Jak vyměnit struny na kobylce typu Wrap Around
Pravidla fóra
Jak vyměnit struny na kobylce typu Wrap Around
Zdravím !
Nedávno jsem si koupil kytaru Apollo DWR 1200 (kopii B.C. Rich Bronze Walrock Black) s kobylkou typu Wrap Around, ale jelikož jsem tuto kobylku v životě neviděl nevím jak na ní vyměnit struny. Žádná mi ještě naštěstí nepraskla ale jsem teprve začátečník a chci mít jistotu že s tím nebudu muset s tím potom jít do hudebnin.
Předem díky.
Nedávno jsem si koupil kytaru Apollo DWR 1200 (kopii B.C. Rich Bronze Walrock Black) s kobylkou typu Wrap Around, ale jelikož jsem tuto kobylku v životě neviděl nevím jak na ní vyměnit struny. Žádná mi ještě naštěstí nepraskla ale jsem teprve začátečník a chci mít jistotu že s tím nebudu muset s tím potom jít do hudebnin.
Předem díky.
Apollo DWR 1200
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Re: Jak vyměnit struny na kobylce typu Wrap Around
Úplně jednoduše: Strunu povolíš mechanikou (ty kolíky na konci) a strunu vytáhneš z toho "kusu železa" úplně dole na těle kytary. Struny jsou v něm ukotveny. Pak tam protáhneš novou strunu a utáhneš ji mechanikou. Snad jsem ti odpověděl jasně na tvoji otázku. Není na tom vůbec nic těžkého. Možná ti někdo tvůj dotaz přesune jinam. Ale pro upřesnění- tahle kobylka je typu Tune-o-matic
.
Tune o-matic to urcite nebude ja nevim co presne mam za kytaru jen vim ze je to desne podobny Apollu DWR 1200 a vim ze je to apollo kdyztak poslu foto. Na tune o-matic to vymenit zvladnu i bez pomoci.
Apollo DWR 1200
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
...
Apollo DWR 1200
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Divný, já zadal ten typ kytary na net, abych se kouknul a hele co vyjelo: http://www.muzikant.cz/kytary-6/elektri ... -45290.php
Ten typ co jsi dal nepoznávám, ale myslím, že struny jsou ukotveny stejně v tom železe a nebo omotané kolem něco na způsob PRS- nevím.
Ten typ co jsi dal nepoznávám, ale myslím, že struny jsou ukotveny stejně v tom železe a nebo omotané kolem něco na způsob PRS- nevím.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Prostě tam ty struny natáhni tak, jak jsou ted...
http://img690.imageshack.us/img690/5043/img3164p.jpg
http://img690.imageshack.us/img690/5043/img3164p.jpg
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
mam takovy laditelny wraptail momentalne na stavenem PRS a pomalu ale jiste z nej silim. vymena strun je ze vsech kytar co jsem kdy mel (kobylky tune-o-matic, ibanez lo pro-edge, fulcrum/PRS vibrato, tune-o-matic stringtrough) zdaleka nejvetsi oser - se zamykacima mechanikama by to bylo asi o neco snazsi, ale takhle me to opravdu vytaci - struna lita vsude okolo jen ne v mistech, kde ma sedet na kameni a zaroven mam pocit, ze nez ji konecne dosadim tam kde ma byt, tak se o ty kovove casti obrousi - mozna proto mi na teto kytare nejvic praskaji struny.
stve to taky nekoho podobne jako me? normalne uvazuju, ze si tam vyrobim nejaky provizorni srazec v mistech tech drazek pred kameny, kterym bych ty struny protahoval aby aspon drzely pri vymene.
stve to taky nekoho podobne jako me? normalne uvazuju, ze si tam vyrobim nejaky provizorni srazec v mistech tech drazek pred kameny, kterym bych ty struny protahoval aby aspon drzely pri vymene.
No ale já tu kobylku mam skoro nalepenou na snímač...
Apollo DWR 1200
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Uvolni napětí strun ladícími mechanikami (a případně přeštípni struny) a sundej kobylku z těch dvou šroubů (možná ti sama spadne). Vyměň struny, nasuň kobylku a namotej struny na kolíčky ladících mechanik.
Co tam dát kapodastr?Kinx píše: stve to taky nekoho podobne jako me? normalne uvazuju, ze si tam vyrobim nejaky provizorni srazec v mistech tech drazek pred kameny, kterym bych ty struny protahoval aby aspon drzely pri vymene.
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Jak chceš před kameny v kobylce narvat kapodastr?Gobak píše:Co tam dát kapodastr?Kinx píše: stve to taky nekoho podobne jako me? normalne uvazuju, ze si tam vyrobim nejaky provizorni srazec v mistech tech drazek pred kameny, kterym bych ty struny protahoval aby aspon drzely pri vymene.
proč to kupovat, když se to dá postavit
Osobně mě to neštve a neměl jsem s tím nikdy tak velký problém. Ale těch způsobů, jak tam provizorně přichytit strunu při výměně je několik.Kinx píše: stve to taky nekoho podobne jako me? normalne uvazuju, ze si tam vyrobim nejaky provizorni srazec v mistech tech drazek pred kameny, kterym bych ty struny protahoval aby aspon drzely pri vymene.
Padnul tady návrh kapodastr, ale to připadá do úvahy jen asi v oblasti 12. pražce. Nebo ty struny můžeš nejdřív omotat kolem kobylky a přichytit ke kobylce kolíčkem na prádlo.
A nejlepší je "kapodastr" kolem celého těla jako u této violy

A proč před kameny? Když ho cvakne někam na 14 pražec, tak si bez problému tu strunu přidrží napnutou, než ji utáhne mechanikou. Ledaže bych tak úplně přesně nechápal problém.lathur píše: Jak chceš před kameny v kobylce narvat kapodastr?
Gibson SG Special '96, Marshall JCM 2000 TSL 601+homemade box 1x12", Dunlop, EHX, Boss, Line6, Ibanez...
Jde o to, že Sam5706 píše, že neví, jak vyměnit struny na kobylce typu WA/viz téma/ a když má kobylu nacpanou až na snímač, tak asi nevymění jenom jednu strunu. Kinx píše, že si vyrobí srážeč, jelikož mu nesedí struny na kamenech u stejného typu a tudíž jim oběma kapodastr na 14. pražci nebude k ničemu. A můj dotaz na kapodastr byl k typu kobylky na obrázku download/file.php?id=4913&t=1Gobak píše:Gobak píše:Co tam dát kapodastr?Kinx píše: stve to taky nekoho podobne jako me? normalne uvazuju, ze si tam vyrobim nejaky provizorni srazec v mistech tech drazek pred kameny, kterym bych ty struny protahoval aby aspon drzely pri vymene.A proč před kameny? Když ho cvakne někam na 14 pražec, tak si bez problému tu strunu přidrží napnutou, než ji utáhne mechanikou. Ledaže bych tak úplně přesně nechápal problém.lathur píše: Jak chceš před kameny v kobylce narvat kapodastr?
No nevím. Já mám sice na SG TuneoMatic, ale omotávám je přes tailpiece taky stylem wrap around (pardon, fakt nevím, jak se tyhle věci říkají česky). A bez problémů strunu usadím na kamenu, i když mi samozřejmě pomáhají zamykací mechaniky (Sperzel), napínám si ji rukou, aby mi nejezdila po břitu a kobylce. Asi si nedovedu představit, jaký je přesně problém
.
Problém je v tom, že má tu kobylu až na snímači a nemůže proto vyměnit jednotlivé struny, protože je nevyvleče. Předpokládám, ale nerad bych byl za žvanila. JleT
Teď se na tu kobylu dívám znova. Same povol ty kameny ke krku a povol struny, ty vymezovací šroubky na stranách kobylky dotáhni tak, abys měl mezi snímačem a kobylkou místo, napni struny, dolaď menzuru a dolaď. Mělo by tam zůstat propříště dostatečné místo na výměnu strun. JleT
Teď se na tu kobylu dívám znova. Same povol ty kameny ke krku a povol struny, ty vymezovací šroubky na stranách kobylky dotáhni tak, abys měl mezi snímačem a kobylkou místo, napni struny, dolaď menzuru a dolaď. Mělo by tam zůstat propříště dostatečné místo na výměnu strun. JleT
Já myslel spíš Kinxe. Snímač doražený ke kobyle je pakárna, pokud to není vyřešené jako na Nerově fotce.
neco jako na te viole by slo, ale ne pres cely telo
za tim me napadla nejaka gumicka nebo neco v miste, kde jsou ty drazky pro struny. az je budu o vikendu menit, tak to zkusim rozebrat a provizorne tam neco hodit.
kapodastr neni uplne blby napad, ale chtelo by to neco primo na kobylce - takhle ma struna jeste porad docela dost rozkmit. ale je to z reseni co tu padly nejsnazsi moznost, navic obohacena o dalsi aplikace (zadnej kapodastr nemam, tak bych mel minimalne duvod si nejakej poridit)
mimochodem ten prostor pod kobylkou je uz slusne podrapany od strun, musim tam nalepit vrstvu gafy aby se to uz nestavalo. nebo dalsi nalepku TDEP
kapodastr neni uplne blby napad, ale chtelo by to neco primo na kobylce - takhle ma struna jeste porad docela dost rozkmit. ale je to z reseni co tu padly nejsnazsi moznost, navic obohacena o dalsi aplikace (zadnej kapodastr nemam, tak bych mel minimalne duvod si nejakej poridit)
mimochodem ten prostor pod kobylkou je uz slusne podrapany od strun, musim tam nalepit vrstvu gafy aby se to uz nestavalo. nebo dalsi nalepku TDEP
Takže povolit všechny struny ? Já je povoloval když jsem měl problém se snímačem a kobylka jaksi povolila. Říkali mi to i v hudebninách že takhle bych to měl vyměňovat jenže to musím opravdu vše najednou ? Ale pokud je to v těch šroubkách tak si to rád spravím (omlouvám se za styl psaní je mi jen 13
).
Apollo DWR 1200
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Marshall MG10CD
DigiTech Hot Head
Asi ti nic jiného nezbyde. Tah jedné jediné struny ti tu kobylku bude držet na místě a nesundáš jí. Hlavně to nechtěj sundat tak, že vyšroubuješ ty dva velké stavěcí šrouby (na obrázku jsou dole). Tak strun ty šrouby vyvrací směrem k hlavě kytary a až ty šrouby budou na posledním závitu, tak se třeba vyvrátí a ten závit strhneš. Taky by sis zbytečně hnul s dohmatem.Sam5706 píše:Takže povolit všechny struny ? .... to musím opravdu vše najednou ?
Lathur ti poradil dobře. Rezervu na posun kamenů tam máš a tak posuň kameny co nejblíž hlavě. Respektive bych posunul na doraz zatím jen kámen pod strunou D (tam máš nejmenší rezervu). Tuto strunu nalaď a její oktávu nalaď posouváním celé kobylky (těmi malými šrouby z boku kobylky). Nalaď zbytek strun a neměl bys mít problém. Rezervu na ostatních kamenech máš a vypadá to, že je máš i vhodně otočené.
Až sundáš struny, tak doporučuji vyčistit a ošetřit hmatník a pražce.