Přestavba akust.šestistrunky na dvanáctistrunku
Re: Přestavba akust.šestistrunky na dvanáctistrunku
Devítky jsou vlastně šestistrunky, kdy melodické struny jsou zdvojené - éčko, háčko mají k sobě ještě jednu do páru, géčko je oktávové.
Takže naopak by ti to mohlo sednout. Aspoň podle toho co jsi psal.
Přesně tak - basová půlka je ze 6tky, a melodická z 12tky. Je to dobré na basové vyhrávky apod. Někdo kvůli tomu otáčí pořadí basových oktávových strun na 12tce. To by mi také lákalo, ale vyžaduje nový ořech a do toho se mi nechce.Jester píše:Devítky jsou vlastně šestistrunky, kdy melodické struny jsou zdvojené - éčko, háčko mají k sobě ještě jednu do páru, géčko je oktávové.
Sedmistrunka je úplně o něčem jiném.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
- Rocky_MK
- Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
- Kontaktovat uživatele:
Vida, mám v tom větší bordel, než jsem myslel.
Čemu nerozumíš?
Sedmistrunka: HEADghe Klasická šestka, ale má navíc přidanou hlubokou strunu laděnou do H (standartně)
Devítistrunka: EADGghhee
Dvanáctistrunka: EeAaDdGghhee
Doufám, že jsem to napsal správně
, nerad bych ti udělal ještě větší bordel v tom 
Sedmistrunka: HEADghe Klasická šestka, ale má navíc přidanou hlubokou strunu laděnou do H (standartně)
Doufám, že jsem to napsal správně
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Už tomu rozumím, akorát jsem předtím nevěděl, že devítistruna má tři dvojice...předtím jsem myslel, že má devět samostatných strun.Bejk píše:Čemu nerozumíš?
Né úplně správně - jednak není zřejmé rozložení strun na hmatníku (dvojstruny), a jednak oktávové e, a tenké e nejsou stejné struny, ale je tam oktáva. A potom se standardně dávají vyšší oktávy nahoru. Takže:Bejk píše:Čemu nerozumíš?
Doufám, že jsem to napsal správně, nerad bych ti udělal ještě větší bordel v tom
devítka:
E---A---d---g1g---hh---e1e1
dvanáctka:
eE---aA---d1d---g1g---hh---e1e1
shoooter píše: a jednak oktávové e, a tenké e nejsou stejné struny, ale je tam oktáva.
Na kytaře jsou 3 různé síly struny e ( ne 2! ) E,e,e1Tengli píše:shoooter píše: a jednak oktávové e, a tenké e nejsou stejné struny, ale je tam oktáva.![]()
![]()
basové E, oktávové e, a tenké e1 (zdvojené).
Takže mezi E a e je oktáva proto se e říká oktávové, mezi e a e1 je také oktáva ( o té píšu).
Mezi E a e1 jsou tedy 2 oktávy - stejně jako u 6ti strunky
Jo. Takhle je to správně. Jen jsem chtěl ať někoho nemate ta chybějící "1" v citaci. (Oktávové e x tenké e1). Tož tak...
Tam není chybějící jednička, tenké E(e) (obecná výška tónu) znamená na kytaře e1. To je dané.Tengli píše: ať někoho nemate ta chybějící "1" v citaci. (Oktávové e x tenké e1)
Pokud se bavím o strunách postačí napsat obecně E(e) a před to přívlastek (basové, melodické, silné, slabé, oktávové ...).
Pokud ale začnu rozlišovat otávy (E,e) musím je rozlišovat všude, a tedy napsat korektně E,e,e1. Jinak to nedává smysl.
Ano, takhle jsem to myslel, ale nevěděl jsem jak smysluplně to popsat. Z toho tvého popisu bych to asi nechápal tolik, ale díky za opravení.
Tak a je v tom pořádek. 
- Rocky_MK
- Kontaktovat uživatele:
Pokud můžu poprosit, tak tohle vlákno klidně smažte, je tu úplně k ničemu...
Osobně jsem pro zachování vlákna. Je tu myslím dost zajímavých informací - třeba o pořadí a ladění strun u vícestrunných kytar.
A taky aby moderátoři měli kam nasměrovat budoucí pionýry slepých uliček
až budou chtít zvýšit počet strun na svém nástroji. 
A taky aby moderátoři měli kam nasměrovat budoucí pionýry slepých uliček
Tak bychom se mohli pohnout i k ladění méněstrunných kytar... (Na kolejích stála a strun už jen pět...
)
Ne,myslím to vážně... Tenorové čtyřstrunky jsou taky zajímavý materiál k probrání,nemyslíte?
Moc toho při hledání na fóru nevyleze... Tož tak...
Ne,myslím to vážně... Tenorové čtyřstrunky jsou taky zajímavý materiál k probrání,nemyslíte?
Moc toho při hledání na fóru nevyleze... Tož tak...
Rocky_MK píše:To samozřejmě jo, ale nikdy jsem na bazaru nepotkal dvanáctistrunu levnější než 2000,-. Za kytaru je to sice pakatel, ale tolik do toho vrazit nechci ani nemůžu. Šestistrun se válí všude od dvou tří stovek...
EDIT.: Struny bych samozřejmě natáh co nejměkčí.
Ale potkáš i levnější...., ale pravda, že s trochou štěstí
Tenhle nápad s " přestavbou" mě nedavno taky napadnul, ale pouze ve vzpomínkách ...jako " o co jsem se mohl tenkrát snad pokusit, když u nás "řádila přestavba " ...rozumněj cca roky 85-89... a já vždycky slintal, když jsem viděl dvanáctku. No-ještě , že jsem se do toho nepustil. Mě stačilo z malý kytary po natažení violončelových strun udělat " baskytaru " cca v r 92, ale stejně jsem na to nezahrál skoro ani notu.
Co se týče červených dvanáctek z Cremony....to a´t tě ani nenapadne kupovat!!! Stály za pendrek i jako nový ( měl jsem ji asi 3 roky, krk jak noha od stolu , hmatník bez zaoblení, fakt spíš k vzteku než k radosti---a to jsem si jí upravil a seřídil jak to jen šlo) . Dneska to lidi nabízejí v bazarech a divím se, že si za to řeknou takový hříšný peníze. Myslím, že za 300,- do hospody na zeď je drahá!!
Všimni si, že většina jich má v patce rozlepenej nebo různě spravovanej krk.
Kdejakej šmejd z Číny je dneska hratelnější....
Takže fakt je tvuj nápad s předěláním šestky na dvanáctku jedna z cimrmanových slepých uliček
Někdo to prostě vyzkoušet musí... a nebyl to právě Cimrman, který objevil, že foukáním doutníkového kouře do vody zlato nevznikne?Takže fakt je tvuj nápad s předěláním šestky na dvanáctku jedna z cimrmanových slepých uliček, věř tomu.....
Přesně to jsem na mysli měl...
ale třeba se drobnou polytechnickou činností mládenec dopracuje ke zručnosti nevídané.....a za pár let z něj bude " kytarář" ....
tak nakonec..... proč ne
ale třeba se drobnou polytechnickou činností mládenec dopracuje ke zručnosti nevídané.....a za pár let z něj bude " kytarář" ....