam prostě vlepit pevnou výztuhu??? Jäkl nebo uhlíkový profil? Někde jsem tu četl,že lze jakýsi koupit v modelářských potřebách...
carver

Příspěvek od carver »

dvojcestnú výztuhu by nemal byť problém skrátiť a zavariť, ale neviem či to má význam u tak krátkeho krku. Podľa mňa by stačila pevná, napr. tá uhlíková.
To ukulele čo chceš stavať bude akustické, či elektrické? Pretože ak to bude akustický nástroj s lubovým telom a kovovými strunami namiesto nylonových, musíš rátať s tým, že ťah kovových strún je oveľa väčší ako nylonových a tomu musíš prispôsobiť aj rebrovanie rezonančnej dosky
AliRaine

Příspěvek od AliRaine »

Chtěl sem se ještě zeptat jestli nemáte radu jak vyrobit ten brusnej špalík s radiusem na hmatník. Dneska sem obešel všechny obchody kde by to mohli mit, ale nikde nic.
carver

Příspěvek od carver »

tu sa dajú objednať, poštovné je zdarma
http://guitarsandwoods.com/index.php?ro ... path=64_98
AliRaine

Příspěvek od AliRaine »

To je na mě moc drahý, ale jestli mi nezbyde jiná možnost
carver

Příspěvek od carver »

neviem či zoženieš lacnejšie, potom ozaj jedine spraviť si to sám. Podľa mňa tam má celkom prijateľné ceny a nemá problém poslať aj maličkosť za 5 eur
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kdybys měl každou takovouhle věc kupovat, tak tě ta stavba sakra draho. Tohle se dá lehce vyrobit, přes něco vhodnýho (dle požadovanýho radiusu) ohneš desku s nalepeným šmirglem a na tom pak vybrousíš špalík, kterým pak budeš brousit krk. Mrkni na tu fotku z odkazu, tam to mám ještě přidělaný na stole http://www.rajce.net/f495270434 To je asi nejjednodušší způsob. Přesnější to je za pomoci frézky a trochu složitějšího přípravku, takhle jsem si vyrobil 10´, 12´,14´,16´ špalky. V podstatě je to tohle http://www.zisoft.de/e-gitarren/hilfsvo ... adius.html, ale já jsem tím nefrézoval přímo hmatník, ale špalky, kterými jsem potom vybrousil brusný špalky. Hmatníky tímto pouze předfrézovávám před finálním broušením.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Trošku jsem pohnul s mahagonovou. Prohloubil šachty na nožky snímačů, vyvrtal díry na kotvy tremola a díry na uchycení krku. Tam mám problém. Jednak jsem u první díry ujel o něco přes milimetr při pokusu vrtat 14mm tesařským vrtákem (málem jsem to vzteky rozmlátil), a pak jsem to raději dočistil sukovníkem 15mm. Jenže ta masivní podložka do dřeva je kousek menší, pod 14mm. Co myslíte o vložení nějaké dýhy jako distanc? Foto nanečisto: http://kmensik.rajce.idnes.cz/DIY_S#P1140496.jpg
Bez té dýhy je po vložení vrutu podložka natlačená na stranu a na opačné straně je přes milimetr fuk.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Nevím, jaký budeš dělat finiš, ale jestli to budeš lakovat, tak budeš za tu fuku ještě rád. Já jsem ty díry udělal celkem natěsno, jen o pár desetinek větší a po laku se mi tam ty podložky nechtěly vejít a musel jsem ten lak na okrajích díry a na hraně brousit. U toho se místy lak lehce odloupal.... no prostě na h...o. Mně to takhle, jak to máš nepřipadá vůbec divný ani ošklivý o funkčnosti ani nemluvím, tam je to úplně šumák. I na mojí Yamaze maj na průměru díru cca o 1mm větší než podložku a vypadá to normálně. Žádnou dýhu bych tam být Tebou nedával.

P.S. Máš to parádní a jedeš v neskutečným tempu.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
Tengli

Příspěvek od Tengli »

[quote="carver"]dvojcestnú výztuhu by nemal byť problém skrátiť a zavariť,
Tak to mi už jako problém příjde. Já sám si to nezavařím.... Bude to akustický recyklát Cremony Schneider z které jsou k použití jen ty překližky. Ještě to bude mixlé s "rezonátorem" :lol: Kobyla brutálně urvaná tak v jejím místě nerezový tácek/talířek,volně o něj opřená kobylka a struník možná z vidličky nebo dvou lžiček... :) takže žebrování poladím podle citu... Tož tak...
carver

Příspěvek od carver »

jaj taaak :)
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Zatím to bylo spíš o tom rozebírání Schneiderky. Zítra jdu robit formu na ohnutí lubů,tak uvidím jak to půjde(to ohýbání překližkových lubů)... Až se začne vrbit tělo,něco vyfotím... Tak výztuha asi pevná. Nebo ohnu závitovku a fréznu to do oblouku. I když to je fakt malé... Tož tak...
AliRaine

Příspěvek od AliRaine »

Jestli se můžu vrátit k tomu rádiusu hmatníku. Někde jsem tu našel v jednom threadu jak si ten špalík s radiusem udělat pomocí toho ohlého plechu a byl tam i odkaz na stránku kde to podle délky plechu vypočítalo kruhovou úseč. Tuším že to byl příspěvěk od Kocoura, ale za boha to nemůžu najít.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

AliRaine píše:Tuším že to byl příspěvěk od Kocoura, ale za boha to nemůžu najít.
Od tohoto příspěvku by to mělo být ono - nastroje-f71/technicka-priprava-vyroby- ... us#p452227
AliRaine

Příspěvek od AliRaine »

Jej díky moc, to je ono.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Jestli se můžu vrátit k těm výztuhám? Kdo z Vás už ji měl v ruce... Z fotek na netu jsem toho moc nevyčuměl. :? Je jedinou možností na zkrácení výztuhy říznout a svařit nebo by šlo na jedné straně tyčí prodloužit(dořezat) závity a tyče zkrátit? Z toho co jsem tedy vyčuměl si myslím,že je to zhruba takto: dvě tyče nad sebou na každém konci závit na jednom konci samosebou levý. Tyto tyče zašroubovány do jakýchsi "dvojmatek". Spodní tyč se nepohybuje a horní tyčí se otáčením mění napětí soustavy do oblouku. Jedním nebo druhým směrem...
Popis je to šílený :lol: ale je to zhruba tak? Díky za trpělivost.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Je to asi tak jak píšeš, jestli jsem to z toho popisu správně pochopil. Vyblejsknul jsem ti v detailu oba konce. Zkrátit by to asi šlo, sice to bude trochu pracnější, ale prakticky by stačilo uříznout tu matku na konci, vyšroubovat ji, zkrátit spodní i vrchní tyčku na potřebnou délku, na vrchní tyčku vyříznout závit, zašroubovat matku a znovu matku přivařit ke spodku. Se svařováním nemám vůbec žádný zkušenosti, takže si netroufám odhadnout, jak je tohle náročný.
Edit: Tak popsal jsi to trochu jinak, ale princip chápeš, jen ten spodek (po instalaci vlastně vršek - směrem k hmatníku) je napevno a do žádný matky se nešroubuje.
Přílohy
výztuha konec.jpg
výztuha.jpg
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Vycházel jsem z této konstrukce...
Tak jsem pochopil,že to co se kupuje u nás(Bach & spol.) je s tím vařeným hranolem. Drážka se frézuje s "kulatým" dnem nebo rovná. Výztuha se jen vloží nebo se nějak jistí(lepí)? Jak moc těsně je vložena? Volně.... zaklepnutá "na těsno" aby uvnitř nechrastila? Moc se ptám... Díky
Přílohy
image.jpg
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Můžeš udělat kulatou a jen konce na matice hranaté. Normálně se dělá haranatá drážka, protože půlkulatých frézek není tolik. Měla by být celkem těsně. Někdo drážku vypaple silikonem, aby to nemohlo drnčet.
Nejlíp kouknout na youtube, obrázky na googlu. Hledej truss rod channel...
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Dnes jsem pohnul s tvarováním těla frézou. Několikrát mi to ukoplo kus dřeva, když jsem neměl tělo upnuté k podložce. Odnesla to jedna frézka, adept na zkrácení. Byla to dost dřina, a stejně většina práce pak následovala s rašplí, pilníkem, ciglinou. Zatím to není ošmirglované, jen škrábané. Šachtu na pružiny jsem musel prohloubit našikmo, aby pružiny nedrhly o dno. On ten EdgePro má hodně nízký blok.
Ještě jsem se nerozhodl, jaké budou ovládací prvky, hlavně jestli 5-pol. nožový přepínač nebo 3-pol. LP přepínač. Té úzké drážky se bojím. Nemluvě o šikmém otvoru na jack.
Obrázek
http://img4.rajce.idnes.cz/d0401/7/7746 ... 140534.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“