Beyerdynamic M 69 TG - připojení (spěchá!)

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Chosieczek

Beyerdynamic M 69 TG - připojení (spěchá!)

Příspěvek od Chosieczek »

Dobrý den, vlastním mikrofon Beyerdynamic M 69 TG a mám problém s nahráváním zvuku (v PC). Připojený ho momentálně mám takto: XLR - 6.3mm - 3.5mm a asi tuším v čem je problém, tudíž jde spíš o to, co přesně (kde) mám koupit. XLR kabel nevím zda je stereo, ale na výstupu má pouze jeden proužek, takže asi mono a redukce má jeden proužek taktéž. Můj dotaz tedy zní, kde a co koupit? Napadlo mě zkusit sehnat XLR - 3.5mm, ale problém je v tom, že to potřebuji dnes, co nejdříve. Jsem z Prahy, takže pokud by někdo věděl kde koupit XLR - 3.5mm Stereo kabel, nebo XLR - 6.3mm - 3.5mm Stereo kabel a redukci, byl bych mu vděčný. Alza, či CZC toto nenabízí a v kamenných obchodech se nevyznám (neznám je). Děkuji za všechny rady, Chosieczek.

PS: Nevím jak to u mikrofonů je, ale prostě z toho potřebuji dostat Stereo zvuk bez ztráty kvality ("Vytváření paprsků" - simulování Sterea je na nic). Jo.. ještě aby to nestálo moc :).. dávat třeba 1.000 za kabel se mě nechce..

EDIT: Po chvilce brouzdání na webu jsem objevil toto:
http://kytary.cz/bespeco-xcmc-100/HN133036/
http://kytary.cz/bespeco-slad140/HN104984/
Radši se zeptám - je to to co potřebuji?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Beyerdynamic M 69 TG - připojení (spěchá!)

Příspěvek od pavlii »

Aaaach jo - no asi takhle. Ten zmíněný kabel s redukcí do sebe pasovat budou, ale jak to bude ve výsledku nevím - zcela jistě to nebude "kvalitní" (jak jsi napsal svůj požadavek). Tohle není mikrofon pro integrovanou kartu; z principu bys neměl mít problém s tím tvým aktuálním připojením (nepíšeš, co znamená "...mám problém s nahráváním zvuku...").

Jediné řešení ve smyslu kvality je koupit XLR-XLR kabel (=standardní mikrofonní) a teoreticky jakoukoli zvukovku, která má XLR (=opět standardní) mikrofonní vstup.

Pokud toto nebylo to, cos chtěl slyšet, tak máš prostě smůlu 8)

Z hlediska technického je pro tebe minimální řešení třeba totok: http://kytary.cz/prodipe-studio-12/HN119183/ ale osobně bych do ničeho takového nešel.

Vše ostatní minimální je výrazně mimo uvedených 1000,- Kč.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Chosieczek píše:Nevím jak to u mikrofonů je, ale prostě z toho potřebuji dostat Stereo zvuk
No, to nevíš. Promiň, že to musím napsat natvrdo, ale ty máš mikrofon za 5tis. (co by za to jiní na foru dali) a přitom ti uniká to podstatné - povědomí o tom, jak vůbec ten mikrofon funguje a že z něj STEREO prostě nedostaneš ani kdyby ses po....
Zkus si o tom něco nastudovat, prosím.
Abych jen nemoralizoval a nekáral, budeš skutečně potřebovat externí zvukovou kartu, která převede mikrofonní signál do digitální podoby (většinou pak přes USB do PC).
A pokud chceš STEREO záznam tak potřebuješ minimálně DVA mikrofony (nebo jeden speciální stereo, ale to už je jiná liga).

Edit: Ještě doplním, že ten kabel, cos postoval (http://kytary.cz/bespeco-xcmc-100/HN133036/) se sice jako stereo tváří (dva proužky na jacku), ale hovořit v souvislosti s mikrofonem o stereu je nesmysl - jedná se o SYMETRICKÝ mikrofonní kabel (2 živé vodiče + 1 stínění).
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 20.03.2013 10:05, celkem upraveno 2 x.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nojo - problém je zhusta v tom, že to lidi prostě zjednodušujou a pojem "STEREO" pro ně znamená "slyším to z obou repráků". No pak to takhle prostě dopadá..... Já už jsem se nad tím radši ani nepozastavil.

P.

Chosieczek

Jsem rád, že mě v tom děláte jasno :). Ano, jak jsem psal - v tomto oboru se nijak nevyznám a je mi cizí. Jestliže z toho stereo zvuk nedostanu, tak se kouknu po zvukové kartě až zvuk jde aspoň přímě. Nebude interní PCI-E karta lepší než externí?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Napiš přesně, co máš za problém a čeho chceš dosáhnout (co chceš nahrávat a pro jaké účely) a dostaneš co nejpřesnější odpovědi. Takhle ti tu asi jinak moc nepomůžeme. Jen budeme špekulovat.
Chosieczek

Potřebuji z toho dostat co nejkvalitnější zvuk a obávám se, že se to s mono nepovede, jde o nahrávání hlasu.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Stále mi nedochází, jak souvisí kvalita nahrávání a mono (definuj mi prosím, co si představuješ pod pojmy mono a stereo).
Pokud ti jde o to, aby hlas byl v nahrávce slyšet stereo (čili někdy více zprava, jindy zase zleva) pak se toto dá udělat s mono nahrávkou dodatečně v DAW pomocí panování (panoramatizace, nebo jak bych to měl říct česky správně).
Pokud chceš nahrát hlas přímo stereo, pak jedině se dvěma mikrofony.
Chosieczek

Ne, to nepotřebuji, ale po zkoušce nahrávání v Audacity se mě mono zdá, vzhledem k mikrofonu, dost nekvalitní a je omezené v "síle". Jelikož sluchátka a další zařízení přehrávají mono uprostřed, tak je to v podstatě jedno. Mě jde hlavně o kvalitu, čistotu zvuku. Další věc je nastavení mikrofonu na mono, jelikož mě to integrovaná zvuková karta bere jako stereo.

Jinak je to tato karta - Realtek ALC887.

EDIT: K mikrofonu, vlastním/e ho už delší dobu a dřív byl používán ke kombu apod. a jelikož mě nedávno můj mikrofon odešel, tak mě napadlo toto ;). Jestli je nemožné s ním nahrávat v dobré kvalitě na PC mluvené slovo, tak zas ulehne do skříně a kouknu se po nějakém kondenzátorovém USB mikrofonu :).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Tak to pořiď buď to, co ti postoval pavlii, nebo bazarová Lexicon Alpha (když jsi z Prahy). Tam už se dá hovořit, že to bude alespoň "nějaká" kvalita http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=7 ... dohodou=on (ale k ní budeš potřebovat ještě kabel XLR-XLR).
Nechci tě podcenit, ale dnes ten problém asi nevyřešíš. Ono jedna věc je koupit, druhá to rozchodit.
Chosieczek

Tak nějak to promýšlím, ale vím, že i s externí zvukovou kartou asi nedosáhnu kvality kondenzátorových mikrofonů (Samson, Behringer..). Napadá mě tento prodat nějakému muzikantovi a koupit něco takového, rozhodně děkuji všem za rady a taktéž lekci z mikrofonů aspoň jsem si díky tomu udělal v mikrofonech větší přehled :). Co se týče kondenzátorového mikrofonu tak to už asi nebude k tomuto fóru, ale spíš k Audiozonu, popř. mám kamarády u Perla Group a Fenix ProDabing (no, stejně všichni řeknou Samson C01U, nebo Behringer C1-U).

Téma můžete locknout :). S pozdravem, Chosieczek.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Než koupíš kondenzátor, tak měj na vědomí, že s dynamickým uděláš doma možná lepší nahrávku než s kondem, poněvadž kondenzátor mnohem více snímá akustiku místnosti. A nepředpokládám, že bys doposud akustiku místnosti nějak řešil.
Opravdu si o tom něco přečti, tady na fóru je kupa podobných dotazů.
Chosieczek píše:Tak nějak to promýšlím, ale vím, že i s externí zvukovou kartou asi nedosáhnu kvality kondenzátorových mikrofonů (Samson, Behringer..).
To se rozhodně takto obecně říct nedá. Zvukovka je jedna věc, mikrofon druhá...akustika místnosti třetí, zkušenosti se zvučením čtvrtá, atd., atd., atd.
Zkušený zvukař dosáhne i s horším vybavením lepších výsledků, než nezkušený rookie s kvalitním vybavením, IMHO. A studium a získávání teoretických poznatků tě nestojí nic. Jen volný čas.
Chosieczek

Pokusím se o tom něco nastudovat, poradit se s lidmi, kteří jsou v tomto oboru zkušení. Akustika je samozřejmě další věc, kterou jsem tak nějak přehlížel, jelikož ozvěnu tu rozhodně nemám a když mluvím tak to nic neruší.
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

By ses divil, co vše bude slyšet při použití kondenzátorového mikrofonu pro nahrávání v "zdálo by se tiché" místnosti. A nemám na mysli ozvěnu. Tak hodně úspěchu při studiu ;).
Chosieczek

Tak od toho je tu potom finální úprava v počítači, kde se dá leccos odstranit.. Jak na to koukám je to slušná věda.. Směry mikrofonů, typy... já asi dneska nebudu spát :).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Chosieczek píše:Tak od toho je tu potom finální úprava v počítači, kde se dá leccos odstranit.
A leccos zase ne. Nekvalitně sejmutou nahrávku nezachrání ani úprava v PC. Jo, je to věda. A já už asi více nápomocen nebudu, takže držím palce a zdar.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak - a ono těch bezesných nocí bude asi víc ;-)

P.

Chosieczek

Přeinstaloval jsem ovladače, počítač kvůli "hučení" posunul dál a už bych řekl že je to celkem přijatelné, až na jemný šum, který mě ruší -> nějaká rada? :)

Časem až našetřím tak bych si pořídil nějakou dražší externí zvukovou kartu a možná že by to i dosahovalo "pro" kvalit :).
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Ten šum (brum) je daň za to, že to máš prcnuté do vstupu integrované zvukovky. Zkus použít EQ, najít tu nejkritičtější frekvenci a ořezat ji.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak - už je právě možné, že ten veškerý bordel je jen věcí zvukovky. Hendrek ti dal tip na pracovní řešení, ale chce to pořádnou alespoň entry-level (viz náš FAQ) kategorii, která si na nic nehraje.

P.

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“