banjolele
banjolele
Jak už jsem jednou psal, tak jsem míval uke od Staggu a nešlo naladit a tak jsem se rozhodl zakoupit tamburinu a udělat si banjolele. Sloupl jsem krk z uke, šlo to víc než překvapivě lehce- kuchyňským nožem jsem obřízl spoj krku s tělem, lehce zapáčil za hmatník a bylo to. Ze smrkovýho špalíčku jsem udělal nástavec mezi krk a tamburinu, z kousku ořechu jsem vyrobil dvojdílný strunník. Slepil, sešroubil a hotovo. Ještě nějaký laky, barvičky, natáhnout struny a hrát. Jo a ještě se mi nelíbil nápis Stagg na hlavě a tak je přebroušená a je na ní mahagonová dýha. Posuďte sami: http://lathur.rajce.idnes.cz/uke/ JleT
proč to kupovat, když se to dá postavit
Re: banjolele
Zdarec, taky mě něco podobnýho napadlo.....využít levnější bubínek ( skorotamburínu).
A pověz -jak to hraje??? Co ukázala praxe?? je to použitelný??
Mira
Mira
Ještě bych zvážil "vzpěru" do korpusu. Stejně Tě to asi donutí až to začneš ladit... Stačil by i kus násady ze smetáku. Tož tak...
Za kolik byla ta tamburínka?
Já to včera teprv sestavil a zatím nejsou nový struny, ty co tam byly původně jsou krátký. A praxe se ukáže asi hnedka v půlce března na nějakém mejdanu...mirda píše:Zdarec, taky mě něco podobnýho napadlo.....využít levnější bubínek ( skorotamburínu).
Mira
Kolem tří stovek i s poštou, kupoval to kamarád. A s tou vzpěrou je to zatím v hlavě, a nachystaný na někdy- ony ty nylonky co tam příjdou zas až takový tah nemají.Tengli píše:Ještě bych zvážil "vzpěru" do korpusu. Stejně Tě to asi donutí až to začneš ladit... Stačil by i kus násady ze smetáku. Tož tak...
oprava: tak ta tamburina 420,- a je to tahle: http://www.audioworks.cz/tamburiny-a-ro ... 35340.html
Jak to hraje? Nějaké video?
Practice doesn't make perfect. Practice makes permanent.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
Sebevětší porce cvičení nepomůže, pokud bude prováděno špatně, příliš rychle a s chybami. Takové cvičení jenom zafixuje chyby a o to těžší bude se jich později zbavit.
asi by som sa zamyslel nad nejakym primitivnym toneringom - sfrezovat zhora zvnutra z tej tamburiny drazku par milimetrov a vlozit obruc z ohnutej brondzovej alebo hoci aj hlinikovej pasoviny, pripadne zospajkovanej. ta vzpera do korupusu takisto, ale treba ju urobit tak, aby sa nou dal nastavovat uhol krku 
Nazdar, tonering se dělá pro kovový struny, aby se prodloužil sustain a na tom banjolele jsou nylonový struny, aby mělo zvuk jako uke. A krk stavitelný je -není přilepený, je navolno, na čepu a šroubu. JleTpotkanX píše:asi by som sa zamyslel nad nejakym primitivnym toneringom - sfrezovat zhora zvnutra z tej tamburiny drazku par milimetrov a vlozit obruc z ohnutej brondzovej alebo hoci aj hlinikovej pasoviny, pripadne zospajkovanej. ta vzpera do korupusu takisto, ale treba ju urobit tak, aby sa nou dal nastavovat uhol krku
A upozornění pro všechny, co by něco podobného stavěli-pod kobylku je potřeba dát pásek plastu(třeba vystřižený z podložky na psaní) aby u levných bubínků kobylka neprošla blánou. JleT
A jak to tedy hraje?? ....zkušenosti, rady případným následovníkům....atd. Hoď sem něco v tom smyslu..... 
Takže prošla blánou?lathur píše: A upozornění pro všechny, co by něco podobného stavěli-pod kobylku je potřeba dát pásek plastu(třeba vystřižený z podložky na psaní) aby u levných bubínků kobylka neprošla blánou. JleT
Naštěstí ne, ale jak se začla při dolaďování rýsovat čím dál víc, tak jsem tam na zkoušku šupl pásek plastu a bylo po problému a moc bych za to nedal, ale trochu to i vylepšilo zvuk. JleTTengli píše:Takže prošla blánou?lathur píše: A upozornění pro všechny, co by něco podobného stavěli-pod kobylku je potřeba dát pásek plastu(třeba vystřižený z podložky na psaní) aby u levných bubínků kobylka neprošla blánou. JleT
A hraje to tedy líp než to uke-co si kvuli tomu zrušil ???? 
Hraje a LADÍ. A to i přesto, že je to v kupě jenom pár dní a struny ještě nejsou pořádně usazený. Hned, jak vyrobíme nějaký klípek, tak to sem dám, zatím mám něco na telefonu ze sobotního mejdla-klip nic moc-nějaký to promile, tma a tak...JleTmirda píše:A hraje to tedy líp než to uke-co si kvuli tomu zrušil ????
Já mám v současnosti k dispozici jen krk z 3/4 kytary, co jsem rozšlápnul, ale to by tak jednoduše ve spojení s " bubínkem" použít asi s ohledem na menzuru nešlo( leda by měl aspoň půl metru v pruměru...
to bych spíš spojil s nějakou krabicí od doutníků...dal tam snímač a ladil to do akordu... a hrál jako na havajku.....Ale nemám ani tu krabici......
no- třeba časem něco vytvořím....
Mrkni sem: nastroje-f71/cigar-box-guitar-t19635.htmlmirda píše:![]()
Já mám v současnosti k dispozici jen krk z 3/4 kytary, co jsem rozšlápnul, ale to by tak jednoduše ve spojení s " bubínkem" použít asi s ohledem na menzuru nešlo( leda by měl aspoň půl metru v pruměru...).
to bych spíš spojil s nějakou krabicí od doutníků...dal tam snímač a ladil to do akordu... a hrál jako na havajku.....Ale nemám ani tu krabici......![]()
no- třeba časem něco vytvořím....
nastroje-f71/can-guitar-t25219.html
no, ja by som, pokial by som chcel zvuk ukulele, rozmyslal nad postavenim ukulele. keby som tam miesto korpusu cpal bubon, tak by som chcel, aby to hralo jako banjo uku, cize zrejme klasika s kovovymi strunami. ale pokial si spokojny, tak je secko v poriadku.
Na banjolele patří nylonky-standartně. Na banjolele standartně tonering nepatří. Pokud malé čtyřstrunné banjo tak co to má společného s "lele"?potkanX píše:no, ja by som, pokial by som chcel zvuk ukulele, rozmyslal nad postavenim ukulele. keby som tam miesto korpusu cpal bubon, tak by som chcel, aby to hralo jako banjo uku, cize zrejme klasika s kovovymi strunami. ale pokial si spokojny, tak je secko v poriadku.
Tady je můj pokus o home made banjo ukulele http://taufi.net/doku.php/zajmy/vyroba_banjo_ukulele. Pojal jsem to hodně jednoduše, ale hraje
.
Nemáš to video třeba na youtube? Apple flashplayer nežere...
Mělo by to spustit video na YouTube, přidal jsem i přímý odkaz, je to tady http://www.youtube.com/watch?v=qPoOlmHaEKQTengli píše:Nemáš to video třeba na youtube? Apple flashplayer nežere...
Díky. Zajímavé. Pojal jsi to opravdu jednoduše ale jak je z videa zřejmé někdy je méně opravdu více. Palec nahoru a klobouček dolů.
Ať se daří. Ahoj