Popruh na akustiku

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
Irullka
Kontaktovat uživatele:

Popruh na akustiku

Příspěvek od Irullka »

Zdravím... :wink: Chtěla bych se zeptat, jak připevnit popruh na akustiku? Jak připevnit na krk vím, ale jak ho připevnit ze zadu? :roll: Možná je to špatná a primitivní otázka ale... :oops: Já prostě nevim co s tím... :lol:
Homerda

Příspěvek od Homerda »

Musis si tam nechat navrtat skobu
Stop dreaming, start playing!
Andrea Vyskoká

Popruh

Příspěvek od Andrea Vyskoká »

Ahoj, chci se zeptat, jak mám nasadit popruh na kytaru? Nemusím ho vázat k hmatniku, protože tam mám "kolíček" na pripevneni. Okorát ten druhý konec mám dat jak je otvor na kabel ke kombu? To jsem zkoušela, ale popruh tam jde velmi špatně dat.
MilanT

Re: Popruh na akustiku

Příspěvek od MilanT »

Tvoje téma jsem sloučil se starším threadem.
Záleží na tom, jestli máš tu jackovou samici společnou s držákem popruhu. Pokud ano, tak se na ní nasazuje popruh. Máš určitě nový popruh s koženými (koženkovými) konci a ty jsou tvrdé a opravdu jdou špatně nasadit.
Navíc ta díra je vyseknutá v nějaké minimální míře, aby to pasovalo na všechny rolny. Můžeš ten konec popruhu (kolem vyseknuté díry) nějak mechanicky "změkčit". Třeba to natři červenou indulonou (ta se vstřebá), promni to v prstech a ono to trochu změkne. Taky to hned nervi na kytaru, ale můžeš tomu pomoci tužkou, kdy tu díru jakoby zvětšíš. Nevím jestli to popisuji srozumitelně.
Jinak existují i elektroakustiky se samostatným držákem popruhu, ale to asi nebude tvůj případ:
Andrea Vyskoká

Příspěvek od Andrea Vyskoká »

MilanT píše:Tvoje téma jsem sloučil se starším threadem.
Záleží na tom, jestli máš tu jackovou samici společnou s držákem popruhu. Pokud ano, tak se na ní nasazuje popruh. Máš určitě nový popruh s koženými (koženkovými) konci a ty jsou tvrdé a opravdu jdou špatně nasadit.
Navíc ta díra je vyseknutá v nějaké minimální míře, aby to pasovalo na všechny rolny. Můžeš ten konec popruhu (kolem vyseknuté díry) nějak mechanicky "změkčit". Třeba to natři červenou indulonou (ta se vstřebá), promni to v prstech a ono to trochu změkne. Taky to hned nervi na kytaru, ale můžeš tomu pomoci tužkou, kdy tu díru jakoby zvětšíš. Nevím jestli to popisuji srozumitelně.
Jinak existují i elektroakustiky se samostatným držákem popruhu, ale to asi nebude tvůj případ:
No, takovou kytaru právě nemám. Popruh takový: http://www.gear4music.cz/cs/Kytara-bask ... n-Gold/CQP
Ale jinak děkuji:-)
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Andrea Vyskoká píše:No, takovou kytaru právě nemám. Popruh takový: http://www.gear4music.cz/cs/Kytara-bask ... n-Gold/CQP
Ale jinak děkuji:-)
Vždyť píšu, že takovou kytaru asi nemáš. :D
Nemusíš mě celého citovat i s fotkou, zbytečně to natahuje fórum. :(

Jinak ten tkaný popruh je podle mě zbytečně těžký a bytelný pro akustiku. Ale je to jen můj názor a tvoje volba.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

MilanT píše: Záleží na tom, jestli máš tu jackovou samici společnou s držákem popruhu. Pokud ano, tak se na ní nasazuje popruh. Máš určitě nový popruh s koženými (koženkovými) konci a ty jsou tvrdé a opravdu jdou špatně nasadit.
Navíc ta díra je vyseknutá v nějaké minimální míře, aby to pasovalo na všechny rolny. Můžeš ten konec popruhu (kolem vyseknuté díry) nějak mechanicky "změkčit".g[/rimg]
Doporučuju vyseknout tu díru na průměr té rolny (cca 10-11 mm), některé řemeny mají díru třeba jen 5mm, a to tam jednak nedáš, a když jo, snadno vy vypadne, protože se kůže zdeformuje.

Můj nejtlustší řemen (váží snad půl kila Milane) jsem musel i broušením na konci zeslabit, aby vůbec šel do té drážky.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
MilanT

Příspěvek od MilanT »

shoooter píše: Doporučuju vyseknout tu díru na průměr té rolny (cca 10-11 mm), některé řemeny mají díru třeba jen 5mm, a to tam jednak nedáš, a když jo, snadno vy vypadne, protože se kůže zdeformuje.
To ano, ale nepředpokládám, že slečna či paní bude vlastnikem/cí sady kruhových vysekávačů nebo bude někde brousit hrany čela trubky. A snažit se vyříznout díru třeba odlamovacím skalpelem bych asi nedoporučoval. Nejde o "kulatost" díry, ale jakékoli říznutí vedle může být příčinou pozdějšího trhání.
Pokud nemám možnost DoDo, tak bych řemen kupoval s kytarou a zkoušel a zkoušel...Jsem ale nechtěně generálem po boji, neboť popruh byl již zakoupen.
shoooter píše: Můj nejtlustší řemen (váží snad půl kila Milane) jsem musel i broušením na konci zeslabit, aby vůbec šel do té drážky.

Věřím, je to o potřebách a vkusu a manuální zručnosti každého. Taky mám těžké celokožené řemeny, ale pouze na elektrické kytary a navíc používám zámky. Tam ta deformace kůže tolik nevadí, matice to spolehlivě stáhne mezi velkoplošné podložky.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

MilanT píše: Taky mám těžké celokožené řemeny, ale pouze na elektrické kytary a navíc používám zámky. Tam ta deformace kůže tolik nevadí, matice to spolehlivě stáhne mezi velkoplošné podložky.
Tak kožený řemen 6,5cm na akustiku je dost, ale mně se líbí a perfektně sedí na rameni.
Zámek se s endpinem nedá použít, pokud nechci vrtat další díru. A dávat endpin do lubu (kde není špalek) je na vylomení, když ti třeba někdo přišlápne kabel. Na YT je spousta videí, jak si udělaj díru do ohnutého lubu - to bych brečel.
Třeba tady ve 3:20 - to je instalace D-TARu, který mám v Martinu - ale tohle udělat je blbost. Výhodou je, že můžeš používat původní rolnu (která mimochodem u Tayloru má hrozně úzkou drážku) a nebo i zámek.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Endpin je konektor se závěsem popruhu na "pupku" kytary? Nechci machrovat a honem to googlit nebo hledat tady na fóru a tak se jen ptám.
Tedy pokud to není OT. :D
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Musím říct že ten chlap na tom videu je k****, tu vrtačku bych chápal ale ten smirek potom, to je na odření kytary a kombinačky na utáhnutí matice, zas nějaký parchant co si neváží peněz a kytary. :(
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
shoooter

Příspěvek od shoooter »

MilanT píše:Endpin je konektor se závěsem popruhu na "pupku" kytary? Nechci machrovat a honem to googlit nebo hledat tady na fóru a tak se jen ptám.
Tedy pokud to není OT. :D
Ano - něco takového
Obrázek

Má to potom větší průměr a úzkou drážku.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

To video je peklo :mrgreen:
Mám stejný řemen jako tady tazatelka na Les Paula a je lehký.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
MilanT

Příspěvek od MilanT »

džetro píše:Musím říct že ten chlap na tom videu je k****, tu vrtačku bych chápal ale ten smirek potom, to je na odření kytary a kombinačky na utáhnutí matice, zas nějaký parchant co si neváží peněz a kytary. :(
To je neuvěřitelný. Já nechápu to, že někdo dělá takový zásah vkleče na koberci, někdo ho tam pořád překračuje, vrtá vrtákem do kovu bez předměření a návod studuje v samém závěru.
Chápu, že každý nemá vybavenou dílnu, ale trochu přípravy by si to zasloužilo. Někdo je prostě hrc-prc, vybalit to z krabice a jít na to, ale já jsem byl vychován a vyučen jinak.

Shoootere díky za rozšíření obzorů a vědomostí (a angličtiny :) ) - myslím ten endpin.
S tím videem jsi mě vyloženě nepotěšil. :D
shoooter

Příspěvek od shoooter »

džetro píše: zas nějaký parchant co si neváží peněz a kytary. :(
Jen dodám, že ten snímač stojí (v Evropě) skoro 6 tisís.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Pro představu pár obrázků jaký je rozdíl v průměru dírek.
Díry musí být akorát, takže vyseknout a dopilovat. Kůže musí mít dostatečnou pevnost, resp. tuhost. I to je důvod proč mám na akustice takový "hulvaťák" - a váží 0,38 kg!
Jinak bude nebezpeší, že to vypadne.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“