Dýha, top...(OT z Les Paul - jaké se vám líbí?)
Pravidla fóra
Re: Les Paul - jaké se vám líbí?
Nero, pořád nechápu to tvoje "ten top je JEN dýha". Vždyť to je právě význam toho slova top, ne? Dýha = tenký plátek dřeva. Top = tenký plátek dřeva nalepený na horní straně těla kytary. I to vždycky píší ve specifikacích, např tělo-mahagon, top-fládrovaný javor. Ať se dívám na factory tour Suhra, PRS nebo Musicmana, všude to dělají stejně. Prosím o vysvětlení.
Dýha má tloušťku pár mm, je na těle jen pro okrasu. Klasický top je výrazně silnější (cm) a na zvuku má nemalý podíl.
to je síce pravda, ale napr. LP klasickej konštrukcie má hrúbku javorového topu okolo 16mm, a to má na zvuk nástroja oveľa väčší vplyv ako top z tenkého plátku = dyhy, ktorý je hrubý možno 1 až 2mm a je tam hlavne kvoli peknej kresbe a na zvuk má minimálny alebo možno žiadny vplyvdArtagnan píše:Nero, pořád nechápu to tvoje "ten top je JEN dýha". Vždyť to je právě význam toho slova top, ne? Dýha = tenký plátek dřeva. Top = tenký plátek dřeva nalepený na horní straně těla kytary. I to vždycky píší ve specifikacích, např tělo-mahagon, top-fládrovaný javor. Ať se dívám na factory tour Suhra, PRS nebo Musicmana, všude to dělají stejně. Prosím o vysvětlení.
tak krasty bol rýchlejší
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Podívej na fotku mého PRS - http://nero2.rajce.idnes.cz/PRS_Custom_24/#PRS13.JPG To světlé, co vidíš, není lemovka, ale nezabarvený top. To opravdu není dýhadArtagnan píše:Nero, pořád nechápu to tvoje "ten top je JEN dýha". Vždyť to je právě význam toho slova top, ne? Dýha = tenký plátek dřeva. Top = tenký plátek dřeva nalepený na horní straně těla kytary. I to vždycky píší ve specifikacích, např tělo-mahagon, top-fládrovaný javor. Ať se dívám na factory tour Suhra, PRS nebo Musicmana, všude to dělají stejně. Prosím o vysvětlení.
Třeba Fender Select strat má na olšovém tělu opravdu javorový top. Zmíněný Custom Deluxe má pouze a jen dýhu, ted pár mm (možná ani ne) silnou vstvičku pro okrasu. U levných kytar výrobce často uvádí "top" a reálně to je dýha, někdy se dělá javorový top s fládrovanou dýhou, aby tam byl ten vizuální efekt a přitom se šetřilo.
ricardo, hned na začátku debaty o tom teleti jsem psal "Ten top bude pravděpodobně odýhovaný a u krku bych se hodně divil, kdyby byl fládrovaný." a následně "Na tom telátku je na 90 % pouze dýha. Dělá to tak i Fender... Ten krk mě docela překvapuje" - dýha byla zmíněna v souvislosti s tělem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Wikipedia : "Dýha je tenká vrstva dřeva o tloušťkách 0,3mm - 5mm".
Teď jsem měřil top na teleti Bach a na PRS SE Custom, oba mají přesně 5mm. Ten tvůj mi od oka připadá úplně stejně tlustý, stejně tak topy na Les Paulech tady, všechno dýha. Krasty a carver jsou imho mimo, top nemůže být tlustý několik cm, když celé kytary mají obvykle cca 4 cm.
Teď jsem měřil top na teleti Bach a na PRS SE Custom, oba mají přesně 5mm. Ten tvůj mi od oka připadá úplně stejně tlustý, stejně tak topy na Les Paulech tady, všechno dýha. Krasty a carver jsou imho mimo, top nemůže být tlustý několik cm, když celé kytary mají obvykle cca 4 cm.
Jeden z mých LP má tloušťku 6,3 cm, z toho Top v nejširším místě má 1,8 cm. Navíc LP obecně má klenutí, takže kraje jsou slabší a střední nejtlustší. Tak kdo je tady mimo?
OK, omlouvám se ti, LP nemám. Ale evidentně je to výjimka. Telata, straty, superstraty, prsa / Bach, Fender, Suhr, PRS, Musicman - JEN dýha. A o tom je řeč.krasty píše:Jeden z mých LP má tloušťku 6,3 cm, z toho Top v nejširším místě má 1,8 cm. Navíc LP obecně má klenutí, takže kraje jsou slabší a střední nejtlustší. Tak kdo je tady mimo?
žiadna výnimka, je to bežná konštrukcia LP . . . a 5mm hrubý top nemôžeš považovať za dyhu vzhľadom k jeho malým ostatným rozmerom
A v ktorom mieste si to meral?dArtagnan píše: Teď jsem měřil top na teleti Bach a na PRS SE Custom, oba mají přesně 5mm. Ten tvůj mi od oka připadá úplně stejně tlustý
Na telecastri by si musel niečo rozobrať aby si to mohol zmerať, ale aj tak sa mi nechce veriť že by na teleti od Bacha bol 5mm hrubý javorový top . . . a PRS má podobne klenutý top ako aj LP, takže tých 5mm čo si ty odmeral predpokladám na kraji tela nie je hrúbka topu, pretože niekde v strede je oveľa hrubší
Celé LP je výjimka, ostatní kytary jsou tenčí. 5mm je dýha, viz wiki. Bavím se tu s Nerem o svém teleti a o tom, že většina kytar, i luxusních, má dýhu. Vím, že je to OT a omlouvám se za to, ale zkus to už pochopit.carver píše:žiadna výnimka, je to bežná konštrukcia LP . . . a 5mm hrubý top nemôžeš považovať za dyhu vzhľadom k jeho malým ostatným rozmerom
Tele i PRS SE mají ploché topy. Jak se můžeš přesvědčit, tak tele od Bacha má fládrovaný i celý krk. O tom snad celé to OT je, ne? Ukazuju vám, že ten javor holt asi nebude tak drahý, jak si tu většina lidí myslí.
Javorový top na LP Gibsnech ma za učel spevnit dily mahagonu , proto ta tlouštka , Javor je pevnejší a težší jak mahagon.
Jinak na zvuku se neprojevuje ,samozrejme LP je zvuk Mahagonu typický , ne že to dela menzura nebo neco . viď Nero .
?
a ostatní ať si maj ty dyhy to se zvukem taky nic nedelá
Jinak na zvuku se neprojevuje ,samozrejme LP je zvuk Mahagonu typický , ne že to dela menzura nebo neco . viď Nero .
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
Mrkněte, jak to dělá Musicman, Anderson a Suhr.
Ty topy mají snad ještě tenčí než ty moje kytary. A říkají tomu normálně plnohodnotně "maple top", navíc ty topy i ohýbají podle tvaru těla, takže se evidentně nemusí jen vyřezávat. A tohle je prosím současná špička výrobců, kytary za nekřesťanské prachy.
Zkuste prosím, vážení Lespaulisti, jít za těmito chlápky a říct jim "Ty woe, to je jen blbá dýha"
Ty topy mají snad ještě tenčí než ty moje kytary. A říkají tomu normálně plnohodnotně "maple top", navíc ty topy i ohýbají podle tvaru těla, takže se evidentně nemusí jen vyřezávat. A tohle je prosím současná špička výrobců, kytary za nekřesťanské prachy.
Zkuste prosím, vážení Lespaulisti, jít za těmito chlápky a říct jim "Ty woe, to je jen blbá dýha"
mne ani tak nejde o tú cenu javora ako o to že na tvojom bachovi sa mi zdá 5mm hrubý javorový top zbytočný, pretože by zbytočne komplikoval a tým predražoval masovú čínsku produkciu. Uveril by som tomu len keby som videl to tele rozobraté. Podľa mňa je to len 1-2mm dyha.
To čo o dyhe píše wiki je všeobecná definícia . . . viem o tom svoje a nejdem sa s tebou o tom hádať, lebo vidím že sa nedohodneme
To čo o dyhe píše wiki je všeobecná definícia . . . viem o tom svoje a nejdem sa s tebou o tom hádať, lebo vidím že sa nedohodneme
Myslíš, že fládrovaný krk masovou čínskou produkci nekomplikuje a neprodražuje? Nestačil by obyčejný? Ale ejhle, on tam je ten "drahý". Vidíš, že tu o cenu javoru jde
Rozebírat ho nebudu, takže holt budu usínat s tím, že mi nevěříš. Co se dá dělat, i tak přeju dobrou noc 
"Táák a ven! Já mám jenom jedny nervy."ricardo píše:Javorový top na LP Gibsnech ma za učel spevnit dily mahagonu , proto ta tlouštka , Javor je pevnejší a težší jak mahagon.
Jinak na zvuku se neprojevuje ,samozrejme LP je zvuk Mahagonu typický , ne že to dela menzura nebo neco . viď Nero .?
Ne, vážně... jak můžeš říct, že skoro 1/3 LP těla nemá vliv na zvuk
Dýha, top...(OT z Les Paul - jaké se vám líbí?)
Můžete mi říct, proč tohle řešíte v topicu, který nese název "Les Paul - jaké se vám líbí?" ?
Rozjel se tu takhle velký OT, vím o tom, poprosím Nera, aby to smazal nebo přesunul jinam. Už jsem se chtěl debaty zdržet, ale po přečtení ricardova příspěvku jsem se neudržel.
- Nero
- Rádce
PRS (opravdový, US-made, ne náhražka z Koreje, nebavím se o SE) má ten top v nejsilnějším místě 1,9 centimetru. Prosím tě, nezaváděj tu domněnky o kytarách, které neznáš nebo jsi nikdy neměl v ruce.dArtagnan píše:OK, omlouvám se ti, LP nemám. Ale evidentně je to výjimka. Telata, straty, superstraty, prsa / Bach, Fender, Suhr, PRS, Musicman - JEN dýha. A o tom je řeč.krasty píše:Jeden z mých LP má tloušťku 6,3 cm, z toho Top v nejširším místě má 1,8 cm. Navíc LP obecně má klenutí, takže kraje jsou slabší a střední nejtlustší. Tak kdo je tady mimo?
A mimochodem, co uvádí aktuální popisky o PRS SE Custom:
5mm silnou vrstva bych už osobně nepovažoval za dýhu. Anglická Wiki na to má jiný názor, s kterým se rozhodně ztotožňuju víc...SE CUSTOM 24 MODEL SPECS
BODY
Top Wood Beveled Maple Top and Flame Maple Veneer
Back Wood Mahogany
Ano, na stratech, superstratech nebo telatech se používá převážně dýha, protože smysl je jen dekorativní - vizuální. S jistými výjimkami, jako nepříklad ten Fender Select, kde je opravdu použita silnější vrstva dřeva.In woodworking, veneer refers to thin slices of wood, usually thinner than 3 mm (1/8 inch), that typically are glued onto core panels (typically, wood, particle board or medium-density fiberboard) to produce flat panels such as doors, tops and panels for cabinets, parquet floors and parts of furniture. They are also used in marquetry. Plywood consists of three or more layers of veneer, each glued with its grain at right angles to adjacent layers for strength.
Zásadní rozdíl je v tom, že top se podílí na zvuku (je tam hodně dřeva), dýha nikoli (je to jen tenoučká vrstvička).
Jestli to myslíš vážně, tak sem radši už vůbec nepřispívej.ricardo píše:Javorový top na LP Gibsnech ma za učel spevnit dily mahagonu , proto ta tlouštka , Javor je pevnejší a težší jak mahagon.
Jinak na zvuku se neprojevuje ,samozrejme LP je zvuk Mahagonu typický
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
kdybys nebyl tak prvoplánove vysazenej tak pochopíš že sem to psal práve ironicky vzhledem k jiné diskuzi kde mě nero upozornil že za mekký kulatý zvuk LP nemuže menzura ale v prvni rade mahagon . tohle ješte patri podle mne do temy jak se vam libi LP . nemuselo se premistovat tady o dyhe neni co rešit.Bejk píše: .. jak můžeš říct, že skoro 1/3 LP těla nemá vliv na zvuk![]()
. Proto se tam ten javor dává víš, aby "přiostřil ten mahagon", přidal mu více výšek a projasnil ten zvuk do toho hutného mahagonu. Ty absolutně nevíš která bije.
Bejku sklidni hormon at nemusim byt OT.
nedelejte že to nevíte , sem stredoevropan heterosexual ... ať to neni tady nejaka pozitivni diskriminace jo ?
- Nero
- Rádce
Re: Dýha, top...(OT z Les Paul - jaké se vám líbí?)
Ne, do diskuze o nejhezčím LP tohle rozhodně nepatří. 2 stránky debaty "dýha vs. top" zaslouží oddělení.
Máš každopádně dost selektivní vnímání - psal jsem tam, že vliv má dřevo, způsob uchycení krku, typ použitých snímačů, kobylky a podobně. Nejen dřevo, i když to má samozřejmě zásadní vliv.
Opravdu rád bych potkal člověka, co ze zahraného tónu nebo akordu pozná, na kytaře s jakou menzurou se to hrálo. To je totiž nemožné. Každopádně nebudu tu hromadit OT v ex-OT, pokud se chceš věnovat menzurám, máš k tomu prostor zde - elektricke-kytary/radius-hmatniku-podst ... 36371.html Ale vím, že sám za sebe tam už asi nic smysluplného nevytvoříš.
Máš každopádně dost selektivní vnímání - psal jsem tam, že vliv má dřevo, způsob uchycení krku, typ použitých snímačů, kobylky a podobně. Nejen dřevo, i když to má samozřejmě zásadní vliv.
Opravdu rád bych potkal člověka, co ze zahraného tónu nebo akordu pozná, na kytaře s jakou menzurou se to hrálo. To je totiž nemožné. Každopádně nebudu tu hromadit OT v ex-OT, pokud se chceš věnovat menzurám, máš k tomu prostor zde - elektricke-kytary/radius-hmatniku-podst ... 36371.html Ale vím, že sám za sebe tam už asi nic smysluplného nevytvoříš.
PetrPeter 1975 - 2008