Zdravím Vás všechny,
dovoluji si založit nové vlákno, protože si nejsem jistý konkrétním zařazením následujícího tématu. Nicméně k věci. Potřeboval bych radu ohledně následujícího karambolu. Můj zesilovač JCM 800 byl zhruba před půl rokem na revizi, při které byla vyměněna jedna z koncových lamp. Jinak prošel silič revizí na 100%. Zhruba do poloviny prosince bylo vše v pořádku. V této době mi na konci jedné ze zkoušek odešly 3 ze 4 lamp pro zkreslený kanál v preampu (jedna byla dodána navíc v ESH pro zkrslesní). Ty jsem si doma vyměnil sám. Vše bylo opět v pohodě až do minulého týdne, kdy opět nastala porucha (skokové snížení hlasitosti a zkreslení, poté již úplné ticho). Soudím tedy, že opět odešly lampy v předzesilovači. Zesilovač má již domluvený servis. Dnes jsem tedy na zkoušce musel improvizovat na tranzistorovém kombu, které po zhruba 2 hodinách, co jsem na něm hrál, také přestalo fungovat (pojistka v pořádku, napájení neporušeno, repro nejspíše také ne, protože při pootáčení pojistky šly z reproduktory šumy).
Otázka tedy je, zda mám prostě v poslední době smůlu nebo jistá část mého vybavení postupně likviduje aparaturu kolem mě. Protože nejsem slaboproundař ani nikterak jinak zaměřen na elektroniku, nenapadá mě, v čem by mohl být zakopán pes. Proto se tedy budu snažit popsat všechny průvodní jevy, které poruše předcházely:
1) Když se na aparaturu zrovna nehrálo, cca 2x za půl hodiny se z repro ozvalo výrazné prasknutí.
2) Během hraní na hlavu, se občas stalo, že se zvuk jakoby na vteřinu zeslabil a poté se opět dostal do normálního stavu.
3) V prosinci jsem si pořídil novou kytaru Ibanez RG Prestige 2550 (ano, je možná nesmysl, aby kytara likvidovala aparatu při hodnotách proudů, které se indukují ve snímačích, ale potřebuji prověřit všechny příčiny)
4) Co se týče kabelů...používám jeden kabel Planet Waves s podomácku přidaným zalomeným L jackem a druhý je Ki - Sound, přesnou značku bohužel nevím (kabel byl jednou nedopatřením na jednom z konců přestřižen a znovu spájen)
5) I když bylo do kabelů sáhnuto, než přišla nová kytary, se žádné loupání v repru neozývalo a navíc mi to pájel elektrikář. Na druhou stranu přisuzovat příčinu kytaře je nejspíš nesmysl.
Doufám, že se mi zde, i když dost krkolomně, podařilo popsat jaký mám problém a budu rád za každý tip od Vás.
Děkuji, S pozdravem Lukáš
Marshall JCM 800 (problém s elektronkami a zvukem)
Pravidla fóra
Re: Porucha, jedna za druhou
1. Jsi ve špatné sekci. Tohle je do Kytarových aparatur a nebo do Údržby. Někdo z moderátorů ti to ale nejspíš přesune, když hezky poprosíš
. (MilanT: Všímáš si kolikrát je tu poslední dobou vidět slovo silič od té doby, co jsi se na to zeptal?
)
2. Můj skromný odhad je, že jsi při měnění těch lamp určitě nenastavil BIAS a proto ti ty lampy znovu odešly po takové chvíli. Teď mě ale kdyžtak někdo ze zkušenějších opravte.
2. Můj skromný odhad je, že jsi při měnění těch lamp určitě nenastavil BIAS a proto ti ty lampy znovu odešly po takové chvíli. Teď mě ale kdyžtak někdo ze zkušenějších opravte.
No, děkuji za upozornění. Každopádně já myslel, že tento klidový proud se nastavuje pouze u výměny koncových lamp. Pozn: Slovo "silič" opravdu nemá z vlastní hlavy, ale z hlavy pana Vladyky z Vraného).
Překoukl jsem to, četl jsem to v rychlosti a je to trochu chaotické
.
Ta poznámka o siliči nebyla určena tobě, na tom slově není nic špatného.
Ta poznámka o siliči nebyla určena tobě, na tom slově není nic špatného.
V poho =)
Re: Marshall JCM 800 (problém s elektronkami a zvukem)
Téma jsem kvůli lepšímu vyhledávání přejmenoval a přesunul z el. kytar do komb, zesilovačů...
Bejk: Sleduji
Člověk se pořád učí i když slovo "silič" se tady na fóru vyskytovalo před mým dotazem jen 8x.
Takže zas tak moc rozšířený a populární výraz to není.
Bejk: Sleduji
Takže zas tak moc rozšířený a populární výraz to není.
neni mozny, ze mate neco s rozvodama ve zkusebne/miste kde to zkousis? dela to i jinde? nemuzou byt spatne privodni eurosnury do zesilovacu (u dvou by to musela byt hodne velka nahoda, ale podobny problemy mi zpusiobovala pred casem prave vadna sitova snura)?
Po návštěvě u pana Vladyky mám již jasno. U zesilovače elektronka v pre-ampu. Právě ta, která nebyla měněna. U komba odešlo repro. Takže nejspíš opravdu jen smůla. Přívodní kabel je v pohodě, ale zkušebna je starší klub, bude si muset koupit zásuvku s přepěťovou ochranou pro jistotu.
Děkuji za názory
Děkuji za názory