Přestavba akust.šestistrunky na dvanáctistrunku

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Přestavba akust.šestistrunky na dvanáctistrunku

Příspěvek od Rocky_MK »

Zdravím. Napadla mě taková prasečina. Už nějakou dobu mě láká akustická dvanáctistrunka, hlavně ty možnosti rozdílného ladění, např. jeden hippík, co po nás hrál ve Vídni, měl dvojice strun rozhozené o oktávu - a znělo to skvěle !
Abych to zkrátil. Napadlo mě koupit za pár stovek nějakou akustiku s širším krkem, vyměnit kobylku, nulťák a nadstavit hlavu pro dalších 6 mechanik. Neočekávám nic extra. Jenom abych si mohl ošahat dvanáctku (běda, jak tu uvidím nějaké pedofilní rádobyvtípky :D ) a trošku si na ni zvyknout, než si koupím nějaký slušnější nástroj. Nerad bych si rovnou kupoval něco drahého, dokud to neumím. Tehdy na tom koncertě jsem si tu dvanáctku půjčil a k mému rozčarování se hra na ni lišila od normální šestistruny docela dost (aspoň mi to po těch sedmi pivech přišlo).

Má to cenu, nebo s tím ani nezačínat? Chci to jen na naučení. Nemám žádného známého či kamaráda, který by dvanáctistrunu vlastnil. Až na toho vídeňáka hippíka.
carver

Re: Přestavba akust.šestistrunky na dvanáctistrunku

Příspěvek od carver »

to už by som si radšej ako prerábať šestku, za tých pár stoviek zohnal rovno nejakú bazárovú dvanástku, občas sa za pár šupiek na bazári objavujú dvanástky od cremony . . . neni to síce buhvico a často mávajú prasknutý krk pri spoji s telom, ale pokiaľ narazíš na nejaký lepší kúsok, tak na "ošahanie" by to mohlo stačiť :)
lathur

Příspěvek od lathur »

Nerad bych byl za žvanila, ale mám takový obavy, že to ta šestistunka nepřežije. Nebude lepší obrazit nějaký bazary a koupit na experimentování hotovou dvanáctku? Ona ta dvanáctka bude stavěná pro dvakrát tak velký tah strun než šestka tak aby se ti nesklopila, jako kapesní nůž. Jestli chceš kupovat dvanáctku až po vyzkoušení, tak si ji kup rovnou, na Aukru jsou teď dvě. JleT
Ha, Carver mě předběh.
proč to kupovat, když se to dá postavit
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

To samozřejmě jo, ale nikdy jsem na bazaru nepotkal dvanáctistrunu levnější než 2000,-. Za kytaru je to sice pakatel, ale tolik do toho vrazit nechci ani nemůžu. Šestistrun se válí všude od dvou tří stovek...
EDIT.: Struny bych samozřejmě natáh co nejměkčí.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Rocky_MK píše:např. jeden hippík, co po nás hrál ve Vídni, měl dvojice strun rozhozené o oktávu - a znělo to skvěle !
To jsem nějak nepobral ...

Jinak tah, širší krk, hlava (další mechaniky) to vše budou problémy a dle mého je to nesmysl, ale víc by řekl určitě nějaký kytarář.
MilanT

Příspěvek od MilanT »

Martine, já tě od toho taky odradím i když nejsem kytarář, ale pouhopouhý kutil. Na jednu stranu tě jako ten kutil chápu, že si chceš něco vyzkoušet, ale na druhou stranu bych to viděl na ztrátu času, nervů a peněz.
Nedovedu si představit estetické prodloužení hlavy aby to vydrželo tah dalších šesti strun (obávám se, že kvůli tomu a šířce hmatníku budeš měnit celý krk). A přední desce nedávám moc dlouhou životnost. Nepředpokládám, že jí budeš měnit.
Hele, pokud po ní toužíš, tak určitě máš stranou nějakou korunu, něco došetříš a kup poctivou dvanáctku. :D
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Co jsi nepobral, to ladění? Myslel jsem tím, že např. jedno tenké éčko měl o oktávu níž než to druhé apod.
Milan : jasně :D každopádně mě fakt zajímalo, jestli je něco takového reálné...neplánuji to v dohledné době - byl to jen nápad.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Rocky_MK píše:Co jsi nepobral, to ladění? Myslel jsem tím, že např. jedno tenké éčko měl o oktávu níž než to druhé apod.
Tak tohle jsem taky nepobral.

Viděl jsi někdy dvanáctistrunku? Struny od "E" po "g" jsou vždy v oktávách. Teprve "h" a "e" jsou jenom zdvojené se stejnou výškou tónu.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Přidávám se k Jesterovi, krom tenkého éčka a háčka jsou všechny struny zdvojené do oktávy. Jinak by ta 12strunka neměla moc smysl. Ty nejtenčí struny se nezdvojují do oktávy, protože tak tenké struny už vyrobit nejde.

Jinak si taky myslím, že to je nesmysl - na té levné kytaře dost možná vyrveš kobylku nebo přiliš zkroutíš krk. Investice do kytary + mechanik + nulťáku + dalších detailů tě nevyjdou zrovna levně, má-li to za něco stát, práce s tím bude hafo a může všechna přijít vniveč.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Přímo z duše,Nero... Zadarmo drahė.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Jester píše:
Rocky_MK píše:Co jsi nepobral, to ladění? Myslel jsem tím, že např. jedno tenké éčko měl o oktávu níž než to druhé apod.
Tak tohle jsem taky nepobral.

Viděl jsi někdy dvanáctistrunku? Struny od "E" po "g" jsou vždy v oktávách. Teprve "h" a "e" jsou jenom zdvojené se stejnou výškou tónu.
Napsal jsem to špatně, bylo to přesně jak říkáš. Viděl a slyšel a měl v ruce jen jednou, jak jsem psal.

Díky za odpovědi. Už mi to nemusíte vymlouvat, kašlu na to...byl to jen nápad :).
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Kup si za 3k Corta nebo Ibanezu (třeba na bazaru něco bude). To je asi nejrozumnější. Chápu tě, taky se mi ten zvuk líbí, ale není se na tom moc co učit, je to jako když hraješ na akustiku s 6ti, jen si chvilku zvykáš na dvoje struny, ale jinak je to stejné prakticky.
Bezmozek

Příspěvek od Bezmozek »

No naučit se asi spíš využít těch 12 strun, když na to budeš hrát jako na 6, tak to smysl moc nemá.
Jinak jestli chceš mermomocí přidělávat struny, co toto:
http://aukro.cz/devitistrunna-akusticka ... 14011.html
Jinak tyhle cremony se s trochou stěstí daj v slušnym stavu sehnat za 1500,- a je jich dost, skoro pořád se aspoň jedna na aukru válí :wink:
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

To samozřejmě, jen nevím jak to myslel, podle jeho popisu to spíš vypadalo, že se mu líbí jen ten oktávový zvuk a chce to asi spíš pro zábavu a zpestření než na nějaké větší učení. Ale nenapsal to jasně, tak nevím co mu k tomu poradit jiného.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Tos řekl docela přesně :) každopádně si rád rozšířím obzory a naučím se něco nového.
Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

Jsem rád, že jsem to pochopil správně :). Nicméně tě úplně chápu. 12 strun je skvělá věc a taky bych si jí chtěl pořídit, alespoň nějakou obyčejnější. Ten bohatější zvuk je něco úplně jinýho :). Ale zatím se chci naučit co nejvíc na 6 strun a pak to jen uplatnit při hře na dvanáctku. Já třeba osobně víc nehledám a bude mi to stačit.
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Jo, nejvíc mě fascinuje, ten "chorus dojem", jako by hrálo víc kytar najednou. Takový kytarový orchestr. Chtěl bych se na to obstojně naučit a pak tím obohatit hru v kapele.
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Asi to bude chtít něco lepšího než tu Cremonu. Pokud by ladila tak by se to téměř rovnalo zázraku. A nebude-li ten zázrak tak Tě asi v kapele utlučou... :lol: Tož tak...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Rocky_MK píše:Jo, nejvíc mě fascinuje, ten "chorus dojem", jako by hrálo víc kytar najednou. Takový kytarový orchestr. Chtěl bych se na to obstojně naučit a pak tím obohatit hru v kapele.
12tku mám celkem dobrou a hraju na ní celkem málo - nehodí se prostě na všechno - takže to nadšení možná rychle opadne.
Jinak přestavět 6tku na 12tku asi není problém, jen se musí vyměnit: hlava, mechaniky, krk, vrchní deska, žebrování a kobylka :lol:
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Rocky_MK
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

Tengli píše:Asi to bude chtít něco lepšího než tu Cremonu. Pokud by ladila tak by se to téměř rovnalo zázraku. A nebude-li ten zázrak tak Tě asi v kapele utlučou... :lol: Tož tak...
Ani sekundu jsem neuvažoval, že bych tu devítistrunu koupil. Něco takového je pro mě zbytečné, nevyužil bych ani sedmu. 6 strun mi stačí, 6 dvojic mě láká.
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“