Rádius hmatníku a menzura (podstatný nebo nepodstatný?)

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Rádius hmatníku (podstatný nebo nepodstatný?)

Příspěvek od Nero »

ricardo píše: menší menzura LP spusobuje že akordy zneji víc Harmonicky a tak nejak pokope.
Tak to bych byl rád, abys tuhle myšlenku nějak rozvedl...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

Nejsem analytik zvuku , beru co čtu a v praxi si to podvedome overuju ..
když se ale zamyslim nad faktem , že tóny určuji pražce , ktere v pripade kratši menzury sou bliž u sebe a v pripade delši mezury sou zasa dál od sebe , tak je mi nejak jasny že se jedna o jakousi fyzickou realizaci skály frekvenci ze ktery byly hudebni tony vybraty jako použitelne pro muziku. Ty tóny předsavují pražce na kytare..a tudiž mužou být více či méne natáhnutý (rúznou delkou menzury) , z toho tak nejak usuzuju že když sou stlačeny ..blíž , projevi se to i v charakteru znení akordu ... vyšími podíly harmonických složek ve zvuku. 8)
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Demilich

Příspěvek od Demilich »

ricardo: To nechapu :)

Mohlo by to treba byt i tim, ze kdyz je kratsi menzura a prazce vice u sebe, tak urcite tony (prazce) mene neladi? Mam ted na mysli napriklad zname neladeni struny G na prvnich par prazcich, coz se odstranuje treba kompenzovanym nulakem, nebo tema "pokrivenyma" prazcema. Kdyz jsou prazce blize, nezmensuje se toto neladeni?
Stejne ale, tohle mi prijde dost relativni. A pokud tam takovy rozdil je, kdo ho pozna? Netopyri? :)
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
Fořt

Příspěvek od Fořt »

ricardo píše:Nejsem analytik zvuku , beru co čtu a v praxi si to podvedome overuju ..
když se ale zamyslim nad faktem , že tóny určuji pražce , ktere v pripade kratši menzury sou bliž u sebe a v pripade delši mezury sou zasa dál od sebe , tak je mi nejak jasny že se jedna o jakousi fyzickou realizaci skály frekvenci ze ktery byly hudebni tony vybraty jako použitelne pro muziku. Ty tóny předsavují pražce na kytare..a tudiž mužou být více či méne natáhnutý (rúznou delkou menzury) , z toho tak nejak usuzuju že když sou stlačeny ..blíž , projevi se to i v charakteru znení akordu ... vyšími podíly harmonických složek ve zvuku. 8)
Obrázek
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

že by další žvanil?
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

Akustická španelka ma mnohem menší menzuru jak elektricke kytary , to je snad jasné ?
a ty detsky kytarky ješte menší .. proto maj rozestupy pražcu menší , ale ladení ostáva stejné .
Rozdíl je práve v tom že třeba to G hraje delší struna s vyššim pnutím (pri delši menzure) s nižším pnutím (pri kratši menzure) .. tak když se to pnuti neprojevuje ve zvuku ...tak se omlouvám.

nejsou to moje blaboly , tohle sem četl.. a doplnuju, že pri delších menzurach (Fender Strat) sou tóny v akordu o neco čitelnější. oproti akordu LesPaul , kde jako sem psal je podíl harmonických složek vyšší (tóny jine frekvence ) tedy mene čitelný.

víc k tématu : Akusticka španelka má skoro nekonečný rádius tedy rovné pražce .. a vrele se dopoučuje pro cvičení začátečníku.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Standardní ladění na dětských kytarkách je nemožné, při té krátké menzuře se musí jít vždy podstatně výš, jinak struny plandají a je to nenaladitelné. Dají se použít supertlusté struny, ale je to na hraně, a pro dítě nehratelné. Jednu dětskou (sic elektrickou) kytaru doma máme, vím o čem mluvím.
A nevšiml jsem si, že by zvuk dětské kytarky byl nějak harmonicky bohatší. A totéž mi přijde, když porovnávám zvuk strata a LP s jejich standardními menzurami. Pokud tam slyším rozdíly, a teď nebudu mluvit o snímačích, ale třeba zvuku na sucho, pak hraje možná větší roli materiál, upevnění krku, způsob uchycení strun ...
Navíc jsme silně OT, kterým je radius.
A akustická španělka se doporučuje na cvičení z různých důvodů. Kdo začíná v ZUŠ na španělku, nebude cvičit na elektriku. Dalším důvodem může být, že chce prostě umět zahrát ke zpěvu u táboráku, ani tam nebude tahat elektriku. A tam bych mu spíš doporučil nějakou westernovou kytaru, jumbo, s kovovými strunami, ne klasickou španělku, na kterou patří nylonky. Kdo se chce učit na kytaru čistě kvůli hraní na elektriku, ať klidně začíná na ní. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti platí možná v armádě, tady je to podle mě k ničemu. Howgh.
Demilich

Příspěvek od Demilich »

ricardo píše:Akustická španelka ma mnohem menší menzuru jak elektricke kytary , to je snad jasné ?
a ty detsky kytarky ješte menší .. proto maj rozestupy pražcu menší , ale ladení ostáva stejné .
Rozdíl je práve v tom že třeba to G hraje delší struna s vyššim pnutím (pri delši menzure) s nižším pnutím (pri kratši menzure) .. tak když se to pnuti neprojevuje ve zvuku ...tak se omlouvám.
Tim jsi vlastne nerekl vubec nic noveho ci neznameho a u ladeni detske kytary nemas pravdu. Takze jen kecy a jedna domnenka.
ricardo píše: pri delších menzurach (Fender Strat) sou tóny v akordu o neco čitelnější. oproti akordu LesPaul , kde jako sem psal je podíl harmonických složek vyšší (tóny jine frekvence ) tedy mene čitelný.
Dukazy? Vysvetleni? Duvody? To jest stale nezodpovezeno a tudiz to zni jako plane kecy.
ricardo píše: Akusticka španelka má skoro nekonečný rádius tedy rovné pražce .. a vrele se dopoučuje pro cvičení začátečníku.
Okomentoval jiz Fort, vic netreba dodavat.
#2022BezHF vyústil v to, že jsem si uvědomil, že muziku je lepší zažít a dělat, než o ní psát na internet. Tedy sbohem :D
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

blackwhite píše: .... vyhoda by byla i kratší menzura 610mm na které se líp hrají power chordy ..... .
... s menzurou sme teda neni uplne OT.

slabúčko som googlil a niečo málo som našiel :roll: čo aspon trochu uznava zmenu charakteru zvuku delkou menzury
http://www.gitarista.sk/clanky-o-gitare ... aru-3.html

"10 rád pri kúpe gitary
6) Kupujeme elektrickú gitaru

a, Gitary tradície Fender (Stratocaster, Telecaster) a gitary z nich odvodené (Superstraty)
krk má dlhšiu menzúru, prichytený je k telu skrutkami.
Zvuk týchto gitar je typicky zvonivý s výraznejšou dymanikou.

b, Gitary tradície Gibson (Las Paul, Es 335)
Menzúra tohto typu gitár je ktaršia ako u typu Strat, z čoho vyplýva guľatý a hutný zvuk posadený v hlbších stredoch s dlhým sustainom."
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Ricardo, tohle všechno víme. Víme, že delší menzura vyžaduje vyšší tenzi stejných strun než na kratší menzuře. A taky víme, jak vibruje málo napnutá a hodně napnutá struna a že delší menzura je tedy vhodnější pro podlaďování.
Ale tady všichni reagují na tvoje prohlášení, že akordy znějí na kratší menzuře víc hamonicky a tak nějak "pokope" (= dohromady?).
Nero se zeptal jako první a nic jiného nechceme - proč ten akord zní dohromady na krátké menzuře a na delší tedy asi nezní dohromady?
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

ricardo píše:Akustická španelka ma mnohem menší menzuru jak elektricke kytary , to je snad jasné ?

nejsou to moje blaboly , tohle sem četl.. a doplnuju, že pri delších menzurach (Fender Strat) sou tóny v akordu o neco čitelnější. oproti akordu LesPaul , kde jako sem psal je podíl harmonických složek vyšší (tóny jine frekvence ) tedy mene čitelný.

víc k tématu : Akusticka španelka má skoro nekonečný rádius tedy rovné pražce .. a vrele se dopoučuje pro cvičení začátečníku.
Nechci podporovat OT,ale to me docela zarazilo.Tahle informace je vzata kde?Nejak si na tu vyrazne kratsi menzuru nepamatuji,a i kdyz jsem neco vyhledal na netu,tak takovou jsem tam nenasel,az na ty detske kytary :)
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Fořt píše:Standardní ladění na dětských kytarkách je nemožné, při té krátké menzuře se musí jít vždy podstatně výš, jinak struny plandají a je to nenaladitelné.
Co to je "dětská kytara" ?
Syn hraje na Cort mini (myslím, že nic menšího na kovové struny se ani nedělá) - struny 12-53 nebo 12-56 ve standardním ladění a hraje to velmi pěkně.
A třeba Taylor baby má stejnou mezuru 22 3/4" (578mm). Já když jsem zvyklej na 13tky na Déčku, je to trochu problém, ale člověk si rychle zvykne.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Máme tuhle Harley Benton:
http://www.musicshoponline.cz/index.php ... combin=717
Menzura je udávaná 492 mm, ale nepřeměřoval jsem to. Což by bylo podstatně míň, než 578 u Cort mini, což je ovšem akustika.
Struny jsem zkoušel tuším 13-56, samozřejmě pro elektriku, a stejně byl s laděním problém. Navíc pro dětské prstíky jsou prostě tlustý, nejtlustší je už skoro tlustá jako jeho malíček. :mrgreen:
Koneckonců, doporučované ladění je A-D-G-H-E-A (s tím C v popisu v odkazu se asi sekli).
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Fořt píše:Máme tuhle Harley Benton:
http://www.musicshoponline.cz/index.php ... combin=717
Menzura je udávaná 492 mm, ale nepřeměřoval jsem to. Což by bylo podstatně míň, než 578 u Cort mini, což je ovšem akustika.
Struny jsem zkoušel tuším 13-56, samozřejmě pro elektriku, a stejně byl s laděním problém. Navíc pro dětské prstíky jsou prostě tlustý, nejtlustší je už skoro tlustá jako jeho malíček. :mrgreen:
Koneckonců, doporučované ladění je A-D-G-H-E-A (s tím C v popisu v odkazu se asi sekli).
Jo, tak to jo, elektrika není můj obor.
Jen se zeptám - je to k něčemu - vzhledem k menzuře, ale i ceně? Ten aku Cort stojí 4,5 tis., ale hraje fak slušně - je perfektně seřízen (včetně ořechu), a 8mi letý dítě hrálo za měsíc akordy s velkým barré atd.
Navíc to můžu brát s sebou jako kapesní kytaru do vlaku apod. Ale zase za ty prachy ...
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No, upřímně řečeno není, protože kluka, který ji dostal tuším v 5 letech k Vánocům, protože si přál stejnou kytaru jako má táta, to nechytlo. Resp. ne se seriózně učit, jen do toho řezat. Zatím. Teď jako skoro osmiletý začíná 1. rok v ZUŠ na piano, jde mu to a docela ho to baví. Tak snad přijde časem na chuť i kytaře.
Ta kytara je za ty prachy kupodivu funkční a docela solidně zpracovaná, pražce jsou solidně začištěný, líp než na nejlevnějších Squierech. Jediný problém byl s poněkud špatně vyměřenou polohou kobylky, pro doladění oktáv musely jít kameny hodně dozadu, u nejtlustší muselo jít dokonce pryč i pérko, ale doladilo se to (pokud ladím výš, i s těma 13-56 musím jít aspoň o tón výš).
Snímače jsou samozřejmě nějaký levný keramiky bez charakteru, ale hrají, nijak zvlášť, na singly, nebrumí.
Tak si to přeber, za ty prachy ...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

ricardo píše: když se ale zamyslim nad faktem , že tóny určuji pražce , ktere v pripade kratši menzury sou bliž u sebe a v pripade delši mezury sou zasa dál od sebe , tak je mi nejak jasny že se jedna o jakousi fyzickou realizaci skály frekvenci ze ktery byly hudebni tony vybraty jako použitelne pro muziku. Ty tóny předsavují pražce na kytare..a tudiž mužou být více či méne natáhnutý (rúznou delkou menzury) , z toho tak nejak usuzuju že když sou stlačeny ..blíž , projevi se to i v charakteru znení akordu ... vyšími podíly harmonických složek ve zvuku. 8)
To je nesmysl. Zkus si přečíst středoškolské učebnice fyziky a snad pochopíš proč.
ricardo píše:Akustická španelka ma mnohem menší menzuru jak elektricke kytary

Standardní španěla má menzuru 650 mm (třeba Manuel Rodriguez) nebo i víc (La Patrie - 657). Strat: 648, PRS: 635, LP: 628.

Akustická španěla se nedoporučuje kvůli radiusu. Navíc většinou se doporučují déčka, když už akustika a člověk nechce vyloženě klasiku.

Zmiňuješ i napětí strun - to souvisí se silou strun. Pokud na kratší menzuru natáhnu silnější struny (což já dělám, abych na všech kytarách měl cca stejný tah), ty tvé teoretické rozdíly se eliminují.
ricardo píše: slabúčko som googlil a niečo málo som našiel :roll: čo aspon trochu uznava zmenu charakteru zvuku delkou menzury
http://www.gitarista.sk/clanky-o-gitare ... aru-3.html

"10 rád pri kúpe gitary
6) Kupujeme elektrickú gitaru

a, Gitary tradície Fender (Stratocaster, Telecaster) a gitary z nich odvodené (Superstraty)
krk má dlhšiu menzúru, prichytený je k telu skrutkami.
Zvuk týchto gitar je typicky zvonivý s výraznejšou dymanikou.

b, Gitary tradície Gibson (Las Paul, Es 335)
Menzúra tohto typu gitár je ktaršia ako u typu Strat, z čoho vyplýva guľatý a hutný zvuk posadený v hlbších stredoch s dlhým sustainom."
Autor jaksi zapomněl, že krom menzury se ty kytary liší použitým typem (a množstvím) dřeva, snímači, uchycením krku...

A že někdo něco napíše na internetu z jeho prohlášení zcela jistě nedělá neomylnou pravdu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
ricardo
Nedůvěryhodný žvanil

Příspěvek od ricardo »

Nero píše: To je nesmysl. Zkus si přečíst středoškolské učebnice fyziky a snad pochopíš proč.
ne ne ne není , ale fyzik nejsem ani Ty predpokladam neumim to vysvetlit tak to nechavam bejt
Nero píše: Standardní španěla má menzuru 650 mm (třeba Manuel Rodriguez) nebo i víc (La Patrie - 657). Strat: 648, PRS: 635, LP: 628.
Nemeril sem španelu asi mi to prišlo kratši kuli krku
Nero píše: Autor jaksi zapomněl, že krom menzury se ty kytary liší použitým typem (a množstvím) dřeva, snímači, uchycením krku...
jooo, drevo, mahagon :?
Nero píše: A že někdo něco napíše na internetu z jeho prohlášení zcela jistě nedělá neomylnou pravdu.
To vždy chlape , i knihy nerespektuju když se mi nepotvrdi v praxi
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak už doufám, že jsi pochopil, jaké nesmysly tu šíříš. Zase mi to nedá si nevzpomenout na jednoho zabanovaného uživatele...

PetrPeter 1975 - 2008
Fořt

Příspěvek od Fořt »

ricardo, ricardo, ty si vážně koleduješ ...
Obrázek
Pokud by ti to snad nedocházelo ...
Obrázek
Stanley Glazoff

Příspěvek od Stanley Glazoff »

ricardo píše:
Nero píše:
Nero píše: Standardní španěla má menzuru 650 mm (třeba Manuel Rodriguez) nebo i víc (La Patrie - 657). Strat: 648, PRS: 635, LP: 628.
Nemeril sem španelu asi mi to prišlo kratši kuli krku
Nemohlo by to nahodou byt tim ze spanelka ma to uchyceni hned za 12m prazcem? :D Ted hodne OT,ale koukam jak se tu vsichni hadate,a dnes rano zemrel Alvin Lee(Ten Years After) :( Tak si radsi jdeme pustit neco pekneho od nej...
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“