Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od core88 »

No to sem to taky napsal dobře :roll: :mrgreen: . Ano myslel sem síťový oproti výstupnímu trafu. No ono je to sice daleko ale kdoví jak daleko s těch traf ty siločáry vystupujou . Indukce je svinstvo tak by sem to pro klid v duši pootočil .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
marshall

Příspěvek od marshall »

musím říct že to pomáhá u mě jsem se tím zbavil síťového brumu
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Marshall: Protože když ti to brumí a otočíš síťové trafo, tak to vliv má. Ale NENÍ to tím, že jsi ho otočil vůči výstupnímu trafu, ale vůči celému rozložení součástek a zejména oproti VSTUPNÍM ELEKTRONKÁM a vstupním obvodům. Kdybys býval otočil otočil výstupní trafo, brum by se nezměnil...
Prosím nevytvářejte nepravdivé mýty a neexistující duchařinu...

Pochopitelně, pokud jsou trafa blízko k sobě, jejich vzájemná poloha má mnohdy zásadní vliv...
Naposledy upravil(a) MilanT dne 18.03.2013 7:25, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Pomohlo by proti brumu odstínění síťového trafa nějakou hliníkovou clonou vůči lampám a výstupnímu trafu? Zkoušeli jste to někdo?
Bob78

Příspěvek od Bob78 »

core88 píše:no jak koukám tak asi nebudeš žádný dřevo ..... soudě podle různých měřáků co si měl v dílně
dílo vypadá docela k světu jen bych napájecí trafo otočil o 90 stupňú oproti napájecímu trafu odpověď proč najdeš docela jistě tady http://www.valvewizard.co.uk/
Vím pochopil jsem,že napajecí vůči výstupnímu :-) ale je to v klidu nebručí,ani z toho nelezou žádné pazvuky tak to neřeším :-) dílna je otce,ale fušuji tam jak se dá a hodně se učím od něj,protože renovuje staré lampové rádia a má spousty zkušeností,tak když jsem v pasti,rád poradí :-)
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

simiruz píše:Pomohlo by proti brumu odstínění síťového trafa nějakou hliníkovou clonou vůči lampám a výstupnímu trafu? Zkoušeli jste to někdo?
Podle mě vůbec. Když už tak měď nebo železo.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Dan Rohanský píše:
simiruz píše:Pomohlo by proti brumu odstínění síťového trafa nějakou hliníkovou clonou vůči lampám a výstupnímu trafu? Zkoušeli jste to někdo?
Podle mě vůbec. Když už tak měď nebo železo.
měď? Dane to chodíš na fel? že se nestydíš :lol:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Nechodím :P a někde jsem to četl, mám takový pocit.
simiruz

Příspěvek od simiruz »

Tak jsem trochu hledal a na nějaké diskuzi jsem se dočetl, že na stínění elektromagnetického pole je ideální měkká ocel (třeba ta, co se používá na jádra transformátorů).
To je divné, protože na stínění elektronek se používá hliníkový kryt, koaxialy na wifi mají taky hliníkovou fólii a i mi se potvrdilo, že omotání předzesilovače alobalem (tranzistorového) prakticky zlikviduje jeho šum.
syneda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syneda »

už mi to jede :D kouknul se mi na to známej, odpojily jsme ten pin 3 od 4 a připájeli repro přímo na výstup trafa, někde u těch jacků je zkrat, takže to hrálo potichu, jinak to bylo bez chyby, ale docela to naprázdno brumí, tak to vezmu ještě v pátek na praxi, bavil jsem se o tom s mistrem a říkal ať to přinesu že dřív s klukama stavěl pořád nějaký lampáče na kytary, ale teď prej už dlouho nikdo nic, že už o to není zájem, že se v tom po létech zase rád povrtá, tak snad mi pomůže zbavit se co nejvíc toho brumu. Má to víc zkreslení než jsem čekal, gain na plno master volume taky a zvuk jak starý black sabbath, tak to chci upravit co nejvíc na čistej zvuk a potom přidělat druhej kanál jako hi-octane přepínatelný přes footswitch, nebo přímo spínačem na šasí. Ale nevím jak zapojit to relátko, myslel jsem že by mi relé přepínalo signál a relé bych zapínal footswitchem nebo přepínačem na šasí a zapojil bych to jako schodišťový vypínač, ale to by bylo pokaždé na jiný poloze zkreslený/čistý. Jak se to řeší, abych měl např. switch nahoře zkreslený, dole čistý? Jestli chápete jak to myslím.
PS: ten známý co mi s tím pomáhal mi řekl ať si seženu 4x EL34 že má nějaký koncový zesilovač 2x50W :D že by mi ho pomohl přestavět na kytaru :D ale to by bylo už docela maso :D to abych si sehnal zkušebnu :D
Jo kdyby jste věděli o nějakém schémátku místo toho hi-octane co by se tam dalo udělat jako zkreslenej kanál tak sem s ním.
A moc Vám všem děkuji za trpělivost a cenné rady :wink:
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

simiruz píše:Tak jsem trochu hledal a na nějaké diskuzi jsem se dočetl, že na stínění elektromagnetického pole je ideální měkká ocel (třeba ta, co se používá na jádra transformátorů).
To je divné, protože na stínění elektronek se používá hliníkový kryt, koaxialy na wifi mají taky hliníkovou fólii a i mi se potvrdilo, že omotání předzesilovače alobalem (tranzistorového) prakticky zlikviduje jeho šum.
jo jde o to že v případě omotání preampu alobalem stíníš velmi malé elektromagnetické pole takže stačí materiál s magnetickou vodivostí o málo větší než vzduch. kdežto od transformátoru ti jde pole s mnohem větší intenzitou - tzn měď nebo hliník by toho moc nepobral takže by sis téměř nepomohl. kdežto transformátorový plech má vysokou elektromagnetickou vodivost - sežere tedy většinu magnetického pole...
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Bob78

Příspěvek od Bob78 »

MrB14ck píše:
simiruz píše:Tak jsem trochu hledal a na nějaké diskuzi jsem se dočetl, že na stínění elektromagnetického pole je ideální měkká ocel (třeba ta, co se používá na jádra transformátorů).
jo jde o to že v případě omotání preampu alobalem stíníš velmi malé elektromagnetické pole takže stačí materiál s magnetickou vodivostí o málo větší než vzduch. kdežto od transformátoru ti jde pole s mnohem větší intenzitou - tzn měď nebo hliník by toho moc nepobral takže by sis téměř nepomohl. kdežto transformátorový plech má vysokou elektromagnetickou vodivost - sežere tedy většinu magnetického pole...
U kterého je větší magneticé pole u síťového nebo výstupního? šacoval bych to první,ale nevím :?:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Logicky by mi přišlo větší u síťového, protože zdaleka ne všechen výkon, který proteče skrz něj, proteče i skrz výstupák. Ale jenom tipuju. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

nějak tak to nejspíš bude, taky jde o to že v ideálním případě by ti do výstupáku šel jen signál a ne žádných 100Hz z nevyhlazenýho anodovýho napětí, kdežto na napájecím trafu je ta střídavina v 50Hz která ti vadí, protože brumí. Největším zdrojem tohohle bordelu ve vzduchu pak bude to síťový, napájecí trafo, takže by bylo lepší odstínit to, než pak "chránit" ostatní části zesilovače aby se do nich ten brum nedostal
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

jo většinou je to tak. ztráty vířivými proudy o které nám tu jde (většinu ostatního magnetického pole "sežere" jádro trafa) jsou ale závislé i na konstrukci transformátoru (E, M, toroid) a použitém materiálu jádra takže to nemusí být vždycky tak.
www.black-audio.net
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

(To už je druhej příspěvek, ze kterýho mám pocit, že Black do tý školy fakt chodí. :D)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Tube Guru
Odborník

Příspěvek od Tube Guru »

Dobrý den, spousta schemat již vyzkoušených předzesilovačů je na této adrese: http://www.webphix.com/schematic%20heav ... _HTML.html
jestliže máte zájem jen o zkreslený zvuk, najdete asi nejlepší inspiraci v kategorii "Post 70´s" (např. Peavey) nebo tady: http://www.webphix.com/schematic%20heav ... oogie.html
jsou zase schemata Mesy.
Ještě poznámka k brumu. Je hodně důležité jaké sycení (magnetická indukce) je v jádře síťového trafa. Čím je vyšší, tím vychází sice menší spotřeba mědi (méně závitů/Volt), ale více mag. siločar se uzavírá i mimo jádro, takže takové trafo "více ruší". Hodně zdaru při přestavbě! :)
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

čaues all , staviam tú plexi 5 W , trafaky z radia , Ua mám 270 V ,schema od Ohryzka , robil to Stanley06 a kde-kto , nejde mi sem dat to schema aparatury-f72/stavba-lampove-hlavy-icky ... 97-40.html nuž a v zdroji mám predpísaných 47 micro/400 V kondíky HITANO , z GM-ka , koncák mi už hrá , velmi slabý brum to má , hrá to parádne , no a chcem sa spýtat či možem použit miesto HITANO staré ale funkčné kondíky , ( išli v kuse 25 rokou vo výtahovom panely ) su to Tesla TC-509 250micro 500/550 V , také velké ružovou foliou obalené šulce , podla odborníkov tu na fóre su určite lepšie tie staré tesly ako HITANO , a tá hodnota ? je ok ? miesto 47 dat 250 micro ? vyskúšat to možem až za tri dni , preto sa pýtam či sa možem tešit , vďaka za radu a odpovede
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

pokud je to ve zdroji z RC článků tak bych řek že čim větší kapacita C tím lepší, mělo by ti to pak brumět ještě méně :wink:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mirostrat
Bandzone: https://bandzone.cz/lustifon
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirostrat »

Ježiši teda stanley díky ! lebo tie kondy sú aj nádherné a pekne sa budú vynímat na šasi , v pondelok idem na to a poreferujem ak sa podarí a dík :!:
Lidi jsou jako zlá macecha, vyžmýkají tě, jako citrón a pak odkopnou, jako chcíplou krysu.
Red Dwarf : Nejlépe to měli vymyslené Eskimáci. Vystrčili staříky z Iglu a proto také neměli výraz pro Starobinec.
Se starobou přichází i moudrost, někdy ale přijde staroba sama.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“