Rádius hmatníku a menzura (podstatný nebo nepodstatný?)
Pravidla fóra
Re: Rádius hmatníku (podstatný nebo nepodstatný?)
Nero, tohle chození kolem horké kaše... stejně všichni víme, že to je Jazzym.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Jako mrňous dostal takovou tu dětskou akustiku (tuším za 400,- "hraje", ale nejde naladit, prostě hračka) a tu zklamaně odložil, že není "opravdová". Potom jsem koupil 3/4 španělu (Strunal polomasiv), v domění, že na ní bude chodit do ZUŠ a ta visela asi rok a půl na zdi zbytečně, a ke kytaře jsem ho nedostal. No a potom ho nějak chytla muzika (už teda 2 roky chodil na zobcovou flétnu), začal brnkat na keyboard, a jeden den se začal vyptávat jak se hraje na kytaru - rychle se naučil dost akordů a brnkal vše palcem dolů. A jelikož bylo rozhodnuto, že na kytaru do ZUŠ chodit nebude (klavír a klarinet), koupil jsem 3/4 Déčko a dal mu trsátko. A pak už to šlo rychle. Mám doma spoustu knížek, DVD, tabulatur atd. Přes různé dim a sus akordy se dostal k tabulaturám a po 4 měsících hraje sóla z tabulatur. Na kytaru by hrál nejraději pořád, a když marodí, vydrží to i 4 hodiny v kuse. Hraje ráno třeba v 5 když se vzbudí, a hraje každou chvilku kdy má čas. Už je to skoro posedlost. Založil si zpěvník - nedělají mu problém transpozice, dal jsem mu i kapopdastr, takže si najde tóninu kterou vyzpívá a potom vytiskne na PC.Fořt píše: kluka, který ji dostal tuším v 5 letech k Vánocům ... to nechytlo ... jako skoro osmiletý začíná 1. rok v ZUŠ na piano, jde mu to a docela ho to baví. Tak snad přijde časem na chuť i kytaře.
Napřed mi hrál doprovody k sólům, teď už se střídáme.
Kdo to ale špatně snáší je moje žena, ono poslouchat denně i několik hodin kytary a piáno, je asi fakt o nervy.
Takže třeba to jednou přijde. Základem je podle mně (krom toho, že ho to učím a doma hraju) právě ten solidní nástroj. Je perfektně seřízen (včetně ořechu - to bývá problém) a ty .12 struny na kratší menzuře jsou úplně optimální, aby šly z lehka chytat akordy. A dnes už vezme moje Déčko s 13kama a zahraje (nejvíc vadí větší vzdálenost pražců, a velké tělo).
Jo, kdyby ch já měl tenkrát takový nástroj, počítač, tiskárnu, internet, knížky, tátu co mi všechno potřebné koupí, ukáže, vysvětlí ...
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Tak to tátu-muzikanta potěší, když má dítko takový zájem a talent, to věřím. Můj synek má těch zájmů zatím spoustu, tak doufám, že se nějak časem zaměří na jeden, který ho bude fakt bavit a bude v něm dobrej. Ale nemusí to být nutně muzika. Že ho trochu chytlo to piano, mám samozřejmě radost. Trochu se bojím, aby toho nenechal vzhledem k rozvodu a střídavé péči, která mu během 1-2 měsíce nastane. Já s ním cvičím, i když jsem jen o lekci napřed, ale mám k muzice vztah a nějaké hudební vzdělání a praxi. Ale moje ex ne a její nový chlap taky ne, takže kolik tomu dá ten střídavý týden, co bude s ní, netuším.
Tak, a jsme na míle OT, aby nás někdo nesprdnul ...
Tak, a jsme na míle OT, aby nás někdo nesprdnul ...
Jistě jste někdy viděli průběh tónu po brnknutí. Já to pro jistotu měřil, jako časový záznam vibrací kobylky, jinou technologii jsem neměl. Kratší menzura - menší tenze, méně ostrý náběh tónu a méně ostrý jeho pokles. Na jednom tónu málo slyšitelné, graficky málo viditelné, na více tónech už je rozdíl trochu větší. Tóny se pak jakoby sbíhají k sobě. Lepený a průchozí krk mají ale na průběh tónu daleko větší vliv a na slepý test by to nikdo spolehlivě neurčil.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A bylo to srovnání provedeno na kytarách, které se krom menzury ničím jiným nelišily?
Navíc je vcelku běžné, že na kratší menzury se natahují silnější struny, aby se právě ten rozdíl v tenzi smazal (kdo na LP používá devítky, které na stratu nejsou vůbec nezvyklé?), takže pak se jakýkoli teoretický vliv teoreticky ztrácí
Navíc je vcelku běžné, že na kratší menzury se natahují silnější struny, aby se právě ten rozdíl v tenzi smazal (kdo na LP používá devítky, které na stratu nejsou vůbec nezvyklé?), takže pak se jakýkoli teoretický vliv teoreticky ztrácí
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Spector a Jazz Bass jsou stejně javor, olše, palisandr, kytary bych těžko nějaké ze stejného materiálu sehnal.
Mimochodem, o tom, že kytary s kratší menzurou lépe spojují tóny v akordech psal Andršt ve své první ( a za komoušů vůbec první ) knížce o elektrické kytaře.
Na kytary natahuji struny 0,12, celkem dokáží rozhýbat nástroj.
Mimochodem, o tom, že kytary s kratší menzurou lépe spojují tóny v akordech psal Andršt ve své první ( a za komoušů vůbec první ) knížce o elektrické kytaře.
Na kytary natahuji struny 0,12, celkem dokáží rozhýbat nástroj.
Ono jde o poměr tenze a síly (hmotnosti) struny, takže se ten rozdíl celkově nesmaže.Nero píše: Navíc je vcelku běžné, že na kratší menzury se natahují silnější struny, aby se právě ten rozdíl v tenzi smazal
Prostě krátká silná a dlouhá slabá struna (stejná tenze) prostě nebudou znít nikdy stejně.
- Nero
- Rádce
V "ideálním" světě, kde zvuk krom tenze a hmotnosti struny nebude ovlivňovat nic jiného, možná. Jak zmínil už jazzman, pochybuju, že by i u jinak totožných nástrojů po sluchu poznal rozdíl, natož když se liší i jiné parametry.
Navíc změna menzury z 628 na 648 mm je rozdíl něco málo přes 3 %, změna hmotnosti mezi např. 9 a 10 bude podobně marginální. Většina kytaristů poslepu nerozpozná i mnohem zásadnější rozdíly.
Mám teď teda dojem, že se nakonec bavíme spíš o "dynamice" tónu - náběh, doznívání, sustain než o jeho "frekvenčním spektru", kde debata začala.
Navíc změna menzury z 628 na 648 mm je rozdíl něco málo přes 3 %, změna hmotnosti mezi např. 9 a 10 bude podobně marginální. Většina kytaristů poslepu nerozpozná i mnohem zásadnější rozdíly.
Mám teď teda dojem, že se nakonec bavíme spíš o "dynamice" tónu - náběh, doznívání, sustain než o jeho "frekvenčním spektru", kde debata začala.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ono zase není jedno bez druhého. Během dynamického průběhu se mění i frekvenční spektrum, tudíž tón s jiným dynamickým průběhem bude znít i barevně jinak.Nero píše: Mám teď teda dojem, že se nakonec bavíme spíš o "dynamice" tónu - náběh, doznívání, sustain než o jeho "frekvenčním spektru", kde debata začala.
Pokud bys ale ty struny rozkmital nějakým generátorem, byl by asi zvuk téměř identický.
- Nero
- Rádce
To máš asi pravdu.
PetrPeter 1975 - 2008
Na beton, moje měření ukázalo, že těsně po drnknutí je dominantní vlastní frekvence tónu, při dozvuku nabíhají harmonické násobky. Čím ostřejší náběh, tím větší rozdíl.
- Nero
- Rádce
Jazzmane, jaký je vlastně rozdíl v menzuře těch tvých bas?
PetrPeter 1975 - 2008
Nero píše: Navíc změna menzury z 628 na 648 mm je rozdíl něco málo přes 3 %..
ke kobylce . na 21 pražci bys byl 1,5 tonu vedle
edit: .. ona se ta kratší menzura nedorovnáva koupi hrubších strun ale koupi jiné kytary
všechny ty rozdily (hrubka delka) maji svuj osobity vplyv na zvuk , proto sme nekterí posedlí a nakupujem a nakupujem a ..
.. zatim fajn , sem spokojen .. dál presvedčujte argumenty .. tu inkvizici , jednomu se to snad už povede
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Jako vždy, úplně mimo.ricardo píše:Nero píše: Navíc změna menzury z 628 na 648 mm je rozdíl něco málo přes 3 %..to je rozdil 2cm ... jak to mužeš linearne percentovat s delkou menzury když vzdalenost pražcu se hustí
ke kobylce . na 21 pražci bys byl 1,5 tonu vedle![]()
- Nero
- Rádce
Protože se nebavím o vzdálenosti pražců.ricardo píše:Nero píše: Navíc změna menzury z 628 na 648 mm je rozdíl něco málo přes 3 %..to je rozdil 2cm ... jak to mužeš linearne percentovat s delkou menzury když vzdalenost pražcu se hustí
ke kobylce .
Díky bohu, že s ostatními uživateli se tu dá bavit normálně, na úrovni a věcně. Za což tedy patří poděkování i oněm uživatelům!
PetrPeter 1975 - 2008
kupodivu se ale bavime o vzdalenosti tónuNero píše: Protože se nebavím o vzdálenosti pražců.
Naposledy upravil(a) ricardo dne 9.03.2013 21:21, celkem upraveno 1 x.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
- Nero
- Rádce
Slovo "vzdálenost" v souvislosti s tóny nemá valný význam. Můžeš se bavit o frekvenci (výšce), amplitudě (síle, hlasitosti), "obálce" (attack, sustain, decay, release) nebo barvě (spektrálním složením). Něco jako fyzikální vzdálenost, měřitelná v milimetech či podobných jednotkách, jako se měří menzura, nemá smysl.
Tím se vracíme k tvému příspěvku z minulé stránky: elektricke-kytary/radius-hmatniku-podst ... ml#p591363
Hlavně pomíjíš tu základní věc, a to že jakýkoli nástroj není jen struna uchycená v bodech A a B a naladěná na určitou frekvenci. Kromě tenze a délky struny (o jejichž vlivu se teď bavíme s shooterem a jazzmanem) tu máš řadu dalších vlivů.
Tím se vracíme k tvému příspěvku z minulé stránky: elektricke-kytary/radius-hmatniku-podst ... ml#p591363
Hlavně pomíjíš tu základní věc, a to že jakýkoli nástroj není jen struna uchycená v bodech A a B a naladěná na určitou frekvenci. Kromě tenze a délky struny (o jejichž vlivu se teď bavíme s shooterem a jazzmanem) tu máš řadu dalších vlivů.
PetrPeter 1975 - 2008
Spector 5str. - 35" Fender JB5 - 34"
Kytary Strat a LP jsou jasné, ale mahagonový krk s delší menzurou jsem nikdy nepotkal, tak to nešlo srovnat.
K rádiusu hmatníku mě ještě napadlo, že pravidlo - čím kulatější hmatník, tím pohodlnější mačkání na více strunách úplně neplatí, protože jazzové kytary Gibson, Epiphone, Benedetto, Guild........, vyrobené pro hraní v blocích, nemají tak malý rádius jako starý Telecaster nebo Strat.
Kytary Strat a LP jsou jasné, ale mahagonový krk s delší menzurou jsem nikdy nepotkal, tak to nešlo srovnat.
K rádiusu hmatníku mě ještě napadlo, že pravidlo - čím kulatější hmatník, tím pohodlnější mačkání na více strunách úplně neplatí, protože jazzové kytary Gibson, Epiphone, Benedetto, Guild........, vyrobené pro hraní v blocích, nemají tak malý rádius jako starý Telecaster nebo Strat.
- Nero
- Rádce
Díky ta odpověď
U těch kytar by bylo ideální srovnávat Strata s nějakým jiným Fenderem s krátkou menzurou - třeba Jaguar nebo Mustang. Celkově by to k sobě mělo blíž než LP + Strat.
U těch kytar by bylo ideální srovnávat Strata s nějakým jiným Fenderem s krátkou menzurou - třeba Jaguar nebo Mustang. Celkově by to k sobě mělo blíž než LP + Strat.
PetrPeter 1975 - 2008
jenomže ty tony nevyloudíš pokud nemáš presne vyrobenou vecičku fyzický závislý velikostike danému tonu . ta menzura taky nemúže bejt kilometr protože struna by pak mnela byt 1,6 metru tlustáNero píše:Slovo "vzdálenost" v souvislosti s tóny nemá valný význam......... Něco jako fyzikální vzdálenost, měřitelná v milimetech či podobných jednotkách, jako se měří menzura, nemá smysl.
tady klidne použi na zbytek ty zanedbatelny procenta a zjistiš že joNero píše:Hlavně pomíjíš tu základní věc, a to že jakýkoli nástroj není jen struna uchycená v bodech A a B a naladěná na určitou frekvenci.
joo se mnou se nebavite vím..Nero píše:Kromě tenze a délky struny(o jejichž vlivu se teď bavíme s shooterem a jazzmanem) tu máš řadu dalších vlivů.