Ukulele
Pravidla fóra
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ukulele
Nemyslím, že by bylo nutné ukulele tlumit (ani v paneláku). Není to nijak moc hlasitý nástroj.
Tak minulou sobotu procházka jarní krajinou a následné zjištění,že mi uke lehce neladí mě poněkud zarmoutilo. Bylo v gigu-venku jsem ho nevyndával. Vše je rovné, nic se neodlepuje ale zrazu by to chtělo prodloužit menzuru
Je to soprán BR U2S. Do teď vše v poho. Asi počkám na nové Nylguty a začnu z kosti řešit sedlový plátek..... Tož tak...
Jsem možná ani nečekal rady...
Ale politovat jste mě mohli,ni...? 
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Bydlicovo taky kdovijak skvele neladi. A nebo na to nevim hrat. Nektery chordy zni fakt divne, kdyz to naladim po sluchu, aby neznely, zni zase jiny 
Hodně budem někde...
Já bych řekl, že se nic neobvyklého neděje. Dělal jsem doma v zimě takový pokus: Otevřel jsem okno a začal jsem něco brnkat. Postupně jsem šel z druhého konce místnosti až k tomu oknu. Hudební sluch sice nemám nic moc, ale změna ve zvukovém projevu byla hodně markantní. Pokud není nástroj lakovaný, tak věřím že zvuk ovlivní i momentální vlhkost dřeva.
Hold daň za přírodní materiál a nylonové struny.
Těď mám asi týden na stole rozdělanou přední desku na Mimi a každý den je trochu jinak zkroucená. Je tlustá 0,8 mm, takže je na změny vlhkosti dost citlivá. Hodně se teď u nás měnilo počasí od slunečného +15°C, přes déšť a dneska už je zase bílo...
Hold daň za přírodní materiál a nylonové struny.
Těď mám asi týden na stole rozdělanou přední desku na Mimi a každý den je trochu jinak zkroucená. Je tlustá 0,8 mm, takže je na změny vlhkosti dost citlivá. Hodně se teď u nás měnilo počasí od slunečného +15°C, přes déšť a dneska už je zase bílo...
Z čeho to děláš? Z toho smrku? A jak jsi to na tu tloušťku opracoval? Z čeho budou struny-z rybářských potřeb? Tož tak...
Jo, je to smrková palubka. Vybíral jsem s co nejrovnější a nejvýraznější kresbou let. Napřed jsem ji pilkou na železo rozřezal na poloviční tloušťku, pak jsem na cca 2 mm "frézoval" na stojanové vrtačce a nakonec brousil šmirglem nalepeným na rovné desce. Až tak tenké jsem to nechtěl, ale napoprvé jsem zkazil ozdobu kolem ozvučnicového otvoru, tak jsem musel ještě kus tloušťky odbrousit.
Struny ještě neřeším, ale asi ti rybáři...
Hodil jsem do placu další fotky: http://michalpa.rajce.idnes.cz/MIMI_180/
Struny ještě neřeším, ale asi ti rybáři...
Hodil jsem do placu další fotky: http://michalpa.rajce.idnes.cz/MIMI_180/
Krása! Škoda,že jsi nesehnal něco jiného než ten buk. Mechanika asi třecí kolíčky alá housle...? Ty vlasce doporučuji flourocarbon mnohem méně se vytahují než nylon. Zkusím se poptat švagra po nějakých vzorcích různých tlouštěk. Když tak dám vědět...
Tak, stačila trocha mořidla a z českého buku už je exotický mahagon
Ladící mechanika bude nějaká variace třecích kolíků, ale chtěl bych je z kovu. (Pokud se je ovšem podaří ve vrtačce "vysoustružit".)
Těmi vzorky silonů bych určitě nepohrdnul
. Nejsem si jistý, jestli bych za pultem rybářských potřeb narazil na hudebního fandu...
Z trojčlenky mi to vychází na průměry: 0,190 / 0,238 / 0,179 / 0,268 mm
Další porci fotek dodám až s tím zas trochu pohnu.
Ladící mechanika bude nějaká variace třecích kolíků, ale chtěl bych je z kovu. (Pokud se je ovšem podaří ve vrtačce "vysoustružit".)
Těmi vzorky silonů bych určitě nepohrdnul
Z trojčlenky mi to vychází na průměry: 0,190 / 0,238 / 0,179 / 0,268 mm
Další porci fotek dodám až s tím zas trochu pohnu.
Ty průméry jsou už od pohledu podivné,ne? Třetí struna(dominantní,co se typu ladění týče)by měla být největšího průměru,ne? Asi jsme s tímhle už měli být dávno v home made...
Ale je to těžko zařaditelná kuriozita... Tož tak...
To není seřazeno dle umístění, ale tak jak jsem je zrovna vzal do ruky .
Ale měl bych i dotaz, který sem patří:
Chtěl bych si pořídit elektroakustické ukulele a minikombo. A chtěl bych, aby se dal výsledný zvuk hodně měnit. Např. aby se dal nastavit dlouhý dozvuk, nebo aby to znělo jako elektrická kytara atd. Vůbec se v tom nevyznám, takže nevím jestli není úplně scestné tohle po nějakém kombíčku chtít...
Ptal jsem se v jedněch hudebninách, a tam mi řekli, že pro elektroakustické ukulele bych si musel koupit kombo pro elektoakustickou kytaru (jiné prý fungovat nebude) a na něm že zase taková možnost úpravy zvuku není, jelikož slouží hlavně k zesílení...
Ale měl bych i dotaz, který sem patří:
Chtěl bych si pořídit elektroakustické ukulele a minikombo. A chtěl bych, aby se dal výsledný zvuk hodně měnit. Např. aby se dal nastavit dlouhý dozvuk, nebo aby to znělo jako elektrická kytara atd. Vůbec se v tom nevyznám, takže nevím jestli není úplně scestné tohle po nějakém kombíčku chtít...
Ptal jsem se v jedněch hudebninách, a tam mi řekli, že pro elektroakustické ukulele bych si musel koupit kombo pro elektoakustickou kytaru (jiné prý fungovat nebude) a na něm že zase taková možnost úpravy zvuku není, jelikož slouží hlavně k zesílení...
Naposledy upravil(a) MilanT dne 25.03.2013 17:26, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
Důvod: Sloučil jsem ti 2 posty. Příště prosím edituj. Díky.
S tím kombem pro elektroakustiku mají pravdu. A kombo je v podstatě zesilovač+repro. Efektů tam bývá, pokud tam vůbe jsou, jen pár. Tak si k tomu, když chceš mermomocí "mršit zvuk na sto způsobů", budeš muset tu efektovou krabičku dokoupit. Jsou různé s různým počtem efektů s různou kvalitou i různou cenou.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
-
Hans Wydle
Jak "nebude fungovat"? To snad funguje vždycky ne, když to hodíš do komba, ať je to basové nebo kytarové kombo, tak to vždycky vydává nějaký zvuk?!
Temné ukulele v dáli zní...
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jistě, že fungovat bude. Teď jsem hrál na vystoupení přes basové minikombo Ibanez SW15 a účel to splnilo. A zvuk jsem zkoušel mršit přes kytarový multiefekt ZOOM G2.1Nu a výsledky byly uspokojivé. Nicméně pokud kupuješ kombo jen pro ukulele, kup to pro elektroakustické kytary, bude to hrát a znít líp. A multiefekt k tomu (nejlíp vyzkoušet v obchodě, který ti bude nejvíc pasovat.
Pro napodobení zvuku el. kytary budeš potřebovat nějaký kompresor, zkreslení, případně reverb nebo jiné modulace, simulaci repra (pro začátek asi nejlíp vše v multiefektu a laborovat a hledat to správné nastavení).
Pro napodobení zvuku el. kytary budeš potřebovat nějaký kompresor, zkreslení, případně reverb nebo jiné modulace, simulaci repra (pro začátek asi nejlíp vše v multiefektu a laborovat a hledat to správné nastavení).
Takže ten rozdíl bude asi v tom, že kombo pro elektroakustiku umí to samé jako pro eklektriku, plus má ještě možnost jen čistě zesílit nástroj, bez zkreslení. Souhlas?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Jsou tam značné konstrukční rozdíly.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Už jsem myslel, že to mám vyřešené a jsem zase kde jsem byl...
Zeptám takto: Rád bych, aby to umělo hrát čistý ukulelový zvuk, ale aby bylo možné výsledný zvuk i radikálně změnit. Mám tedy koupit kombo pro elektroakustickou kytaru + nějaký multiefekt, nebo něco jiného?
Vím že bych to měl řešit spíše na prodejně s prodavačem, ale tady jsou povolanější lidé.
Zeptám takto: Rád bych, aby to umělo hrát čistý ukulelový zvuk, ale aby bylo možné výsledný zvuk i radikálně změnit. Mám tedy koupit kombo pro elektroakustickou kytaru + nějaký multiefekt, nebo něco jiného?
Vím že bych to měl řešit spíše na prodejně s prodavačem, ale tady jsou povolanější lidé.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Podle mě je opravdu základem elektroakustický / klávesový / univerzální aparát. Pak si to můžeš mršit jakýmkoli způsobem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas. Nejdříve kup kombo. Já jsem jednu dobu pokukoval po tomto http://kytary.cz/crate-ca6110dg/HN090495/, ale pak jsem to zazdil. Ani jsem ho nestihl vyzkoušet (bylo jednu dobu v kytary.cz slevněné).
A pokud chceš, můžeš si pak na tom kombu vyzkoušet ten můj ZOOM, máš to kousek, stačí najít časové okno v mém nabitém programu
.
A pokud chceš, můžeš si pak na tom kombu vyzkoušet ten můj ZOOM, máš to kousek, stačí najít časové okno v mém nabitém programu
Díky, tak už mám jasno. Doufal jsem sice, že to všechno vyřeší jedna bedýnka, ale co naplat...
Nabídku na vyzkoušení ZOOMA rád přijímám, ale až za nějaký čas. Zítra jdu kupovat teprve nějaké to elektroakustické ukulele a zbytek až tahle investice trochu přebolí
Nabídku na vyzkoušení ZOOMA rád přijímám, ale až za nějaký čas. Zítra jdu kupovat teprve nějaké to elektroakustické ukulele a zbytek až tahle investice trochu přebolí